АРХИВА ВЕСТИ МАЈ
 

ПРОГРАМ ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ 2010
31. 05.2010.
Од 18.00 – Сликарско полуострво Палилула – млади сликари (Факултет уметности – Ниш) сликају мотиве града Ниша, Палилула, Цара Константина...19.00 – Наступ Војног оркестра – Ниш; 19.30 – Наступ црквено – играчког ансамбла „Бранко“ – Ниш; 19.55 – Нумера „Нанула“ – извођачи Владимир Хаџитанчић и Предраг Ћирић;

У 20.00– Свечано отварање манифестације.
Обраћање Председника Градске општине Палилула – проф. Др. Игора Новаковића;

ПРОГРАМ: 20.10 – Наступ учитељског хора „ ЛИРА“ – Ниш: 20.30 – Наступ културно – уметничког друштва „ ОРО“ – Ниш; 21.10 -  Наступ културно – уметничког друштва „ СОКО“ – Соко Бања; 21.20 -  Наступ културно – уметничког друштва „ СВОГЕ“ – Бугарска; 21.30 -  Наступ музичке групе „ Black Mambo“ – Саита; 22.00 -  Наступ поп – рок групе „ Hattrick“ – Ниш; 23.00 -  Наступ поп – рок групе „ Orange band“ – Ниш.
детаљније

 

ПРЕДСЕДНИК РАЗГОВАРАО СА ГРАЂАНИМА
28. 05.2010.
На основу Закона о локалној самоуправи и Статута градске општине Палилула, председник општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, упутио је позив ГРАЂАНИМА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА да присуствују разговору о протеклим активностима руководства Општине и актуелним питањима која доприносе унапређењу рада Управе општине и квалитетнијој сарадњи органа власти са грађанима. Овај разговор је одржан у сали Нишког културног центра у присуству бројних заинтересованих грађана и представника организација и удружења. Основни циљ ових активности је остварен-оцењује председник Новаковић а то је: да се допринесе бољем информисању јавности о резултатима протеклог рада руководства Општине као и упознају грађани са пројектним активностима које утичу на побољшање квалитета живота становника са територије Градске општине Палилула. На овај неуобичајан начин комуникације, општинска Управа и руковоство су постали много ближи својим комшијама – грађанима Палилуле.
детаљније

 

РУКОВОДСТВО ОПШТИНЕ ПОДНЕЛО ИЗВЕШТАЈ
18. 05.2010.

На петнаестој седница Скупштине Градске општине Палилула, која је одржана 18.маја у сали Нишког културног центра, разматрани су извештаји о раду председника општине, председника Скупштине и чланова општинског Већа. Седницом Скупштине су председавали Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Весна Јовановић-Јанковић, секретар Скупштине. У уводном излагању, проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула је оценио протеклу активност руководства успешном, посебно је истакао рад одборничких група и коалиционих партнера који је био веома конструктиван. Добра сарадња је била и са одборничким групама које нису у коалцији. Одржали смо седам седница Скупштине и двадесеттри седнице Већа Градске општине Палилула. Значајно смо унапредили рад општинске Управе. У извештајном периоду били смо на услузи грађанима Градске општине Палилула, што је и циљ постојање наше организације локалне самоуправе Града Ниша.
детаљније

 

КОНАЧНО ТРОТОАР НА ПРУЖНОМ ПРЕЛАЗУ!
17. 05.2010.
Завршен тротоар, у дужини од 40 метара, у улици „Војводе Гојка“ у Градској општини Палилула. Локацију обишао председник Општине, проф.др Игор Новаковић са помоћником начелника општинске Управе Славољубом Савићем. Коначно решен проблем безбедности пешака, претежно ученика Гимназије и студената факултета. Уређење троторта у улици „Војводе Гојка“, на потезу од пешачког прелаза па до пружног прелаза који раздваја ову улицу и улицу „Југ Богданову“ више година је био проблем за многе управе и надлежна предузећа. На датој локацији саобраћај је веома прометан а нарочито је велики број пешака, ученика гимназије „Светозар Марковић“, Дома ученика, Факултета заштите на раду и Факултета спорта и физичке културе, који се налазе у непосредној близини. На иницијативу бројних грађана Градска општина Палилуле затражила је од Управе за комуналне делатности, енергетику и саобраћај  Града Ниша да се се по хитном поступку обезбеде услови за решење овог проблема.
детаљније

 

