АРХИВА ВЕСТИ ФЕБРУАР
 

ОСВАЈАЊЕ ЕВРОПСКОГ КУЛТУРНОГ ПРОСТОРА

·Почео „МИНИ ФЕСТ“ у Нишу

25.02.2009.

 У биоскопу Клуба Војске Србије синоћ је у Нишу (25.02.2009) почео „МИНИ ФЕСТ“. Ову седмодневну филмску манифестацију, у оквиру које ће до 3.марта Нишлије видети 14 филмова најновије светске филмске продукције, отворио је професор др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, која је преузела улогу овогодишњег покровитеља (www.palilula.eu). „Драги посетиоци биоскопа-љубитељи седме уметности, Град Ниш је и вечерас на путу освајања европског културног простора-истакао је на отварању председник Новаковић. Културне вредности су помериле своје границе из центра ка југу. „МИНИ ФЕСТ“ је поново отворио питање нашег односа према културној политици. У знак подршке настојању да сачувамо праве вредности и наше културно наслеђе Градска општина Палилула је подржала организаторе ове значајне манифестације. Добродошли у биоскоп !

детаљније               Галерија фотографија

 

МЕСЕЦ ИЗДАВАЧА У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА

23.02.2009.

Од понедељка 23. фебруара до среде 25. фебруара штанд издавачке куће `Београдска књига` биће постављен у Градској општини Палилула, поред Услужног пулта Општине.

На овај начин Градска општина Палилула међу првима узима учешће у акцији `МЕСЕЦ ИЗДАВАЧА`- новини која долази из НКЦ (Нишки културни центар).

 Циљ акције је популаризација књиге код наших суграђана, најпре код ученика и студената, због чега се инсистира на изложбено – продајном присуству књига на јавним местима у граду, попут општина, школа и факултета.

Намера је да се снажно супротставимо  тренду одумирања књиге као медија и књижара у савременом урбаном животу.

детаљније

 

НАЈАВЉЕН ПРОГРАМ МИНИ ФЕСТА У НИШУ

19.02.2009.

 

Под слоганом „ДАЈМО ШАНСУ

БИОСКОПУ!“ у Нишу ће, паралено са београдским ФЕСТОМ, бити одржан МИНИ ФЕСТ. Од 25. фебруара до 3. марта, у једином градском биоскопу, који још одолева свим искушењима и транзиционим процесима, биоскопу Клуба Војске Србије, љубитељи седме уметности видеће 14 филмова, најављено је на конференцији за новинаре у Клубу Војске Србије. О овој манифастацији у култури говорили су организатори: Срђан Савић, директор Нишког културног центра у Нишу, Дејан Дабић, уредник филмског програма НКЦ-а и Драган Арсовић, продуцент дистрибутерске куће «ProVision”. У оквиру пратећих програма “МИНИ ФЕСТА” најављена је и промоција књиге Нишлије Милана Јовановића - «Strong man»- најјачи блогер на свету, који тренутнио живи и ради у Мајамију.

детаљније

 

ДОСТУПНОСТ ИНФОРМАЦИЈА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА

17.02.2009.

Стална конференција градова и општина, у сарадњи са ABA/CEELI, Aмеричким удружењем правника – Правна иницијатива за Средњу Европу и Евроазију, у оквиру  пројекта „Слободан приступ информацијама", организовала је у Београду осми, завршни једнодневни семинар, за овлашћена лица у локалним управама о начину примене, бољем разумевању и успешнијој имплементацији Закона о слободном приступу  информацијама у градовима и општинама у Србији.

У име Градске општине Палилула на овом скупу учествовали су Марина Блечић и Милан Андрејић, већник.

детаљније

 

САРАДЊА ОПШТИНЕ И ЦЕНТРА ЗА ВИНОГРАДАРСТВО

14.02.2009.

Поводом славе Св. ТРИФУН, коју обележава Центар за виноградарство и винарство Ниш, руководство Градске општине Палилула, посетило је ову угледну установу. У саставу делагације Градске општине Палилуле били су проф. др Игор Новаковић, председник општине, Милан Ђурђевић, председник Скупштине, Бојан Илић, начелник Управе, Марина Блечић и општински већници Милош Стојковић, Бобан Микић, Милан Стевановић и Милан Андрејић. По традицији гости су обишли винарски подрум и лабараторију Центра а затим је у огледном винограду Центра председник Општине, проф. др Игор Новаковић, уз помоћ Милоша Ристића, помоћника директора Центра, зарезао лозу и пожелео да приноси и развој виноградарства у овим крајевима буду добри.

детаљније

 

ТРОЈКЕ ИЗ ПАСИ ПОЉАНЕ

11.02.2009.

Петар, Павле и Александра рођени су 1.децембра 2008. године у палилулском насељу Паси пољана у породици у којој већ одрастају трогодишња Маја, петогодишња Милица и седмогодишња Анка. Родитељи малишана, мајка Данијела Марковић, дипломирани географ и отац, Срећко Јелић, птт техничар, су незапослени, али са великом љубављу, у свом дому у Лужничкој улици насеља Паси пољане, брину о својој породици. Делегација Градске општине Палилула, општински већници Зорица Стоиљковић и Милош Стојковић, остварујући мисију ове локалне управе да у сваком тренутку буде са грађанима, обишли су мале тројке и осмочланој породици Јелић уручили поклоне (пелене, млеко, дечија храна, креме) у вредности од 30 хиљада динара.

