АРХИВА ВЕСТИ ЈУЛ
 

УРЕЂЕЊЕ НАСЕЉА МИЛКА ПРОТИЋ И ЛЕДЕНА СТЕНА
30.07.2010
Асфалтирање улица, мобилијари за најмлађе становнике Палилуле, нове парковне површине, информативна сигнализација на трговима, само су неки од садржаја који ових летњих месеци оплемењују квалитет живота становника у овој нишкој општини.У насељу „Милка Протић“ предат је на употребу мобилијар за децу, који је Градска општина Палилула опремила уз финансијску подршку Филијале „ЕРСТЕ“ банке у Нишу. Овим поводом насеље су обишли Милан Ђурђевић, председник Скупштине, Милош Стојковић и Бобан Микић, чланови Већа Општине, Славољуб Савић, помоћник начелника општинске Управе и госпођа Љиљана Илић, директорка Филијале „ЕРСТЕ“ банке у Нишу. У сусрету са новинарима и представницима Савета грађана, разговарало се о остваривању програма интеграције са локалном заједницом, овом пројекту и другим активностима на уређењу инфраструктуре у насељима.
детаљније

 

НАСЕЉЕ НА ЛЕДЕНОЈ СТЕНИ БЛИЖЕ ГРАДУ
28.07.2010
У МИН-овом насељу на Леденој стени, отпочело је асфалтитање „Ћурлинске“ улице у дужини од 310 метара а до краја ове године прописну подлогу ће добити и улице „Стојана Андрића“, „Димитрија Леке“, „Анастаса Јовановића“ и „Јерменска“. Коначно ће становници овог дела општине Палилула решити проблем који је настао застојем у изградњи на пословима које је неуспешно водила МИН-ова задруга. Према најави Мр Милоша Симоновића, градоначелника Ниша, који је са руководством Градске општине Палилула, Миланом Ђурђевићем, председником Скупштине и Бобаном Микићем чланом општинског Већа, обишао извођаче радова, у овом насељу биће асфалтирано око 1,2 км коловоза и обављени радови на уређењу тротоара и атмосферске канализације. За ове намене, на основу преузетих обавеза Града и Програма изградње града, биће издвојено око 22 милиона динара из буџета.
детаљније

 

И У ЛАЛИЛИНЦУ УСПЕШНО ОРГАНИЗОВАН ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕД
28.07.2010
Караван здравља, боравком у селу Лалинац, успешно је завршио први део своје здравствене мисије, остварене током јула месеца на сеоском подручију у Градској општини Палилула. За бесплатан преглед, који је тим лекара и медицинског особља Превентивног центра Дома здравља у Нишу обавио протекле недеље у просторијама Дома културе у Лалинцу,  исказано је велико интересовање становника овог места. По програму акције екипа Каравана здравља вршила је контролу крвног притиска; контролу шећера у крви; мерење телесне тежине и висине; одређивање БМИ-степена ухрањености; упознавање са факторима ризика за настанак болести срца и крвних судова, шећерне болести и неких малигних болести; консултација дијететичара у циљу превенције гојазности; едукација о самопрегледу дојке на медицинском моделу у оквиру превенције рака дојке.
детаљније

 

МОБИЛИJАРИ, РАСВЕТА И АСФАЛТИРАЊЕ УЛИЦА
22.07.2010
Програм уређења насеља у Градској општини Палилула се и овог месеца успешно остварује, оценили су представници руководства ове организације локалне самоуправе Града Ниша, приликом обилска села Габровац, Лалинац и насеља Ледена Стена. Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Милош Стојковић, члан Већа Градске општине Палилула, истакли су да је у току постављање шест мобилијара, за рекреативне активности најмлађих становника села Габровац, Бербатово, Вукманово и Лалинац и у насељима градског подручија на Леденој Стени, Милка Протић и Стара железничка колонија. Овим програмом предвиђено је уређење парковне површине и постављање три пара љуљашки, тобогана, два пара клацкалица, три до пет клупа и пењалица. Као што је већ најављено, у насељу „Милка Протић“ поставља се и мобилијар већег обима уз финансијску подршку Ерсте банке-филијале у Нишу.
детаљније

 

СТАНОВНИЦИ МРАМОРА У ПРОВЕРИ ЗДРАВЉА
21.07.2010
У истуреном оделењу основне школе «Десанка Максимовић» у Мрамору, екипа КАРАВАНА ЗДРАВЉА је ове недеље обављала бесплатан преглед локалног становништва. У времену од 09:00–12:00 сати, око четрдесет заинтересованих становника овог насеља извршило је контролу крвног притиска; контролу шећера у крви; мерење телесне тежине и висине; одређивање БМИ - степена ухрањености; упознавање са факторима ризика за настанак болести срца и крвних судова, шећерне болести и неких малигних болести; имало је консултацију са дијететичарем у циљу превенције гојазности; едукацију о самопрегледу дојке на медицинском моделу у оквиру превенције рака дојке. Превентивни центар Дома здравља у Нишу у сарадњи са Градском општином Палилула, до краја јула месеца омогућиће проверу здравствене заштите и становницима села Лалинац - подсетио је Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула.
детаљније

 

ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА ЗА СТАНОВНИКЕ ЧОКОТА
14.07.2010
Екипа КАРАВАНА ЗДРАВЉА, ове недеље, обављала је бесплатан преглед заинтересованог становништва села ЧОКОТ. У просторијама школе «Десанка Максимовић», у времену од 09:00–12:00 сати, становници овог насељеног места Градске општине Палилула могли су да изврше контролу крвног притиска; контролу шећера у крви; мерење телесне тежине и висине; одређивање БМИ-степена ухрањености; Упознавање са факторима   ризика за настанак болести срца и крвних судова, шећерне болести и неких малигних болести; консултација дијететичара у циљу превенције гојазности; Едукацију о самопрегледу дојке на медицинском моделу у оквиру превенције рака дојке. Лекаре и медицинско особље „Каравана здравља“ обишли су на терену Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Славољуб Савић, помоћник начелника Градске општине Палилула.
детаљније

