АРХИВА ВЕСТИ МАРТ
 

СПОМЕН ПАРК „БУБАЊ“ НА МЕТИ ВАНДАЛА
31. 03.2010.

Поводом исписивања „фашистичких парола“ на подручију спомен парка „Бубањ“ и наставка друге фазе активности „Расчишћавања терена на излетишту Бубањ“иочувања културно-историјског наслеђа у 2010.години, председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, одржао је конфернцију за новинаре у овом меморијалном комплексу. “На мети вандала честу су споменици културе, надгробни споменици али и наши стамбени и пословни обкекти. Исписивање графита са порукама које пропагирају расну мржњу и подстичу на расну дискриминацију, на месту где су фашисти  стрељали више хиљада родољуба, и уништавање друштвених објеката, је за сваку осуду. Погледајте овај простор амфитеатра, који је уназад месецима реконструисан и припреман за летње културне манифестације у потпуности је демолиран. Поломљене су готово све бетонске плоче за седење. Огромна је материјална штета. Ми смо овим поводом енергично реаговали-каже председник Игор Новаковић.
детаљније
 

ЗДРАВСТВЕНА УСЛУГА БЛИЖА ГРАЂАНИМА „ЛЕДЕНЕ СТЕНЕ“
31. 03.2010.
У сусрет Усршњим празницима у Градској општини Палилула отворена су два здравствена објекта. Прво је промовисан рад Здравствене станице на „Делијском вису“ а затим је отворена и Зравствена станица на „Леденој стени“. „То ће свакако побољшати ниво пружања здравствених услуга у нашој општини-истакао је овим поводом председник Општине, проф.др Игор Новаковић. Нове здравствене станице су квалитетно опремљене и могу да пруже врхунску услугу а житељи ових насеља не морају да одлазе у централну зграду Дома здравља. На овај начин - подсетио је председник Новаковић, конкретно је остварена децентрализација примарне зравствене заштите у свим деловима града. Житељи „Ледене стене“, у новоотвореној здравственој станици, моћиће поред лекара опште праксе да користе услуге педијатра, Саветовалишта за развојно праћење деце, а у склопу новог објекта радиће и пријемна лабараторија и апотека као и јединица Завода за хитну медицинску помоћ.
детаљније

 
ИЗЛОЖБЕ КИНЕСКОГ УМЕТНИКА
30. 03.2010.
У галерији Нишког културног центра у Палилули, отворена је изложба фотографија и слика уметника из Кине. У присуству господина Лиу Јонхонга, аташеа за културу Амбасаде Народне Републике Кине у Београду и представника кинеске заједнице у Нишу, изложбу је отворио проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула.Радовe приказанe на овој изложби чине 123 фотографије кинеског уметника Ouiang Weihongа из циклуса „Dream-САН, као и уметничке слике, које су настале праћењем и инспирацијом, једног од највећих светских грађевинских подухвата у Кини– изградње хидроелектране на реци Yangtze.
детаљније
 

ПРИВРЕМЕНО СКРАЋЕН РАД УПРАВЕ ОПШТИНЕ
30. 03.2010.

Од уторка, 30.марта, општинска Управа у Градској општини Палилула ради четири уместо осам сати, од 7:30-11:30 сати. Једино служба Контакт центра ИНФО 48 и један шалтер у Услужном центру  Општине, остварују комуникацију и пружају услуге грађанима пуно радно време. „Одлучили смо да предузмемо овај корак јер нам је из Градског буџета за месец фебруар уплаћено 2,5 милиона уместо 5. милиона динара. Осим тога, из буџета Града нису пренета средства Општини, за прошлу годину, у износу од 1,2 милиона динара. У таквим условима тешко је тражити од запослених одговорност и успешно обављање посла – истакао је председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић. Ово је својеврсно упозорење надлежним органима. Општинска Управа Палилуле све своје обавезе испуњава у границама својих надлежности и стално је на услузи грађанима.
детаљније

 

ШТЕДИМО ЕНЕРГИЈУ - САТ ЗА НАШУ ПЛАНЕТУ 2010
29. 03.2010.
Уз позив –«Покажимо да заједно можемо направити помак у борби против климатских промена-штедимо енергију», у суботу, 27.марта 2010. године у 20:30 часова по локалном времену, бројне нишлије су узеле учешће у светској акцији за очување планете, искључењем светло на 60 минута. Планетарни позив упућен у оквиру акције „Сат за нашу планету“ коју организује WWФ-Светски фонд за природу и ове године окупио је стотине милиона људи из више од 120 земаља света. Генерални секретар УН-а Бан Ки Мун описао је акцију „Сат за нашу планету“ као једну од највећих демострација бриге светске јавности о климатским променама. „Сат за нашу планету“ је најмасовнији светски израз позитивне енергије, планетарни феномен који је ујединио људе свих нација и вероисповести са јасним циљем – удружити се у борби за очување наше планете.
детаљније

 

У НКЦ-у ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ КИНЕСКОГ УМЕТНИКА
29. 03.2010.

