ТЕРИТОРИЈА И ГЕОСТРАТЕШКИ ПОЛОЖАЈ

Република Србија, Нишавски округ, Град Ниш

Градска општина Палилула је једна од пет градских општина града Ниша, формирана септембра 2004. године и њена територија се простире јужним ободом нишке котлитне правцем исток - запад. Назив је добила по градској четврти у јужном квадрату Ниша око Палилулске рампе и иза ње, укључујући и подножје Светониколског брега. Првобитно Палилулско насеље је још као периферни део града, пре спајања са Нишом постојало као посебно насеље. По ослобођењу Ниша од Турака 1878. године, а нарочито са изградњом пиротске пруге,  дошло је до спајања Ниша са палилулским насељем. Као градске четврти под овим именом познати су стари делови Београда и Крагујевца, а као сеоско насеље познато је село Палилула између Сврљига и Књажевца.

По јужном ободу нишке котлине, територију данашње ГО Палилула закриљују својим питомим падинама брда Делијски вис, Апеловац, Светониколски брег, Кованлук, Чекрков брег, Горица, Калач брдо и брдо Бубањ. Са градским језгром ГО Палилула повезана је старим прелазима и подвожњацима код источне Трошарине, Апеловца, Палилулске рампе, Жожине капије и Лесковачке капије. Територија Општине обухвата и 15 сеоских насеља.

Општина Палилула је природно - географски комбинација равничарског (у сливу Нишаве и Јужне Мораве) и брдско-планинског рељефа. Површина општине је 117,37 километара квадратних, и по попису из 2002. године у њој живи 72.165 становника, од чега 54.596 живи у градском подручју, а  17.569 у сеоском подручју. Међутим, према проценама стручњака, услед великог броја избеглих лица са простора Косова и Метохије, на територији Градске општине Палилула живи око 90.000 становника

Суседне општине су: Медијана, Нишка Бања, Црвени Крст, Гаџин Хан, Дољевац и Мерошина.

Град Ниш се налази на 43 степена, 19 минута и 34 секунде северне географске ширине и на 21 степен, 54 минута и 6 секунди источне географске дужине.

 

 

КЛИМАТСКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ

 

Ниш се налази у Нишкој котлини близу ушћа Нишаве у Јужну Мораву. Путеви који воде на југ долином Мораве се код Ниша рачвају ка југу према Солуну и Атини, и на исток ка Софији и Истамбулу.

Умерено-континентална клима.

Средња годишња температура је 11,2Ц.

Најтоплији месец је јул са просечном температуром од 21,2Ц, а најхладнији јануар са средњом температуром од 0,2Ц