УНАПРЕЂЕЊЕ РАДА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ  ИЗРАДОМ ПРОЈЕКАТА

12.06.2009.

Градска општина Палилула је у „Стратешкој анализи – стратешком плану развоја“ профилисана према европском моделу, који јединицу локалне самоуправе не одређује само као административни сервис локалне заједнице, него као и партнера који активно и ефикасно учествује у разрешавању свих проблема заједнице- наглашава проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула

У оквиру свакодневих активности и контактима са становништвом руковоство Општине сагледава проблеме, утврђује приоритете и израдом и реализацијом пројеката успешно их решава.

Градска општина Палилула је једна од пет градских општина Града Ниша, која  се простире на јужном делу града Ниша и обухвата ужи градски део на који се лепезасто наслања и 15 сеоских насеља. Општина Палилула је природно - географски комбинација равничарског (у сливу Нишаве и Јужне Мораве) и брдско-планинског рељефа. Површина општине је 117,37 километара квадратних, и по попису из 2002. године у њој живи 72.165 становника, међутим услед великог броја избеглих лица са простора Косова и Метохије, процењује сњ да на територији Градске општине Палилула данас живи око 90.000 становника.  

У Градској општини Палилула у току је реализација и припрема више пројеката.

„Решавање стамбеног питања особа погођених клизиштем на тероторији Мрамор – Крушце“ којим Град Ниш и Градска општина Палилула желе да обезбеде стабилно, редовно и одговарајуће финансирање становања особа које су погођене елементарном непогодом, а које немају решено стамбено питање, један је од приоритета. За реализацију овог пројекта обезбеђена су средства из Министартства за државну управу и локалну самоуправу, за плаћање једногодишњег закупа станова за 15 (петнаест) породица које тренутно немају решено стамбено питање, до изградње нових кућа, или трајног решавања њиховог стамбеног статуса.

Градска општина Палилула реализоваће и пројекат „Формирање Центра за развој предузетништва Градске општине Палилула“ у оквиру ЛЕДИБ програма. Циљеви овог пројекта су стварање услова за подстицање развоја малих и средњих предузећа, јачање капацитета локалне самоуправе кроз едукацију радника Центра за развој предузетништва, поједностављивање процеса добијања информација и пружања услуга у области предузетништва. Крајњи циљ овог пројекта је дугорочно решавање проблема незапослености кроз подстицање предузетничког духа и  побољшање доступности информацијама.

Ради унапређења стандарда у области малих и средњих предузећа и општине Палилула кренуло се у реализацију пројекта „Подизање капацитета МСП и општине Палилуила увођењем стандарда ИСО 9001:2000“. Пројекат се реализује у партнерству са Агенцијом за увођење стандарда менаџмента квалитетом CIM College. Пројекат увођења система управљања менаџмента квалитетом у складу са ИСО 9001:2001 финансира Град Ниш, док ће сертфикација општине у складу са менаџментом квалитета ИСО 9001 бити финансирана из средтава ЛЕДИБ програма. Циљеви пројекта су унапређење рада служби општине Палилула и повећање капацитета и конкурентности малих и средњих предузећа са територије општине Палилула. Овај пројекат ће се реализовати кроз низ активности као што су:  одржавање радионица, семинара за представнике малих и средњих предузећа са територије општине Палилула о стандардизацији пословања, образовање и обука запослених Градске општине Палилула, снимање и пречишћавање процеса Градске општине Палилула, анкетирање и испитавање потреба и ставова становника општине Палилула, итд. 

 

Ради унапређења стандарда живота становника Градска општина Палилула, у сарадњи са ЈКП „Медиана“, реализоваће пројекат „Рашчишћавање терена за формирање стаза на излетишту Бубањ“.  Предвиђено трајање пројекта је шест месеци током којих ће бити ангажовано 60 радника који се воде на евиденцији Националне службе за запошљавање. Циљеви овог пројекта су: побољшање изгледа општине Палилула, а самим тим и града Ниша, очување културно историјског наслеђа, побољшање еколошке ситуације на подручију спомен парка „Бубањ“, унапређење понуде за спортско-рекреативне делатности формирање трим стаза. Пројекат „Рашчишћавање терена за формирање стаза на излетишту Бубањ“ финансира Влада Републике Србије. Реализацијом овог  пројеката кроз програм јавних радова се унапређује и социо-економски положај угрожених категорија становништва кроз њихово радно ангажовање у сарадњи са Националном службом за запошљавање. 

Градска општина Палилула реализоваће и  пројекат За еколошку обалу у сарадњи са Градском општином Црвени Крст и невладином организацијом „Центар за активну комуникацију“. Овим пројектом биће уклоњене депоније са леве и десне обале реке Нишаве, на потезу од старог железнишког моста до насеља „Сточни трг“. Реализација овог пројекта ће допринети решавању једног од највећих еколошких проблема на територији Општине. На овом пројекту биће ангажовано 50 радника у току 6 месеци, углавном припадника ромске националне мањине који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање. Овај пројекат финансира Влада Републике Србије кроз програм јавних радова.