ПРИПРЕМА ЛОКАЛНИХ ВЛАСТИ ЗА ПРОЦЕС ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА

15.05.2009.

Стална конференција градова и општина започела је са реализацијом пројекта који за циљ има да се локалне власти упознају са изазовима који им следе у процесу приступања ЕУ, али и одговорности које ће морати да предузму након тога.

Локалне власти у Србији треба ефикасно да промовишу Европску унију и процес европских интеграција грађанима у својим срединама. Члан већа градске општине Палилула Зорица Стоиљковић је члан Радне групе која учествује у реализацији овог пројекта, а једна од главних активности је израда нацрта Акционог плана за локалне самоуправе који ће поставити приоритете и стратегију деловања према Влади, институцијама ЕУ, као и европским јединицама локалне самоуправе. Сви градоначелници и председници општина ће бити упознати са садржином овог Акционог плана на укупно четири регионална округла стола, који су планирани за идући месец.

У оквиру активности овог пројекта члан већа Зорица Стоиљковић је са осталим члановима Радне групе била у Бриселу, на самом извору уобличавања политика ЕУ. Домаћин у Бриселу била је Летонска асоцијација локалних и регионалних власти. Захваљјући размени искустава са колегама из летонске асоцијације локалних и регионалних власти сазнали смо и нешто више о последицама уласка ове земље у Европску унију. Једна од најважнијих последица је свакако могућност коришћења значајних фондова који у супротном овој земљи не би били доступни.

Чланови Радне групе имали су и низ састанака са претставницима Европске комисије, Комитета региона и Савета министара који су задужени за западни Балкан. Приликом тих сусрета чланове радне групе највише је интересовало када ће Србија добити статус кандидата и када ће се наћи на белој шенген листи.