НОВИ ЗАСАДИ И УРЕЂЕЊЕ ЗЕЛЕНИХ ПОВРШИНА
13.10.2014


Савети грађана насеља Паси Пољана и Делијски вис, уз подршку општине Палилула организовали уређење запуштених зелених површина. Председник општине Палилула Бобан Џунић са сарадницима, Милошем Стојковићем, Александром Ждралетом, члановима општинског Већа и Канцеларије за младе, са грађанима ових насеља, засадили нове саднице.

Уређење већих зелених површина и садња нових садница од посебног је значаја у урбаним областима, где је загађеност највећа. Познато је да парковна и шумска вегетација позитивно утиче на климу, земљиште, као и на ублажавање дејства издувних гасова. То су препознали у Градској општини Палилула и у сарадњи са саветима грађана кренули су у акцију уређења запуштених површина. Прво су се окупили мештани насеља Паси Пољана. „Захваљујући нашој иницијативи и подршци руководства општине Палилула уредили смо парк и засадили нове саднице у центру насеља и поред старе школе - каже Миливоје Митић председник Савета грађана. У протекле две године, у насељу Паси Пољана реализовано је више инфраструктурних пројеката. Уређене су и асфалтиране улице, постављен мобилијар, организоване активности социо-хуманитарног значаја. инвестиранио је у изградњу и опремање спортских терена на површини од 4.400 квадратних метара. Градска општина Палилула је кроз ИПА програм прекограничне сарадње Бугарска–Србија обезбедила око 220.000 евра. Основна школа “Краљ Петар Први”, у Паси Пољани, захваљујући пројекту општине, добила је одговарајућу спортску опрему и реквизите али и нова игралишта за одбојку, рукомет, кошарку, тенис и фудбал, као и терене за скок у даљ, трим и атлетску стазу. Акцијом уређења зелених површина, осим доприноса побољшању животног простора у насељима, остварује се и континуирана едукација деце и омладине, развија и унапређује еколошка свест и на прави начин вреднују могућности које нам природа нуди - истиче председник општине Палилула Бобан Џунић. Ова активност је и део националног програма светске еколошке кампање „Очистимо свет - Clean up the World 2014“, коју у Србији промовише ЕКОполис мреже и пројекта „Живети зелено“ који смо са бугарском општином Ихтиман успешно завршили почетком ове године.

Активност на уређењу међублоковског зеленила око Месне канцеларије „Делијски вис“ и испред амбуланте у овом насељу покренули су чланови Савета грађана. По речима Владимира Станића, председника Савета, овај вид грађанског активизма је окупио око 25 грађана. Радило се на чишћењу и уређењу парковне површине која је била прилично запуштена. Активности чишћења окупљају добровољце који заједно раде на достизању јединственог циља, било да је то одношење смећа са заједничких простора као што су паркови, канали или плаже садњу стабала, очување воде или јачање еколошке свијести кроз образовне програме. Могућности за деловање су бесконачне, а ограничене су само маштом организационих комитета и потребама локалних заједница кажу у Екополис мрежи.

По речима председника Џунића, овим акцијама у Градској општини Палилула желимо да подстакнемо грађанску иницијативу, да утичемо на побољшање квалитета живота становника у насељима општине и допринесемо приближавању стандардима ЕУ који прописују минимум 25 квадратних метара зелених површина по становнику у градовима. На основу спроведених истраживања у последњих тридесетак година, број зелених површина у градовима Србије смањен је за петину, што је довело до штетних последица по животну средину. Палилула је у свом Акционом плану до 2016. године предвидела и активности у решавању овог значајног питања. (Д.В.ЕКОполис)