АРХИВА ВЕСТИ ДЕЦЕМБАР
 

НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА OПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА
31.12.2010

За нама је још једна тешка година, која је обележена кризом, елементарним непогодама, социјалним и привредним потресима. Општина Палилула је окренута будућности и ужурбано корача ка развојним пројектима како би квалитет живота у овој средини био бољи и садржајнији. Свим становницима Градске општине Палилула и Града Ниша, нашим донаторима и пословним партнерима који су подржали наше развојне идеје, честитам Нову 2011.годину и Божићне празнике, са жељом да нам Нова година буде срећнија и успешнија од свих претходних.О Палилули се данас прича и говори као о развојно орјентисаној организацији локалне самоуправе Града Ниша, која на путу европских интеграција, гради нову будућност развоја. То је средина која је центар инвестиционих улагања у Региону, која отвара могућност за нова радна места и бољи живот грађана.
детаљније

 

ГОДИШЊИ  ИЗВЕШТАЈ КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА МЛАДЕ ПАЛИЛУЛЕ
30.12.2010

Канцеларија за младе Градске општине Палилула учествовала као непосредни организатор или партнер (подршка) у организовању бројних акција у 2010.години. По речима Стефана Јовића, координатора Канцеларије за младе Градске општине Палилула, ова активност је значајно допринела организовању омладине и решавању бројних проблема младе популације у општини. Млади су протекле године учествовали на више од стотинак акција, семинара и менифестација, обављали су послове волонтера, обогатили своја сазнања - „шта даље по завршетку школе, факултета?“, како представити себе и своје могућности послодавцу, „шта изабрати као будућу професију?“. Уз подршку Министарства омладине и спорта и руководства Градске општине Палилула обезбеђени су почетни услови за успешан рад Канцеларије у 2011.години.
детаљније

 
МЕДИЈИ ЗНАЧАЈАН ПАРТНЕР АКТИВНОСТИМА ОПШТИНЕ
30.12.2010

Сарадња са представницима медија у Градској општини Палилула је значајна активност Службе Кабинета председника. Протекла 2010. година је била изузетно успешна када је реч о промоцији активности и резултата рада на остваривању бројних пројеката Градске опоштине Палилула. Упркос ограниченим могућностима техмичке и финансијске природе, општина Палилула је имала добру медијску промоцију. Овим поводом, председник општине, проф.др Игор Новаковић и председник Скупштине Милан Ђурђевић, изразили су захвалност новинарима који су пратили рад Градске општине Палилула. „Без медија, наша активност неби имала одјека у јавности и одговарајући транспарентност- истакао је Милан Ђурђевић у Новогодишњем сусрету са новинарима“.
детаљније
 

ПАКЕТИЋИ ЗА ДЕЦУ РОМСКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ
29.12.2010

Настављајући традицију, Градска општина Палилула је и ове године обезбедила пакетиће, поводом Новогодишњих празника, за најмлађе становнике општине ромске популације. Овим поводом, у сали месне канцеларије „Ђука Динић“ одржан је пригодан културно-уметнички програм који су малишани из невладине организације „Понос“ приредили за представнике градских општина Палилула и Медијана. Пакетиће су деци даривали Бобан Микић, члан Већа Градске општине Палилула и Драгослав Ћирковић председник Градске општине Медијана. Пријему су присуствовали и Зорица Стојиљковић, чланица Већа општине Палилула и Славољуб Савић, помоћник начелнка Управе Градске општине Палилула, Осман Балић као и представници Центра за социјални рад „Свети Сава“ у Нишу.
детаљније

 

ПРОМОЦИЈА КАЛЕНДАРА ЗА 2011
И ПРИЈЕМ ЗА УЧЕНИКЕ И СТУДЕНТЕ
27.12.2010

„И ове године остварили смо идеју да се најбољи ученици школа и студенти факултета, који се школују на територији Градске општине Палилула, нађу на оригиналном општинском Календару за 2011 годину. Они су овде данас са нама али и на страницама нашег КАЛЕНДАРА - рекао је у поздравној речи проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, на пријему у Нишком културном центру. „Све њих као и професоре, директоре школа и декане факултета поздрављам, са жељом да у Новој 2011. години остваримо још боље резултате и успешну сарадњу-истакао је председник Новаковић. Након позивног конкурса, који је трећу годину за редом расписала Општина Палилула, стигло је 107 имена најбољих ученика-студента. Њихову промоцију на страницама Календара за 2011 годину осмислио је Милан Јосиповић, уметнички фотограф који је рођен у Нишу, а годинама живи и ради у Америци и Јужноафричкој Републици и ради за агенције Ford, Elite, као и часопис National Geographic.
детаљније

