ПАЛИЛУЛА ЈЕ ОДГОВОРНА ОРГАНИЗАЦИЈА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ
5.10.2009

Поводом упућених критика на рад Градске општине Палилула, изречених на конференцијама за штампу од стране појединих личности које учествују у политичком животу града, у циљу остваривања добре праксе свеобухватног и истинитог информисања грађана о раду органа и Управе Општине, подсећамо на следеће:

Након локалних избора 2008.године у Градској општини Палилула јединствено је истакнута визија да на путу европских интеграција развој локалне заједнице мора бити усмерен ка тржишном механизму. Такво пројектовање развоја Градске општине Палилула, садржано је кроз документ “Стратешка анализа-Стратешки план развоја” који је крајем 2008. године усвојила Скупштина Градске општине Палилула. Стратешко планирање у Палилули засновано је  на објективно сагледаним показатељима инфраструктурних и привредних потенцијала, економским могућностима и месту локалне заједнице у Граду.

Градска општина Палилула је у оквиру својих надлежности, као одговорна организација локалне самоуправе Града Ниша, успешним ангажовањем свих ресурса и потенцијала - кадровских, техничких и политичких, квалитетом својих пројеката, обезбедила у протеклом периоду, додатна средства у буџету општине и услове за радно ангажовање више од 100 особа са евиденције Националне службе запошљавања.

У поступку успостављања система менаџмента квалитетом у складу са веома строгим захтевима стандарда ISO 9001:2008,  посебно је значајна оцена грађана о досадашњем раду Управе Градске општине Палилула, изречена у анонимној анкети о задовољству корисника услуга. На питање – „Укупно гледано веома сам задовољан услугама Градске општине Палилула“, 62 одсто испитаника је изјавило да се у потпуности слаже са изреченом оценом. За добар резултат заслужно је и особље-запослени Управе. По мишљењу 65,85 одсто испитаника, особље је добро обучено, веома љубазно, придржава се професионалних стандарда, испуњава потребе и захтеве грађана. Градска општина Палилула, по мишљењу 79,27 одсто испитаника, има чисте и лепо уређене просторије. На питање о упоређивању пружених услуга, са другим градским општинама, више од 62 одсто грађана, који су учествовали у анонимној анкети, одговорило је да је она (Општина Палилула) боља од других.

Градска општина Палилула ће од 12. до 18. октобра обележити „Европску недељу локалне демократије“ и придружити се иницијативи Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе, АЛДЕ и Сталне конференције градова и општина Србије. Ове активности се спроводе у сврху промоције рада локалних изабраних представника и власти с једне стране и унапређења знања грађана о локалним властима и охрабривања грађанског учешћа на локалном нивоу. Упућујемо позив свим занитересованим грађанима а посебно „критичарима рада“ Општине да током ове недеље посете Управу Градске општине Палилула и у непосредном контакту са запосленима и руководством Општине провере своје ставове.

Захваљујући пројектним идејама и залагању руководства Општине и чињеници да визију развоја Палилуле, упркос тешкој економској ситуацији, сваким даном чинимо остварљивом зачуђује смелост појединаца да износе нетачне информације о раду Општине и користе могућност да путем медија обмањују јавност. Мотиви су очигледно други, не развој и просперитет Општине и бољи живот њених грађана, већ освајање власти по сваку цену уз помоћ лажи и превара.

 

Председник Градске општине Палилула
Проф.др Игор Новаковић,с.р.