АРХИВА ВЕСТИ МАРТ
 

УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ ОПШТИНЕ СА ФАКУЛТЕТОМ

30.03.2009.

На позив председника Градске општине Палилула, проф.др Игора Новаковића одржан је радни састанак са деканом и продеканом Факултета заштите на раду-ФЗНР. Овим поводом разговарало се о унапређењу сарадње Општине са овом престижном образовном установом, која се налази на територији Палилуле, што би се регулисало потписивањем протокола о сарадњи. Декан ФЗНР, професор др Драган Спасић и продекан за квалитет и развој, доцент др Горан Ристић нагласили су да постоје бројне могућности сарадње локалне управе са факултетом. Исказано је интересовање да се у оквиру сарадње Oпштине Своге у Бугарској и Градске општине Палилула, омогући промоција Факултета заштите на раду, посебно нови наставни програм - управљање комуналним системима, студентима и пословним људима у Бугарској.

детаљније

 

ОТВОРЕНА ГРАДСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА

26.03.2009.

Градску смотру рецитатора, која се у оквиру квалификационих такмичења за републичку смотру одржава у Нишком културном центру на Палилули, отворио је проф. др Игор Новаковић председник Градске општине Палилула. Овим поводом председник Новаковић је младим рецитаторима поручио да чувају и цене праве вредности, да се боре против шунда, примитивизма, да буду добри ђаци. Смотра рецитатора се ове године одржава по 41. пут, на територији Градске општине Палилула, у организацији НКЦ-а под мотом „Песниче народа мог“. За такмичење је пријављено 140 ученика из 29 основних и средњих школа са територије града Ниша - истакао је Драган Јовановић, главни уредник посебних програма у НКЦ-у.

детаљније

 

САРАДЊА СА УДРУЖЕЊЕМ „СТАРИ НИШ“

26.03.2009.

Председник Градске општине Палилула проф. др Игор Новаковић примио је делегацију Удружења грађана „Стари Ниш“ коју је предводио Никола Ђ. Јовановић, председник Удружења. Повод овог сусрета је предстојеће обележавање дана сећања на пале жртве бомбардовања Ниша 08. априла 1941. године као и наставак уређења гробља-спомен комплекса под Горицом, које је планирано у 2009. години. На састанку је разговарано о концепту организовања традиционалне манифестације „Палилулско вече“ познатој по доброј атмосфери и оживљавању духа старог Ниша. Председник Новаковић је истакао да је на седници Већа Градске општине Палилула усвојен предлог да од ове године „Палилулско вече“ буде општинска манифестација које ће ...

детаљније

 

ГАБРОВАЧКА РЕКА - НАША РЕКА

21.03.2009

Економска комисија УН за Европу (UNECE) и Организација УН за науку и културу (UNESCO) су водеће у обележавању Светског Дана вода 2009. године. Тема овогодишње глобалне кампање је "заједничке воде - заједничке могућности", са посебним фокусом на прекограничне воде. Поводом Светског дана вода у нишком насељу Црвена звезда, Градске општине Палилула одржана је акција чишћења корита Габровачке реке. Упркос лошим временским приликама, окупили су се становници овог дела града изражавајући грађанску иницијативу да се спречи загађјење ове реке-притоке Нишаве. Под мотом „Габровачка река-наша река“ а у оквиру светске еколошке кампање „Clean up the World - Очистимо свет - ОЧИСТИМО СРБИJУ“, коју промовише ЕКОПОЛИСмрежа (www.ekopolis.rs),

детаљније

 

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ОСТВАРИВАЊУ ПРОГРАМА USAID-а

17.03.2009.

У циљу унапређења система управљања у ванредним ситуацијама на локалном нивоу и оснаживања младих и јачања омладинског предузетништва, председници тринаест општина југоистока Србије потписали су у Скупштини Града Ниша Споразум о сарадњи са америчком агенцијом за међународни развој (USAID). Овим програмским активностима, вредним 19 милиона долара, прикључиле су се општине Бабушница, Бела Паланка, Ћићевац, Димитровград, Гаџин Хан, Књажевац, Параћин, Пирот, Трстеник, Варварин, Житорађа и нишке градске општине Панталеј и Палилула (www.palilula.eu).

детаљније

 

БЕСПЛАТНА ОБУКА ЗА ПОЧЕТНИКЕ У ПРЕДУЗЕТНИШТВУ

17.03.2009.

Градска општина Палилула у сарадњи са Регионалним центром за развој малих и средњих предузећа и предузетништва – Ниш организоваће бесплатну обуку за почетнике у предузетништву и правна лица под називом „Како започети сопствени бизнис?“.  Овим поводом одржана је прес конференција на којој су говорили Бобан Микић члан Већа Градске општине Палилула, ресорно задужен за локални економски развој и имлементацију пројектних активности и Владимир Додић, директор Регионалног центра за развој малих и средњих предузећа и предузетништва – Ниш.

Бобан Микић је истакао да је ово само једна од активности којом Општина Палилула подржава развој МСП. Следећи корак Градске општине Палилула је стварање удружења предузетника, као и формирање Центра за предузетништво који ће бити посебна организациона целина и биће на располагању предузетницима, нагласио је Микић.

детаљније

 

БРАТИМЉЕЊЕ ОПШТИНА СВОГЕ И ПАЛИЛУЛА

10.03.2009.

