АРХИВА ВЕСТИ ОКТОБАР
 

ДЕЦА ПОВЕЗУЈУ ЗЕМЉЕ И ГРАДОВЕ
30.10.2010

У организацији Словеначке културне заједнице нишког округа "Франце Прешерен", у сали Нишког културног центра одржан је КВИЗ ЗА ДЕЦУ, словеначког порекла, чланова словеначке заједнице у Србији.Мале учеснике и госте удружења "Франце Прешерен" из Ниша, Суботице, Зрењанина, Београда, Новог Сада и Вршца, на почетку програма поздравио је Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула. Он је истако веома добру сарадњу чланова овог Удружења са општином Палилула, нагласивши да је на овај начин отворен простор и за друге облике сарадње са Словенијом, посебно на плану културе и у области  привреде.Иначе, водитељ и аутор квиза у Нишу био је Дарко Хедер, познати словеначки тв новинар из Марибора, коаутор популарногг квиза за децу -"Сиве мале пчелице“, који се приказује на РТВ Љубљана.Домаћини Квиза „Колико познајемо нашу Словенију?“, чланови руководства Удружења "Франце Прешерен" у Нишу, проф Слободан Кодела, Др Едо Волф и Милан Фуке, као и Славољуб Савић
детаљније

 

КОЊИЧКИ ТУРНИР У ПРЕСКАКАЊУ ПРЕПОНА
30.10.2010

Под покровитељством Градске општине Палилула, у Горњем Међурову је одржан Други међународни коњички турнир у прескакању препона- „Куп Света Петка 2010“. Учеснике овогодишње манифестације поздравио је Бобан Микић, члан Већа, Градске општине Палилула. „Задовољство је учествовати у стварању већ сада традиционалне манифестације која се организује на селу, у Горњем Међурову. Захвални смо коњичком клубу “Нониус“ што својим ентузијазмом на сваки начин промовише овај спорт али и своје село Горње Међурово. Село не чини само пољопривреда већ и народна радиност, развој сеоског туризма али и манифестације које промовишу живот у руралној средини. Желим добродошлицу присутним гостима-нагласио је Микић, а посебно учесницима Купа 2010, клубовима: Мбн 1995 Београд, Дивађо-Београдски хиподром, КК Аранђеловац, КК Кремен Панчево, Одгаивачница коња Житковац и домаћину Купа КК „Нониус“ у Горњем Међурову.
детаљније

 
ПЕДЕСЕТ ГОДИНА ВАСПИТНОГ РАДА СА МЛАДИМА
29.10.2010

Поводом обележавања 50.годишњице успешног рада одреда извиђача ''Краљ Петар Први'', који раде на територији Градске општине Палилула, председник Скупштине, Милан Ђурђевић, приредио је пријем. У делегацији су били Момчило Петковић, старешина Савеза извиђача Србије и Далибор Ракић, старешина одреда извиђача „''Краљ Петар Први''. За педесет година успешног рада Одреда извиђача „Краљ Петар Први“ остварен је значајан допринос неформалном образовању младих људи, кроз систем вредности заснован на извиђачким-скаутским правилима понашања, у изградњи бољег света у коме се људи остварују као појединци и имају конструктивну улогу у друштву. Градска општина Палилула је крајем прошле године потписала уговор о програмској сарадњи са одредима извиђача који раде на територији општине Палилула, а то су ''Краљ Петар Први'', ''Ђука Динић'', ''Школски брод Јадран''- нагласио је Милан Ђурђевић.
детаљније
 

ЗАШТИТИТА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ, ПАТЕНАТА И НОВИХ ПРОИЗВОДА?
27.10.2010

«Како заштитити интелектуалну својину - Основе о правима интелектуалне својине“– била је тема једнодневног Семинара који је Градска општина Палилуа организовала у Нишком културном центру у сарадњи са Заводом за заштиту интелектуалне својине Београд. И ова активност део је развојне стратегије Градске општине Палилула, истакао је председник, проф.др Игор Новаковић, у уводном излагању учесницима семинара. „Ми смо усвајањем Стратешке анализе-стратешког плана развоја Општине а затим и Стратегије развоја малих и средњих предузећа и предузетништва јасно дефинисала своју визију развоја. Зато је овај вид образовања и информисања заинтересованих становника и предузетника наше општине, који је организовао Одсек за привреду и локални развој Управе Градске општине Палилула, по оцени професора Новаковића, део редовних активности локалне Управе у остваривању постављених стандарда и циљева.
детаљније

