ПОКРЕНУТ ПРОЦЕС ИЗРАДЕ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА

21.05.2009.

Градска општина Палилула покренула је процес израде Стратегије развоја малих и средњих предузећа општине Палилула. С обзиром да мале системе, микро, мала и средња предузећа одликује агилност и флексибилност, она могу брже да реагују на новонасталу ситуацију на тржишту, а да своју величину користе као предност у стицању профита. Осим тога, у нашим економским круговима заговара се тврдња да ће управо микро, мала и средња прдузећа бити окосница економског развоја у будућим временима, те да ће она надоместити губитак великих система. Препознајући ту улогу и компаративну предност, Општина Палилула има обавезу и улогу да  потпомогне развој малих и средњих предузећа. Због тога координишемо рад на стратегији развоја МСП сектора.

Циљ стратегије је унапређење окружења за пословање малих и средњих предузећа и побољшање њихове конкурентности на домаћем и иностраном тржишту, те смањење сиве економије и сиромаштва у општини Палилула, а одатле у Нишу и региону. Наша стратегија требало би да створи оквир  за динамично, конкуретно, и извозно оријентисан сектор малих и средњих предузећа са територије општине Палилула. Најзначајнији друштвени ефекти који био требало да се креирају овом стратегијом су повећање запослености, повећање извоза, повећање платног дефицита, регионални економски развој.

Осим тога, остваривањем стратешких циљева ове стратегије, и реализацијом акционг плана, број малих и средњих  предузећа на територији општине Палилула требало би да се приближи нивоу Европске уније, али и да функционише по принципима и стандардима ЕУ.

Уз развој ове стратегије, јачамо капацитете за коришћење предприступних структурних фондова Евопске Уније и добијање развојних средства која ће омогућити покретање производње. Сачињавањем акционог плана Стратегије развоја малих и средњих предузећа поставићемо смернице за будуће пројекте које ћемо сви радити са једним циљем, развој привреде општине Палилула.

Стратегијом развоја малих и средњих предузећа општине Палилула желимо да дефинишемо шта желимо да постигнемо, као и у ком смеру би требало ићи како се не би наставило лутање шта, како и где производити. Осим тога, овим докуметом постављамо темеље за квалитетнију размену информација и сарадњу МСП сектора како се не би дуплирали капацитети, правили неквалитетни производи, они који немају тржиште, новац нерационално трошио на изградњу сопствених објеката, уколико већ постоје неискоришћени…Као подршку остварењу наведених циљева, општина Палилула отвара Центар за предузетништво који ће имати улогу да олакша функционисање МСП сектора. Трудићемо се да осим сервиса постанемо и партнер у развоју МСП сектора, јер развој предузећа доноси добро свим грађанима на територији општине Палилула. Такође, отварањем и канцеларије за Локални економски развој трудићемо се да пратимо рад овог сектора кроз све фазе, да будемо спона са инвеститорима, да радимо пројекте заједно са предузетницима у циљу привлачења страних инвестиција,  али и да утичемо на скраћивање одређених бирократских поступака и смањивање одрежених  трошкова. 

Градска општина Палилула, заједно са осталим општинама Нишавског округа, учествује у Програму локалног економског развоја на Балкану – ЛЕДИБ.  Овај петогодишњи програм има за циљ пподршку локалном економском развоју са фокусом на развој сектора малих и средњих предузећа и предузетнишва.