ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ И ТРАДИЦИОНАЛНЕ ВРЕДНОСТИ

03.06.2009.

У организацији Градске општине Палилула по седамнаести пут одржана је традиционална манифестација „Палилулско вече“ у оквиру славе града Ниша „Свети цар Константин и царица Јелена“. Ове године „Палилулско вече“ је добило и свој заштитни знак – лулу и посебан нови варошки шмек. Певала је и играла Палилула до касно у ноћ. Градска општина Палилула се потрудила да више хиљада грађана-гостију подсети на некадашња времена. По традицији „Палилулско вече“ је отворио председник Општине, проф. др Игор Новаковић–„Ми у Градској општини Палилула се трудимо да створимо модерну европску Палилулу али и да сачувамо традиционалне вредности. Овде у Палилули ми смо познати по боемштини, по господству и по традиционалности. Вечерас се сећамо и оних Палилулаца који нису више са нама - истакао је Новаковић и посебан део вечери смо посветили њима, зато што су они били синоним и за господство и за боемштину и за другарство и за чувену палилулску солидарност. Њихова имена су прославила Палилулу. Поред свих позитивних ствари, које смо сачували из оних претходних прослава „палилулских вечери“, као и ових новина које смо увели почевши од данас, договорили смо да свако „палилулско вече“ обележимо нечим новим што ћемо саградити. Тако смо ове године одлучили да оно чувено „палилулско тефериче“ средимо, да направимо палилулску чесму, да направимо палилулски вењак и да направимо нове клупе.“

 У име братске општине Своге у Бугарској учеснике ове манифестације поздравио је и председник мр Емил Атанасов-Цветанов. Његово преосвештенство Владика и епископ нишки Иринеј је пожелео добро вече нишлијама-палилулцима, „Нека је сретан празник, нека је сретна слава нашег града у којем је рођен „Цар Константин“ и слава нашег храма. Данас је велики дан и за храм и за цео град, који је симбол слобода вере и слободе постојања. Са жељом да се овако чешће окупљамо, да поштујемо наше великане да се угледамо на њихов живот и да их следимо својим животом, да живимо у срећи и љубави. Градоначелник Ниша мр Милош Симоновић, који је присуствовао  свечаности у Палилули,  уручио је захвалницу КУД „Своге“ из Бугарске. На централној бини, смештеној на раскрсници код Палилулске пијаце кроз песму и игру до касно иза поноћи наступили су: црквено-играчки ансамбал „Бранко“ (Ниш), КУД „Вила“ (Нови Сад), КУД „Алекса“ (Брзи Брод), КУД „Своге“ (Бугарска), Учитељски хор „Лира“, певачки ансамбл „Форте“, рок група „Процес“ и поп група „So & So”. Водитељи програма , глумци Рики и Ивана Недовић, подсетили су нас на легенде Палилуле: Драгишу Цветковића, др Војислава Стојановића, Љубишу Цветковића – Робија, Марислава Радисављевића, редитеља, Млађу Недељковића, Јована Апела, Столета Стојковића, Американаца, спортистисте, Дене Јовановића, близанце Павла и Петра Мичића (Пеки и Паки), Јовић „Муле“, Аце Димитријевића „Цевка“, Илића „Чони“, браће Илић „Банза“ и „Мида“, спортских новинари Владе „Шише“ Илића и Браде Илића, спортских новинара радио Ниша и Вечерњих новости. Неки од фудбалера били су и изврсни певачи као што су Јовановић „Мукља“ који је био и један од певача Радио Ниша. Међу певачима Радио Ниша истиче се и Драгослав Јовановић Њорта који је наступао и на Радио Београду.

У оквиру „Палилулске вечери“ било је и занимљивих пратећих програма – „Вече вина и поезије“ где је се служило вино а песници из Ниша и околине су говорили стихове о овом „пићу богова“. Било је ту и „Сликарско полуострво Палилула“, где су млади сликари сликали мотиве на тему града Ниша, Палилуле, Цара Константина...,  „Етно кухиња Палилула“ на којој су представљени стари српски посни специјалитети, а Живојин Исаковић Чокалија, познати музичар и светски путник који никада није напустио „своју“ Палилулу је извео музички програм.

 Презентација Општине Палилула на штанду који је овим поводом осмишљен изазвао је велико интересовање грађана.