 

ЈУБИЛЕЈ ХОРА ОБЕЛЕЖЕН КОНЦЕРТОМ
26.12.2010

Поводом 15 година од оснивања хора Цркве Светог Николе, овај реномирани ансамбл, под вођством диригента Наташе Антић, одржао је 26. децембра у Цркви св. Николе концерт. Пре почетка уметничког дела програма присутнима се обратио старешина храма протојереј-ставрофор Радован Петровић који је говорио о значају и улози хора у свакодневном животу цркве.Разноврстан репертоар овог концерта обухватао је једногласне српске црквене напеве, дела српских и руских композитора 19. и 20. века, као и савремену православну музику иностраних аутора.Хор Цркве Светог Николе од 1995. године редовно пева на светим Литургијама у свом матичном храму. Основан је као појачко друштво, временом је прерастао у мешовити камерни хор који осим на богослужењима активно учествује у културном животу града Ниша наступајући на бројним градским манифестацијама.
детаљније

 

МИ ПОМАЖЕМО СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНОМ СТАНОВНИШТВУ ПАЛИЛУЛЕ
23.12.2010

На основу података из Статистичког годишњака Града Ниша на територји општине Палилула живи 73.610 становника, од тог броја свега 12.612 je запослено. Регистртоване су 1125 социјално-угрожене особе са тешкоћама. То су особе које не могу да брину о себи, особе које су непокретне, изнемогле и које зависе од туђе помоћи. Од 5061 старијих људи (преко 70 година) 487 је из околних села општине Палилула. То су радно неактивне особе које не могу себи да обезбеде основна средства за живот, слабо су покретне и генерално мало физички актиовне.У Градској општини Палилула у току је реализација активности једногодишњег пројекта из програма «Exchange 3» под називом „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“. Под мотом „Ми помажемо социјално угроженом становништву Палилуле! – позовите нас на телефон  244-587“, отпочела је обука мобилних тимова, медијска кампања и први одласци на терен, у месним канцаларијама града и села општине Палилула.
детаљније

 

ЖЕНЕ ПРЕДУЗЕТНИЦЕ ПОМАЖУ ОТВАРАЊЕ СИГУРНЕ КУЋЕ
23.12.2010

На годишњој Скупштини Удружења пословних жена Ниша, која је уз подршку Центра за женско предузетништво „Теодора“ одржана у  Регионалној привредној комори Ниш, Градској општини Палилула додељена је захвалница за помоћ и подршку рада овог удружења. На скупу пословних жена, за председницу Удружења изабрана је Весна Јевтовић. У циљу подршке женама-жртвама насиља, и завршетка изградње сигурне куће у Нишу, након седнице скупштине, одржан је и донаторски коктел. За ове намене прикупљено је 580.хиљада динара. Донаторска акција прикупљања средстава за завршетак изградње Сигурне куће у Нишу, која се опрема на територији општине Палилила, трајаће до краја године. Заинтересовани појединци и представници организација, донаторска средства за ове намене могу уплатити на рачун 325-9500700025729-26, код ОТП Банке а.д.Нови Сад.
детаљније

 

ПАРТНЕРСТВА УЧВРШЋУЈУ КУЛТУРНУ САРАДЊУ
20.12.2010

Директорка Француског центра Ниш, Азилиз Тоупин, у оквиру промоције Програма манифестација у култури за 2011. годину, које ова престижна установа планира да реализује са својим партнерима у Нишу, посетила је Градску општину Палилула. У разговору са председником општине, проф.др Игором Новаковићем, она је  истакла да овај документ представља основу за дијалог са будућим и садашњим партнерима, прилагођен очекивањима и потребама средине али и свету економије. „Градска општина Палилула је заинтерсована да протеклу успешну сарадњу са Француским центром Ниш унапреди-рекао је председник Новаковић. На нашем путу европских интеграција, децентрализација културе је веома значајна активност, која се оваквим облицима сарадње унапређује. По речима Азилиз Тоупин, од пројеката који би се остваривали у 2011, у партнерству са ФЦ у Нишу номиновани су: Француски дани, Фестивал европског филма, Дечје позориште, Празник музике, НИШВИЛ, НИМУС, Дани Француског документарног филма.
детаљније

 

