АРХИВА ВЕСТИ НОВЕМБАР
 

РАЗГОВОРИ О ПРОГРАМУ РАЗВОЈА ГРАДА
30.11.2010

На основу обавезе која проистиче из Закона о локалној самоуправи и Статута града Ниша, у сали Нишког културног центра Градске општине Палилула, одржан је разговор о Радној верзији Програма развоја града Ниша за 2011. годину која је сачињена у Управи за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине - Одсек за одрживи развој. Овом скупу, осим представника ресорне Управе и чланова Већа и Скупштине Градске општине Палилула, присуствовали су и заинтересовани грађани Палилуле, који су у дискусији и конкретним предлозима дали допринос сачињавању објективне анализе достигнутог степена развоја и дефинисању приоритета у развоју Општине. Договорено је да се до краја ове недеље могу и у писаном облику доставити предлози за допуну Програма. Зорица Стоиљковић, члан Већа општине Палилула захвалила је организаторима промоције Програма за могућност да се чује глас грађана и на тај начин преузме одговорност за будући развој општине-града.
детаљније

 

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЖЕНА
18.11.2010

У просторијама Амбуланте месне канцеларије «Милка Протић» општине Палилула, одржана је осма промоција кампање „Знањем до здравља“, коју Превентивни центар-Дома здравља у Нишу, једном недељно организује у сарадњи са Градском општином Палилула. Овај образовни програм под називом «Едукација жена о самопрегледу дојке», у месној канцаларији «Милка Протић» био је веома посећен. Око четрдесет жена овог насеља општине Палилула одазвало се позиву и присуствовало је предавању докторке  Светлане Костић из  Превентивног центра-Дома здравља у Нишу а затим и пројекцији филма. Демонстрирана је и вежба на медицинском моделу и подељен едукативни материјал. Славољуб Савић, заменик начелника Управе Градске општине, оценио је организацију овог скупа веома успешном и истакао улогу медицинског особља у амбулантама које раде при месним канцеларијама Општине, у развијању здравствене културе пацијенткиња.
детаљније

 
КЛИЗЕ КУЋЕ И ПРАЗНА ОБЕЋАЊА
12.11.2010

НИШ - Већ годинама у граду на Нишави кружи горка али истинита пошалица, да у приградском насељу Мрамор, на истоименом брду крај Ниша, одмах преко Мораве, никада не можете пријавити тачно место боравка. Јер, заноћите на једној, а ујутру осванете на другој парцели, због клизишта које је на овом терену познато седамдесетак година. Али, деценијама су, нарочито Срби који су се досељавали са Косова, на Мраморском брду градили куће без дозволе, чак и знајуГш да ризикују због клизишта, јер је оно и тада било лако видљиво. Права је срећа да у тим урушеним кућама, између којих се често преплићу покидане водоводне и канализационе цеви, електрични и ПТТ каблови, а у којима још живе неке породице,нико до сада није страдао.Али, необично је и да многи власници кућа на том терену имају уредне дозволе. Проблем је драматизован средином ове деценије, када је клизиште угрозило, порушило или учинило опасним за становање неколико десетина кућа.
детаљније
 

И ФРАНЦУСКИ САЖЕМ ИНВЕСТИРА У ЗОНИ ДОЊЕ МЕЂУРОВО
11.11.2010

Француска компанија Сажем одлучила је да фабрике у Србији гради у радној зони Доње Међурово, на територији Градске општине Палилула у Нишу, где би у првој фази рада требало да запосли до 200 радника. Ово би била трећа велика инвестиција, после Јуре и Дајтекса, на овом подручију Палилуле.Током разговора представника Сажема и Града Ниша, потврђено је да ће инвестиција француског произвођача електронске и комуникационе опреме високе технологије бити реализоване током 2011. године. Представници Сажема, наводи се у саопштењу информативне службе градоначелника Ниша, ће до краја ове године одлучити да ли ће планиране пословне активности бити реализоване као гринфилд инвестицију, односно изградњу новог погона или "браунфилд" односно куповину и адаптацију постојећих хала. Инвестиција француског Сажема биће реализоване у две фазе, и прецизира да ће у првој фази бити опремљен објекат површине од 3.000 до 4.000 квадратних метара у којем ће се запослити до 200 радника.
детаљније

 

„ЗНАЊЕМ ДО ЗДРАВЉА ЖЕНА“
10.11.2010

У месној канцеларији «Ђука Динић» одржана је седма промоција кампање „Знањем до здравља“, коју Превентивни центар-Дома здравља у Нишу, сваке среде са почетком у 11 сати организује у сарадњи са Градском општином Палилула. Образовни програм «Едукација жена о самопрегледу дојке», по традицији, је  интересантан женама, претежно средње и старије популације-каже Славољуб Савић, заменик начелника Управе Градске општине Палилула. Посећеност је неуједначена, јер не постоји развијена здравствена култура или се то правда заузетошћу наших суграђанки.Адријана Аметовић, из Удружења грађана ромске популације «Понос», похвалила је ову акцију нагласивши да је образовање жена, посебно ромске популације, данас веома важно и потребно.Екипа Превентивног центра-Дома здравља са докторком  Светланом Костић организовала је предавање, а затим и пројекцију филма, вежбање на медицинском моделу, поделу едукативног материјала.
детаљније

 

