АРХИВА ВЕСТИ ЈУН
 

КАРАВАН ЗДРАВЉА ЗА СТАНОВНИКЕ НА СЕЛУ
30.06.2010
Превентивни центар Дома здравља у Нишу у сарадњи са Градском општином Палилула, токум јула месеца, организује “КАРАВАН ЗДРАВЉА”. Овог пута, здравствena заштита ће бити ближа становништву на сеоском подручију Градске општине Палилула. Планом активности, тим лекара Превентивног  центра Дома здравља у Нишу отпочео је своју здравствену мисију у насељу Паси Пољана. Екипа КАРАВАНА ЗДРАВЉА обављала је бесплатан преглед заинтересованог становништва у просторијама старе школе у времену од 09:00 – 12:00 сати. Обављена је: контрола крвног притиска; контрола шећера у крви; мерење телесне тежине и висине; одређивање БМИ-степена ухрањености;упознавање са факторима ризика за настанак болести срца и крвних судова;
детаљније

 

СИГУРНА КУЋА И ПОЛИЦИЈСКА ИСПОСТАВА У ПАЛИЛУЛИ
30.06.2010
Градска општина Палилула, почетком јесени, биће богатија за две установе. У делу простора Завода за васпитање омладине Ниш, који је Град преузео за нове намене уз подршку министарстава рада и социјалне политике и унутрашњих послова, биће отворена прва регионална сигурна кућа на простору југоисточне Србије и полицијску испоставу Палилула. Извођач радова на адаптацији зграде «сигурне куће», која се простире на око 400 квадратних метара и моћи ће да прими до 40 жена и деце жртава породичног насиља, је грађевинско предузеће "Монумент Инжењеринг" у Нишу. Овај простор је обишла делегација Града са градоначелником Мр Милошем Симоновићем; делегација Градске општине Палилула са председником проф.др Игором Новаковићем.
детаљније

 
ИНТЕГРАЦИЈА РОМСКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ У ЗАЈЕДНИЦУ
28.06.2010
У оквиру активности сагледавања друштвеног положаја Рома у локалним заједницама Србије, Градску општину Палилула посетиo je Јован Дамњановић, народни посланик, председник Демократске левице Рома Србије и потпредседник светске организације Рома, са сарадницима. Овим поводом, председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, са гостима и представницима града, обишao je ромске породице у насељима „Црвена звезда“, „Сточни трг“ и „Мраморскa“.„Наша Општина, као једна од пет организација локалне самоуправе Града Ниша, веома одговорно ради на потпуној интеграцији Рома у друштву-истакао је председник Општине проф.др Игор Новаковић.
детаљније
 

„СAЧУВАЈМО ЗДРАВЉЕ ДОК СМО ЗДРАВИ ”
25.06.2010
Превентивни центар Дома здравља у Нишу у оквиру програма едукације жена о самопрегледу дојке, који се организује под мотом „Сачувајмо здравље док смо здрави”, организовао је предавање и поделу образовног материјала за жене запослене у Управи Градске општине Палилула. Овим поводом приказан је и наставни филм као и омогућено вежбање на медицинском моделу као симулација раном откривању промена на телу. Програм здравствених трибина попут „базара здравља”, „каравана здравља” организован је током јуна и јула месеца и за све становнике општине Палилула, како у градским насељима тако и на сеоском подручију.
детаљније

 

УСЛОВИ ИЗМИРЕЊА ДУГА ЗА УТРОШЕНУ ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ ПО УПУТСТВУ ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈЕ НИШ
23.06.2010
У сали Нишког културног центра, на иницијативу Градске општине Палилула и већника Милоша Стојковића, организован је други састанак председника Савета грађана општине и руководства ЕД»Југоисток-Погон Ниш» у циљу сагледавања повољнијих могућности измирења дуга за утрошену електричну енергију. Акција искључења струје коју тренутно спроводи ЕД «Југоисток» у домаћинствима која нису измирила своје обавезе, забринула је грађане, посебно социјално угрожено становништво Општине. На овом скупу затражено је од представника службе продаје ЕД «Југоисток» Ниш да се грађанима не искључује струја већ омогући измирење дуга под условима које уважавају материјалну ситуацију грађана и могућности које се у овим ситуацијама могу применити. Након овог разговора и договора у оквиру система ЕПС-а, дииректор Електродистрибуције Ниш, Александар Костић је обавестио председника Општине и чланове већа о условима измирења дуговања за утрошену електричну енергију
детаљније

