АРХИВА ВЕСТИ СЕПТЕМБАР
 

ОТВОРЕН САЈАМ «АУТО МОТО ФЕСТ-НИШ 2010»
29.09.2010

На Другом сајму аутомобила мотора и пратеће опреме „Ауто мото фест Ниш 2010“, који се у организацији „City marketing centrа“, одржава до 3. октобра у хали Чаир, Нишлије ће имати прилике да виде најновије моделе 16 познатих светских аутомобилских брендова. Осам модела ће премијерно бити представљено на српском тржишту на овом сајму на којем излаже више од 50 излагача аутомобила, опреме, банака и лизинг кућа, скоро дупло више него 2009. године.Ову значајни привредну манифестацију, у присуству градоначелника Града Ниша и представника покровитеља, градских општина Медијана, Палилула и Пантелеј, отворио је Слободан Милосављевић, министар Министарства трговине и услуга Републике Србије.
детаљније

 

ЗНАЊЕМ ДО ЗДРАВЉА
29.09.2010

Превентивни центар Дома здравља у Нишу у сарадњи са Градском општином Палилула организовао је у сали Месне канцеларије „ЦРВЕНА ЗВЕЗДА“ у оквиру кампање „Знањем до здравља“, активност под називом «Едукација жена о самопрегледу дојке». Овим поводом делегација Градске општине Палилула, Милош Стојковић, члан Већа и Скупштине и Славољуб Савић, помоћник начелника Управе, Градске општине Палилула, обишли су учеснике активности и медицинском особљу пожелели успешан рад.  Докторка Светлана Костић из Превентивног центра Дома здравља у Нишу, одржала је прво предавање заинтересованим женама  насеља «Црвена Звезда» у општини Палилула. Програм «Едукација жена о самопрегледу дојке», осим предавања укључује и пројекцију филма, вежбање на медицинском моделу и поделу едукативног материјала.
детаљније

 
РАДОСТ ЕВРОПЕ У НИШУ
28.09.2010

Четврти „Сусрети пријатељства Радост   Европе 2010“ одржаће се у Нишу у сали Светосавског дома, 6.октобра, са почетком у  18 сати - најавио је Миљко Петровић, уметнички руководилац Црквено-играчког ансамбла „Бранко“, који је и организатор ових Сусрета. Ова значајна и већ традиционална манифестација културе и ове године одржаће се под покровитељством Градске општине Палилула, у оквиру обележавања „Дечије недеље у Нишу“. Учесници програма овогодишњих сусрета пријатељства „Радост европе“ у Нишу биће дечији хор „Златно славејче“ из Скопља у Македонији, Балетски студио Дечијег центра у Београду, Црквени играчки ансамбл „Бранко“, и финалисти фестивала Мајска песма.
детаљније
 

ЕДУКАЦИЈА ЖЕНА О САМОПРЕГЛЕДУ ДОЈКЕ
27.09.2010

Кампања „Знањем до здравља“- ЕДУКАЦИЈА ЖЕНА О САМОПРЕГЛЕДУ ДОЈКЕ биће организована у месним канцеларијама Градске општине Палилула током октобра и новембра месеца, саопштено је на конференцији за новинаре. О програму ове јединствене здравствене кампање и сарадњи Градске општине Палилула и Дома здравља у Нишу, резултатима активности КАРАВАНА ЗДРАВЉА, који је реализован током лета на сеоском подручију Општине говорили су др Милан Манојловић, директор Дома здравља Ниш, проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, др Невена Симовић, задужена за односе са јавношћу у Дому здравља-Превентивном центру Ниш и Славољуб Савић, помоћник начелника Управе Општине. “Око 2000 прегледа у дванаест сеоских насеља Палилуле, током лета, велико интересовање наших грађана, подстакло нас је да ову здравствену превентивну активност у сарадњи са Домом здравља наставимо - каже председник општине проф др Игор Новаковић”.
детаљније

 

ОДРЖАН 4.САЈАМ  ПОЉОПРИВРЕДЕ
26.09.2010

Град Ниш, Управа за пољопривреду и развој села, у сарадњи са градским општинама и удружењима, успешно су организовали у Нишу, 25. и 26. септембра 2010. године, Четврти сајам пољопривреде. Ова привредна и туристичка манифестација наставља тринаестогодишњу традицију пољопривредних и сточарских изложбених манифестација у Нишу.Програмом Сајма пољопривреде обухваћено је и одржавање изложбе репрезентативних расних грла (друга Регионална говедарска изложба), традиционалне Републичке изложбе коза и оваца, ситних животиња и кућних љубимаца, и ДЕМО ЗОО Парк егзотичних врста. Ове године, на простору Ветеринарско-специјалистичког института Ниш, представили су се и излагачи из области агро-опреме.
детаљније