УКЛАЊАЊЕ ДЕПОНИЈА ПО ОБОДУ ПАРКА „БУБАЊ“
7.11.2010

У оквиру пројекта „Уређење зелених површина у граду и на селу“, који остварује Волонтерски центар у Нишу, у партнерству са неформалном групом Кобра у Доњој Трнави, овог викенда одржана је акција чишћење дивљих депонија по ободу парка «Бубањ». Ова активност је успешно реализована под покровитељством Градске општине Палилула“ и уз подршку медијске „ЕКОполис мреже“, која је промотер планетарне еколошке кампање „Очистимо свет-CUW 2010“. Градска општина Палилула је стартешки заинтересована за очување животне средине као и уклањање последица небриге људи – каже Бобан Микић, члана Већа општине Палилула. Један од простора који је у Граду неоправдано запостављен је и спомен парк «Бубањ» у насељу «Ледена стена». Наш циљ је био, да током ове активности дамо подршку младима и промовишемо улогу и значај невладиног сектора. Због тога смо овде са представницима невладиних организација као што су Волонтерски центар, неформанлна група «Кобре», «Зо Планет», «ЕКОполис», „Озелени и ти“.
детаљније

 

МЕМОРИЈАЛНИ ПАРК И СТАЛНА ЗАШТИТА?
2.11.2010

Председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић са сарадницима и представницима Завода за заштиту споменика културе обишао је комплекс Старог нишког гробља „Горица“. Завршени су радови на огради и Западној капији гробља где је и постављена табла са натписом овог комплекса, који је од 1987. стављен под заштиту закона и представља значајно културно добро. Одборници Скупштине Градске општине Палилула, на деветнаестој јесењој седници, донели су једногласно одлуку о покретању иницијативе да се простор Старог гробља „Горица“ претвори у Меморијални парк. Предстоји нова фаза активности уређења овог простора који након три деценије „мировања“ реализацијом пројекта „Уређење Старог гробља“ , добија нови изглед. Захваљујући пројектима и акцијама које Градска општина Палилула остварује од 2008. године, у сарадњи са Градом, јавним комуналним предузећима и невладиним сектором, овај простор се за сада сезонски одржава.
детаљније

 

ИНФО 48 И КОМУНАЛНИ ВОДИЧ ГРАДА
2.11.2010

Управа за комуналне делатности, енергетику и саобраћај Града Ниша објавила је ''Комунални водич'' за грађане Ниша. У ''Комуналном водичу'' налазе се све корисне контакт информације о комуналном систему Ниша као и преглед најважнијих контакт телефона надлежних институција и предузећа за комуналне и услуге од јавног значаја на територији града Ниша. Путем ''Комуналног водича'' позивају се Нишлије да се, уколико не реше комунални проблем са надлежним службама и предузећима, обрате Управи за комуналне делатности, енергетику и саобраћај Града Ниша,телефон:018/504-533(радним даном од 07.30 до 15.30) Факс: 018/296-066, 018/296‐067, Е‐mail: mi.smo.nadlezni@gu.ni.rs Градска општина Палилула је као одговорна организација локалне самоуправе Града Ниша, у циљу ефикаснијег, савременог и функционалног остваривања права грађана, бољег сагледавања проблема грађана, као и подизања квалитета услуга које у оквиру својих надлежности које пружа организација локалне самоуправе, основала је 22.марта 2010. године КОНТАКТ ЦЕНТАР ИНФО 48.
детаљније

 

УРУЧЕНО РЕШЕЊЕ О ФИНАНСИЈСКОЈ ПОДРШЦИ
1.11.2010

Државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу, Сања  Чековић уручила је председнику Градске општине Палилула, проф.др Игору Новаковићу решење о финансијској подршци Министарства општинском пројекту, за реализацију друге фазе уређења Спомен парка «Бубањ». Средства у износу од 1.400.000. динара, која су одобрена за ове намене Градској општини палилула- по речима ПРЕДСЕДНИКА Игора НОваковића, усмериће се, са већ раније обезбеђеним средствима Савета „Фимских сусрета“, за израду пешачких стаза, реконструкцију оштећених бетонских и камених површина на споменичким обележјима, реконструкцијуи постојећег електро осветљења амфитетатра и осталог простора спомен комплекса „Бубањ“, постављање мобилиара, клупа, вејника, израду рампе на улазу у парк, постављању контејнера-канти за отпад.Пријему су присуствовали и Весна Јовановић-Јанковић, секретар Скупштине, и чланови Већа Градске општине Палилула, Бобан Микић и Милош Стојковић.
детаљније

 

ПРВИ ИНФОТЕЛ УЗ ПОДРШКУ ГРАДА И ПАЛИЛУЛЕ
1.11.2010

Сити маркетинг центар не престаје да нас изненађује новим догађајима сајамског типа. Након успешно организованог Сајма аутомобила, мотора и пратеће опреме - АУТО-МОТО ФЕСТ-а, Сајма козметике и здравља - ЛЕПШЕ ЛИЦЕ НИША, Сајма некретнина и инвестиција и Новогодишњег дечијег фестивала, ова престижна нишка агенција најавила је одржавање–ИНФОТЕЛ-а 2010, Првог сајма информатике, телекомуникација и дигиталне опреме у Нишу,Уз подршку Града Ниша и градских општина Палилула, Медијана, Пантелеј и покровитеља – компаније ОРИОН телеком, ИНФОТЕЛ 2010 представиће Нишлијама, 5. и 6. новембра у сали Дома војске Србије, најновија достигнућа у области информатике, телекомуникација и дигиталне опреме. То ће омогућити и oko 20 учесниka Првог сајма ИНФОТЕЛ 2010.Сајам је намењена свима којима је ИТ свет професија, онима који се баве структурирањем, обрадом и преносом информација, произвођачима и продавцима рачунарског софтвера и хардвера
детаљније