 

ПРЕДНОСТИ ИНТЕРНЕТ БИЗНИСА
27.10.2010

Пету biZbuZZ – Конференцију, која се одржава од 27.до 29.октобра у нишком хотелу Видиковац отворио је проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, која је уз Министарство за телекомуникације и информационо друштво покровитељ овог скупа. Тема јубиларне biZbuZZконференције, ове године је „Интернет пословање-Продаја на Интернету”. У поздравној речи учесницима Конференције, председник Новаковић је истакао значај и улогу глобалне мреже у развоју малих и средњих предузећа и подстицају привредног развоја. «Предности и могућности Интернета у односу на off-line продају су велике–нагласио је Игор Новаковић, а кроз савете и искуства успешних Интернет предузетника, као и одличних познавалаца on-line пословања у Србији и региону, као што су учесници овог скупа у Нишу, могу се остварити добри пословни резултати.
детаљније

 

РЕКОНСТРУКЦИЈА ДОМА КУЛТУРЕ И ФОНТАНА У ЛАЛИНЦУ
25.10.2010

Поводом завршетка радова на реконструкцији сале Дома културе и  постављању фонтане у селу Лалинац, ово насеље које се налази 10 километара од Ниша и има око 2000 становника, обишли су проф. др Игор Новаковић, председник Општине, Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Милош Стојковић, члан Већа општине Палилула. За ове намене уређења насеља у Лалинцу Градска општина Палилула је из свог буџета издвојила је око 450. хиљада динара. „Ово је велики дан за становнике нашег села. Најзад смо уз помоћ наше општине Палилула-каже Драгослав Милосављевић координатор  групе грађана која води иницијативу за уређење Лалинца, добили објекат за окупљање наше омладине, за састанке зборова грађана али и за организовање манифестација у култури и спорту. Изградњом моста, прилазног пута као и постављањем уличне расвете, која од 1961. године није реконструисана, село Лалинац-по речима Милосављевића, је много ближе граду.
детаљније

 

КАКО ЗАШТИТИТИ ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ?
25.10.2010

Једнодневни Семинар, о Заштити права интелектуалне својине, заштитити знака производа и фирми жигом и другим елементима  значајним за заштиту патената и нових  производа,  одржаће се у среду 27.октобра 2010.у 12 сати у Нишком културном центру, под покровитељством Градске општине Палилула. О томе «Како заштитити интелектуалну својину - Основе о правима интелектуалне својине“ говориће предавачи из републичког Завода за заштиту интелектуалне својине: Биљана Ремовић, из Одељења за жигове и Драган Васиљевић, из Одељења за машинство, електротехнику и општу технику. Након отварања скупа, предавачи ће говорити о појединим областима ове значајне теме: О значају заштите права интелектуалне својине; Заштити знака, производа и фирме жигом; Заштити географске ознаке порекла; Заштити новог облика производа индустријским дизајном; Заштити нових техничких решења патентом;
детаљније

 

ПРОДАЈА НА ИНТЕРНЕТУ -ТЕМА 5.biZbuZZ КОНФЕРЕНЦИЈЕ
22.10.2010

Под покровитељством Министарства за телекомуникације и информационо друштво и подршку Градске општине Палилула од 27-29.октобра, у сали хотела Видиковац у Нишу одржаће се пета biZbuZZконференција,(http://www.bizbuzz.rs) која ће ове године као тему имати „Интернет пословање -Продаја на Интернету”.Шестина светске популације тренутно користи светску глобалну мрежу. Креирање on-line наступа и дефинисање смисла он-лине присуства постаје све важнији сегмент у бизнису, а огроман потенцијал и велика конкуренција, захтевају ангажовање професионалаца за овакав подухват. Ово се једнако односи и на мале и на велике компаније, и на мале и на велике амбиције – у Интернет се не улази интуитивно, већ професионално.Зато је и тема овогодишње biZbuZZКонференције има за циљ да укаже на све предности и могућности Интернета у односу на off-line продају, кроз савете и искуства успешних Интернет предузетника.
детаљније

