АРХИВА ВЕСТИ АВГУСТ
 

УВОДНИК ПРЕДСЕДНИКА У ГРАДСКОМ ВОДИЧУ
30.08.2010
У пословно-туристичком водичу Града Ниша и југoисточне Србије број 27. који издаје «CITI маркетинг центар» у Нишу објављен је уводник који је потписао проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. У тексту, који отвара стране овог престижног часописа, председник Новаковић се обраћа Нишлијама а посебно Палилулцима следећим речима:«Квалитет живота у једној заједници зависи од бројних фактори као што су   природно и друштвено окружење, очувана животна средина и стабилан привредни амбијент. Конкретно то значи и добро материјално стање сваког појединца, сваке породице, доступност разних садржаја који испуњавају наше потребе. То је наш циљ пројектовања развоја Градске општине Палилула, једне од пет градских општина Града Ниша, који од 2008. године, након локалних избора и формирања нове власти, успешно остварујемо. Ових дана смо обележили две године успешног рад у Градској општини Палилула.
детаљније

 

ИЗГРАДЊА ВОДОВОДНЕ И КАНАЛИЗАЦИОНЕ МРЕЖЕ
И АСФАЛTИРАЊЕ УЛИЦА
28.08.2010
У оквиру Програма уређивања грађевинског земљишта за 2010.годину, Градској општини Палилула припала су из градског буџета највећа средства за ове намене. Након спроведеног поступка о избору најповољнијих понуђача за реализацију послова из Програма, ЈП «Дирекција за изградњу града» је током августа месеца закључило већи број уговора за извођење радова на изградњи водовода, канализационе мреже и асфалтирања на теритиорији општине Палилула.Тако је са „ПЗП“ Ниш закључено више уговора о изградњи коловоза у следећим улицама Градске општине Палилула:У Новопројектованој улици, преко пута Улице Милоша Црњанског, биће изграђена улица дужине 150 метара. Вредност уговорених радова је 2.321.502,12 динара, а рок за реализацију је 45 дана. Такође, планирано је да Новопројектована–прилаз Горичкој улици у дужини од 25 метара, чија је вредност 376.887,94 динара, буде завршена за 30 дана а веза Улице Марка Јовановића и Улице Васе Чарапића у дужини од 110 метара биће завршена за 45 дана. Вредност овог уговора је 1.875.625,33 динара.
детаљније

 

И У ВУКМАНОВУ КОНТРОЛА ЗДРАВЉА СТАНОВНИКА
25.08.2010
Становници села ВУКМАНОВО, ове недеље угостили су «КАРАВАН ЗДРАВЉА».  Медицински тим Превентивног центра Дома здравља у Нишу, у оквиру ове здравствене активности на сеоском подручију Градске општине Палилула, бесплатно је прегледао више од 70 становника овог села. У просторијама Дома културе Вукманова, у времену од 09:00–12:00 сати, обављан је бесплатан преглед заинтересованог становништва и то: Контрола крвног притиска; Контрола шећера у крви; Мерење телесне тежине и висине; Одређивање БМИ-степена ухрањености; Упознавање са факторима ризика за настанак болести срца и крвних судова, шећерне болести и неких малигних болести; Консултација дијететичара у циљу превенције гојазности; Едукација о самопрегледу дојке на медицинском моделу у оквиру превенције рака дојке. „Приближавање здравствене заштите становништву на селу је наш приоритетни задатак који Општина успешно остварује са Превентивним центром Дома здравља у Нишу-истиче Милош Стојковић, члан Већа Општине.
детаљније

 

БЛАТНИКОВА „ПАЛИЛУЛА - Light the pipe“
23.08.2010
"Истакнути уметник", архитекта, карикатуриста, сликар графичар, дизајнер и писац,  Александар Блатник који живи и ради у Нишу у Заводу за заштиту споменика културе, у оквиру пратећих програма 45.“Филмских сусрета“ промовисао је карикатуру са темом „ПАЛИЛУЛА- Light the pipe“, 45.Филмски сусрети Ниш. Овај рад, који је послужио као илустрација на шибицама које су дељене посетиоцима и гостима Фестивала, на симболичан начин објашњава могући појам настанка имена „палилула“, рекао је аутор. Блатник је један од највећих живих карикатуриста Србије, члан УЛУСА, има преко 400 групних изложби у земљи и иностранству и преко 30 самосталних изложби у престижним галаријама у Србији и свету. Цртао је карикатуре за све листове у земљи и неколико телевизијских кућа. Носилац је преко 80 престижних домаћих и светских награда за карикатуру и сликарство. Захваљујући изузетно богатом опусу, а нарочито делима са темама из свакодневног живота, али и оним са дневнополитичком тематиком, снажно је и широко утицао на ликовно стваралаштво и образовање, многих карикатуриста у Србији.
детаљније

