ФРАНШИЗИНГ

У петак, 11.03.2011. године, у Великој сали Универзитета у Нишу, одржан је семинар о Франшизингу (кључ успеха у кризним временима). На семинару је учествовало преко 60 младих студената, младих предузетника, као и других заинтересованих особа.

Једно од кључних питања, на које морамо дати одговор јесте: “Шта представља франшизинг?” Граншизинг представља метод дистрибуције, где власник производа (давалац франшизе) даје могућност примаоцу франшизе да дистрибуира његове производе или услуге, користи његово име и знак, као и пословни систем и за то прима иницијални хонорар и тантијеме.

Успешност франшизинга огледа се и у податку да, они који се одлуче за узимање франшизе, односно за тај начин пословања, након 10. година, успешно послује чак 95%.
Предавачи на овом семинару били су:

  • Борис Поповски – U.S. Commercial Service American Embassy Belgrade;
  • Душан Сикимић – Diners Club International Belgrade;
  • Sortiris Yanakakis – General Director and Legal Counsel of the Franchise association of Greece;
  • Проф. Др. Тамара Миленковић-Керковић – Економски факултет у Нишу.
Организатор овог семинара била је Студентска асоцијација Економског факултета, уз помоћ Регионалне привредне коморе Ниша и Привредне коморе Србије. Канцеларија за младе имала је активну улогу у промоцији семинара међу младим студентима и предузетницима са територије Градске општине Палилуле и била је један од активних учесника овог семинара.