ПОМЕН ЖРТВАМА БОМБАРДОВАЊА НИША 08. АПРИЛА 1941. ГОДИНЕ

08.04.2009.

Градска општина Палилула у сарадњи са Удружењем грађана „Стари Ниш“ , које негује традиције и очување баштине Ниша  одржала је на Старом нишком гробљу – Горица помен жртвама бомбардовања Ниша 08. априла 1941. године.

Овим поводом на спомен обележје венце су положили председник Градске општине Палилула проф. др Игор Новаковић, Никола Ђ. Јовановић председник Удружења „Стари Ниш“ и Милорад Стошић, градски већник и евоцирали болна сећања на бомбардовање Ниша пре 68 година. Председник Градске општине Палилула проф. др Игор Новаковић је подсетио присутне на овај дан, на жртве и материјалну штету која је нанешена приликом овог напада немачких фашистичких снага и истакавши да ће се Општина Палилула у наредном периоду у сарадњи са надлежним институцијама побринути да се ово спомен обележје реконструише и добије облик какав заслужује.

Никола Јовановић, председник Удружења „Стари Ниш“ је поздравио присутне и захвалио се Градској општини Палилула на  пружању подршке у очувању баштине Ниша од заборава. Он је такође изнео уверење да оваквих злочина у  будућности неће бити.

Тог 8. априла 1941. године у походу фашистичке Немачке у раним јутарњим сатима погинуло је око 400 а рањено око 500 становника Ниша међу којима и читаве породице. Неколико дана жртве бомбардовања нису могли да буду сахрањене и идентификоване. Бомбардоване су улице: Божидарчева, Таковска, Стојана Протића (данас Првомајска), Цара Константина (данас Димитрија Димитријевића), Војводе Стојана, Војводе Степе, Војводе Танкосића, Војводе Гојка, Зеленопољска (данас Бул. Зорана Ђинђића), Божидара Аџије и друге.