 

МАЛИ TAEKWONDO СПОРТИСТИ ОСВОЈИЛИ МЕДАЉЕ
25.09.2010

Taekwondo клуб „Астра“, под покровитељством Градске општине Палилула, успешно је наступио на Купу Србије за пионире и кадете, који је одржан крајем септембра месеца у Руми. На овом спортском такмичењу, по речима тренера Клуба, Александра Стаменковица, учествовало је шест малих такмичара (категорија до 10 година). Они су имали запажен наступ. Сребрне медаље освојили су Душан Стевановић и Андријана Милојевић, две бронзане: Ненад Живковиоћ и Никола Николић а Никола Живковић и Алекса Спасић заузели су четврто место. Клуб taekwondo „Астра“ постоји три године и тренутно ради на територији општине Палилуа. Подршка Општине спортским клубовима, посебно најмлађим такмичарима је постала пракса у нашем раду и дефинисана је Стратегијом развоја наше  организације локалне самоуправе Града Ниша - каже проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула.
детаљније

 

ПРОЈЕКТИ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА И ГРАДА НИША ДОБИЛИ СРЕДСТВА ЕУ
24.09.2010

Одобрено је пет милиона евра за 29 пројеката у Србији градовима и општинама а још 25 локалних самоуправа ће бити укључено у реализацији пројеката као партнери. Величина донације, у првом кругу пријављивања износи између 100 и 300 хиљада евра. Програм Exchange 3 донео је, захваљујући пројектима Градске опстине Палилула и Града Ниша око 260.хиљада евра у Ниш.Делегација Европске уније у Републици Србији и Стална конференција градова и општина организовали су овим поводом, свечану промоцију уговора са градовима - општинама којима су одобрени пројекти на основу првог позива у оквиру EXCHANGE 3 програма. Присутним представницима градова и општина су се обратили: Божидар Ђелић, потпредседник Владе Републике Србије, Винсент Дежер, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО и Ирина Славковић, менаџер програма EXCHANGE 3.
детаљније

 

ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА И НКЦ ПОМАЖУ ФИЛМСКО ОБРАЗОВАЊЕ
21.09.2010

У оквиру акције филмског образовања ученика и професора, у Нишком културном центру организована је подела најновијег броја филмског часописа представницима нишких основних и средњих школа. Овим поводом подељени су примерци часописа ЈУ ФИЛМ ДАНАС-број 94/95, у оквиру којег је објављен зборник текстова нашег великог филмског теоретичара и критичара Слободана Новаковића под називом ТРИЛОГИЈА О ФИЛМУ. Часопис је објављен уз подршку и покровитељство Градске општине Палилула и Нишког културног центра као суиздавача. Примерке часописа су окупљеним представницима основних и средњих школа уручили проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, Срђан Савић, директор Нишког културног центра и Северин М. Фрањић, главни и одговорни уредник часописа.
детаљније

 

ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА И НОВА ЦРЊА ПОТПИСАЛЕ СПОРАЗУМ О САРАДЊИ
21.09.2010

Поводом остваривања сарадње по питању реализације програма инклузије Рома у Градској општини Палилула Ниш потписан је споразум о сарадњи Градске општине Палилула са општином Нова Црња. Споразум су потписали Милан Ђурђевић, председник Скупштине, у име председника ГО Палилула проф. др Игора Новаковића и Пера Миланов, председник Општине Нова Црња.   Потписници Споразума договорили су да формирају координационо тело које ће периодично разматрати протекле активности и планове будуће сарадње. Чланови овог тела биће Зорица Стоиљковић, члан Већа ГО Палилула и Мишо Стојков, члан општинског Већа Општине Нова Црња. Споразумом нишке Општине Палилула и општине Нова Црња предвиђено је формирање канцеларије за инклузију Рома на територији општина, потписница Споразума, као и успостављање сарадње са надлежним Центрима за социјални рад, директорима школа, Домовима здравља, Националним службама за запошљавање
детаљније

 

РАМПА ПОДИГНУТА А ВОЗ ПРОЛАЗИ
21.09.2010

ЈУЖНЕ ВЕСТИ, Ниш-Рампа у Хиландарској улици, код “Ангропромета”, недалеко од Палилулске рампе, све чешће остаје подигнута и док возови пролазе. ЖТП ћути.Становници овог дела града тврде да се проблем понавља скоро сваког дана а да су до сада трагедије избегнуте само захваљујући срећи. Читалац Јужних вести послао нам је и снимак који је направио мобилним телефоном у четвртак 16. септембра, на коме се и поред слабијег квалитета јасно види човек у наранџастој мајици како машући рукама у последњем тренутку зауставља аутомобиле док воз не прође. Само пар секунди касније воз наилази а човек у мајици улази у локомотиву и одлази.У петак, 17. септембра, у Нишу нико са железнице није желео или смео да коментарише овај снимак. У прес служби Железница Србије речено нам је да морамо писмено да им се обратимо, али и поред дописа који смо им истог дана послали до тренутка писања текста одговор није стигао.
детаљније