На позив руководства Градске општине Палилула, општину је посетито Мр Емил Цветанов Атанасов, председник бугарске општине Своге (www.svoge.bg) Софијска област, са својим сарадницима. Темa сусрета била je остваривање програма суседске сарадње у 2009. години као и разматрање пројектних идеја и потенцијалних донатора пројеката. Овим поводом, председници општина - Своге, Емил Атанасов Цветанов и Градске општине Палилула професор др Игор Новаковић, потписали су Споразум о братимљењу две општине. Сарадња која траје више од три године, биће настављена и унапређена новим активностима. Састанку је присуствовао и Георги Јуруков, генерални конзул Бугарске у Нишу који је изразио задовољство оствареним резултатима и степеном сарадње.У име Градске општине Палилула овом радном сусрету са колегама из Бугарске присуствовали су и Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула,

детаљније

 

ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ ГИМНАЗИЈЕ

09.03.2009.

Председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић отворио је фестивал "НАУК НИЈЕ БАУК" који је организован у Гимназији „Светозар Марковић“ поводом обележавања 55 година рада ове образовне установе. У обраћању ученицима и професорима Гимназије председник Новаковић је истакао: „Са великим задовољством желим да Вам честитам значајан јубилеј, 55.година успешног рада и постојања Гимназије „Светозар Марковић“. Поносни смо што на територији Градске општине Палилула постоји образовна установа која је по својим резултатима пример модерне и успешне школе. Градска општина Палилула је организација локалне самоуправе која је конципирана према европском моделу, који јединицу локалне самоуправе не одређује само као административни сервис локалне заједнице, него као и партнера који активно и ефикасно учествује у разрешавању свих проблема локалне заједнице,

детаљније

 

СРБИЈА НА ПУТУ ЗА ЕУ

09.03.2009.

Србија на путу за ЕУ - Добре праксе Словеније, назив је семинара који је од 4-6.марта одржан на Бледу у Словенији. Како побољшати организацију и квалитет услуга државне управе и како ефикасно користити предприступне ЕУ фондове? На ова и друга питања остваривања друге фазе реформе државне управе у Републици Србији учесницима семинара говорила је група словеначких експерата из области државне управе. Представници српских локалних самоуправа, јавних установа и комуналних предузећа упознали су сублимиране моделе, конкретне принципе и праксу успостављања ефикасне администрације, укључујући стандарде ЕУ, уз приказ упоредних примера из Републике Словеније као и тренутних модела рада администрације у ЕУ. Словенија има значајна искуства на путу на којем се данас налази Србија-истакнуто је на семинару. Словенија може пружити Србији већу помоћ од осталих чланица ЕУ, јер обе земље потичу из истог правног система што им даје прилику за бољу сарадњу на пружању помоћи за укључење у ЕУ.

детаљније

 

ОБУКА ЗА ПОЧЕТНИКЕ У ПРЕДУЗЕТНИШТВУ

09.03.2009.

Градска општина Палилула у сарадњи са Регионалним центром за развој малих и средњих предузећа и предузетништва – Ниш органиоваће бесплатну обуку за почетнике у предузетништву и правна лица под називом „Како започети сопствени бизнис?“.

 Oву обуку моћи ће да похађају сви заинтерсовани предузентици и правна лица са територије Градске општине Палилула, лица старости до 40 година која су своје фирме регистровала после 01. јуна 2008. године и намеравају да конкуришу за „START-UP“ кредите преко Фонда за развој за 2009. годину.

 Предузетници и правна лица која желе да пoхађају обуку „Како започети сопствени бизнис?“ потребно је да дођу у Услужни центар Градске општине Палилула, Бранка Радичевића 1, где могу попунити формулар и упознати се са детаљима програма. Обука ће отпочети у првој половини априла месеца. Контакт телефон 290-600.

детаљније

 

НАЈАВЉЕНА АКЦИЈА "ОЧИСТИМО СРБИЈУ"

02.03.2009.

Поводом почетка акције „Очистимо Србију„ у Дому Народне скупштине у Београду, 2.марта 2009 одржан је састанак са градоначелницима и председницима општина. У раду овог скупа учествовала је и делегација Града Ниша и представници градских општина Медијана, Палилула (www.palilula.eu) и Панталеј. Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић истакао је да активност “Очистимо Србију” покреће Министарство животне средине и просторног планирања а Влада Републике Србије је под координацијом Министарства акцију поставила као један од својих приоритета. «Окупили смо се како би очистили нашу земљу. Србија је запрљана и загађена земља, у којој је свест грађана о том проблему веома низак, а то тражи да се спроведе акција њеног чишћења. Акција чишћења Србије треба све да нас уједини. Проблеми прљаве земље постоје и ми морамо да их решимо - рекао је министар Дулић отварајући овај скуп.

детаљније

 

ПОКРЕНУТА ИНИЦИЈАТИВА ЗА УРЕЂЕЊЕ СПОМЕН ПАРКА „БУБАЊ“

02.03.2009.

На позив председника Градске општине Палилула Проф. др Игора Новаковића одржан је састанак о уређењу Спомен парка „Бубањ“ коме су присуствовали Драган Кречковић, помоћник директора ЈП „Дирекција за изградњу града“ са сарадницима, Дејан Давидоски представник бициклистичког клуба „Железничар“, Слободан Гејо представник планинарско-алпинистичко-експедицијског клуба „Ниш“, Срђан Нонић, представник спортског клуба „ Оxygen“ и Милош Вукотић.

На састанку је разговарано о могућностима уређења Спомен парка „Бубањ“ које не би нарушиле његову основну суштину, већ које би оплемениле овај простор и које за крајњи циљ имају едукативну димензију. Игор Новаковић, председник ГО Палилула, је позвао представнике спортских клубова да у најкраћем року доставе писане предлоге о уређењу парка како би се обратили надлежним органима за стварање неопходних услова за извођење радова јер је један од циљева Општине да се овај парк на коме је страдало више од 10 хиљада Нишлија, уреди и приближи грађанима а нарочито млађим генерацијама како би се упознале са историјом Ниша.

детаљније