У холу-галерији Нишког културног центра, ул.Станоја Бунушевца бб у уторак, 30.марта 2010.године у 12:00 сати биће отворена изложба уметничких фотографија кинеског уметника Ouiang WeihongDream-САН“ , које су настале праћењем једног од највећих светских грађевинских подухвата – изградње хидроелектране на реци Yangtze у Кини под називом Три клисуре пројекта (у троуглу Xiling GorgeSandouping, Yichangin Hubei Province) Изложба је настала у оквиру програма међународне културне сарадње Србија-Кина, под покровитељством Градске општине Палилула у Нишу и Нишког културног центра, а у организацији Асоцијације кинеско-српског пријатељста „Кинески зид“ и Асоцијације Кинеских привредника Јужне Србије у сарадњи са Амбасадом Кине у Београду.
детаљније

 

САТ ЗА НАШУ ПЛАНЕТУ-ШТЕДИМО ЕНЕРГИЈУ
26. 03.2010.

У суботу, 27.марта 2010. године у 20:30 часова по локалном времену искључите светло на 60 минута-прикључите се светској акцији за очување планете! Покажимо да заједно можемо направити помак у борби против климатских промена-штедимо енергију! Планетарни позив упућен у оквиру акције „Сат за нашу планету“ коју организује WWФ-Светски фонд за природу и ове године окупиће стотине милиона људи из више од 120 земаља света. Генерални секретар УН-а Бан Ки Мун описао је акцију „Сат за нашу планету“ као једну од највећих демострација бриге светске јавности о климатским променама. „Еартх Хоур“ је најмасовнији светски израз позитивне енергије, планетарни феномен који је ујединио људе свих нација и вероисповести са јасним циљем – удружити се у борби за очување наше планете.
детаљније

 

ОТВОРЕНА ЗДРАВСТВЕНА СТАНИЦА ДЕЛИЈСКИ ВИС
26. 03.2010.

Становници Делијског Виса у Градској општини Палилула, добили су комплетно опремљену здравствену станицу. У нововотвореној здравственој станици за одрасле, осим лекара опште праксе здравствене услуге пружаће и педијатар. Отворено је и одељење лабораторије, инфузиони центар, саветовалиште и апотека. Нови концепт отварања амбуланти и здравствених станица у Нишу, према речима градоначелника Града Ниша мр Милоша Симоновића установљен је крајем 2008. године и одлично функционише. То потврђује и податак да је у веома кратком року отворено 5 амбуланти – истакао је  градоначелник, па грађани на једном месту могу да добију комплетну лекарску помоћ и то у близини својих домова. Симоновић је најавио отварање још три нове амбуланте-здравствене станице у насељима Ледена стена, Бранко Бјеговић и Брзи Брод.
детаљније

 

ШКОЛА ФУДБАЛА ФК „ЦАР КОНСТАНТИН“ УЗ ПОДРШКУ ОПШТИНЕ
25.03.2010

Поводом успешне сарадње Градске општине Палилула са ФК „Цар Константин“, посебно у делу развоја и популаризације омладинског спорта, за представнике Школе фудбала овог клуба приређен je пријем. Овим поводом, председник Општине проф.др Игор Новаковић и члан општинског Већа, Бобан Микић уручили су малим фудбалерима 20 комплета тренерица у знак подршке њиховом раду. Сусрет руководства Градске општине Палилула са малим фудбалерима  ФК «Цар Константин» искоришћен је и за најаву учешћа ове спортске екипе, као представника Србије, на међународном фудбалском турниру у граду Лариса у Грчкој.
детаљније

 

СПРЕМНИ ЗА ИЗАЗОВЕ БУДУЋНОСТИ
22.03.2010

Уз подршку Министарства омладине и спорта Србије, представници 38 локалних самоуправа и директор УСАИД Програма економске сигурности Мајкл Пилсбери, потписали су Меморандуме о разумавању, на церемонији која је одржана у Београду под називом „Спремни за изазове будућности“. Овај документ, како су истакли организатори скупа, створиће услове за јачање локалних Канцеларија за младе у области омладинског предузетништва и омогућити спровођење програма за развој предузетништва на локалном нивоу. Потписивању су присуствовале Министарка омладине и спорта у Влади Републике Србије Снежана Самарџић Марковић и амабасадорка Сједињених Држава у Србији Мери Ворлик.
детаљније