 

СВЕТСКА КАМПАЊА „ОЧИСТИМО СВЕТ“ ОБЕЛЕЖЕНА НА БУБЊУ
18.09.2010

Учесници извиђачког орјентационог такмичење Србије, под називом „Куп Краља Патра 1“ и волонтери ЕКОполис мреже, активностима у Спомен парку “Бубањ“ Градске општине Палилула, обележили недељу светске кампање „Очистимо свет“. У генералном пласману победник овогодишњег 26.Купа извиђача је одред  „Вожд Карађорђе“ у Нишу. Промовисани и циљеви пројекта енергетске ефикасности о биомаси - „Биогенератор“. Такмичаре извиђачког Купа и учеснике еколошке акције „Очистимо свет-Clean up the World“ из Србије али и госте из Куманова у Македонији, на отварању Купа поздравио је Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула. Он је подсетио на веома добру сарадњу Општине са извиђачком организацијом Града Ниша, посебно са одредом извиђача „Краљ Петар-Први“, који је организатор такимичења.
детаљније

 

ОДРЖАНА 18 СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ПАЛИЛУЛЕ
17.09.2010

На 18. седници Скупштине Градске општине Палилула, коју је на основу указане потребе заказао Милан Ђурђевић, председник Скупштине, покренута је иницијатива за отпис дела дуга који је зарачунат на име камате за утрошену електричну енергију домаћинствима до марта месеца 2010. године, од када је у примени модел измирења заосталих дуговања по основу дуплих фактура. Групе потрошача које би оствариле право на овакав отпис камата биће накнадно утврђене у склопу са социјалним критеријумима. Ова иницијатива одборника Скупштине Градске општине Палилула биће достављена Скупштини Града, надлежном министарству и привредном друштву „Југоисток,д.о.о.Ниш“. Бобан Микић, члан Већа Градске општине Палилула информисао је одборнике Скупштине о активностима које се остварују у вези са Генералним Планом регулације Градске општине Палилула.
детаљније

 

БРИГА ЗАЈЕДНИЦЕ ЗА ПРИРОДУ
17.09.2010

Под мотом «Очистимо свет-Брига заједнице за природу», овог викенда одржаће се у Србији али и у Нишу промоција планетарне еколошке акције. Ову активност промовише медијска ЕКОполис мрежа у сарадњи са локалним управама и коалицијом организација цивилног друштва региона Евробалкан.По речима координатора акције Мирољуба Динића, циљ ове кампање није једнократно чишћење дивљих депонија, већ промена свести о значају животне средине које ће довести до тога да ефекти акције буду трајни. Град Ниш и Градска општина Палилула имају позитивна искуства око организовања еколошких акција и кампања. Сарадња са организацијама цивилног друштва, образовним установама и јавним-комуналним сектором дефинисана је и потписивањем протокола о регионалној сарањи о заштити животне средине и одрживом развоју.
детаљније

 

УНАПРЕДИТИ КВАЛИТЕТ ЖИВОТА УГРОЖЕНИХ ГРУПА
13.09.2010

Делегација Европске уније у Републици Србији, у оквиру програма EXCHANGE 3 одобрила је средства Градској општини Палилула, у износу од 12.милиона динара, за остваривање пројекта „Повећање капацитета општине за побољшање квалитета живота угрожених група“. Свечано потписивање уговора обавиће се у Београду 24.септемба са 29 градова и општина у Србији, koје су изабране у оквиру првог позива за општинске пројекте. По речима председника opштине, проф.др Игора Новаковића, ово је велико признање и подршка пројектном тиму и руководству Градске општине Палилула у остваривању Стратегије развоја општине. Иначе, пројекат ће се истовремено имплементирати и у Бугарском граду Ћустендилу у оквиру размене искуства и примера добре праксе у региону.На територји Градске општине Палилула живи велики број особа којима је потребна нека врста социјалне заштите и помоћи. Готово сваки 14 становник Палилуле је старији од 70 година.
детаљније

