АРХИВА ВЕСТИ СЕПТЕМБАР
 
ОТВОРЕН „ПАЛИЛУЛСКИ ТЕФЕРИЧ“
30.09.2009
На једном од простора код „Палилулске рампе“, који је од давнина познат као место окупљања становника овог дела Града и путника „намерника“, градске општине „Палилула“ и „Медијана“ финансирале су постављење чесме необичног облика али и необичних могућности. Постављене су клупе, вејник али и сто да се предахне. Овим поводом, на платоу поред рампе, организована је свечаност. Након поздравних речи председника општина, професора др Игора Новаковића („Палилула“) и Драгослава Ћирковића („Медијана“) уз песму и свирку Чокалије и игру ансамбла „Бранко“, „Палилулски теферич“ је подстако бројне госте да се сете старог Ниша и боемског живота на Палилули, првих љубави. Уз причу, уз вино са „Горице“ и „мезе“, које су припремиле вредене руке „удружења жена“ по рецепту наших бака, настављено је дружење „палилулаца“ и „медијанаца“ до касно послеподне.
детаљније
 
ЗАВРШЕТАК РАДОВА НА ИСТОЧНОЈ КАПИЈИ ”СТАРОГ ГРОБЉА”
29.09.2009

Уз подршку Града Ниша, Градска општина Палилула наставља са рестаурацијом и завршетком радова на источној страни старог нишког гробља а затим следи и рестаурација постојеће западне капије, уређење и ограђивање овог простора. Очекује се да до 2012.године, цео комплекс „Старо гробље“ под Горицом, добије сасвим нови изглед. Палилула је једна од првих градских општина која је у остваривању својих идеја пошла од реалног пројекта реконструкције овог комплекса, који уважава тренутну економску ситуацију и наше могућности-рекао је професор др Игор Новаковић, председник Општине. На недавно одржаној промоциоји овог пројекта, који је Палилули одобрен од Управе за привреду Града са 3,5 милиона динара. градоначелник Ниша мр Милош Симоновић најавио је да ће за завршетак радова на западној капији „Старог гробља“,из градског буџета у 2010. години бити издвојена планирана средства. Старо нишко гробље се простире на површини од 8.хектара, од те површине више од 3,4 хектара је напуштен простор.
детаљније
 
„ЗАТО ШТО ВОЛИМ СЕЛО“
28.09.2009
Tрећи Сајам пољопривреде Ниш 2009, који је у организацији Градске управе за пољопривреду и развој села Града Ниша одржан од 25-27.септембра у Нишкој Бањи под мотом „Зато што волим село“, отворио је Милош Симоновић, градоначелник Ниша. У припреми ове сајамске манифестације учествовала је и Градска општина Палилула (www.palilula.eu) која је у сарадњи са пољопривредним удружењима и организацијама представила широку лепезу производa са подручија Општине. Стална сајамска понуда је и ове године представљена у затвореном простору «балон хале» где је организована презентација фирми, произвођача опреме, пољопривредних произвођача, док су посетиоци сајма на отвореном простору „нишко село“, могли да виде изложбе домаћих производа и етно стваралаштва, изложбу егзотичних животиња, ситних животиња и кућних љубимаца, изложбу цвећа и хортикултуре као и изложбу пољопривредне механизације и опреме. За време Сајма организоване су манифестације: Републичка изложба коза, оваца, крава-сименталске расе, такмичење коња у прескакању препона, саветовања из сточарства, воћарства и виноградарства и друга бројна стручна предавања.
детаљније
 
ДАН БЕЗ АУТОМОБИЛА–СТОП КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА
22.09.2009
Спортским такмичењима и забавно - образовним програмом, на платоу Нишавског кеја, обележен је 22.септембар, „Дан без аутомобила“ у Нишу. Организатори ове манифестације, која је окупила децу из предшколских установа али и ученике основних школа,  били су Град Ниш-Савет за заштиту животне средине, Управа за комуналну делатност, енергетику и саобраћај, Управа за образовање, културу и спорт, у сарадњи са градским општинама „Палилула“, „Медијана“, „Пантелеј“ , „Нишка Бања“, Управом Саобраћаје полиције, ЈП Паркинг сервис, Установом Спортски центар "Чаир", медијском  ЕКОполис мрежом и другим организацијама и удружењима. Овогодишњи „Дан без аутомобила“ био је посвећен бициклизму а основни циљеви ове акције су подстицање грађана да се понашају у складу са одрживим развојем, а нарочито у складу са заштитом квалитета ваздуха, ублажавањем последица глобалног загревања, смањења нивоа буке и смањења загушења у саобраћају. Све то би допринело здравијем начину живота у здравијој животној средини-истакла је Соња Поповић, председница градског Савета за заштиту животне средине у Нишу.
детаљније
 
