БИОСКОПСКА ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „СТАРИ НИШ-МОЈ НИШ“
17.11.2015

БИОСКОПСКА ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „СТАРИ НИШ-МОЈ НИШ“

Документарни филм “Стари Ниш-Мој Ниш”, који је приказан на овогодишњим Филмским сусретима, имаo је своју премијеру у нишком биоскопу КУПИНА. Посетиоце ове филмске пројекције, ауторе филма - Ивану и Мирољуба Рикија Недовића и продуцента филма, Оливера Пауновића, на отварању је поздравио Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула.

„Очување историјског и културног наслеђа српског народа је наш задатак. Ова филмска прича, настала у продукцији Сити маркетинг центра, је допринос нашим настојањима да то сачувамо од заборава. Захваљујући делима Стевана Сремца овај период грађанског Ниша и развоја наше Палилуле је сачуван. Нажалост, мало је о томе забележено на филмској траци. Аутори филма, Ивана и Рики Недовић, продуцент филма као и многи протагонисти филма су управо житељи Палилуле. А Палилула је део града, где се од давнина негује дух старе чаршије, господског али и боемског Ниша. Једна од манифестација у култури, коју негујемо и сваке године је у ''Данима Светог цара Константина и царице Јелене'' са радошћу организујемо, је ''Палилулско вече''. Ово традиционално окупљање и дружење наших грађана, уз духовну, староградску музику и нишки мерак, је догађај који се памти. Нека и ово филмско остварење има ту мисију, нагласио је председник Џунић.

По речима Мирољуба Недовића редитеља филма, документарни филм „Стари Ниш-мој Ниш“ је прича о традицији, култури, просвети и историји нашег града у периоду од 1878. до 1911.године. «Желео сам да филм буде „подсетник Нишлијама, а приручник онима који то нису“, Глумачки и брачни пар Недовић, Ивана и Рики, као наратори филма, воде нас, уз звуке староградске али и модерне музике и сећања познатих и успешних Нишлија, кроз бројне области друштвеног живота у Нишу тога времена. „Стари Ниш-мој Ниш“ окупио је око 50 учесника, различитих занимања, старосних структура, познатих и мање познатих. „Захвалан сам свим сарадницима на филму, јер су прихватили да учествују у овој причи, изјавио је Мирољуб Недовић на премијери.

Посетиоце премијере документарног филма “Стари Ниш-мој Ниш”, „Сити маркетинг центар» даривао је  примерком ДВД издања филма.  Ово филмско издање моћи ће да се обезбеди у Туристичкој организацији Ниша као и на свим важним туристичким локацијама у граду. Оливер Пауновић, директор „Сити маркетинг центра» најавио је  да се интезивно ради и на новим филмским пројектима. Биће то филмске приче о легендарним нишким поп-рок групама «Лутајућа срца» и «Кербер». (текст и фотографије Д.Видојковић)