ДАН СЕЋАЊА НА ХЕРОЈЕ ЗА СЛОБОДУ
11.11.2015

ДАН СЕЋАЊА НА ХЕРОЈЕ ЗА СЛОБОДУ

Полагањем венаца на српском и енглеском војном гробљу представници Града, Градске општине Палилула, Нишавског округа, Војске, Полицијске управе и Удружења потомака ратника, обележили су 11.новембар, Дан примирја у Првом светском рату. На војничком гробљу на Делијском вису сахрањено је око две и по хиљаде српских војника који су дали животе за слободу народа. Поред њих почивају и саборци из Енглеске и Француске.

"Историја српског народа је херојска и њене жртве не смемо заборавити, истакао је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула, који је одао почаст палим српским војницима и припадницима јединица Британског Комонвелта. На територији ове градске општине налази се неколико спомен обележја на Старом гробљу Горица, у Габровцу, у Спомен парку "Бубањ". О неопходним мерама њихове заштите и одржавања упознали смо надлежне градске органе и установе.

У Друштву за неговање слободарских традиција кажу да је урађен пројекат како би комплекс Српског војничког гробља добио одговарајуће спомен-обележје. Када је Ниш постао седиште Врховне команде током Балканских ратова 1912.године на овом месту у насељу Делијски вис, на преко пет хектара, је почело сахрањивање ратника и војних лица. Овај простор је по завршетку Првог светског рата, 1919. уређен, подигунута је велика метална ограда и капија. Српско војничко гробље је под заштитом од 1989.године.

Након одавања почасти српским војницима, челници Града-Градске општине Палилула положили су венце и на енглеском војном гробљу. Војно гробље Британског Комонвелта простире се на око 300 квадратних метара ограђеним каменом оградом. Под заштитом закона стављено је 1983.године. Настало је још 1915. године, када је у Војној болници у Нишу, умрло девет енглеских војника из Краљевске војне армије. Пројектант гробља био је архитекта Роберт Лоример. У средишњем делу гробља постављен је Спомен крст и 41 спомен-плоча са уздигнутим постољем распоређених у шест правилних редова. Британско гробље освећено 12. маја 1929. године у присуству чланова породица и бројних званичника.

Овај дан-11.новембар, слави се у свим државама победницама, а у Србији је државни празник и обележава од 2012.године.
(текст и фото, Д.Видојковић)

КЦН1 Информер - Обележен дан примирја и у Нишу