 

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О ИЗГРАДЊИ ФАБРИКЕ
13.07.2010
Потписивањем Меморандума о разумевању, градоначелник Ниша Милош Симоновић, власник и директор италијанске компаније "Дајтек" Ђулијано Зуко и министар економије Млађан Динкић озваничили су у Нишу, најављену инвестицију о  изградњи фабрике у индустријској зони Доње Међурово Градске општине Палилуле.Овим Споразумом је предвиђено да изградња фабрике започне септембра ове године, а производња у њој отпочне септембра 2011. Град Ниш је на време обезбедио сву потребну документацију и као први град у Србији бесплатно уступио земљиште за градњу фабрике према новом Закону о   планирању и изградњи.Инвестиција италијанске компаније ''Дајтек'' у Нишу, вредна је 12 милиона евра, а у погонима нове фабрике биће запослено 400 радника. Влада Србије је, по новој уредби, у знак подршке италијанском инвеститору, доделила максималних 10.000 евра по новозапосленом раднику.
детаљније

 

ЧЕТВОРОГОДИШЊА ОБЕЋАЊА ИСПУЊЕНА ЗА ДВЕ ГОДИНЕ
12.07.2010
Прошло је две године од конституисања Скупштине у новом сазиву и избора новог руководства у Градској општини Палилула. Овим поводом, о протеклим активностима и основним правцима даљег развоја Градске општине Палилула, руководство Општине је говорило на конференцији за новинаре. Бројни реализовани пројекти и позитивно пословање, уговори о градњи две фабрике у индустријској зони Доње Међурово и могућност запошњаваља, само су неки од успеха Градске општине Палилула у протекле две године, истакао је проф.др Игор Новаковић, председник Општине. „Успели смо да искористимо потенцијале индустријске зоне Доње Међурово и да то на одговарајући начин представимо пословној јавности. Наше стратегије и усвојен стандард квалитета у раду Управе,  као и подршка Града, само су олакшале и убрзале одлуку потенцијалних инвеститора.
детаљније

 

ПОБОЉШАЊЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ У РОМСКОМ НАСЕЉУ
9.07.2010
У ромском насељу на „Црвеној Звезди“, на основу превентивних активности побољшања квалитета живота становника ове популације у Палилули, обезбеђен је материјал за посипање инфраструктурне мреже. На основу договора у Градској општини Палилула, радници Предузећа за путеве Ниш, довезли су три камиона ризле. Члан општинског Већа, Милош Стојковић који координира ову активност и Салих Саитовић, председник Демократске левице Рома у Нишу, у разговору са становницима насеља истакли су и друге садржаје подршке и помоћи локалне самоуправе које ће уследити до краја године. «Покушавамо да кроз пројекте, у сарадњи са градом и донаторима, обезбедимо додатна средства за ове намене, истакао је већник Стојковић.Након недавног обиласка ромских насеља на територији Градске општине Палилула, у месној канцеларији „Црвена звезда“, „Сточни трг“ и „Мраморској“..
детаљније

 

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ЗДРАВСТВЕНИ ПРЕГЛЕД
7.07.2010
Превентивни центар Дома здравља у Нишу у сарадњи са Градском општином Палилула, токум јула месеца, организује акцију под називом КАРАВАН ЗДРАВЉА. Ове недеље, «Караван здравља» је наставио своју здравствену мисију у селу БУБАЊ. У просторијама истуреног одељења школе „Десанка Максимовић“, где је смештена екипа Каравана, медицински савет затражило је више од четрдесет становника овог сеоског насеља. По оцени Славољуба Савића, помоћника начелника Управе Градске општине Палилула, ова активност је у потпуности оправдала очекивања. „Посебно је значајно што смо сада са здравственом екипом на терену у нашим селима Општине-истакао је Савић. Екипа лекара Превентивног центра Дома здравља, обављала је бесплатан преглед заинтересованих становника села Бубањ.
детаљније

 

ПОДРШКА ИНДУСТРИЈСКОЈ ЗОНИ „ДОЊЕ МЕЂУРОВО“
2.07.2010
Одборници 17. Скупштине Градске општине Палилула, коју је на основу указане потребе по хитном поступку заказао Милан Ђурђевић, председник Скупштине, дали су позитивно мишљење на Нацрт одлуке о стављању ван снаге „Регулационог плана зоне сервиса и складишта у радној зони Доње Међурово”. Овим су створени услови да Скупштина града Ниша, на својој првој седници може донети одговарајуће одлуке које ће омогућити да у индустријској зони „Доње Међурово" јужнокорејске компаније "Јура", инвестира у изградњу фабрике и обезбеди посао за 1.500 радника. Агенције за страна улагања (SIEPA), најавила је  инвестицију италијанске компаније „Дајтек", у овој радној зони и посао за још 400 радника. Усвајањем елабората о давању у закуп земљишта у индустријској зони „Доње Међурово” јужнокорејској компанији „Јура" и италијанској компанији „Дајтек", Градско веће Ниша је комплетирало документацију за долазак два велика инвеститора у Градску општину Палилула. Процењује се да ће приход града, у наредних десет година, од ових инвестиција у „Доњем Међурову“, износити близу 100 милиона евра.
детаљније