САВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ У ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА
10.11.2015

САВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ У ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

Грађани и локалне заједнице најпозванији су да укажу на приоритетне безбедносне проблема и да заједно са полицијом учествују у њиховом решавању, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, на конференцији "Локални савети за безбедност", која је окупила представнике 169 општина у Србији, Министарства унутрашњих послова, организација цивилног друштва и међународне заједнице. У раду овог скупа учествовао је и председник Градске општине Палилула у Нишу, Бобан Џунић. Конференцију је организовала Мисија ОЕБС-а у Србији, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Сталном конференцијом градова и општина.

Нема економског напретка без безбедности

Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Небојша Стефановић упутио је позив представницима општина и градова, учесницима конференције "Локални савети за безбедност", која је одржана у Бреограду (10.новембра) да у сарадњи са полицијом оснују локалне савете за безбедност и поручио да се само заједничким деловањем, знањем и ресурсима, успешно може супроставити безбедносним изазовима. Стефановић је на овом скупу, који је организован уз подршку Мисија ОЕБС-а у Србији, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Сталном конференцијом градова и општина, нагласио да ће полицијске управе и станице пружити сву потребну помоћ у оснивању савета за безбедност и да ће активно учествовати у њиховом раду. Он је истакао да је изузетно важно да грађани имају поверење у полицију, и додао да полиција то поверење мора заслужити поштеним, одговорним и напорним радом, који сваком човеку показује да су припадници полиције ту због грађана и њихове безбедности. Према његовим речима, локални свети за безбедност били би користан медијатор између грађана и полиције. Они би били место договора представника најзначајнијих локалних органа, који би из неког другог угла указивали који су највећи безбедносни изазови заједнице. Министар је навео да је потребно градити партнерство између локалне самоуправе и полиције. а све у циљу проналаска решење које би допринело томе да имамо мање криминала на улици и да се грађани и субјективно и објективно осећају безбедно, нагласио је Стефановић. Развој полиције у заједници, по речима министра Стефановића је пројекат који је започет пре десет година. Прошле године усвојен је и Акциони план за примену Стратегије полиције у заједници.

Министарство унутрашњих послова Србије у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и Мисјом ОЕБС-а сачинило је Припручник за деловање савета за безбедност у градовима и општинама који садржи најзначајније смернице за функционисање савета.

Потпредседник Владе и министар за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички истакла је да је партнерство у заједници важно за унапређење живота грађана у Србији и да би стварање савета за локалну безбедност било од значаја за успшено решавање и идентификацију проблема са којима се суочавају припадници локалне заједнице. Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард истакао је да безбедност у заједници не може бити одговорност само једне институције, већ да се она може осигурати сталном кординацијом свих фактора. Буркхард је упутио позив градоначелницима да употребе све моћне ресурсе, првенствено политичку вољу, како би савети за безбедност функционисали. По речима председника СКГО Зорана Перишића сврха рада полиције у заједници је унапређење безбедности грађана, како у погледу статистичких података, тако и у погледу субјективног осећаја грађана.

Учесници конференције, оценили су да треба што пре формирати Локалне савете за безбедност. Они су оличење низа вредности и могу да помогну да се унапреди сарадња са полицијом и побољша безбедност локалних заједница. Осећај сигурности грађана је важан и то обухвата здравство, образовање и економску сигурност, а не само безбедност од криминала. Безбедност заједнице, чуло се на овом скупу, није одговорност само једне институције, већ су за то одговорне и општинске власти, здравство, локалне фирме, медији и хитне службе. (Припремио Д.Видојковић)