 

ПОЧЕЛИ 45. ФИЛМСКИ СУСРЕТИ
21.08.2010
Церемонијом предаје кључева града глумцима и спектакуларним ватрометом, на Летњој позорници Тврђаве у Нишу отворени су 45. Филмски сусрети. По традицији, градоначелник Ниша, мр Милош Симоновић, симболично је предао кључ града, овогодишњој председници жирија, глумици Љиљани Драгутиновић. Пре званичног отварања глумци и гости Фестивала окупили су се на традиционалном пријему у Градској кући, одакле су сви прошетали до Тврђаве. Свечаном отварању Филмских сусрета у Нишу присуствовали су Ивица Дачић, заменик председника Владе Србије и министар унутрашњих послова и Небојша Брадић, министар културе. Од 14 филмова у званичном програму, по одлуци Савета Фестивала четири ће имати своје пројекције у Сали Клуба Војске Србије. Због провокативних сцена, посебан, касни, термин у једином нишком биоскопу, добио је „Српски филм". Прве вечери публика је могла да погледа филмове "Медени месец" Горана Паскаљевића и "Кењац" Антониа Нуића, а до 26. августа биће приказано још 12 филмова
детаљније

 

ФЕСТИВАЛ УЛАЖЕ У РЕКОНСТРУКЦИЈУ ЛЕТЊЕ ПОЗОРНИЦЕ НА БУБЊУ
20.08.2010
У Градској општини Палилула, потписан је уговор о пословно-техничкој сарадњи заинтересованих страна на реконструкцији Летње позорнице на Бубњу, која ће, како је најављено, већ од следеће године бити нови простор за дешавања у склопу нишког филмског фестивала. Ову идеју, како је на конференцији за новинаре саопштено, покренули су проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула и председник Савета „Филмских сусрета“ и Срђан Савић, директор Нишког културног центра и ове филмске манифестације. Почетак пројекта верификован је потписивањем уговора, који је у име реализора пројекта потписао и Славољуб Влајковић дирекор  ЈП„Ниш стан“. „Наша иницијатива – да се реконструише Летња позорница на Бубњу, са капацитетом од приближно 3000 места, једногласно је прихваћена на Савету “Филмских сусрета” а драго нам је да су је подржали и чланови Савета из Удружења филмских глумаца у Београду, рекао је проф.др Игор Новаковић, председник Савета Фестивала и председник Градске општине Палилула.
детаљније

 

НАШ СТРАТЕШКИ ПЛАН СЕ УСПЕШНО ОСТВАРУЈЕ
20.08.2010
У Радној зони "Доње Међурово", која се налази на територији  Градске општине Палилула, отпочели су земљани радови на уређењу локације за изградњу фабрике аутокаблова јужнокореанске "Јуре" где ће бити запослено више од 1.500 радника. Овим поводом, у присуству Млађана Динкића, потпредседника Владе Србије и министра економије и регионалног развоја, Мр Милоша  Симоновића, градоначелника Ниша, проф.др Игора Новаковића, председника Градске општине Палилула и бројних представника установа и организација Града и Региона, представници "Јуре" потписали су уговоре са компанијама АБР из Ниша која је радила пројекат фабрике и са "Пут инжењерингом" у Нишу која ради на припреми терена. Представници града потписали су и уговор са компанијом МД Градња у Нишу која обавља инфраструктурне радове на комплетној локацији радне зоне. Изградња производних погона почеће за месец дана, а фабрика ће отпочети са производњом у мају наредне године, речено је приликом потписивања уговора и обиласка локације у Доњем Међурову.
детаљније

 

САВЕТ УСВОЈИО ПРОГРАМ
18.08.2010
На 45. „Филмским сусретима“ од 21. до 26. августа у Нишу биће приказано укупно 14 остварења која конкуришу за награде, међу којима је и једна премијера – филм „Ма није он такав“ Мирослава Петковића у којем главне улоге играју Драган Бјелогрлић и Гордан Кичић. Ове године ће се пројекције одвијати на два места – десет филмова ће бити приказано на Летњој позорници у Тврђави, а четири филма у биоскопу Дому Војске Србије. Председник Савета фестивала проф.др Игор Новаковић је најавио да ће отварање и затварање фестивала имати елементе спектакла, али да гламур неће изискивати додатне трошкове, већ ће само допринети потпуном доживљају фестивалске атмосфере. Средствима фестивала од милион динара ове године отпочеће и реконструкција летње позорнице на Бубњу, на којој ће се догодине одржати пратећи програм Фестивала.
детаљније