детаљније

 

ОДРЖАНА СЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ЗА ПРИВРЕДУ, ПРЕДУЗЕТНИШТВО И ПОЉОПРИВРЕДУ

11.02.2009.

Друга седница Комисије за привреду, предузетништво и пољопривреду Градске општине Палилула одржана је у среду 11. фебруара 2009. године у просторијама Општине. Седници су присуствовали општински већник Бобан Микић, председник Комисије Ратко Јовановић  и чланови Јелена Цветковић, Небојша Лазић, Саша Благојевић, Иван Стојановић и Зоран Живковић.

На овој седници разматране су могућности рада Комисије за привреду, предузетништво и пољопривреду како би се анимирали привредни субјекти, предузетници и пољопривредници ради стварања повољније атмосфере за развој,

детаљније

 

ОСНОВАНО – ЕТНО УДУЖЕЊЕ ПАЛИЛУЛА

09.02.2009.

На иницијативу петнаест оснивача, у Градској општини Палилула, 9.фебруара 2009. основано је удружење грађана “ЕТНО УДРУЖЕЊЕ ПАЛИЛУЛА“ са циљем да негује очување старих заната и традиционалних културних и духовних вредности српског народа. За председника Скупштине је изабрана Ана Боровац, а за заменика председника Љубодраг Вукић. Оснивачи су изабрали и петочлани Управни одбор у саставу: Ненад Јовановић (председник управног одбора), Зорица Николић Пејић,(заменик  председника), Драган Стојановић (члан), Звонко Сладић (члан) Јелена Влајисављевић  (члан). Чланови Надзорног одбора новооснованог  удружења биће Бобан Микић, Зоран Јованчић и Весна Живковић.

детаљније

 

СЕОСКИ ТУРИЗАМ – ПЕРСПЕКТИВА

05.02.2009.

 

Општински већник Градске општине Палилула Бобан Микић учествовао је на састанку представника туристичке привреде Града Ниша, који је поводом одржавања 10. Међународног сајма туризма, екологије и спорта, у Регионалној привредној комори организовала Туристичка организација Града Ниша. Овим поводом, директор ТОН-а, Владимир Јовановић упознао је присутне са програмом рада организације у 2009-ој години. Јубиларни десети Meђународни сајам туризма биће одржан у Нишу, од 8. до 10. априла у Хали Чаир, у организацији ТОН-а (www.nistourizam.org.yu), Спортског савеза Ниша и Екополис мреже (www.ekopolis.rs).

детаљније

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НЕМАЧКОГ ФИЛМСКОГ ПЛАКАТА

04.02.2009.

Отварањем изложбе немачког филмског плаката из периода настанка тонског филма, 30-тих и 40-тих година у Немачкој, у Нишком културном центру отпочела је петодневна Међународна филмска манифестација КЛАСИЦИ НЕМАЧКОГ ТОНСКОГ ФИЛМА. Бројне посетиоце овог изузетног програма у култури, који се завршава 8.фебруара, на свечаном отварању поздравио је проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Он је овим поводом захвалио ГЕТЕ ИНСТИТУТУ, ЕКОПОЛИС мрежи и НКЦ-у, нагласивши значај и улогу међународне културне сарадње и како се она може остваривати уз партнерство локалне управе, установа и организација.

детаљније

 

ТВОЈИХ ПЕТ МИНУТА

03. 02. 2009.

У оквиру  подршке акције Завода за трансфузију крви – Ниш „Твојих пет минута – нечији цео живот!“ у просторијама Градске општине Палилула у уторак 03.02.2009. године је дежурала екипа Завода где су грађани добровољно давали крв.

Међу добровољним даваоцима крви нашло се и руководство Градске општине Палилула које је овим хуманом гестом дало допринос овој акцији. Завод за трансфузију крви – Ниш спроводи ову акцију у просторија Градске општине Палилула два пута годишње и то тококм фебруара и током августа месеца.

детаљније

 

КЛАСИЦИ НЕМАЧКОГ ТОНСКОГ ФИЛМА У ПАЛИЛУЛИ

03.02.2009

Међународна филмска манифестација КЛАСИЦИ НЕМАЧКОГ ТОНСКОГ ФИЛМА– Филмови 30-тих и 40-тих година  одржаће се у Нишу од 4.до 8.фебруара у Сали НКЦ-а, ул.Станоја Бунушевца бб саопштено је на конференцији за новинаре у Градској општини Палилула. О овом јединственом културном догађају говорили су проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула и Срђан Савић, директор Нишког културног центра. Програм је остварила Екополис мрежа у сарадњи са ГЕТЕ ИНСТИТУТОМ, уз подршку Нишког културног центра и под покровитељством Градске општине Палилула. Захваљући покровитељима манифестације улаз је за љубитеље седме уметности слободан. Пројекције филмова су од 19:00 и 21:00 сат.

детаљније