„СПОРТСКА ЗОНА“- РАЗВОЈ СОЦИЈАЛНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ
15.10.2014


Поводом почетка активности на новом пројекту, „СПОРТСКА ЗОНА“- РАЗВОЈ СОЦИЈАЛНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ, који се остварује у оквиру ИПА фонда, кроз суседски програм Бугарска–Србија, у Градској општини Палилула-Ниш, одржан је први састанак пројектних тимова: Градске општине Палилула и Бугарске општине Берковица. О раду на пројекту и партнерској сарадњи две општине, на конференцији за новинаре, говорили су: Бобан ЏУНИЋ, председник Градске општине Палилула и Гергана АНТОНОВА, менаџер пројекта и заменик председника општина Берковица. Промоцији су присуствовали Томислав Филипов и Катиа Илинова, координатори пројекта из општина Берковица, Никола Божић, координатор пројекта и Милош Стојиљковић, стручни консултан из општина Палилула.

Пројекат „Jачање територијалне кохезије у пограничном региону кроз развој социјалне инфраструктуре у области спорта» реализује се кроз суседски програм Бугарска–Србија, у оквиру ИПА фонда уз финансијску подршку Европске уније. Трајање пројекта је дванаест месеци, 2014/2015. Општи циљ пројекта је развој социјалне инфраструктуре у спорту и социјалне инклузије уз једнак приступ људима из етничких мањина и особама са инвалидитетом у општинама Берковица и Палилула. Циљне групе су млади људи, студенти, спортски клубови.

Пројекат “Спортска зона” – развој социјалне инфраструктуре, веома је значајан за становнике Берковице, нагласили су представници ове општине у Бугарској. Захваљујући суседском програму Бугарска–Србија и ИПА фонду, житељи општине Берковица, која има око 20.000 становника, добиће стадион. Стадион ће имати два спрата, игралиште за мини фудбал, тениски терен, свлачионице и тушеве, објашњава менаџерка пројекта Гергана Антонова, која је уједно и заменик председника општине Берковица.

Пројекат прекограничне сарадње вредан је 760. 000 евра, од којих ће за спортско уређење нишке школе бити издвојено око 100. 000 евра.

„Захваљујући пројекту „Jачање територијалне кохезије у пограничном региону кроз развој социјалне инфраструктуре у области спорта» и финансијској подршци ЕУ у Основној школи „Бранко Миљковић“, насеље “Делијски вис“, биће изграђени скејт парк, теретана на отвореном и вештачка стена – истакао је Бобан Џунић, председник нишке општине Палилула. По речима председника Џунића општина Палилула је препознала "Суседске програме" Европске Уније као могућност ка унапређењу веза између локалних заједница и јачању културне, социјалне и економске сарадње и промоције својих потенцијала у Региону, посебно са Бугарском. У протеклом периоду општина Палилула је остварила партнерства и пројекте са бугарским градовима Своге, Ћустендил, Бобов дол, Ботевград а новим пројектом и са општином Берковица.

Осим изградње спортских објеката у два града, пројекат има и социјалну компоненту. Како је најављено на певој конференцији за новинаре, у оквиру активности на пројекту 30-оро деце са територије општине Палилула посетиће Берковицу а ученици из Берковице у Бугарској  узвратиче посетом нилој Палилули.(Д.Видојковић, ЕКОполи)

Галерија Слика - Facebook