ДАНИ ХРАНИТЕЉСТВА НА ПАЛИЛУЛИ
17. 05.2010.
Удружењу хранитеља ''Велико срце'' у Нишу припала је част, да ове године буде организатор традиционалне манифестације „Дани хранитељства 2010“ који се обележавају сваке године 17. маја. У Нишком културном центру, овим поводом, под покровитељством Градске општине Палилула, организован је културно-уметнички програм и коктел за бројне госте и чланове Удружења. У Нишу постоји 120 хранитељских породица, а скоро половина живи на територији Градске општине Палилула- истакла је Зорица Стојиљковић, члан општинског Већа Палилуле. Овој свечаности присуствовали су и представници руководства Градске општине Медијана са председником Драгославом Ћирковићем као и као и чланови руководства Градске општине Палилула- Милош Стојковић, члан Већа и Славољуб Савић, помоћник начелника Управе општине, који су истакли значај оваквог вида социјалне заштите и најавили подршку хранитељским породицама.
детаљније

 

И НАСЕЉЕ „МИЛКА ПРОТИЋ“ БЛИЖЕ ГРАДУ
17. 05.2010.
На позив становника несеља „Милка Протић“, овај део Градске општине Палилула, посетио је Милан Ђурђевић, председник Скупштине са сарадницима. То је и био повод за обилазак Насеља као и разговор о актуелним проблемима становника ове „зелене оазе“, коју још није угрозио . Јовица Митровић, представник Савета грађана указао је на кључне проблеме у Насељу. „Прошло је девет година од када је завршен део канализационе мреже али се са радовима није наставило. Посао није завршен, употребна дозвола није дата па и ЈКП „Наисус“ није преузео одржавање мреже-истиче Митровић. Становници су преузели бригу о одржавању али више нема могућности да се то настави. Простор месне канцаларије, због неодржавања је запуштен. Просторије прокишњавају а недавно је избио и пожар на инсталацијама. У основној школи нема парног грејања. Прокишњава и Амбуланта. Једноставно, за почетак, потребно је учинити ситне интервенције на објектима и санирати насталу штету-једногласни су становници насеља.
детаљније

 

ИЗВОРНО НАРОДНО СТВАРАЛАШТВО НА ФЕСТИВАЛУ У ВУКМАНОВУ
14. 05.2010.

Поводом организовања првог Међународног фолклорног фестивала „Јеремијски дани Вукманова“ који организује Изворна група „Ковиље“ у Вукманову у Градској општини Палилула је одржана конференција за новинаре. О програму ове значајне манифестације у култури говорили су Бобан Микић, члан општинског Већа као и гошће из Бугарске, из приморског града Ахтопола, Марија Јанкова, вођа певачке групе и секретар Дома културе и Звездана Атанасова, председница Савета Дома културе у Ахтополу. „Изворно народно стваралаштво, које се негује у селима наше општине, је веома драгоцено културно благо, истакао је Бобан Микић. Зато подржавамо сваку иницијативу да се ово наслеђе сачува од заборава. Уосталом, ови садржаји обогаћују нашу туристичку понуду и развој сеоског туризма-нагласио је Микић, што је и део наше стратегије развоја у Градској општини Палилула.
детаљније

 

ПАРКИЋ УМЕСТО РУШЕВИНА
11. 05.2010.

На локацији старе школе у Доњем Међурову, која је због опасности за локално становништво прошле године срушена, биће уређена парковна површина. Како је изјавио Бобан Микић, члан Већа Градске општине Палилула, у договору са Саветом грађана овог насеља и подршку ЈКП “Медиана“, јавни сектор је решио још један значајан проблем за грађане овог села. Школски објекат је био неуслован за коришћење и због урушавања опасан за пролазнике. Пошто се налази поред месне канцеларије, а у близини је и нова зграда основне школе „Десанка Максимовић“ и спортски терени, пре четири године донета је одлука о рушењу овог објекта. Међутим, ништа није предузето да се одлука реализује све до доласка нове власти у Палилули 2008.године - подсећа члан Већа Бобан Микић. Школа је прошле године срушена али су настали проблеми имовинско правне природе. Коначно је ове недеље са простора уклоњен шут и грађевински материјал. Очекује се убрзо и уређење ове локације у нову парковну површину.
детаљније

 

ХУМАН ГЕСТ КИНЕСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У НИШУ
11. 05.2010.

