ЦВЕЋЕ НА ГРОБ «УЧИТЕЉА ТАСЕ» И ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 185 ГОДИШЊИЦЕ ШКОЛЕ
3.12.2015

ЦВЕЋЕ НА ГРОБ «УЧИТЕЉА ТАСЕ» И ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 185 ГОДИШЊИЦЕ ШКОЛЕ

Нишка просвета зачета је у школи "Учитељ Таса", пре свега ликом и делом Атанасија Тасе Петровића, првог српског учитеља. Поводом обележавања 185.годишњица од оснивања школе, која је најстарија образовна установа у Нишу, ученици Основне школе “Учитељ Таса” са директорком Радмилом Крстић и Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула са сарадницима, положили су цвеће на гроб, учитеља Атанасија Тасе Петровића на Старом нишком гробљу „ГОРИЦА“.

Директорка школе Радмила Крстић захвалила је Бобану Џунићу и општини Палилула на помоћи око уређења школе. „Обележавање јубилеја-185 година постојања и рада је за наш град и колектив школе значајна годишњица коју ћемо обележити у оквиру манифестације „Тасини дани“. У понедељак, 7.децембра, од 13 до 14 сати, приредбу ће имати ученици млађих разреда, а у уторак у истом термину, имаћемо приредбу на страном језику, коју ће приредити сви наши ученици који уче енглески и француски језик. У среду, у 19 сати, организујемо донаторско вече и позивам све људе добре воље, бивше ученике наше школе и представнике града, да дођу и учествују, јер је сврха те вечери прикупљање средстава за сређивање дворишта школе. То је иницијатива родитеља Тасине школе, изјавила је директорка школе Радмила Крстић. До сада је у школи уређена свечана сала, а још много тога треба да се среди. Директорка је најавила да ће се овим поводом одржати и свечана академија у петак, 11.децембра, у 19 сати, у Светосавском дому. Очекујемо присуство колектива школе, пензионера, бивших ученика и представника града.

Школа „Учитељ Таса“ није на територији наше општине, али је спомен обележје - гроб Атанасија Петровића на територији општине у комплексу Старог гробља „Горица“.  Учитељ Таса је био најпознатији просветни радник у некадашњем Нишу у 19. веку, а ми још од пре три године имамо иницијативу да Старо гробље „Горица“ буде меморијални парк како би се оно одржавало на начин достојан многих знаменитих Нишлија, који су у овом комплексу сахрањени, подсетио је Бобан Џунић, председник општине Палилула. Већ дужи низ година се овде скрнаве и ломе надгробни споменици и ово се не одржава на најбољи начин. Ми смо са својим волонтерима у више наврата долазили и привели намени овај будући меморијални парк. Апелујемо на градске структуре да усвоје нашу иницијативу и да Скупштина града прогласи Старо гробље меморијалним парком. На тај начин би надлежно предузеће добило одређена средства за одржавање овог гробља“, нагласио је председник Џунић.

Најстарија школа у граду „Учитељ Таса“, тренутно има 1014 ученика од првог до осмог разреда распоређених у 37 одељења, логопедско одељење, три предшколске групе са 87 полазника и продужени боравак првог и другог разреда. (Текст-фото Д.Видојковић)

РТВ БелАми - Годишњица најстарије школе у Нишу