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ
15.12.2010

У оквиру Пројекта подршке општинама ИПА 2007, у Београду је одржано свечано потписивање Меморандума о разумевању са 26 градова и општина одабраних на основу Отвореног позива општинама, за техничку подршку изради акционих и секторских планова развоја. Свечаном потписивању Меморандума о разумевању присуствовао је у име председника Игора Новаковица, Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула. Општина Палилула изабрана за техничку подршку Пројекта МСП ИПА 2007 - за израду акционих планова развоја. У оквиру Компоненте 1 Пројекта МСП ИПА 2007, Општинско планирање, а на основу претходно расписаног Отвореног позива општинама, одабрано је 15 локалних самоуправа за развој секторских планова и 12 локалних самоуправа којима ће бити пружена подршка у развоју акционих планова. За подршку изради Акционих планова и развоју концепата пројеката, а на основу усвојених Стратегија локалног одрживог развоја одабрано је 12 градова/општина,
детаљније

 

ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА „Св.Цар Урош“
14.12.2010

Грађани насеља „Црвена Звезда“ у Градској општини Палилуа, по традицији, већ десет година, обележавају славу Св.Цар Урош. Тако је и било у уторак, 14.12.2010 у сали месне канцеларије „Црвена Звезда“. У присуству свештеника Св. Николске цркве, оца Златана, обављено је сечење славског колача. Свечаности је присуствовао и градоначелник Ниша, мр Милош Симоновић, Благоје Брадић, члан градског Већа, Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула, Милан Стевановић и Бобан Микић чланови општинског Већа, Славољуб Савић, помоћник начелника ГО Палилула,  чланови Савета грађана, представници сругих насеља у општини, један број јавних личности из друштвеног и политичког живота. Домаћин славе био је Драган Стојиљковић, а славки колач је преузео Велибор Тричковић. Слава грађани насеља „Црвена Звезда“ је и ове године веома добро организована.
детаљније

 

ПАЛИЛУЛА „ОЖИВЉАВА“ НАПУШТЕНЕ ЦЕНТРЕ
14.12.2010

Дом културе „Радоје Домановић“ у Крушцу, после пола века од изградње, добија нови изглед. Залагањем Савета грађана и уз подршку Градске општине Палилула овај друштвени објекат поново ће постати место окупљања мештана овог насељеног места,   које по последњем попису у 243 домаћинства има око 1000 становника. Радове изводи фирма „Подинг“ и у првој фази, биће реконструисане три просторије са око 100метара квадратних.По речима Александа и Веље, тренутно се ради замена инсталације, кречење и фарбање столарије а затим следи и наставак радова у великој сали Дома. Председник Савета грађана Крушца, Томислав Стојановић не крије задовољство што се реконструкција Дома одвија у предвиђеном року. „Захваљујући општини Палилула, омладина нашег села имаће место да се окупи а и ми старији да одржимо састанке и зборове грађана-истиче председник Савета Стојановић.
детаљније

 

АКТИВНОСТИ ПРЕМАШИЛЕ ОЧЕКИВАЊА
13.12.2010

Градска општина Палилула као одговорна организација локалне самоуправе Града Ниша остварила је у 2010. години веома запажене резултате. Реализацијом више пројеката, успешно решавање захтева становника и присутност на терену општинског руководства и Управе, знатно је побољшан квалитет живота свих категорија становништва у Палилули. О томе су на конференцији за новинаре, говорили проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула и Милан Ђурђевић, председник Скупштине. Овом сусрету са представницима медија присуствовали су и чланови општинског Већа, Зорица Стоиљковић, Милош Стојковић, Милан Стевановић и Бобан Микић.„Успели смо да искористимо потенцијале индустријске зоне Доње Међурово и да то на одговарајући начин представимо пословној јавности.Наша стратегија и усвојен стандард квалитета у раду Управе, као и подршка Града, само су олакшале и убрзале одлуку потенцијалних инвеститора.
детаљније

 

КАЛЕНАР УСПЕШНИХ ЗА 2011
13.12.2010

Градска општина Палилула, и ове године упутила је позив свим образовним установама, школама и факултетима, који остварују своју активност на територији Општине, да  предложе најуспешније ученике-студенте, који ће бити заступљени у оригиналном општинском Календару за 2011 годину. Достављање предлога је до уторка, 14.децембра,  путем електронске поште, www.palilula.eu,  или  факсoм 290-604.По речима проф.др Игора Новаковића, председника Градске општине Палилула, на овај начин, трећу годину за редом с поносом  промовишемо успешне младе људе на којима почива даљи развој Општине и Града.Фотографије ће за овај календар радити Милан Јосиповић, уметнички фотограф, који је рођен у Нишу а годинама живи и ради у Америци и Јужноафричкој Републици за агенције Ford, Elite, као и часопис National Geographic.
детаљније

