ПОКРЕНУТА ИНИЦИЈАТИВА ЗА УРЕЂЕЊЕ СПОМЕН ПАРКА „БУБАЊ“

02.03.2009.

На позив председника Градске општине Палилула Проф. др Игора Новаковића одржан је састанак о уређењу Спомен парка „Бубањ“ коме су присуствовали Драган Кречковић, помоћник директора ЈП „Дирекција за изградњу града“ са сарадницима, Дејан Давидоски представник бициклистичког клуба „Железничар“, Слободан Гејо представник планинарско-алпинистичко-експедицијског клуба „Ниш“, Срђан Нонић, представник спортског клуба „ Оxygen“ и Милош Вукотић.

На састанку је разговарано о могућностима уређења Спомен парка „Бубањ“ које не би нарушиле његову основну суштину, већ које би оплемениле овај простор и које за крајњи циљ имају едукативну димензију. Игор Новаковић, председник ГО Палилула, је позвао представнике спортских клубова да у најкраћем року доставе писане предлоге о уређењу парка како би се обратили надлежним органима за стварање неопходних услова за извођење радова јер је један од циљева Општине да се овај парк на коме је страдало више од 10 хиљада Нишлија, уреди и приближи грађанима а нарочито млађим генерацијама како би се упознале са историјом Ниша.

Дејан Давидоски је изнео своју идеју о уређењу „Бубња“ тако што би се у делу површине овог парка уредиле бициклистичке стазе, које делимичмо и постоје, додавши да је у интересу бициклистичког клуба „Железничар“ да се очува природна средина овог простора.

Слободан Гејо је предложио израду  пењачке стене која би привукла љубитеље ове спортске дисциплине, а Срђан Нонић оплемењивање простора за скејтере и љубитеље ролера. Милош Вукотић је додао да би клубови организовали и различита регионална, државна и друга првенства што би додатно привукло пажњу Нишлија.

Драган Кречковић, помоћник директора ЈП „Дирекција за изградњу града“ је изразио задовољство због покретања иницијативе за уређење Спомен парка „Бубањ“ и предложио присутнима да  одреагују веома брзо како би се изменио План детаљне регулације парка „Бубањ“ што је претходни  услов за спровођење ових идеја у дело.

Бубањ је узвишење на југозападном делу града Ниша, на територији Градске општине Палилула, на коме су за време II светског рата окупатори стрељали преко 10.000 цивила. После рата ово место претворено је Спомен парк у коме се истчу "три песнице" велике бетонске скулптуре. Свака од три песнице је различите величине и оне представљају симбол мушке, женске и дечије руке које пркосе непријатељу.