ГРАДСКА ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА НА МАНИФЕСТАЦИЈИ „СРБИЈА ПРИРОДНО“

29.06.2009.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде организовало је на Тргу Републике у Београду манифестацију под називом „Србија природно“.

У оквиру ове манифестације представили су се: Војводина, Шумадија, Источна, Западна и Јужна Србија са Косовом. На изложбеном простору, али и у програмима из свих крајева земље, посетиоци на својеврстан начин су могли да доживе богатство наших простора, од традиционалних културних и уметничких вредности до туристичких могућности и гастрономских ужитака.

Градска општина Палилула представила је своје потенцијале у производњи здраве хране, пића, домаће радиности и културне и уметничке вредности на штанду Јужне Србије са Косовом. Традиционалне вредности Општине представило је "Етно удружење Палилула“ које је презентовало посетиоцима манифестације своју препознатљиву палету занатских производа ( грнчари, пинтери, домаћа радиност ).Своје производе представило је и предузеће „Vim komerc“ које се налази у саставу овог Етно удружења и бави се производњом добро познате српске „зимнице“, слатког програм и сокова по домаћој рецептури . Удружење сточара и млекара из Лалинца представило је  традиционалну производњу сира у маслиновом уљу са зачинима.

Дух и слику који су каректиристични за овај део Србије представило је Културно-уметничко друштво „Ковиље“ из Вукманова. Низом традиционалних обичаја који су сценографски били испреплетани музичким композицијама овог региона овај КУД је успео да покаже традиционалну слику старе Србије спојом старо-србијанског, косовско-метохијског и хомољског етноса.

Организатори ове манифестације за Јужну Србију испред Града Ниша су Бобан Микић, члан Већа Градске општине Палилула, Александра Брзаковић, начелник Управе за пољопривреду и Гордана Јовановић, менаџер Регионалног центра за рурални развој.

Овом приликом Бобан Микић, изјавио је да судећи по свему што је представљено на овој манифестацији  Јужна Србија не заостаје за остатком земље ни по иновативношћу, ни по својој традицији, знању и умећу и да је очигледан проблем у неорганизованости овог региона. Он је закључио да ће Градска општина Палилула у наредном периоду улагати напоре за обједињење производње етно хране и пића као и умрежавање произвођача како би својим заједничким наступом били конкурентни на тржишту.

На штанду Јужне Србије са Косовом представили су се и произвођачи хране и пића из Врања, Лесковца, Власотинца, Алексинца, Гаџиног Хана и осталих нишких градских општина.