БРАТИМЉЕЊЕ ОПШТИНА СВОГЕ И ПАЛИЛУЛА

10.03.2009.

На позив руководства Градске општине Палилула, општину је посетито Мр Емил Цветанов Атанасов, председник бугарске општине Своге(www.svoge.bg)Софијска област, са својим сарадницима. Темa сусрета била je остваривање програма суседске сарадње у 2009. години као и разматрање пројектних идеја и потенцијалних донатора пројеката. Овим поводом, председници општина - Своге, Емил Атанасов Цветанов и Градске општине Палилула професор др Игор Новаковић, потписали су Споразум о братимљењу две општине. Сарадња која траје више од три године, биће настављена и унапређена новим активностима. Састанку је присуствовао и Георги Јуруков, генерални конзул Бугарске у Нишу који је изразио задовољство оствареним резултатима и степеном сарадње.

У име Градске општине Палилула овом радном сусрету са колегама из Бугарске присуствовали су и Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула, Весна Јовановић-Јанковић, секретар Скупштине, Бојан Илић, начелник Управе Градске општине Палилула и чланови општинског већа. Милош Стојковић, Милан Андрејић, и Милан Стевановић. У оквиру Програма боравка бугарске делегације општини Палилула организован је сусрет са градоначелником Града Ниша, Мр Милошем Симоновићем, разговор са директорима Туристичке организације Ниша и јавног предузећа „Паркинг сервис“.

Остварена је и посета Факултету заштите на раду. Декан ове престижне образовне установе, професор др Драган Спасић и продекан за квалитет и развој, доцент др Горан Ристић изразили су интересовање и спремност да студентима у Бугарској промовишу наставни програм нишког Факултета заштите на раду, посебно нови наставни програм - управљање комуналним системима. Општина Своге једна је од ретких локалних управа у Бугарској која има своју канцеларију у Бриселу и на извору је информација о пројектима које финансира ЕУ. Сарадња са Градском општином Палилула отпочела је у оквиру Суседског програма "Бугарска-Србија" кроз пројекатПодизање нивоа протока информација и комуникација између пограничних региона“ који је финансиран од стране Европске агенције за реконструкцију у оквиру CARDS  програма.