 

КАРАВАН ЗДРАВЉА
22.06.2010


Драги грађани ПАЛИЛУЛЕ,

ПРЕВЕНТИВНИ ЦЕНТАР - ДОМА ЗДРАВЉА НИШ
у сарадњи са Градском општином Палилула
организује

’’КАРАВАН ЗДРАВЉА’’

у среду, 30.06.2010.године, 
од 09:00 – 12:00 сати бићемо

у Паси Пољани - у СТАРОЈ ШКОЛИ

Јавити се на БЕСПЛАТАН ПРЕГЛЕД-МЕРЕЊЕ пре доручка


детаљније

 

РЕСУРС ЦЕНТАР У ШКОЛИ „14.ОКТОБАР“ ОТВАРА ПУТ КА ЕВРОПИ
22.06.2010

Организација „Internationaler Bund“ у Франкфурту, која пружа услуге и подршку особама са инвалидитетом, младима из маргинализованих друштвених група широм Немачке, али и у 14 земаља Европе и 4 земље Блиског истока, организовала је састанак где је представљен концепт будућег пројекта сарадње у Региону. У раду овог скупа учествовала је и делегација Србије. Чланица Већа градске општине Палилула, Зорица Стоиљковић и специјални едукатор и рехабилитатор у школи ''14. октобар'' у Нишу, Ивана Стајковић, представиле су председништву ове организације пројектне активности које се остварују у сарадњи са локалном самоуправом као и предлог пројекта будуће сарадње. У Србији је у току трансформација установа социјалне заштите а школе које уче децу са сметњама у развоју такође су у процесу реформи.
детаљније

 

ОПШТИНА ПОВЕЗУЈЕ ПОТРОШАЧЕ И ДИСТРИБУТЕРА СТРУЈЕ
21.06.2010

Приликом недавног сусрета грађана Градске општине Палилула са председником проф.др Игором Новаковићем, као један од проблема становника у насељеним местима општине истакнуто је и снабдевање електричном енергијом. Грађане је посебно забринула непопуларна акција искључења струје у домаћинствима због неизмирених обавеза, које тренутно спроводи ЕД»Југоисток». У жељи да се нађе одговарајуће решење и помогне посебно социјално угроженом становништву Општине, у сали Нишког културног центра је организован састанак председника Савета грађана и руководства ЕД»Југоисток-Погон Ниш». Разговор је водио Милош Стојковић, општински већник, један од иницијатора овог скупа, а о могућностима које се у овим ситуацијама могу применити говорио је Драгослав Павловић, шеф техничке службе у Погону Југ-ЕД «Југоисток».
детаљније

 

ЗАХВАЛНИЦЕ ЗА ПОДРШКУ РАЗВОЈА СТОНОТЕНИСКОГ СПОРТА
14.06.2010

Поводом успешне организације Петог међународног стонотениског првенства и сарадње са Стонотениским клубом „Железничар“ у Нишу у Градској општини Палилула одржана је конференција за новинаре. Овим поводом, председнику Скупштине Градске општине Палилула МилануЂурђевићу, уручено је признање за подршку клупским активностима а представницима медија и организацијама захвалнице за допринос у промоцији спортских догађаја. Професор Христивоје Петровић, задужен за односе са јавношћу у Клубу нагласио је да је СТК „Железничар“регистрован код Стонотениског Савеза Србије (СТСС) и код Регионалног Стонотениског Савеза Ниша (РСТСН) и од јула 2005.године је у систему такмичења. Поред такмичења сениорске екипе у лиги Србије, исте године почела је са радом и школа стоног тениса у оквиру клуба коју води лиценцирани тренер, проф. Жарко Степановић, у сарадњи са Гораном Милутиновићем.
детаљније

 

ПРИМАРНА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА У ГОСТЕ ГРАЂАНИМА
12.06.2010