 
ОТВОРЕН МОСТ У ЛАЛИНЦУ
09.12.2010

Мештани села Лалинац у Градској општини Палилула, после вишедеценијских обећања добили су мост преко Јужне Мораве. Највећу грађевину ове врсте на Морави, у присуству бројних званица, представника Града, руководства Градске општине Палилула, отворио је министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић. Мост, дуг 150 метара коштао је 100 милиона динара а са по 50 одсто су га финансирали Министарство за национални план и Град Ниш. Лалинчани су до изградње моста, Јужну Мораву прелазили скелом, а до својих њива су долазили 16 километара дугим заобилазним путем преко Мрамора, Новог Села и Крушца, за шта им је требало више сати. Захваљујући мосту, они ће до својих њива стизати за највише двадесет минута. У склопу радова на мосту, изграђен је и прилазни пут од Лалинца до моста, дужине 1.100 и ширине 5,5 метара, вредан око 14 милиона динара. Новац за пут је обезбеђен из Програма за изградњу града за 2010.
детаљније
 
ПРОЈЕКАТ ОПШТИНЕ ФИНАНСИРА
МИНИСТАРСТВО ЗА ИНФРАСТРУКТУРУ
08.12.2010

У Министарство за инфраструктуру Владе Републике Србије, министар Милутин Мркоњић, поделио је решења представницима 60 општина и градова Србије о покретању поступка јавне набавке, мале вредности, за изградњу инфраструктуре у насељима. Одлуком министарства прихваћен је пројекат Градске општине Палилула у Нишу, за реализацију радова на изградњи коловоза и тротоара у улици „Бубањски хероји“ II прилаз. Радном састанку у Влади Србије, у име председника Општине проф.др Игора Новаковића присуствовао је Милош Стојковић, члан општинског Већа. „За прву фазу реализације пројекта у 2010.години, на име изградње коловоза и тротора у улици Бубањски хероји, други прилаз, Градској општини Палилула, из буџета Републике Србије, одобрено је 2,9 милиона динара-истакао је већник Стојковић. Поред другог прилаза, у овом насењу радиће се још четири прилаза-крака улице „Бубањски хероји“ који су обухваћени пројектом.
детаљније
 

СУТРА ЈЕ ВЕЋ КАСНО ЗА СВЕ!
08.12.2010

Централним активностима у НИШУ - у ЕВРОПСКОМ КУТКУ, од 02-05.децембра 2010.године, обележена је у Србији планетарна кампања СТОП КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА. Под мотом „Глобални изазов-Глобални одговор - СУТРА ЈЕ ВЕЋ КАСНО!” овај мултимедијални програм, конципиран је као део светске кампање изазвао је интересовање бројних организације цивилног друштва, представнике установа и локалних органа власти. Више стотина учесника Кампање, упркос лошим временским условима, окупило се у Европском кутку у Нишу одакле је упућена порука учесницима 16.Међународне конференције ОУН о промени климе у мексичком граду Канкуну. Чланови ЕКОполис мреже, „Зелене мреже“ Града Ниша, Савета за заштиту животне средине, студенти и ученици, представници факултета и других образовних установа и јавних комуналних предузећа, истакли су значај природе која нас окружује, али и на чињеницу да наш однос према природи, дирекно утиче на квалитет и сигурност живота човечанства.
детаљније

 

ДОБРА ЛОКАЛНА УПРАВА, ПЛАНИРАЊЕ И ПРУЖАЊЕ УСЛУГА
07.12.2010

У оквиру Компоненте пројекта Општинско планирање, а на основу претходно расписаног Отвореног позива општинама, који је завршен 4.октобра, објављен је коначан избор општина.За подршку развоја секторских планова одабрано је 15 локалних самоуправа а за подршку развоја акционих планова 12 локалних самоуправа. Општи циљ ове Компоненте, по речима проф.др Николаса Милеса, координатора за општинско планиранје (ГТЗ), који је у разговору са проф.др Игором Новаковићем, председником Градске општине Палилула истакао приликом обиласка општине, јесте фокусирање на помоћ општинама око спровођења Локалних стратегија одрживог развоја (SLOR). Кроз компоненту Општинско планирање Пројекат намерава да оснажи и подржи спровођење поменутих стратегија.
детаљније

