ГРАДСКА ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА УСПЕШНО СПРОВЕЛА СЕРТИФИКАЦИЈУ СИСТЕМА МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ ПО СТАНДАРДУ ISO 9001:2008

04.08.2009.

Градска општина Палилула је успоставила систем менаџмента квалитетом у складу са захтевима стандарда ISO 9001:2008, након што је  добила позитивне препоруке овлашћене сертификационе куће SGS (Швајцарска), да се овој локалној самуправи може издати одговарајући сертификат.

             Градска општина Палилула је међу три локалне самоуправа у Србији (Стари град, Нови Београд, Шабац...) која је усвајањем стандарда квалитета ISO 9001:2008 и добијањем позитивне препоруке SGS - сертификационе куће, потврдила да је њен систем менаџмента способан за постизање циљева проистеклих из политике и циљева квалитета, а то је пре свега потпуно задовољство корисника услуга – грађана Градске општине Палилула и свих запослених - истакао је председник Градске општине, проф. др Игор Новаковић.  На овај начин нишка општина Палилула нашла се на светској референтој листи локалних самоуправа које својим радом испуњавају строге захтеве стандарда квалитета ISO 9001:2008.

Све је почело Одлуком председника градске општине, професора др Игора Новаковића да се у Градској општини Палилула формира Одбор за квалитет, који је почетком године отпочео са радом на пројекту успостављања система менаџмента квалитетом у складу са захтевима стандарда ISO 9001:2008.

На основу овлашћења, председник је 07.04.2009. године  донео и акт „Политика квалитета“ који гласи:

„Управа Градске општина Палилула испуњава све захтеве система менаџмента квалитетом у складу са захтевима стандарда ISO 9001:2008. Систем менаџмента квалитетом је саставни део пословне политике и све активности на његовом успостављању, одржавању и континуалном побољшању су усклађене са релевантном законском регулативом. Пословним процесима управљамо отворено и искрено коришћењем знања наших запослених и метода и алата квалитета са циљем да одговоримо потребама наше организације и корисника наших услуга. Тежимо да остваримо потпуно задовољство корисника услуга. Менаџмент промовише и охрабрује све запослене и испоручиоце да узму активно учешће у активностима побољшања процеса. Спроводимо перманентно образовање и обуку у циљу побољшања компетентности и подизања свести о значају квалитета. Топ менаџмент успоставља политику квалитета и циљеве квалитета и континуално их преиспитује у жељи да осигура да се захтеви корисника услуга разумеју и испуњавају. Запослени се упознају са политиком квалитета како би је разумели и дали допринос остварењу нашег циља - потпуног задовољства корисника услуга. Запослени су привржени остварењу циљева квалитета који воде ка континуалном побољшању и достизању изврсности и  обавезујућа је за све запослене.

 То потврђују и резултати и висока оцена изречена у анонимној анкети која је спроведена у поступку сертификације Градске општине међу запосленима и грађанима - корисницима наших услуга “- нагласио је председник Градске општине Палилула, професор др Игор Новаковић.

Политика квалитета је истакнута на улазима и на видним местима у пословним просторијама Градске општине. О увођењу Политике квалитета у Градској општини је путем медија обавештена јавност и све заинтересоване стране.