Око стотинак грађана Палилуле били су у могућности да у оквиру пројекта «Базар здравља», у суботу, 12.јуна у Градској општини Палилула, провере своје здравље бесплатно и на лицу места. Овај пројекат промоције здравља и здравих стилова живота, који се остварује у организацији Дома здравља Ниш и покровитељством  Града Ниша и Градске општине Палилула, намењен је свим становницима Града, посебно радно активном становништву. На Базару здравља у Палилули заинтересовани грађани могли су да измере крвни притисак, ниво шећера у крви, сазнају проценат масне масе  у организму, степен бубрежне функције, да изврше преглед младежа (дермаскопом); одређивање коштане густине; образују се за самопреглед дојке и здраве стилове живота. Заинтересованим грађанима је дељен и едукативни материјал уз стручне савете лекара. Водеће узроке оболевања и умирања у Републици Србији представљају хронична незаразна обољења.
детаљније

 

БАЗАР ЗДРАВЉА У ПАЛИЛУЛИ
10.06.2010

Дођите и проверите своје здравствено стање!

БАЗАР ЗДРАВЉА - субота, 12.06.2010.године, од 10:00 - 14:00 часова, у Градској општини Палилула, ул.Бранка Радичевића 1, на паркинг плацу поред Општине.

Овај пројекат промоције здравља и здравих стилова живота намењен је свим становницима Града а остварује се у организацији Дома здравља Ниш и покровитељством  Града Ниша и Градске општине Палилула.

ПРОЈЕКАТ ОБУХВАТА: мерење крвног притиска; одређивање шећера из капи крви; одређивање степена ухрањености; одређивање степена бубрежне функције; преглед младежа (дермаскопом); одређјивање коштане густине; едукација за самопреглед дојке; едукација за здраве стилове живота
детаљније

 

БЕЗБЕДНОСТ ПЕШАКА СА НОВИМ САОБРАЋАЈНИМ ЗНАЦИМА
8.06.2010

Поводом постављања нове саобраћајне сигнализације и уређења пратећих садржаја поред инфраструктурне мреже у општини Палилула, председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, са сарадницима, Милошем Стојковићем, чланом Већа и Славољубом Савићем, помоћником начелника Управе обишао је локације у улици «Војводе Гојка» и «Бранка Радичевића», где су радови завршени. Овим поводом, у сусрету са новинарима, председник Новаковић је представио активност Општине на уређењу саобраћајница и увођењу пратећих садржаја на пешачком прелазу на углу улица «Војводе Гојка» и «Чачанска», у правцу ка Палилуској пијаци и на раскрсници улица «Војводе Гојка» и «Бранка Радичевића», у правцу ка Ангропромету. У оквиру овог пилот пројекта постављена су 4. специјална саобраћајна знака за пешаке.
детаљније

 

ВЕЛИКО СПРЕМАЊЕ ПАЛИЛУЛЕ
5.06.2010

Под мотом «Велико спремање Србије-Брига заједнице за природу», у градској општини Палилула одржана је велика радна акција чишћења. Ову активност на националном нивоу иницирало је Министарство животне средине и просторног планирања Србије, а поводом Светског дана заштите животне средине - 5.јуна и националне активности «Очистимо Србију». Град Ниш је формирао Градски штаб акције, којим је координирао Миодраг Радовић, члан Градског Већа, а у пет нишких општина именовани су и координатори кампање. Акција је реализована у сарадњи са ЈКП «Медиана»-Сектор чисточа, «Зеленом мрежом Града Ниша» и медијском ЕКОполис мрежом, промотером светске еколошке кампање «Clean up the World-Oчистимо свет».У Градској општини Палилула улогу кординатора обављао је Бобан Микић, члан општинског Већа. Упутили смо позив свим запосленим у управи, јавним предузећима, привредним друштвима, медијима, школама, удружењима, организацијама и заинтересованим грађанима, да се прикључе акцији.
детаљније

 

АКТИВНА ЗАЈЕДНИЦА ЗА ПЛАНЕТУ
5.06.2010

Поводом 5.јуна-Светског дана заштите животне средине и Градске славе у Градској кући у Нишу, под покровитељством градоначелника Ниша и Градске општине Палилула, отворена је седма међународна Смотра еколошког и археолошког филма «Екополис фест 2010». Ову јединствену манифестацију, коју организује медијска ЕКОполис мрежа, отворио је један од доаена еколошког покрета Града Ниша и Региона, проф.др Радивоје Ђ.Манчић, председник Института за студије „Екоман“. Он је у поздравној речи подсетио на почетак и развој еколошке мисли и образовања за одрживи развој у Нишу и иницијативама које су имале одјека у Региону, посебно у заштити природних добара, Сићевачке и Јелашничке клисуре, кањона реке Темштице и Старе планине. Смотра је отпочела документарним филмом „Етрурски ратници“, Алена Бадела из Италије, затим је приказано остварење Елефтерна. Трагање за изгубљеном стварношћу, из Грчке и филм „Долина златних шлемова“, Неле Тот и Саше Љубојевића из Србије.
детаљније