УЧЕСНИЦИ КУПА „КРАЉ ПЕТАР-ПРВИ“ У АКЦИЈИ ОЧИСТИМО НИШ
20.09.2009

На територији Спомен парка “Бубањ“, Градске општине Палилула, од 18-20.септембра одржано је екипно Републичко такмичење извиђача Србије под називом „Куп КРАЉА ПЕТРА I“. Учеснике такмичења из Србије али и госте из Македоније и Црне Горе, на отварању Купа поздравио је Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула (www.palilula.eu). Он је истакао веома добру сарадњу Општине са извиђачком организацијом Града Ниша, посебно са одредом извиђача „Краљ Петар-Први“, који је организатор ове активности. „Спомен парк „Бубањ“ је простор који желимо да у сарадњи са извиђачима, као „чуварима природе“ преуредимо у спортско-рекреациони центар Града и Општине и обезбедимо нашим грађанима посебно деци и омладини, још једну „зелену оазу“ у градском језгру“- нагласио је Ђурђевић. У сарадњи са ЕКОполис мрежом (www.ekopolis.rs), промотером светске еколошке кампање „Clean up the World-Очистимо свет-Очистимо Србију- Очистимо Град Ниш“, Савез извиђача Србије и Градска општина Палилула узела је учешће у активностима овогодишње планетарне кампање промоцијом програма „CUW“ викенда у Спомен парку Бубањ.
детаљније
 
СМАЊЕЊЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ УЗ ПОМОЋ СТРАТЕГИЈЕ И ЛЕДИБ-а
16.09.2009

У оквиру завршних активности сумирања резултата јавне расправе o преднацрту СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА И ПРЕДУЗЕТНИШТВА, Градска општина Палилула организовала је разговор са грађанима и конференцију за новинаре. Овај значајан докумен представио је проф.др Игор Новаковић, председник Општине. „Ми желимо да израдом Стратегије, Стратешким планирањем идемо до остваривања коначног циља а то је да смањимо број незапослених у Општини, да развијемо сектор малих и средњих предузећа, да ублажимо ефекте транзиције, да створимо амбијент за потенцијалне домаће и стране инвеститоре-нагласио је председник Новаковић. Ми очекујемо да дугорочним радом дођемо до резултата. Стратешким планом развоја општине Палилула, који је усвојен крајем 2008. године, као визија развоја општине назначено је да је Палилула «економски развијена заједница, интегрисана у глобалне токове, атрактивна за живот и рад, коју карактерише флексибилно тржиште рада, конкурентни људски ресурси и богат културни идентитет».
детаљније
 
УЈЕДИЊЕНА ЗАЈЕДНИЦА У БОРБИ ПРОТИВ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА
15.09.2009

Поводом обележавања недеље светског еколошког покрета “ОЧИСТИМО СВЕТ-Clean up the World 2009“, који у Србији промовише ЕКОполис мрежа, и националне акције „ОЧИСТИМО СРБИЈУ“, у насељеном месту Крушце, Градске општине Палилула и Града Ниша, одржана је промоција ове планетарне еколошке кампање. Под мотом „Уједињена заједница у борби против климатских промена“- „Очистимо Ниш“ приступило се уклањању дивље депоније која више година уназад представља опасност за становнике Крушца и ругло је овог дела насеља. Иницијативу, коју је покренуо Савет грађана Крушца подржало је и руководство општине али и Савет за заштиту животне средине и одрживи развој Града Ниша (www.ni.rs). „У сарадњи са ЈКП „Медиана“ организовали смо ову акцију уклањања депоније- каже Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула(www.palilula.eu). Наше активности у овој области присутне су током целе године и са акцијом „Очистимо Србију“ тако да је свака иницијатива грађана и партнерство са невладиним сектором у решавању локалних проблема за локалну самоуправу веома важна.
детаљније
 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА - ГРАД НИШ
ГРАДСКА ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА

УПРАВА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ
Одсек за послове Кабинета председника Општине

ЈАВНА РАСПРАВА О ПРЕДНАЦРТУ
СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА
МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА И ПРЕДУЗЕТНИШТВА

ПОШТОВАНИ СУГРАЂАНИ,
У ТОКУ ЈЕ ЈАВНА РАСПРАВА О ПРЕДНАЦРТУ
СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА И ПРЕДУЗЕТНИШТВА

ТЕКСТ ПРЕДНАЦРТА МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ У ПРОСТОРИЈАМА
ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА, КАНЦЕЛАРИЈА БРОЈ 3

СВОЈЕ КОМЕНТАРЕ И СУГЕСТИЈЕ МОЖЕТЕ ДОСТАВЉАТИ ДО 16.09.2009. ГОДИНЕ.  

ЈАВНА РАСПРАВА О ОВОМ ПРЕДНАЦРТУ ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ
16.09.2009. (среда) У 11:00 ЧАСОВА У ПРОСТОРИЈАМА НКЦ-а,
У УЛИЦИ СТАНОЈА БУНУШЕВЦА ББ

У Нишу,
Дана 07.09.2009. године
Председник Градске општине Палилула
Проф.Др Игор Новаковић,с.р.

 
ОДРЖАНА 10.СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ
14.09.2009
У понедељак 14.септембра 2009.године, са почетком у 10.00 часова у просторијама Нишког културног центра у улици Станоја Бунушевца бб, одржана је 10. редовна седница Скупштине Градске општине Палилула. Седницу је заказао председник Скупштине Милан Ђурђевић. Одборницима је на основу Пословника достављен следећи предлог дневног реда: Усвајање  Записника са 9. седнице Скупштине Градске општине Палилулa; Доношење Решења о престанку мандата члана Комисије за здравствену и социјалну заштиту; Доношење Решења о именовању члана Комисије за здравствену и социјалну заштиту; Доношење одлуке о месној самоуправи Градске општине Палилула; Давање претходног мишљења на План детаљне  регулације улице Новоселске (од Облачинске до Пасјачке); Одговори на одборничка питања и иницијативе одборника; Одборничка питања и иницијативе. На седници је констатовано да је у међувремену покренута иницијатива групе одборника о измени и допуни дневног реда. У вези ове иницијативе,  а на  основу члана 75 став 2 Пословника Градске општине Палилула, секретар Скупштине Весна Јовановић Јанковић доставила је председнику Скупштине Градске општине Палилула ИЗВЕШТАЈ о пристиглим материјалима за дневни ред седнице Скупштине.
детаљније
 
ЈУБИЛАРНА „БУРЕКЏИЈАДА“ У ЦЕНТРУ ПАЛИЛУЛЕ
13.09.2009
Привредне и туристичке манифестације „Дани бурека-Ниш 2009“, која је ове године успешно одржана од 11. до 13. септембра, у Градској општини Палилула, код "Палилулске рампе" у улици „Војводе Гојка“, надмашила је сва очекивања организатора. Више хиљада нишлија, три дана је дегустирало „бурек“ и уживало у разноврсном културно-уметничком програму. Поред добре промоције „нишког бурека“, који је по мишљењу туристичких посленика одавно постао бренд града, представили су се и пекари из Грчке, Бугарске и Кине. Посетиоце и учеснике ове манифестације поздравио је и конзул Грчке у Нишу, господин George Psiachas. „Дани бурека“ су и ове године имали такмичарски карактер. По оцени жирија, најбољи бурек је испекла пекара „МИОС“, а следе је пекара „Бранковић“ и „МН“, За иновацију у производњи бурека награђена је пекара „Еснаф“. По мишљењу публике најбољи је био бурек пекаре „МБН“. Другу награду публике добила је пекара „Симоновић“ а трећу  пекара „Кифлица“.
детаљније
 
ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ КРСНУ СЛАВУ
12.09.2009.
Градска општина Палилула прославила је своју крсну славу “САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА“. У присуству Његовог преосвештенства Владике нишког Иринеја са свештенством Саборне цркве Ниш и Цркве Успења Пресвете Богородице у Доњем Међурову обављено је сечење славског колача. Пријему је присуствовао градоначелник Ниша, мр Милош Симоновић са сарадницима, представници градских општина „Медијана“, „Нишка Бања“ и „Пантелеј“, делегација општине Сокобања, Словеначке културне заједнице у Нишу, Кинеске заједнице у Нишу, велики број јавних личности из друштвеног и политичког живота, пословни сарадници општине и пријатељи. Домаћин славе био је Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула а славки колач је преузео Милош Стојковић, већник Градске општине Палилула. Општинска слава је ове године веома добро организована и по оцени присутних био је то догађај који ће остати у сећању
.
детаљније
 
У СПОМЕН ПАРКУ „БУБАЊ“ РАСЧИШЋАВАЊЕ ТЕРЕНА У ТОКУ
12.09.2009
Након оцене да се радови у Спомен парку „Бубањ“ не остварују очекиваном динамиком пројекта „Рашчишћавање терена за формирање стаза на излетишту Бубањ“, Градске општине Палилула, чија ја реализација поверена ЈКП „Медиана“ у Нишу, реаговали су представници извођача радова (ЈКП „Медиана“ и ЈКП “Горица“) као и представници Филијале Националне службе запошљавања у Нишу. На терену парка „Бубањ“ организована је конференција за медије где је новинарима демонстрирана активност ангажованих радника као и дата обећања Братислава Вучковића, заменика генералног директора ЈКП“Медиана“ да ће планиране активности, посебно део који се односи на пројектовање и формирање трим и бициклистичке стазе на Бубњу, бити завршене у предвиђеном року. Милан Ђурђевић, председник Скупштине је и овим поводом изјавио да ће представници Градске општине Палилула, као носиоци пројекта уређења „Бубња“, обилазити терен који је лоциран за реализацију пројекта и о запажањима разговарати са извођачем радова.
детаљније
 
УЛАГАЊЕ У СОЦИЈАЛНУ ЗАШТИТУ СТАНОВНИКА
09.09.2009
О мерама социјалне заштите које се остварују у Градској општини Палилула, издвајањима за ове намене и покушајима појединих локалних политичара да се у јавности створи нереална слика о раду Управе Општине  говорио је  Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула, на тематској клонференцији за новинаре. Овом скупу присуствовали су и сви чланови Општинског већа као и секретар Скупштине Градске општине Палилула, Весна Јовановић-Јанковић. „Програм новчаних давања у систему социјалне заштите у Србији дефинисан је Законом о социјалној заштити и обезбеђивању сигурности грађана. Финансирање је централизовано и врши се из буџета Министарства рада и социјалне политике, преко центара за социјални рад и општинских служби дечије заштите. Локални органи – како је планирано, могу да финансирају додатна давања или виши ниво накнада уколико за то обезбеде средства у општинском буџету- истакао је председник Скупштине Ђурђевић.
детаљније
 
“ДАНИ БУРЕКА” НА ПАЛИЛУЛИ
08.09.2009
Пети „Дани бурека-Ниш 2009“ одржаће се од 11. до 13. септембра, на простору "Палилулске рампе", улица Војводе Гојка у Градској општини Палилула. Отварање ове јединствене туристичке и привредне манифестације биће, 11.септембра (петак) у 18:00 сати- саопштили су организатори: Унија пекара Ниш, Туристичка организација Ниш и Градска општина Палилула, на конференцији за новинаре. Јубиларна, пета "Бурекџијада" се организује уз подршку Града Ниша, градских општина и Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства. О програму манифестације говорили су Бобан Микић, већник Градске општине Палилула, Владимир Јовановић, директор ТОН-а, Братислав Вукадиновић, председник Уније пекара Ниш, проф.др Бранислав Тиодоровић из Завода за јавно здравље. Истакнуто је очекивање да ће и ова манифестација имати шири одјек у јавности,  да је бурек бренд Града Ниша и да су предузете све потребне мере да организација протекне успешно. Упућен је позив гостима из земље и иностранства да посете Град Ниш и Градску општину Палилула овог викенда.
детаљније
 