 

УРЕЂЕЊЕ СПОМЕН ПАРКА «БУБАЊ» УЗ ПОМОЋ ФОНДА
ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА
22.10.2010

Министартство за државну управу и локалну самоуправу Владе Републике Србије одобрило је средства Градској општини Палилула у Нишу, у износу од 1.400.000. динара, за реализацију друге фазе пројекта уређења спомен парка «Бубањ». Градској општини Палилула по други пут је одобрен пројекат и додељен новац из фонда који се формира остваривањем средстава од приређивања игара на срећу а користи се за финансирање локалне самоуправе.Средства која су одобрена за ове намене, по речима председника Градске општине Палилула, проф.др Игора Новаковића, усмериће се, са већ раније обезбеђеним средствима Савета „Фимских сусрета“, за израду пешачких стаза, реконструкцију оштећених бетонских и камених површина на споменичким обележјима, реконструкцијуи постојећег електро осветљења амфитетатра и осталог простора спомен комплекса „Бубањ“, постављање мобилиара, клупа, вејника, израду рампе на улазу у парк, постављању контејнера-канти за отпад.
детаљније

 

ЗАХТЕВ ДВЕ ОПШТИНЕ ЕПС-у
21.10.2010

Скупштине нишких градских општина Пантелеј и Палилула, чији житељи дугују Електропривреди Србије више од 2,3 милијарде динара, покренуле су иницијативу о отпису камате на дуговања за струју. Аргумент за овакав предлог, који је упућен на адресе Владе Србије, ЕПС-а и Министарства енергетике, није само то што се ради о двема најсиромашнијим нишким општинама већ и то што је реч о локалним самоуправама које се по висини примања грађана са њиховог подручја налазе међу 10 најсиромашнијих општина у Србији, пренео је дописник Блица из Ниша (www.blic.rs/Vesti/Srbija/212745/Traze-da-ne-plate-kamatu-za-struju). Камате су веће него основни дуг за струју - Велики број грађана нам се свакодневно обраћа са захтевима за новчану помоћ како би платили рачуне за струју. Просечна примања на подручју наше општине су 20.000 динара, тако да многи нису у могућности да редовно плаћају дуговања која су оптерећена огромним каматама. На камате отпада сигурно више од половине дуга.
детаљније

 

У РАСАДНИКУ „ЗНАЊЕМ ДО ЗДРАВЉА“
20.10.2010

Четврта промоција кампање „Знањем до здравља“, коју Превентивни центар-Дома здравља у Нишу организује у сарадњи са Градском општином Палилула, одржана је у месној канцеларији «Расадник». Образовни програм «Едукација жена о самопрегледу дојке», по традицији, изазвао је интересовање жена, претежно старије популације. Екипа лекара Превентивног центра-Дома здравља организовала је предавање, а затим и пројекцију филма, вежбање на медицинском моделу, поделу едукативног материјала. Акција се наставља 03.11.2010 у МК Бубањ, 06.11.2010. у МК Гаврило Принцип (у просторијама школе Краљ Петар-Први). Месна канцеларија Ђука Динић, по програну је 10.11.2010.; МК Милка Протић, 17.11.2010. (у просторијама амбуланте); МК Ледена Стена, 24.11.2010. (у просторијама ОШ Бубањски Хероји).
детаљније

 

“ИСКОРАЧИ И НЕ ЗАТВАРАЈ ОЧИ”
20.10.2010

Под покровитељством Министарства омладине и спорта Владе Републике Србије, удружење грађана «Омладински едукативни центар» Ниш, у партнерству са  Скупштином града Ниша и Градском општином Палилула-Канцеларијом за младе организовали су јавну трибуину «Знањем против дрога - Искорачи и не затварај очи!» О последицама које дроге остављају, како на конзументе тако и на њихове породице и њихово окружење, говорили су др Небојша КрстиЋ, заменик председника Скупштине града Ниша, др Албина Станојевић, директорка Специјалне психијатријске болнице–Горња Топоница, Братислав Тимотијевић, инспектор СУП-а Ниш и др Драган Вукадиновић, неуропсихијатар. По речима Зорице Стоиљковић, члана Већа градске општине Палилула учесници трибине су били веома активни и питања су се најчешће односила на начине лечења болести зависности.
детаљније

