ТЕМА СУСРЕТА ДЕЦЕ - СТИХОВИ ЉУБИВОЈА РШУМОВИЋА
8.10.2014


Традиционална манифестација “Сусрети пријатељства-Радост Европе 2014”, коју већ седам година успешно организује Црквено-играчки ансамбл Бранко, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина др Јована и покровитељство Градске општине Палилула, обрадовала је малишане и њихове родитеље у Нишу. Мали извођачи из Француске, Македоније и Србије, на сцени Светосаског дома, својим наступом обележили су пријатељство. Спојили су их песма, игра и плес. “Ако небудете деца, нећете ући у царско небеско, овим речима је изасланик, нишког владике др Јована Пурића, Бранко Цинцаревић, пожелео добродошлицу учесницима „Сусрета пријатељства“. А Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула, која је већ седам година покровитељ сусрета деце, поздравио је мале извођаче и организаторе програма и отворио овогодишњу манифестацију. „Вечерас се радујемо деци, дајемо подршку њиховом развоју и стваралаштву. Захваљујући ансамблу „Бранко, делић најстарије и највеће међународне дечје манифестације у Србији - "Радост Европе" и ове године смо подарили деци нашег града - истакао је председник Џунић. Међу овогодишњим гостима Сусрета деце у Нишу, била је и госпођа Донка Спичек, један од оснивача фестивала „Радост Европе“ у Београду, др Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Владе Србије и Атанас Крстин, генерални конзул Бугарске у Нишу.

После спектакуларног концерта у београдском Сава центру, малишане из Француске и Македоније, Града Београда угостиле су породице деце из Црквено играчког ансамбла Бранко, који већ десети пут учествује на манифестацији “Радост Европе”. Приређен је и пријем у Градској општини Палилула. Захваљујући овој манифестацији, која је пре седам година из Београда дошла у Ниш, учесници програма се међусобно упознају стичу нова пријатељства. Протеклих седам година, на сцени у Нишу наступило је више од 800 малишана из свих Европских земаља и Републике Кине, изјавио је Миљко Петровић, уметнички руководилац ансамбла „Бранко“. Гошће из Македоније, Татјана Гогоска, из Дечијег кретаивног центра „Звезда“ и Виолета Бајрам организатор Фестивала дечје песме “Златно Славејче” из Скопља, задовољне су што је њихов ансамбл након Београда дошао у Ниш и што су кроз ову манифестацију деца стекла пуно нових пријатеља. Стефани Вујо, руководилац хора Центра „Perpetummobile“ из града: Le Puy en Velay са малишанима из Француске први пут је на сусретима пријатељства. Овим поводом у програм наступа групе уврстили су и обраду песме „Нишка бања“, што је публика у Светосавском дому поздравила бурним аплаузом. Креативност и стваралаштво деце Ниша представили су малишани хора основне школе „Ратко Вукичевић“, рецитатор Теодора Јанковић из основне школе „Цар Константин“, финалисти „Мајске песме“ Дечијег културног центра у Нишу и ансамбл „Бранко“. Водитељ програма био је дечији песник Власта Ценић

Манифестација Радост Европе одржава се 45. година у Београду и представља једну од најстаријих дечијих манифестација у Европи. Тема овогодишњих сусрета деце били су стихови књижевника Љубивоја Ршумовића: „Биће правде на свету, и знања и лепоте, деца ће спасити планету, од мржње и простоте“. На овај начин у Србији, се у Дечијој недељи, до 12.октобра, обележава и 25 година од потписивања Конвенције УН о правима детета.(Д.Видојковић, ЕКОполис)

Галерија Слика - Facebook