 

МРАМОРСКИ ПОТОК ЈОШ ЈЕДНА ЗДРАВСТВЕНА СТАНИЦА НА ПУТУ КАРАВАНА
18.08.2010
Здравствeнa заштита je ове недеље била ближа становништву села МРАМОРСКИ ПОТОК. Захваљујући акцији Градске општине Палилула и Превентивног центра Дома здравља у Нишу КАРАВАН ЗДРАВЉА је по утврђеној динамици боравио у овом месту. У просторијама основне школе екипа каравана здравља обављала је бесплатан преглед заинтересованог становништва МРАМОРСКОГ ПОТОКА, у времену од 09:00–12:00 сати, и то: Контролу крвног притиска; Контролу шећера у крви; Мерење телесне тежине и висине; Одређивање БМИ-степена ухрањености; Упознавање са факторима ризика за настанак болести срца и крвних судова,шећерне болести и неких малигних болести;Консултација дијететичара у циљу превенције гојазности; Едукација о самопрегледу дојке на медицинском моделу у оквиру превенције рака дојке.
детаљније

 

ХУМАНИ ГЕСТ РУКОВОДСТВА ОПШТИНЕ
17.08.2010
У оквиру летње кампање добровољног давања крви „Твојих пет минута, нечији цео живот“, Завод за трансфузију крви у Нишу наставио је и током августа месеца са прикупљањем ове драгоцене течности. У сарадњи са Градском општином Палилула, ова акција је 17.августа одржана у просторијама месне канцеларије „Палилула“ од 09  до 13 сати. Крв су, поред запослених у Управи општине и других заинтересованих Палилулаца дали и проф.др Игор Новаковић, председник ГО Палиула и Бобан Микић, члан Већа општине. „Ја сам лично једном био у ситуацији да ми је била потребна крв. Сматрам да је доборовољно давање крви једна од особина која нас чини људима, јер никада се не зна када ће коме затребати крв – рекао је др Игор Новаковић, председник општине Палилула. У летњим месецима готово увек недостаје крви, па из Завода за трансфузију апелују на грађане да и у летњем периоду покажу своју хуманост. „Сада када не раде школе и факултети и када је већина људи на одмору, увек имамо проблем са залихама крви.
детаљније

 

КАРАВАН ЗДРАВЉА ОВЕ НЕДЕЉЕ У КРУШЦУ
11.08.2010
И током августа месеца, Превентивни центар Дома здравља у Нишу је у сарадњи са Градском општином Палилула организовао преглед здравствeног стања становника на сеоском подручију општине. Екипа «Каравана здравља» је ове недеље наставила своју здравствену мисију у селу КРУШЦЕ. То је био повод да о активностима Каравана здравља, сарадњи са саветима грађана на селу, говоре представници Превентивног центра Дома здравља у Нишу и општине Палилула: Милан Ђурђевић, председник Скупштине, Милош Стојковић, члан Већа и Славољуб Савић, помоћник начелника Управе Градске општине Палилула. Село Крушце има око 243 домаћинства и хиљаду становника. У истуреном оделењу основне школе „Десанка Максимовић“ има 52 ученика - каже Томислав Стојановић, председник Савета грађана села.
детаљније

 

И ДОЊЕ ВЛАСЕ У ПРОГРАМУ ЗДРАВСТВЕНОГ КАРАВАНА
04.08.2010
Превентивни центар Дома здравља у Нишу у сарадњи са Градском општином Палилула, и токoм августа месеца, организује КАРАВАН ЗДРАВЉА. И овог месеца, здравствeнa заштита ће бити ближа становништву на сеоском подручију Градске општине Палилула. Планом активности, ове недеље, Караван је наставио своју здравствену мисију у селу ДОЊЕ ВЛАСЕ. То је био повод да о протеклим активностима пружања здравствене заштите становништву и сарадњи са саветима грађана на селу,  говоре представници Превентивног центра Дома здравља у Нишу и општине Палилула: Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Славољуб Савић, помоћник начелника Управе Градске општине Палилула. Село Доње Власе има добре потенцијале за развој-истакао је Милан Ђурђевић. Делегација Општине је обишла запуштене просторије Дома културе, које су до недавно коришћене као производни погон Модне конфекције Ниш а затим и компанија „Идеал компани“.
детаљније