ДЕСИМИР ДЕСКО СТАНОЈЕВИЋ

Палилулац, Десимир Станојевић, кога више знају као Деско глумац рођен је 1950. године, своју каријеру у овој области почиње 1970. године у нишком Народном позоришту.  Прву значајуну улогу добија у Коштани Боре Станковића, играјући лик Стојана. Са овом представом су Нишлије 1972. године учествовали на позоришним сусретима Јоаким Вујић у Зајечару. Тамо Деско добија своје прво глумачко признање прву награду за глуму које му и дан данас значи много.

Деско проводи у Нишком позоришту скоро две деценије до 1990. године. За то време играо је готово све и комедије, класику, трагедије. За то време одиграо је више од двестотина улога играјући врло често и по двадесет и шест представа у току једног месеца.

Формира позоришну трупу Трећа половина која је гајила мјузикле. Култна представа овог позоришта била је Рибарење на асфалту. Деско је за ову представу освојио прву награду за режију на познатом фестивалу комедије Јазавац у Загребу.

Од 1990. године почиње да игра у такожељеним мјузиклима у Београду. Постаје члан Театра на Теразијама. Посебно истиче мјузикал Виолиниста на крову.

Играо је у серији Срећни људи. Уз снимање серије снима и ЦД, шоу програме а учествује и на фестивалима староградских песама.

Изнад свега Деско је заљубљеник у свој град оригнинални и непоправљиви Нишлија.