 
ЏИНОВСКИ БУРЕК ИЗ НИША ЗА ГИНИСА
11.09.2010

Седми „Дани бурека“ завршени су у суботу. Три дана Нишлије су јеле а жири „стручно дегустирао“ врхунске пите дванаест пекара из Србије, Грчке, Словачке, Македоније, Бугарске. На крају су и једни и други одлучили. По оцени жирија, који је оцењивао тежину бурека, дебљину и величину коре и дебљину пите након печања, прво место освојила је пекара „Бранковић“ а по оцени публике признање је припало пекари „Миос“. Током тродневне манифестације улица „Војводе Гојка“, на Палилулској рампи, била је стециште гурмана а пре свега љубитеља бурека и доброг провода. Свакодневно је овом улицом - по речима Бобана Микића, члана Већа Градске општине Палилула, дефиловало око 5000 људи. И ове године, највећу пажњу посетилаца је привукло прављење бурека за Гиниса. Џиновска пита, која је била допремљена специјалним возилом била је дугачка 4 метра а широка 2.
детаљније
 
ОБЕЛЕЖЕНА КРСНА СЛАВА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА
11.09.2010

Градска општина Палилула прославила је своју крсну славу “САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА“.  У присуству свештенства Саборне цркве  Силаска Св Духа, Свети Николске цркве, Цркве Успења Пресвете Богородице у Доњем Међурову, обављен је обред сечење славског колача. Госте је у сали Нишког културног центра дочекао председник проф.др Игор Новаковић са сарадницима, члановима Већа, у присуству руководства Скупштине и Управе Градске општине Палилула. Пријему су присуствовали представници Градског Већа и Скупштине, представници градских општина, Савета грађана, Војске и полиције, удружења грађана, Кинеске заједнице у Нишу, велики број јавних личности из друштвеног и политичког живота, пословни сарадници општине и пријатељи. Домаћин славе, ове године је био Милош Стојковић члан Већа Градске општине Палилула а славски колач је преузео Милан Андрејић, већник Градске општине Палилула.
детаљније
 

БУРЕК ЗА ГИНИСА
9.09.2010

Од вечарас, са почетком  20:00 сати па до до суботе, 11.септембра 2010 у поноћ, у Улици Војводе Гојка, код Палилулске рампе, одржаће се „ДАНИ БУРЕКА“. Организатор седме бурегџијаде је Унија пекара Ниш у сарадњи са Градском општином Палилула, Туристичком организацијом Ниша, уз подршку Града Ниша, градских општина, Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства и Министарства економије и регионалног развоја. „План је да сваке године „Дани бурека“ буду што боља и већа манифестација. Ове године имаћемо 12 учесника, као и госте из Македоније, Грчке и Бугарске, па и далеке Кине. Пекари ће покушати да оборе Гинисов рекорд за највећи бурек–каже Братислав Вукадиновић, председник Уније пекара Ниш и додаје, „пекари планирају да величина бурека за Гинис буде два пута четири метара, а иновација на овогодишњој бурекџијади биће бурек од рибе. По речима Бобана Микића, члана Већа Градска општина Палилула обезбедила је поред централне бине и штандове за учеснике.
детаљније

 

ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА ПОМАЖЕ ЦЕНТРУ „МАРА“ УРЕЂЕЊЕ ПРОСТОРА
9.09.2010

Градска општина Палилула у оквиру програма подршке васпитно-образовним установама финасирала је уређење парковне површине испред Центра за дневни боравак деце, омладине и одраслих лица ментално ометених у развоју „Мара“. Корисници ове установе од сада ће моћи своје слободно време да проводе одмарајући се на новим клупама у дворишту. „Сувишно је рећи колико нам значи ова подршка општине, али морам да напоменем да ово није први пут да нам Градска општина Палилула помаже, значи да нисмо заборављени. За људе који овде проводе велики део дана ово је други дом, тако да свака помоћ уређењу простора доприноси бољем амбијенту и организованијем и садржајнијем раду са нашим корисницима- рекла је Марина Миланов, директорка Центра „Мара“. „Ми одувек имамо добру сарадњу са Центром „Мара“ и поред тога што се ова установа не налази на територији Палилуле. Сматрамо да је рад установе потребно да подржавају и друге градске општине.
детаљније

