ПРОМОЦИЈА КАЛЕНДАРА И ПРИЈЕМ ЗА НАЈБОЉЕ УЧЕНИКЕ

18.12.2008.

 

  • ОВО СУ СЛИКЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА, МЛАДОСТ ЈЕ НАША САДАШЊОСТ И БУДУЋНОСТ РАЗВОЈА. ЗА КВАЛИТЕТНИЈИ И БОЉИ ЖИВОТ У 2009.ГОДИНИ. ГРАДСКА ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА СА ВАМА (мото промоције)

Најбољи ученици школа и студенти факултета, који остварују образовање на територији Градске општине Палилула ове године заступљени су на оригиналном општинском Календару за 2009 годину. Након позивног конкурса, који је Градска општина Палилула упутила образовним установама са своје територије, предложена су 33 најуспешнија ученика-студента. Њихову промоцију на страницама Календара осмислио је Милан Јосиповић, уметнички фотограф који је рођен у Нишу, а годинама живи и ради у Америци и Јужноафричкој Републици и ради за агенције Ford, Elite, као и часопис National Geographic. Млади су  овде данас са нама али и на страницама нашег КАЛЕНДАРА. Ову су слике Градске општине Палилула, наша садашњост и будућност развоја- истакао је проф.др Игор Новаковић, председник Општине на пријему и промоцији овог јеинственог издања.

Градска општина Палилула у својој Стратегији развоја значајну пажњу је посветила повезивању образовања, науке и локалне самоуправе, Ова активност је усмерена пре свега на унапређењу и реформисању рада у основним и средњим школама и факултетима са подручија Палилуле, едукацији и усавршавању запослених и незапослених кадрова, неговању научног подмлатка, размени научних и стручних информација. Недавно смо потписивањем протокола о сарадњи са Друштвом физичара Србије и ПМФ-ом и дали подршку Одељењу за ученике са посебним способностима за физику, заједничкој активности Гимназије ``Светозар Марковић``, Одсека за физику ПМФ Ниш и подружнице Друштва физичара Србије - нагласио је председник Новаковић, као и другим облицима рада са надареним ученицима. Подршка регионалној сарадњи високошколских институција, кроз рад SEENET-MTP мреже такође је део овог договора.

Образовање у Србији је централизовано, како у погледу финансирања, тако и у погледу нормативне основе и управљања. Локална самоуправа има одређене надлежности само у области основног образовања.  На територији Општине Палилула има девет основних школа, фунционишу 3 вртића у саставу установе „Пчелица", 2 у саставу основних школа и 1 у просторијама Месне канцеларије. Две средње школе образују ученике na Палилули: у Гимназији «Светозар Марковић» и Машинској школи Ниш.

На територији Општине Палилула функционишу и 3 државна факултета која су у саставу Универзитета у Нишу: Факултет спорта и физичког васпитања, Факултет заштите на раду и Природно-математички факултет. Иначе, Градска општина Палилула је једна од пет градских општина града Ниша, формирана септембра 2004. године. Налази се у јужном делу града Ниша и обухвата ужи градски део на који се лепезасто наслања 15 сеоских насеља. Општина Палилула је природно - географски комбинација равничарског (у сливу Нишаве и Јужне Мораве) и брдско-планинског рељефа. Површина општине је 117,37 километара квадратних, и по попису из 2002. године у њој живи 72.165 становника, од чега 54.596 живи у градском подручју, а  17.569 у сеоском подручју. Међутим, према проценама стручњака, услед великог броја избеглих лица са простора Косова и Метохије, на територији Градске општине Палилула живи око 90.000 становника.