АТАРСКИ ПУТЕВИ БЛИЖИ АСФАЛТУ
03.09.2009.
У оквиру подршке остваривању активности савета грађана у насељеним местима Градске општине Палилула, Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула, са сарадницима, обишao je село Доње Међурово. „У селима се данас више води рачуна о изградњи водовода, канализације, санирање депонија, гробаља, изградњи спортских терена и сала, као и о другим текућим пословима, истакао је председник  Ђурђевић, а на атарске путеве се, због малих буџета, заборавља. После сваке јаке кише они постају неупотребљиви и онда се сетимо наших села и пољопривреде. Зато смо ми данас на терену, да у сарадњи са нашим грађанима, сагледамо могућности решавања и овог питања и пружимо подршку и помоћ локалној иницијативи, нагласио је Ђурђевић.
детаљније
 
ОТВОРЕНА ШКОЛА У ПАСИ ПОЉАНИ
02.09.2009.
Од ове школске године ученици из насељa у Паси Пољани у Градској општини Палилула више неће путовати до школе „Краљ Петар I“. После више година у њиховом насељу отворен је новоизграђен школски објекат, као истурено оделење матичне школе, за око 200 ђака нижих и виших разреда. Број ученика који ће наставу похађати у новоизграђеном школском објекту биће у сталном порасту- истакао је Роберт Џунић, директор Школе с обзиром на то да се и број становника у Паси Пољани повећава из године у годину а очекује се да ће ученици нове школе бити и деца из села Чокот. Новоизграђени школски објекат у Паси Пољани, на дан почетка нове школске године, обишла је и члан Градског већа, Биљана Јовановић.

детаљније
 
РАДОВИ У СПОМЕН ПАРКУ „БУБАЊ“
НЕ ОСТВАРУЈУ СЕ ОЧЕКИВАНОМ ДИНАМИКОМ
02.09.2009.
Поводом остваривања пројекта „Рашчишћавање терена за формирање стаза на излетишту Бубањ“, Градске општине Палилула, чија ја реализација поверена ЈКП „Медиана“ у Нишу, Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула и општински већник Бобан Микић, обишли су ову локацију и учеснике радова. „Пројекат је Градској општини Палилула одобрен на конкурсу из програма јавних радова и очекујемо да се планирани послови обаве у предвиђеном року, до краја године-изјавио је Милан Ђурђевић. Тренутно се ради на уклањању дивљих депонија и уређивању травнатих површина. Сматрамо да извођач радова у овом тренутку не изводи радове утврђеном динамиком пројекта и не ангажује у потпуности одобрен број од 60 радника. са евиденције Националне службе за запошљавање.
детаљније
 

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ
02.09.2009.
У оквиру акције „Твојих пет минута...нечији цео живот!“, Завод за трансфузију крви – Ниш и Градска општина Палилула организовали су добровољно давање крви у сали Месне канцеларије „Палилула“. Допринос овој хуманој акцији, која је трајала од 09-13:00 сати, дало је седморо грађана, највише из редова Управе Градске општине Палилула. Ово је још једна у низу активности добровољног давања крви коју у сарадњи са Градском општином Палилула остварује Завод за трансфузију крви у Нишу.

детаљније

 
 
РАНЧЕВИ ЗА ПРВАКЕ
01.09.2009.
Почетак нове школске године у Градској општини Палилула, по традицији обележен је свечано. У  седам основних и две специјалне школе, које су ове школске године на Палилули уписале више од 700 првака, добродошлицу својим другарима, пригодним програмом, пожелели су ученици старијих разреда и директори школа. Посебно је било весело у основној школи „Бубањски хероји“ коју је посетило руководство Градске општине Палилула. Милош Стојковић, општински већник, пренео је поздраве председника Општине, проф. др Игора Новаковића директорици школе Верици Раденковић и пожелео „првацима“, њиховим родитељима и колективу школе успешан почетак рада. Овим поводом, у сарадњи са привредном асоцијацијом кинеске заједнице у Нишу, коју остварује Градска општина Палилула, „првацима“ су подељени ранчеви и школски прибор. Поклоне су уручили, председник Кинеске трговинске асоцијације Гуо Сијао и предузетник Чан Чуи. Братислав Вукадиновић, председник Асоцијације српско-кинеског пословног удружења нагласио је да је ово још једна у низу хуманих активности које остварује Градска општина Палилула у сарадњи са кинеском заједницом у Нишу.
детаљније