ДОДЕЉЕНА МАЈСТОРСКА ПИСМА ПОЛАЗНИЦИМА

12.11.2008.

Градска општина Палилула и Регионална занатска комора Ниш су током протеклих месеци успешно реализовале пројекат прекфалификације који је јуче крунисан доделом Мајсториских писама за 26 полазника, која је уручио председник Општине проф. др Игор Новаковић. Полазници су стекли звања из области дефицитарних занимања, као што су зидар, тесар, заваривач, бравар, армирач, кројач, козметичар, маникир, педикир, обућар, женски и мушки фризер. Једномесечну обуку полазника вршили су стручњаци нишке Регионалне занатске коморе.

Студијом о броју незапослених на територији општине дошли смо до разочаравајућег податка који нас је мотивисао да реализујемо идеју о преквалификацији рекао је председник Општине Игор Новаковић и додао да је шесторо полазника већ нашло посао што је охрабрујући резултат. Он је такође додао да су сви пријављени кандитати прошли обуку коју је финансирала Општина  и истакао да је уверен, с обзиром на чињеницу да се ради о дефицитарним занимањима, да ће Општина успети да нађе посао за остале полазнике. На крају свог излагања председник Новаковић позвао је све грађане са територије Општине Палилула да покажу интересовања за овакве пројекте који су у припреми.

Благоје Станисављевић, председник Регионалне занатске коморе Ниш је овом приликом рекао да су у пројекте преквалификације углавном укљунеи технолошки вишкови, самохране мајке и друге теже упошљиве категорије становништва. Он је истакао да је Занатска комора оваквим пројектима успела да преквалификује око 8.000 људи, који су оспособљени за обављање дефицитарних занимања, међу којима доминирају грађевински послови.