 

СТАРО ГРОБЉЕ - МЕМОРИЈАЛНИ ПАРК
14.10.2010

Одборници Скупштине Градске општине Палилула, на деветнаестој седници која је одржана у сали Нишког културног центра, донели су једногласно одлуку о покретању иницијативе да се простор Старог гробља „Горица“ претвори у Меморијални парк. На овој седници, којом је председавао Милан Ђурђевић, председник Скупштине, дато је и позитивно мишљење на План детељне регулације улице „Ђорђа Љубинковића“ у насељу Делијски Вис и мишљење на измену и допуну ПДР-а насеља ''9 мај'' за улицу „Добродолску“. Весна Јовановић-Јанковић, секретар Скупштине Градске општине Палилула у образложењу иницијативе да се Старо гробље претвори у Меморијални парк нагласила је да се то чини на начин који би сачувао успомену на суграђане који на овом месту почивају. Овим би - по речима секретара Скупштине,  очување споменика, који се налазе под заштитом Завода за заштиту споменика културе, пројектом ЈП Завод за урбанизам у Нишу, било на одговарајући начин регулисано.
детаљније

 

ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА ЖЕНA
13.10.2010

У оквиру кампање „Знањем до здравља“ у просторијама Месне канцеларије „Палилула» одржано је треће предавање из циклуса «Едукација жена о самопрегледу дојке», које је организовао Превентивни центар Дома здравља у Нишу у сарадњи са Градском општином Палилула.Организаторе ове значајне активности обишли су Весна Јовановић - Јанковић, секретар Скупштине и Славољуб Савић, помоћник начелника Управе, Градске општине Палилула. Предавање о значају медицинске контроле, заинтересованим женама насеља МК «Палилула», одржала је докторка Светлана Костић из Превентивног центра Дома здравља у Нишу. Програм «Едукација жена о самопрегледу дојке», осим предавања-презентације коју су за ову намену припремиле примаријус др Невена Симовић и др Светлана Костић, укључује и пројекцију филма, вежбање на медицинском моделу и поделу едукативног материјала.
детаљније

 
ХОР "ГЛИНКА" 15. ОКТОБРА У НИШУ
12.10.2010

Хор Државне академске капеле "Глинка" из Санкт Петербурга наступиће 15. октобра у Саборном храму у Нишу са почетком у 20 сати, саопштила је Црквено-певачка дружина "Бранко" из Ниша.Хор «Глинка» је основан 1479. године, а на репертоару има више од 250 дела међу којима је и "Божанствена литургија Јована Златоустог" коју је компоновао Стеван Стојановић Мокрањац.  Ово је други наступ руског хора у Нишу. Први пут "Глинка" је наступио 2007, поводом обележавања 120. годишњице постојања и рада Црквено-певачке дружине "Бранко" у Нишу.На програму који ће овим поводом бити изведен налази се "Литургија Јована Златоустог" на ромском језику, коју је компоновао наш композитор Зоран Мулић из Новог Сада. Град Ниш је, у «Декади Рома», трећи град у свету где ће бити изведен тај програм.
детаљније
 
СИМУЛТАНКА У ШАХУ И „ДРВО ГЕНЕРАЦИЈЕ“ ЗА ДАН ШКОЛЕ
7.10.2010

Поводом Дана школе «Сретен Младеновић Мика» у Нишу, у оквиру ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ, која се у Србији обележава од 4. до 10. октобра под мотом “Застани, свете, бар за тренутак, да деца нађу сигуран кутак!”, у овој образовној установи одржана је симултана партија шаха. Са ученицима, родитељима и наставницима школе, древну игру, која потиче из Индије, одиграо је Игор Миладиновић, бивши омладински светски првак у шаху а према рејтинг листи ФИДЕ из 2008, и један од десет најбољих српских играча шаха.  Учеснике ове манифестације поздравио је и Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула, који је у наставку посете школи, са ученицима првих разреда посадио «дрво генерације» у дворишту школе. На овај симболичан начин промовисане су и еколошке активности које ова школа успешно остварује.
детаљније
 

