ЗАШТО МЛАДИ ДАНАС НЕ (ВОЛЕ ДА) РАДЕ

Да ли данас стварно нема посла или млади неће да раде? Да ли се данашње генерације младих поистовећују са овдашњим “џет-сетом” и мисле да су најважнији изласци на сплавове, док живе на рачун својих родитеља. Да ли мисле да новац “пада” са неба или га ипак треба некако зарадити... Много је питања, али веома мало воље да се нађу прави одговори и решења. Tinejdžeri немају никакво више образовање, а желе да буду плаћени као успешни менаџери. Све теже прихватају и често готово све послове који су им доступни називају компромитујућим. Нису спремни да троше своје време и енергију на ситну зараду и не желе да их друштво гледа као обичног радника. Млади као изговор говоре да нема посла, међутим пензионери који на улицама продају сладолед или раде у трафикама тврде супротно.

Пре тридесетак година млади су се утркавали да добију прилику да раде као продавци сладоледа или неки други сезонски посао. У то време ниси смео да споменеш да знаш неку девојку која игра у бару, а данас је младе срамота да раде на продаји сладоледа, али ће врло радо пристати да буду играчице у бару, каже професор социологије Иван Станковић.

Већина незапослених двадесетогодишњака нема никакву специјализацију или диплому факултета, али мисле да треба да буду плаћени као неко са завршеним факултетом. Оно што сам успео до сада да приметим, јесте да су млади прилично бахати и препотентни, несвесни својих тренутних знања и квалитета, док су старији веома културни, реални и на месту, каже власник занатске радње Горан Тубић.Многи студенти имају погрешно размишљање о послу, не може све да им се сервира на тањир као код маме и тате. Зато и одбијају да раде за минималац.

Нећу да ринтам цело лето за џабе ако ћу у октобру да наставим да студирам, то је губљење времена. Нема сврхе да три месеца будем на пробном раду за неки минималац. И тек после тога би ми повећали плату. Не, хвала, каже Тијана Јаковљевић (19) за “Блиц”. Неки се отворено подругују и самој помисли да би морали негде нешто да раде.

Рад је од мајмуна створио човека, нека мајмуни раде, каже Милан Мачкић, студент Економског факултета.  

С друге стране, менаџерка Омладинске задруге “Булевар” Бреда Милић тврди супротно. Ово није ствар данашњице, оваква ситуација траје годинама. Али, има доста студената и младих који хоће и воле да раде. Ми више обраћамо пажњу на мотивисане људе, пуне ентузијазма и енергије. Важан је циљ, а не средство. Код младих је најбитнија мотивација, ако имате мотив онда је све лакше, каже Бреда Милић за “Блиц”.

Оно што многи припадници млађе генерације тренутно не разумеју је шта значи немати избора! То значи немати шта да поједеш и немати где да живиш, ако немаш посао. Ово што ми имамо су млади људи који увек имају “план Б”, ако им се не свиђа да раде за 200 евра увек могу да се врате у своју дечју собу. То је имање избора, на жалост погрешног!

Савети за напредовање

1. Морате да изградите став шта ви заиста желите од посла?
2. Будите упорни, истрајни, комуникативни, креативни и наравно будни! 
3. Напишите на папиру ваше планове, приоритете, циљеве и обавезе.
4. Напишите ваш први ЦВ, у коме ћете поред образовања навести све што сте до сада похађали (курсеве, семинаре, волонтирања...), затим наведите ставке шта очекујете од посла, шта пружате, какве вештине поседујете, остале способности и вештине. 
5. Сада када знате шта је потребно да би изградили вашу каријеру, крените у потрагу за послом.

Извор - БЛИЦ