ДЕЦЕНИЈА РАДА СЛОВЕНАЧКЕ КУЛТУРНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У НИШУ
11.10.2014


Очување традиционалних културних вредности словеначког народа, учење словеначког језика и активна веза са матичном државом и даље су циљеви културне заједнице “Франце Прешерен” у Нишу, истакао је на свечаности у основној школи “Свети Сава”, поводом 10 година рада Словеначке културне заједнице у Нишу. председник овог друштва Ивица Груден. Учеснике овог догађаја поздравио је, и његова екселенција, амбасадор Републике Словеније у Србији, господин Франц Бут.

Обележавање једне деценије Словеначке културне заједнице Франц Прешерн у Нишу су, поред бројних чланова заједнице, присуствовали и Мојца Чемас Стјепановић, градоначелник Чрномља, Алојзиј Мухич, градноначелник Новог Места, представници нишких градских општина Палилула, Пантелеј и Медијана, представници других националних мањина и организација цивилног друштва из региона.

Гости из Словеније (Чрномељ) и домаћини - чланови друштва “Франце Прешерен”, припремили су богат вишечасовни културно-уметнички програм сачињен од плеса, рецитација и музике. Приредба се одвијала у просторима Основне школе “Свети Сава” где се такодје одржао и квиз "Колико познајемо Словенију" и промоција Монографије-студије о “Страдању Словенаца у Нишу, током Другог светског рата (1941-1944)“.

За допринос раду и успешну сарадњу, Словеначка културна заједница “Франце Прешерен” у Нишу доделила је захвалницу и Градској општини Палилула. У име председника општине Палилула Бобана Џунића, учеснике скупа је поздравио Драган Видојковић.

Словеначка културна заједница “Франце Прешерен” је невладина организација, установљена октобра 2004. године са циљем да повезује људе словеначког порекла и све којима је Словенија при срцу. Тренутно има 250 чланова, Словенца по пореклу, чланове српске и других националности. Делују на подручју Ниша и у вези су са свим словеначким друштвима у Србији, речено је на слављу удружења, поводом деценије рада и постојања. Председник Груден је додао да удружење активно учествује у раду Национаног Савета Словеначке националне мањине у Србији и да ове године активно учествују на изборима 26 октобра. Укључени су и у рад одбора за људска и мањинска права Града Ниша. (Д.В.ЕКОполис)

Галерија Слика - Facebook