АРХИВА ВЕСТИ АПРИЛ
 

ДРУГА ФАЗА ИЗГРАДЊЕ ТРАФОСТАНИЦЕ „НИШ 8”- ДО КРАЈА 2010
30. 04.2010.

Министар енергетике и рударства проф.др Петар Шкундрић рекао је у Нишу да ће у наредних пет до седам година у електронергетику Србије бити уложено девет милијарди евра и да ће то бити најкретаивнији период развоја у последњих 30 година. Вредност инвестиције у првој фази изградње ТС "Ниш 8" износио је два милиона евра. "У изградњу нових капацитета биће уложено пет, а у реконструкцију постојећих четири милијарде евра", нагласио је министар Шкундрић на отварању трафостанице ТС 110/10 xв «Ниш 8» у насељу «Ледена стена» Градске општине Палилула. Он је напоменуо да овим нису обухваћена улагања у обновљиве изворе енергије. Министар Шкундрић је оценио да Електропривреда Србије на најбољи могући начин испуњава своју мисију.
детаљније

 

КЛИЗИШТЕ У СУВОМ ДОЛУ
30. 04.2010.

Становници насеља „Суви До“ - Градске општине Палилула, који живе у улици „Вукадина Коцића“, од борја 15-19, затражили су помоћ надлежних градских установа у циљу санирања клизишта које је угрозило њихове стамбене објекте. Услед обилних атмосверских падавина дошло је до оштећења потпорног зида и клизања терена што је изазвало појаву напрслина на зидовима у више стамбених кућа. Ове насеље обишао је и председник Општине проф.др Игор Новаковић и општински већник Зорица Стојиљковић. Они су на терену сагледали постојеће стање објеката. О овом проблему информисано је и ЈКП „Дирекција за изградњу града“ и надлежне управе Града Ниша.
детаљније

 

 „ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ“ – ТРАДИЦИЈА СЕ НАСТАВЉА
26. 04.2010.

Традиционална манифестација „Палилулско вече“, која се сваке године организује у оквиру програма Градске славе „Св Цар Константин и Царица Јелена“ биће одржана у четвртак, 03.06.2010. године. То је одлучио Одбор за прославу, којим је председавао у одсуству председника Бојан Илић, начелник Управе Градске општине Палилула. И ове године, задатак Одбора, који чине представници општине, установа, организација и истакнути појединци са Палилуле, је да благовремено осмисли програм обележавања ове јединствене манифестације. На састанку је договорено да се програм „Палилулско вече“ организује на простору улица „Војводе Гојка“, „Епископске“ и „Божидарчеве“ а да се централна прослава одржи на самој Палилулској рампи као и претходних година. Разговарало се и о новим садржајима манифестације као и програму централне прославе.
детаљније

 

ПАЛИЛУЛА НА САЈМУ НЕКРЕТНИНА И ИНВЕСТИЦИЈА
9. 04.2010.

Под покровитељством Града Ниша и градских општина Палилула и Пантелеј, 9. и 10.априла у сали Дома војске Србије у Нишу, одржан је први Сајам некретнина и инвестиција. Ову сајамску манифестацију, која је окупила 20 излагача међу којима и пет нишких јавних предузећа и две градске општине, организовала је нишка фирма "Сити маркетинг центар". Градоначелник Ниша Милош Симоновић, на отварању Сајма је рекао да би оваква дводневна пословна манифестација могла да постане и традиционална јер успешно промовише понуду и могућности Града Ниша у области некретнина и иневстиција. Градска општина Палилула је на свом штанду представила активности Центра за предузетништво (www.palilulamsp.eu ) који је настао као резултат пројекта финансираног од стране Владе Краљевине Данске.
детаљније

 

ПОМЕН ЖРТВАМА АПРИЛСКОГ БОМБАРДОВАЊА НИША  1941.
8. 04.2010.

Под покровитељством Градске општине Палилула, Удружење грађана „Стари Ниш“, које негује традиције и очување баштине Ниша, одржало је, по традицији, на Старом нишком гробљу „Горица“ ПОМЕН жртвама бомбардовања Ниша у Другом светском рату,  08.априла 1941.године. Овим поводом је Никола Ђ.Јовановић, председник Удружења „Стари Ниш“, проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула и делегација Удружења потомака ратника, положила цвеће и венце на спомен обележја жртвама бомбардовања. Евоцирана су и сећања на бомбардовање Ниша пре 69 година. Тада је, у рушилачком походу фашистичке Немачке, у рушевинама града, након бомбардовања претежно цивилног становништва, страдало око 400 становника а више од 500 је лакше или теже рањено.
детаљније

 
ИНТЕГРАЦИЈА РОМСКЕ НАЦИОНАЛЕ МАЊИНЕ У СТРАТЕГИЈИ РАЗВОЈА
8. 04.2010.

Поводом 8. априла Светског дана Рома, председник Градске општине Палилула упутио је честитку свим припадницима ове националне мањине. „Наша Општина, као једна од пет организација локалне самоуправе Града Ниша, веома одговорно ради на потпуној интеграцији Рома у друштву - истакао је председник Општине проф.др Игор Новаковић. Чинимо све, у границама наших надлежности, да нестану предрасуде приликом запошљавања, школовања ромске деце, остваривања здравствене неге и решавања проблема становања, да нема дискриминације по било ком основу. И даље, већина породица ромске популације живи у нехигијенским условима, на периферијама и неурбанизованим насељима-рекао је Новаковић.
детаљније
 
ПАЛИЛУЛА ПОКРОВИТЕЉ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ЕВРОПЕ У НИШУ
7. 04.2010.
Покровитељ манифестације обележавања Дана Европе у Нишу, коју ове године организује Француски центар Ниш биће Градска општина Палилула. Ову су најавили директорка Центра, Helene Emery и председник Општине, проф.др Игор Новаковић, након договора о програмској сарадњи. „Дани Европе у Нишу“ одржаће се у сали Нишког културног центра од 7.до 9.маја 2010, у сарадњи са организацијама и установама Града. У току је утврђивање садржаја и појединости реализације програма. Дан Европе обележава се 9.маја од 1986. године, као сећање на 9.мај 1950. када је усвојена Декларација, коју је предложио тадашњи француски министар спољњих послова Robert Schuman. Прича о ЕУ од Шуманова декларација и шест земаља Европске уније од 1950 до 2007 своје проширење укључује 27 земаља. Данас ЕУ обухвата готово цео континент и представља интересе европских грађана у глобализованом свету.
детаљније