 
ДВА МЕСЕЦА И ДВЕ ХИЉАДЕ ПРЕГЛЕДА СА КАРАВАНОМ ЗДРАВЉА
8.09.2010

КАРАВАН ЗДРАВЉА je у селу Лалинске појате, након двомесечне активности пружања здравствене заштите становништву на селу у Градској општини Палилула, завршио своју здравствену мисију. По оцени представника Превентивног центра Дома здравља у Нишу и руководства  Градске општине Палилула, организатора програма, ова летња акција је изузетно прихваћена од становништва. У једанаест сеоских средина, третман контроле крвног притиска; шећера у крви; мерења телесне тежине и висине; одређивање БМИ-степена ухрањености; упознавање са факторима ризика за настанак болести срца и крвних судова, шећерне болести и неких малигних болести; консултација дијететичара у циљу превенције гојазности; прошло је преко 2000 становника. Посебно је исказано интересовање жена за програм „Едукација о самопрегледу дојке на медицинском моделу у оквиру превенције рака дојке».
детаљније
 
ЗА СРЕЋНИЈЕ ДЕТИЊСТВО НАШЕ ДЕЦЕ
8.09.2010

У оквиру програма уређења међублоковског простора у насељима Градске општине Палилула, након насеља „Милка Протић“ и у насељу „СТАРА ЖЕЛЕЗНИЧКА КОЛОНИЈА“, у некада запуштеном простору, између улица „Стара железничка колонија“ и „Милана Ракића“, председник општине Палилула проф.др Игор Новаковић, предао је на употребу Кућном савету грађана мобилијар за децу. О овом пројекту, програму интеграције са локалном заједницом и другим активностима на уређењу насеља и саобраћајница у општини Палилула резговарало се на конференцији за новинаре на терену. Промоцији ове инвестиције су присуствовали и Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Весна Јовановић-Јанковић, секретар Скупштине, као и Славољуб Савић, помоћник начелника Управе.
детаљније
 
У ЛАЛИНЦУ И НОВОМ СЕЛУ УСПЕШНО СЕ ОСТВАРУЈУ ИНВЕСТИЦИОНИ ПРОЈЕКТИ
8.09.2010
Председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, председник Скупштине Милан Ђурђевић и већник општине Милош Стојковић обишли су село Лалинац и у разговору са члановима Савета грађана обележили почетак радова на реконструкцији Дома културе и изградњи прилазног пута до моста који ће повезати обале Јужне Мораве. Мештани Лалинца очекују да, после много година, до својих њива на другој обали Мораве коначно пређу преко новог моста. «Мост јесте одавно завршен, али је још неупотребљив, јер је прилазни пут неуслован и ова грађевина почиње буквално у ваздуху, неколико метара изнад обале. Захваљујући општини Палилула и надлежним градским службама, каже Драгослав Милосављевић, члан Савета грађана у Лалинцу, решен је вишегодишњи проблем спорне документације и изградња је могла да почне. Очекује се да у року од 45 дана, споји прилазни пут, дужине око хиљаду и сто метара и мост и да ови радови буду коначно завршени.
детаљније
 
ДАНИ БУРЕКА НА ПАЛИЛУЛИ
7.09.2010
Поводом организовања привредно-туристичке манифестације 7.„ДАНИ БУРЕКА 2010“, која ће се одржати од 09-11.9.2010. код Палилулске рампе у Нишу, у просторијама Градске општине Палилула одржана је  Конференција за новинаре. И ове године организатор „ДАНА БУРЕКА-НИШ 2010“ је Унија пекара Ниш у сарадњи са Градском општином Палилула, Туристичком организацијом Ниша и подршку Града Ниша, градских општина и Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства и Министарства економије и регионалног развоја. О програму ове привредне и туристичке манифестације, која се други пут организује на територији Градске општине Палилула, говорили су: Бобан Микић, члан Већа Градске општине Палилула, Братислав Вукадиновић, Унија пекара Ниш, Владимир Јовановић, директор ТОН-а. Конференцији је присуствовао и Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула.
детаљније
 
БЕРБАТОВО УГОСТИЛО „КАРАВАН ЗДРАВЉА“
1.09.2010
Представници Градске општине Палилула, Милош Стојковић, општински већник и Славољуб Савић, помоћник начелника Управе обишли су здравствену екипу „Каравана здравља“ Превентивног центра Дома здравља у Нишу, која је ове недеље била у селу БЕРБАТОВО. И овим поводом, у просторијама старог Дома културе, обављан је бесплатан преглед заинтересованог становништва Бербатова. У времену од 09:00–12:00 сати вршена је: Контрола крвног притиска, шећера у крви, мерење телесне тежине и висине, одређивање БМИ- степена ухрањености. Мештани су могли да се упознају са факторима ризика за настанак болести срца и крвних судова; шећерне болести и неких малигних болести уз могућност њиховог превенирања; да обаве консултацију дијететичара у циљу превенције гојазности; За жене је организована и едукација о самопрегледу дојке на медицинском моделу у оквиру превенције рака дојке-истакла је др Невена Симовић, задужена за односе са јавношћу у Дому здравља.
детаљније