МЛАДИ СУ НАША ДУГОРОЧНА ИНВЕСТИЦИЈА

Канцеларија за младе Градске општине Палилула биће покровитељ регионалног шаховског турнира за ученике основних и средњих школа, који ће се 1.септембра одржати у основној школи „Бранко Миљковић” у Нишу у оквиру обележавања Дана младих Града Ниша. То је договорено на састанку председника општине Палилула Бобана Џунића и председника Шаховског савеза Нишавског округа Игора Лукића са координаторком Кацеларије за младе општине Палилула Иваном Јовић.

По речима Игора Лукића, шаховски турнир је намењен деци од осам до осамнаест година, играо би се у три групе и то у категорији такмичара до 10.година, до 14.година и у категорији до 18.година. Очекује се учешче око 60 такмичара. Руководство ове спортске асоцијацие планира да турнир постане традиционална активност и окупи већи број младих такмичара из региона. Подршка Канцеларије за младе Градске општине Палилула нашем савезу, истиче Лукић, пример је добре сарадње организација цивилног друштва са организацијама локалне самоуправе.

Градска општина Палилула у Акционом програму развоја усвојила је дефиницију ОУН, коју примењује у свом раду, да су млади „најисплативија дугорочна инвестиција и представљају будућност сваког друштва”- истакао је Бобан Џунић. Наше тренутне пројектне активности усмерене су у области промоције развоја спорта у образовним установама и промене начина понашања и схватања сваког појединца у заштити животне средине. Шах је спорт који је веома популаран међу младима, не захтева велика улагања али има важну улогу у психофизичком и менталном развоју деце.

Ивана Јовић, координаторка Кацеларије за младе општине Палилула каже да ће након овог шаховског турнира, који ће бити део програма Дана младих у Нишу установљеном одлуком Скупштине Града 2011.године, млади ове градске општине промовисати и друге садржаје који су од интереса и потребе ове популације. Биће то промоција здравих стилова живота, очувања и унапређења здравља младих и побољшања квалитета њиховог живота. (Д.Видојковиц, ЕКОПолис)