 
КОНФЕРЕНЦИЈА О УНАПРЕЂЕЊУ ЛОКАЛНИХ ФИНАНСИЈА
07.12.2010

У оквиру скупа ''Дан локалне самоуправе'' у Београду је одржана Национална конференција под називом ''Унапређење локалних финансија у Србији'' коју организују Савет Европе, Министарство финансија Републике Србије и Стална конференција градова и општина као партнери у оквиру програма ''Јачање локалне самоуправе у Србији - 2. фаза'' који финансира Европска унија.На Националној конференцији разматране су најактуелније теме од интереса за градове и општине. Кроз отворени дијалог између представника локалних и државне власти затражени су одговори на питања од значаја за даљи развој лолане самоуправе и локалних финансија у земљи.
детаљније
 
МОНИТОРИНГ ПРОЈЕКТНИХ АКТИВНОСТИ
06.12.2010

Представнице Сталне конференције градова и општина, која врши периодични мониторинг и проверу тока пројеката финансираних кроз Exchange 3 програм Европске делегације у Србији, Ивана Максић, Ирина Славковић и Марија Мијатовић, посетиле су Градску општини Палилула у Нишу. У разговору са пројектним тимом Општине, Милошем Стојадиновићем, менаџером пројекта, Драганом Терзићем, административним асистентом и Милошем Ристићем, финансијским асистентом, сагледане су протекле активности на остваривању пројекта "Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група", као и резултати на терену. Представнице мониторинг тима имале су увид у текуће активности и рад мобилних тимова на терену који су пружали помоћ особама у насељу 'Црвена Звазда'. Исказано је задовољство начином рада и договорена даља динамика остваривања пројекта.
детаљније
 
ПОМАЖЕМО СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ ГРУПЕ
06.12.2010

У Градској општини Палилула у току је активност на реализацији пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, који финансира Европска унија, преко Сталне конференције градова Србије, у оквиру програма EXCHANGE 3. Ове недеље мултидисциплинарни мобилни тимови помагаће социјално угрожене, стара и изнемогла лица, децу у градским и сеоским насељима општине Палилула, инвалиде и особе трећег доба које су непокретне и које зависе од туђе помоћи.На територији наше општине регистровано је 1.125 социјално угрожених са тешкоћама. То су особе које не могу да брину о себи, особе које су непокретне, изнемогле и које зависе од туђе помоћи. „Од 5.061 људи који су старији од 70 година, 487 њих је из неког од 16 села општине Палилула, истиче проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилуа. У сарадњи са нашим партнерима на пројекту, Центром за социјални рад „Свети Сава“ у Нишу и бугарском општином Ћустендил
детаљније
 
СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ПЛАНСКА ДОКУМЕНТА
03.12.2010

Одборници 20.седницe Скупштине Градске општине Палилула, којом је председавао Милан Ђурђевић, усвојили су предлог Одлуке о буџету Градске општине Палилула за 2011. годину. Одборници општине су разматрали и предлог Генералног урбанистичког плана града Ниша за период 2010-2025 година. Овим планским документом сагледни су потенцијали града-општине Палилула, дефинисани правци развоја јавних служби, саобраћаја, инфраструктуре, пословних и привредних зона, становања и туризма, а предложене су и мере заштите простора и животне средине.
детаљније
 
НАЈАВЉЕНА СВЕТСКА КАМПАЊА СТОП КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА
02.12.2010

Коалиција невладиних организација „ЗЕЛЕНА МРЕЖА” и ЕКОПОЛИС уз подршку Града Ниша - Савета за заштиту животне средине и Градске општине Палилула на конференцији за новинаре у Европском кутку, објавила је Програм обележавања кампање СТОП КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА. Овај мултимедијални програм као део светске кампање, у сусрет одржавању 16.међународне конференције ОУН о промени климе у мексичком граду Канкуну, одржаће се у Нишу од 2-5.децембра. На конференцији у Европском кутку су говорили:Соња Поповић, председница Савета за заштиту животне средине Града Ниша, проф. Лидија Мина Шаровић, ЕКОМАНарт и ММУ“Цар Константин“, Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула, др Драгана Вукадиновић, Удружење ПЛАНТ и Драган Видојковић, ЕКОполис-Национални координатор кампање.
детаљније