 

САВРЕМЕНОМ КОМУНИКАЦИЈОМ ДО РЕШЕЊА
22.03.2010

У циљу ефикаснијег, савременог и функционалног остваривања права грађана, бољег сагледавања проблема грађана, као и подизања квалитета услуга које пружа Управа Градске општине Палилула-Ниш, почео са радом КОНТАКТ ЦЕНТАР- ИНФО 48. У присуству градоначелника Ниша, Мр Милоша Симоновића у Градској општини Палилула отворен је КОНТАКТ ЦЕНТАР-ИНФО 48. Овај пројекат представља јединствен информациони систем којим ће се у року од само 48 сати, у сарадњи са надлежним Управама, ЈКП и Службама Града Ниша, Нишавског управног округа, Пореском управом, Полицијском управом и другим организацијама, решавати захтеви грађана.
детаљније

 

СТАРА СТАБЛА УСТУПАЈУ МЕСТО НОВИМ САДНИЦАМА
19.03.2010

У оквиру Програма активности уређења међублоковског зеленила и решавања захтева грађана у насељима Градске општине Палилула у току је активност санитарне сече сувих или оболелих стабала, трулих при корену, која су склона паду и угрожавају безбедност грађана. У Управи општине се интезивно ради на изради пројеката и припреми терена за пролећну садњу нових стабала. Aкцијом „одреживог развоја“ oбележен и Светски дан шума у општини Палилула.Ове недеље активност на уређењу дрвореда се одвијала у Старој железничкој колонији у улици Расадник. У сарадњи са ЈКП „Горица“, које је стручно али и технички опремљено предузеће за ове послове, уклоњено је осам трулих стабала топола, ораха и храста.
детаљније

 

OДРЖАНА 14. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ПАЛИЛУЛЕ
17.03.2010.

Одборници Скупштине Градске општине Палилула, по позиву председника Милана Ђурђевића, учествовали су у раду 14.седнице Скупштине, која је наставила своју активност у 2010.години. На овој седници, која је одржана у сали Нишког културног центра, након усвајања Записника са 13. седнице Скупштине Градске општине Палилулa, која је одржана крајем прошле године, разматрани су планови детаљног урбанистичког плана (ПДР) Меморијалног парка Војничко гробље на Делијском Вису; ул.“Његошеве“, ул.“Александра Петровића“ и ул. „Видовданске“; као и план дела насеља ''Паси Пољана''. Уследили су и oдговори на одборничка питања као и иницијативе одборника ове организације локалне самоуправе Града Ниша;
детаљније

 

УСКОРО КОНТАКТ ЦЕНТАР - ИНФО 48
16.03.2010

Поштовани грађани Палилуле,
Градска општина Палилула у циљу ефикаснијег, савременог и функционалног остваривања права грађана, бољег сагледавања проблема грађана, као и подизања квалитета услуга које пружа ова организација локалне самоуправе, оснива КОНТАКТ ЦЕНТАР ИНФО 48. Цео систем је осмишљен да би Вама био на услузи. За решавање Ваших проблема од сада је довољан један телефонски позив, СМС порука, приступ Интернету и порталу www.palilula.eu, или лично подношењем захтева (доласком грађана на Писарницу Управе општине Палилула, ул.Бранка Радичевића бр.1). КОНТАКТ ЦЕНТАР ИНФО 48 Градске општина Палилула примаће захтеве грађана почев од 22.марта 2010, радним даном од 08:00-20:00 сати, а суботом од 08:00-15:00 сати и исте упућивати надлежним установама и предузећима.
детаљније

 
ОБЕЛЕЖЕН 8.МАРТ У ПАЛИЛУЛИ
8.03.2010

Међународни дан жена, 8. март обележен је и у Градској општини Палилула. Председник Општине, проф.др Игор Новаковић и начелник Управе Бојан Илић, приредили су пријем за жене које су радно ангажоване у општинској Управи ове организације локалне самоуправе. Овим поводом, након уручења букета цвећа,  разговарало се и о актуелним питањима положаја жене у друштву. „Наша Управа општине Палилула испуњава све захтеве система менаџмента квалитетом у складу са захтевима стандарда ISO 9001:2008. Пословним процесима управљамо отворено и искрено коришћењем знања наших запослених, које у већини чине „припаднице лепшег пола“- истакао је председник Новаковић. Тежимо да остваримо потпуно задовољство корисника услуга. Менаџмент промовише и охрабрује све запослене да узму активно учешће у активностима побољшања услова и процеса рада.
детаљније
 
ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА ОТВАРА НОВА РАДНА МЕСТА
05.03.2010

У Градској општини Палилула–Ниш, представници партнерских  општина и установа, потписали су партнерске изјаве о сарадњи и Уговор о конзорцијуму на пројекту „Стварање радних места кроз органску производњу воћа“.  У име подносиоца пројекта, Градске општине Палилула–Ниш, Нишавски округ, уговор и изјаву је потписао проф. др. Игор Новаковић, председник Општине, у име партнера на пројекту: Слободан Тодоровић, председник Општине Мерошина – Нишавски округ, Зоран Вучковић, председник Општине Куршумлија - Топлички округ, Небојша Милосављевић, председник Општина Блаце – Топлички округ а у име сарадника на пројекту - Виолета Макленовић, директорка Пољопривредне стручне службе Ниш и Милош Ристић, директор Центра за воћарство и виноградарство у Нишу.
детаљније
 

ПРИЈЕМ ЗА РЕПРЕЗЕНТАТИВКЕ СРБИЈЕ И ШВЕДСКЕ У СТОНОМ ТЕНИСУ

02.03.2010.

Уоквиру Европске националне лиге за жене у стоном Sтенису JOOLA EUROPEAN NATIONS LEAGUE- CHALLENGE ГРУПА ЗА ЖЕНЕ, у уторак 2.марта 2010. са почетком у 17:00 сати, у сали основне школе „Мирослав Антић“ у Нишу, одржаће се меч 3.кола такмичења између стонотениских репрезентација Србије и Шведске. Овим поводом одржана је конференција за новинаре у хотелу „Александар“ и приређен пријем у Градској општини Палилула, која је један од покровитеља овог међународног спортског догађаја. О програму такичења на пријему су говорили Јован Живић, секретар Стонотениског савеза Србије, тренери репрезентација Србије-Золтан Мелик и репрезентације Шведске- Пернила Андерсон, такмичарке и судије. Председник Скупштине Градске општине Палилула, Милан Ђурђевић, пожелео је организаторима и такмичаркама пријатан боравак у Нишу и добре резултате.

детаљније

 

ЗНАЧАЈНА УЛОГА САВЕТА ГРАЂАНА У ОПШТИНИ

01.03.2010.

У Месној канцеларији „Палилула“ одржан је састанак руководства Градске општине Палилула са председницима Савета грађана. У раду овог скупа, којим је председавао Милан Ђурђевић, председник Скупштине, учествовали су и Весна Јовановић -Јанковић, секретар Скупштине, чланови општинског Већа: Милош Стојковић, Зорица Стојиљковић, Бобан Микић и Милан Стевановић, као и помоћник начелника општинске Управе Славољуб Савић. Са председницима Савета грађана разговарало се о актуелним питањима живота грађана у насељеним местима Палилуле, о формирању и задацима комуналне полиције, о улози и начину рада месних канцеларија. Договорено је да се овај вид активности одржава једном месечно уз редовно информисање о постигнутим резултатима и предлозима грађана. На територији општине Палилула има 24 24 месне канцеларије.

детаљније

 

СЕЛО КРУШЦЕ У ПРОГРАМУ ОРГАНИЗОВАНОГ ОДВОЗА СМЕЋА

01.03.2010.

Две трећине насељених места Градске општине Палилула, на сеоском подручију, уврштено у програм ЈКП „Медијана“ за организован одвоз смећа. Добра сарадња Општине и Сектора чистоћа. 

И село Крушце у Градској општини Палилула, почетком марта месеца, уврштено је у План ЈКП „Медиана“ за организован одвоз смећа на сеоском подручју Града Ниша. Овим поводом председник Скупштине Градске општине Палилула Милан Ђурђевић, општински већници Бобан Микић и Милош Стојковић и помоћник начелника општинске Управе, Славољуб Савић, обишли су ово насељено место и са представницима Сектора чистоће ЈКП “Медиана“ и Савета грађана села Крушце обележили почетак акције. И ова активност део је националне кампање „ОЧИСТИМО СРБИЈУ- Очистимо Град Ниш“...

детаљније