 
ПРОМОЦИЈА ТРАДИЦИОНАЛНИХ ВРЕДНОСТИ
3.06.2010
Манифестација „Палилулско вече“ одржана је по осамнаести пут у оквиру Славе града Ниша „Свети цар Константин и царица Јелена“. Организатор, Градска општина Палилула учинила је да „Палилулско вече“ сачува атмосверу која ову манифестацију краси. Певала је и играла Палилула уз Саиту и „Мамбе“, КУД „ОРО“, ансамбле „Оранж бенд“ и „Хетрик“. Више хиљада грађана-гостију ове јединствене манифестације са сетом су говорили о „некадашњој чаршији“, али и о плановима живота и рада у новој Палилули која корача ка Европи. По традицији „Палилулско вече“ је отворио председник Општине, проф.др Игор Новаковић. „Од давнина је Палилула била део града где се негује дух традиционалног, господског, али и боемског Ниша. И ово наше традиционално окупљање и промоција стваралаштва то потврђује. Ми Палилулци знамо са којим потенцијалима располажемо. Зато је наша општина данас највеће градилиште у граду и то не само овде у срцу Палилуле него и у нашим приградским насељима и селима која су годинама била заборављена. Од Вукманова и Бербатова, Делијског виса до Међурова, од Новог села, Ледене стене до Бубња и Горице.
детаљније
 
ЧЕТРНАЕСТ КЛУПА НА СТАЈАЛИШТИМА У МОКРАЊЧЕВОЈ
2.06.2010.
Мокрањчева улица, на потезу од Св.Николске цркве до Видиковца, протекле недеље је добила нове садржаје. У оквиру програма активности на уређењу међублоковског простора, Градска општина Палилула је финансирала постављање четрнаест клупа на седам стајалишта у овој улици и иницирала уређење међублоковског простора другим садржајима у насељу (постављање корпи за отпатке, уређење парковних површина, садњу нових дрвореда..) Председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић и председник Скупштине Милан Ђурђевић,са сарадницима, обишли су ово насеље.
детаљније
 

ПАЛИЛУЛА ЈЕ ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ
2.06.2010.
Активност руководства Гадске општине Палилула све више се остварује у дирекном контакту са грађанима на терену. Председник општине, проф.др Игор Новаковић обишао је са сарадницима локације у насељеним местима Палилуле на којима су отпочели радови на изградњи нове инфраструктурне мреже. Прво је обишао насеље Суви До где је у току припрема терена за асфалтирање једне улице и изградње дела водоводне и канализационе мреже. Недавно је у овом месту, због стања урушавања, уклоњена зграда Дома културе, која је била једини простор за друштвене активности и окупљане мештана. Светислав Петровић, одборник у Градској општини Палилула, који живи у Сувом Долу, обавестио је председника да је у овом насељу општине Палилула, према попису из 2002. регистровано 935 становника са 321 домаћинставом и да постоји иницијатива грађана да се поново изгради нови објекат за активности месне канцеларије и других удружења.
детаљније

 

ПОСТАВЉЕН ЛЕД ДИСПЛЕЈ КОД ПАЛИЛУЛСКЕ ПИЈАЦЕ НА РАМПИ
1.06.2010.
У сусрет «Палилулској вечери» ,председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић и члан општинског Већа Милош Стојковић, обишли су раднике, који изводе завршне радове, естетског уређења ограде и капије источне стране Старог нишког гробља „Горица“. Постављена је и огласна табла на капији са натписом овог комплекса , који је од 1987. стављен под заштиту закона и представља значајно културно добро. Иначе, након три деценије „мировања“ у 2009. отпочело се са реализацијом трогодишњег пројекта „Уређење Старог гробља“ чије финансирње је одобрено из буџета Града Ниша. У 2009. години су завршени одређени послови рестаурације, организованог чишћења простора и радови на „источној капији“ а у првој половини 2010. године настављено је са уређивањем овог простора.
детаљније