ОДРЖАНИ СУСРЕТИ ПРИЈАТЕЉСТВА
6.10.2010

Традиционална манифестација културе „Сусрети пријатељства Радост Европе 2010“, одржана је у Нишу у сали Светосавског дома. Организатор четвртих Сусрета деце, који су обележили  „Дечију недељу у Нишу“, био је Црквено-играчки ансамбл „Бранко“ а  покровитељ Градска општина Палилула.У име покровитеља, мале уметнике је поздравила Зорица Стоиљковић, члан Већа општине Палилула: «Познато је да школа оспособљава и васпитава. Ова манифестација проширује контакте наше деце, духовно их оплемењује и чини их људима. Наш велики песник за децу Душко Радовић написао је књигу о пријатељству и петнаест најлепших речи о деци. Нека оне вечерас красе наше дружење. Потрудимо се да ови Сусрети пријатељства деце у Нишу постану традиција која ће се мењати активностима, бројем и нашим деловањем-нагласила је Зорица Стоиљковић.
детаљније

 

ЕДУКАЦИЈА ЖЕНА О САМОПРЕГЛЕДУ ДОЈКЕ
6.10.2010

«Едукација жена о самопрегледу дојке», коју у оквиру кампање „Знањем до здравља“ организује Превентивни центар Дома здравља у Нишу у сарадњи са Градском општином Палилула, ове недеље је реализована у просторијама основне школе  «Бранко Миљковић» на територији Месне канцеларије „Делијски Вис».Славољуб Савић, помоћник начелника Управе, Градске општине Палилула, обишао је учеснике активности. Докторка Светлана Костић из Превентивног центра Дома здравља у Нишу, одржала је предавање заинтересованим женама насеља «Делијски Вис».Програм «Едукација жена о   самопрегледу дојке», осим предавања - презентације коју су за ову намену припремиле примаријус др Невена Симовић и др Светлана Костић, укључује и пројекцију филма, вежбање на медицинском моделу и поделу едукативног материјала.
детаљније

 
ЗА КВАЛИТЕТНИЈИ ЖИВОТ СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИХ ГРУПА
5.10.2010

Социјално угрожени, стара и изнемогла лица, инвалиди и особе трећег доба које су непокретне и које зависе од туђе помоћи, старији становници сеоских насеља општине Палилула, наредних годину дана неће морати да обилазе шалтере како би остварили своја права, већ ће помоћ моћи да добију на кућном прагу. Захваљујући Европској унији, која је у оквиру првог позива, одобрила пројекат из програма EXCHANGE 3 Градској општини Палилула у Нишу, очекује се значајно побољшање квалитета живота социјално рањивих група - истакнуто је на конференцији за новинаре. Партнер општини Палилула у реализацији пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, вредног 113 хиљада евра, биће бугарска општина Ћустендил, као и друге заинтересоване установе и организације.
детаљније
 
УСПЕШНА ПРОМОЦИЈА СЛОВЕНАЧКЕ КУЛТУРНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ
5.10.2010

Словеначка културна заједница „Франце Прешерн“, која делује у Нишавском округу, организовала је у сали Нишког културног центра концерт словеначких песама у извођењу Ловачког певачког хора из Медводе крај Љубљане у Словенији. Овом интересантом догађају у култури присуствовале су бројне званице, чланови словеначке заједнице у Нишу, представници Градске општине Палилула. По речима Славољуба Савића, помоћника начелника Управе општине Палилула, овај догађај али и друге садржаје подржава општина Палилула и Град Ниш у циљу остваривања добре сарадње у области привреде и културе са Републиком Словенијом.  Ловачки хор из Медводе у Љубљани, је мушки хор, који успешно ради више од 34 године остварујући наступе у разним местима у Словенији али повремено и у другим европским земљама.
детаљније