На иницијативу пословних људи Кинеске заједнице у Нишу и подршку Градске општине Палилула, Асоцијација КИНЕСКО-СРПСКОГ пријатељства „Кинески зид“ и Асоцијација Кинеских привредника Јужне Србије, организовали су пријем и програм са наградним квизом за децу без родитељског старања, штићенике Дома „Душко Радовић“ у Нишу.Овим поводом, деца узраста 10-18 година, са својим васпитачима, прво су обишла Кинески тржни центар „НОВИ ВЕК“ (код Железничке станице). Након разгледања Центра гости пријема-деца дома „Душко Радовић“, учествовала су у наградном КВИЗУ о познавању кинеске традиције и културе. Домаћини су обезбедили вредне поклоне и учинили овај сусрет још интересантнијим.У име домаћина, представника Кинеске заједнице у Нишу и асоцијација кинеско-српског пријатељства и кинеских привредника, све присутне учеснике акције поздравио је Gua Siao. On je istakao dobru saradnju sa lokalnim organima vlasti Grada Niša a posebno sa Gradskom opštinom Palilula.
детаљније

 

ЈУНИОРСКО ПРВЕНСТВО У СТОНОМ ТЕНИСУ
7. 05.2010.

Поводом организовања Међународног јуниорског стонотениског првенства РСТОН 2010, чији је домаћин Стонотениски клуб „Железничар“ у Нишу, у Градској општини Палилула одржана је конференција за новинаре.О овој значајној спортској манифестацији, која ће се  одржати 8.и 9.маја 2010. године, са почетком у 10:00 сати, у сали ОШ “Душко Радовић“ говорили су Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула и проф. Христивоје Петровић, задужен за односе са јавношћу у Стонотениском клубу „Железничар“ у Нишу. Промоцији овог догађаја присуствовали су и Весна Јовановић-Јанковић, секретар Скупштине, Милош Стојковић и Милан Стевановић чланови Већа Градске општине Палилула као и члан Већа Градске општине Пантелеј Горан Марковић.Градске општине Палилула и Панталеј покровитељи су овог међународног спортског догађаја младих стонотенисера.
детаљније

 

САЧУВАЈМО „ЗЕЛЕНУ ОАЗУ“ БУБАЊ
6. 05.2010.

Савет грађана МК „Бубањ“ по традицији је, девету годину за редом, под покровитељством Градске општине Палилула, обележио славу „Св.Георгије -Ђурђевдан“ у Спомен парку „Бубањ“. Сечење славског колача обављено је у присуству бројних гостију, представника града, привредних и образовних установа и удружења. Овој свечаности су присуствовали Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула, чланови општинског Већа, Зорица Стојиљковић, Милош Стојковић, Бобан Микић, директор Туристичке организације Ниша Владимир Јовановић, члан Градског Већа Бобан Михајловић, посланик Др Душан Милосављевић. На теренима спортско-рекреативног и меморијалног комплекса „Бубањ“ „Ђурђевдан“ је обележен и бројним спортским манифестацијама и културно-уметничким програмом. Одржана је симултанка на 16 поља уз учешће Ивице Раичевића, интернационалног мајстора шаха.
детаљније

 

ПОДРШКА СПОРТСКИМ АКТИВНОСТИМА СТАНОВНИШТВУ БЕРБАТОВА
6. 05.2010.

На иницијативу Савета грађана села Бербатово, Градска општина Палилула обезбедила је потребна средства за реновирање и опремање спортског терена у дворишту основне школе. Постављена су четири стуба са рефлекторима за спортско-рекреативне активности становиштва. Овим поводом Бербатово је обишао Милош Стојковић, члан Већа  Градске општине Палилула. «Желимо да унапредимо живот на селу, да улажемо у инфраструктуру наших насеља, да подстакнемо развој сеоског туризма и задржимо посебно младе у овим деловима наше општине. Зато смо подржали иницијативу наших суграђана – истакао је Милош Стојковић. У разговору са Миодрагом Матејићем, председником Савета грађана села Бербатово указано је и на друге могућности развоја и инвестирања у ово подручје, које је по својим карактеристикама права зелена оаза.
детаљније

 

ЗА ДАН ЕВРОПЕ У НИШУ - ДАНИ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА и КОНФЕРЕНЦИЈА
4. 05.2010.

Поводом обележавања Дана Европе - 9.маја, у Нишу ће,под покровитељствомГрадске општине Палилула, Француски центар Ниш, Европска кућа Ниш и НКЦ организовати Међународни фестивал "Дани европског филма", Од 7. до 9. маја, у сали Нишког културног центра (Станоја Бунушевца бб) биће приказано осам филмова; Берлин је у Немачкој, Немачка, Режија: Hanes Šter; Прослава, Данска, Режија: Tomas Vinterberg; Душка, Холандија, Режија: Jos Stelling; Мали Јерусалим Француска, Режија: Karin Albu; Пашњаци на бетону , Словачка,Режија: Штефан Ухер; Будите добри ако можете, Италија, Режија: Luidji Manji: Свет је велики и спасење је иза угла, Бугарска, Режија:Stefan Komandarev; Иследник, Мађарска, Режија: Gigor Attila. Улаз је слободан.
детаљније