ПРОЈЕКТОМ ДО СРЕДСТВА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ СТАНАРИНА

01.07.2009.

Поводом остваривања пројекта Градске општине Палилула - „Решавање стамбеног питања особа погођених клизиштем на територији Мрамор–Крушце“, Општину Палилула посетитила је Сања Чековић,  државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу. Она је председнику Општине професору др Игору Новаковићу уручила решење о финансијској подршци за ове намене. За покриће једногодишњег закупа станова за 15 породица до краја ове године, које тренутно немају решено стамбено питање, Министартство за државну управу одобрило је средства у износу од 1.686.000. динара из средстава која се остварују приређивањем игара на срећу а користе се за финансирање локалне самоуправе. Град Ниш и Градска општина Палилула-истакао је председник Новаковић, овим пројектом желе да обезбеде стабилно, редовно и одговарајуће финансирање становања особа у Мрамору-Крушцу које су погођене елементарном непогодом а немају решено стамбено питање. Клизиште на потезу Мрамор – Крушце постоји од 1938. године, али су прва већа клизишта активирана крајем 1999. године. Након тога, долази до увећања клизишта на овој територији посебно у пролеће 2005. године.

По службеној дужности, у вршењу инспекцијских надзора грађевински инспектори Управе за инспекцијске послове Града Ниша констатовали су да на више објеката постоје видна оштећења услед активирања клизишта а која представљају непосредну опасност по стабилност, односно безбедност објеката, њихове околине и живота и здравља људи. Због тога је забрањено становање и коришћење тих објеката.

На молбу житеља овог насеља чије су куће знатно оштећене и којима је забрањено да живе у њима, Град Ниш и Градска општина Палилула преузели су обавезу плаћања закупнине станова за 16 (шеснаест) породица које нису стамбено збринуте. Услов је био да су породице чије су куће оштећене, у којима су живеле, имале употребне и грађевинске дозволе и да су те породице имале пребивалиште на адреси на којој се десило клизиште. Овим породицама је обезбеђена надокнада станарине у изнајмљеним становима од децембра 2006. године до фебруара 2009. године. Услед недовољних буџетских средстава, у 2009.години уплата доспелих рата за ове породице касни, а особама које живе у приватном смештају се прети избацивањем из тих станова. Пројектом који је осмислила Градска општина Палилула и великим разумевањем Министарства за државну управу и локалну самоуправу и Града Ниша, привремено је решен овај проблем. У општини Палилула најављују се и нови пројекти од којих се очекује да трајно реше егзистенцију најугроженијих породица клизишта у Мрамору и Крушцу.