АРХИВА ВЕСТИ АПРИЛ
 

КАКО ПОБЕДИТИ БОЛЕСТ И ОСТВАРИТИ ПРАВО НА ПЕНЗИЈУ?
29.04.2011

Акција „Ми помажемо социјално угроженом становништву Палилуле“ коју остварује Градска општина Палилула у партнерству са нишким Центром за социјални рад, у оквиру пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“ из програма  Exchange 3, све више је једина нада бројним Палилулцима   који живе у условима недостојног човека. Позивом на број телефона 244-587 или доласком у месну кацеларију социјално-угрожени становници општине могу добити све потребне информације о коришћењу бесплатних услуга мобилних тимова овог пројекта. Услуге обухватају медицинску помоћ, мерење крвног притиска и шећера у крви, пружање лекарске саветодавне помоћи, психо-социјалне помоћи али и подршку правне помоћи.Председник градске општине Палилула, проф др Игор Новаковић, са сарадницима и мобилни тим који пружа услуге социјално - угроженим становницима Палилуле, у сусрет првомајских празника, обишао је Верицу Татић (1953)
детаљније

 

ПРОМОВИСАНА МОНОГРАФИЈА „НИШКА ПАЛИЛУЛА”
28.04.2011

Општина Палилула је, после Нишке Бање, друга нишка градска општина која je добила своју монографију. Аутор овог вредног издавачког подухвата, који се остварује под покровитељством општине Палилула, је дипломирани социолог Јовица Васић, публициста и дугогодишњи новинар »Народних новина«. Монографију «НИШКА ПАЛИЛУЛА» је графички обликовао Миле Радичевић уз бројна документа и фотографије аутора Мирослава Лавренчића, Јована Шурдиловића, Бранислава Тикића, Драгана Видојковића, Милана Стојановића, Јована Илића, која илуструју деценијски убрзани развој Палилуле.О значају овог издавачког подухвата, у присуству аутора и издавача, на конференцији за новинаре, која је одржана у Градској општини Палилула говорио је проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Он је најавио да ће се до овогодишње Палилулске вечери, уз помоћ донатора и очекиване помоћи Града одштампати ово вредно монографско дело.
детаљније

 

ПЕРФОРМАНС – КО ТО ТАМО СЛИКА?
28.04.2011

Под називом «Ко то тамо слика?»,отац и син, Александар Блатник и Иван Блатник, организовали су 28.априла изложбу у градском аутобусу Ниш-експреса. Овај пројекат подежала је и Градска општина Палилула. Аутобус-галерија кренуо је на своје путовање градом, тачно у 20 сати, од Мек Доналдса до Правног факултета, Маргера, Саборне цркве, Трга «Александра Карађорђевића», поред Народног позоришта, Клиничког центра. А у аутобусу познате јавне личности из области културе, уметности, медија, науке, пријатељи и поштоваоци стваралаштва Александра Блатника. На станицама на Тргу краља Александра Карађорђевића, преко пута Гимназије и Клиничког центра, овом уметничком каравану придружиле су се заинтересоване Нишлије.
детаљније

 

НАША ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА БРИНЕ О НАМА
27.04.2011

Mалишани из вртића ЦРВЕНКАПА,сасвојом васпитачицом Јаворком Савић, посетили су председника Градске општине Палилула, проф.др Игора Новаковића како би захвалили руководству општине на подршци коју је општина испољила у реконструкцији дела објекта овог вртића на Палилули. „Ми смо данас дошли овде да би смо поручили граду да наша општина брине о нама, да су деца срећна и самим тим код њих буди свест да су корисни чланови друштва. Када добијемо јелку да засадимо, малишани знају да нам је то дала општина Палилула, ако је поправљено степениште, такође знају да су то они урадили. Почели смо са акцијом измештања аутобуске станице, преко санације канализације која се из суседног дворишта одливала у наше. Наша општина нам је увек до сада излазила у сусрет по сваком нашем захтеву и деци је то допрло до свести – истакла је васпитачица Јаворка Савић.
детаљније

 

«ПУЛСИРАЊЕ» ЗА ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ
22.04.2011

Поводом 22. априла, Дана планете Земље у зеленом простору насеља Ледена Стена општине Палилула, који се налази између основних школа „Бубањски хероји“ и Специјалне школе „Бубањ“, одржан је дечији крос под називом „Пулсирање 2011“. У трчању, на игралишту и простору очишћеног паркића, надметало се око 200 малишана и то предшколци из вртића „Бајка“, ученици нижих разреда основних школа које се налазе на територији општине Палилула и чланови Дечије академије спорта.У категорији предшколаца прво место освојио је Немања Милојевић, друго Момчило Митровић, а треће Доротеј Дамјанац, сви из вртића „Бајка“. У категорији првих разреда, златну мадељу освојила је Емилија Бандука, сребрну Милош Војиновић а бронзану Душан Гигић, ученици основне школе „Бубањски хероји“. Немања Митић је био најуспешнији у категорији ученика других разреда, другопласирани и сребрну медаљу освојио је Вељко Станковић а трећепласирани је био Лазар Станковић, ученици основне школе „Бранко Миљковић“.
детаљније

 

МИНОВО НАСЕЉЕ У ПАЛИЛУЛИ ДОБИЛО И АУТОБУСКУ ЛИНИЈУ
20.04.2011

Од 20. априла, аутобуска линија јавног градског превоза, Нишка Бања – Ледена Стена продужена је до МИН-овог насеља. Градски аутобуси, после окретнице на Леденој Стени, настављају линију и превозе путнике даље Булеваром Димитрија Туцовића, затим улицама Петра Аранђеловића, Димитрија Леке, Стојана Андрића и Бубањских хероја. Иначе, после 20 година, у МИН-овом насељу Градске општине Палилула коначно је изграђено 5 улица у којима станује око 500 домаћинстава. После радова на изградњи коловоза, за становнике овог дела насеља Ледена стена  обезбеђена је и аутобуска линија до места у коме живе.Овим поводом представници руководства Града Ниша и Градске општине Палилула посетили су ово насеље. По речима председника општине Палилула, проф.др Игора Новаковића, успешно се остварује утврђен план инфраструктурне изградње насеља у општини.
детаљније

 

САМОХРАНА МАЈКА У ПРОГРАМУ ПОДРШКЕ СОЦИЈАЛНО РАЊИВИХ ГРУПА
19.04.2011

Општине Палилула већ више месеци помаже социјално угрожене, стара и изнемогла лица, жене и децу, инвалиде и особе трећег доба које су непокретне и које зависе од туђе помоћи. Захваљујући пројекату „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, остварени су веома добри резултати како у граду али посебно у насељима сеоског подручија Палилуле.Председник градске општине Палилула, проф др Игор Новаковић са сарадницима и мобилни тим који пружа услуге социјално-угроженим становницима насељених места у општини Палилула, посетио је Снежану Павловић, тридесетосмогодишњу самохрану мајку, која живи са сином Данилом у Горњем Међурову. Две старије ћерке Милена (28.година) и  Милица (20) формирале своје породице и недавно отишле од мајке. Живот Снежане Павловић постао је права драма након развода и тешке болести која ју је задесила.
детаљније

 

ПРОФЕСИОНАЛНА ОРЈЕНТАЦИЈА МЛАДИХ ГИМНАЗИЈАЛАЦА
19.04.2011

Ученици завршне године Гиманзије „Светозар Марковић“ од јесени ће имати прилику да похађају праксу у приватним и јавним фирмама и државним институцијама како би практично сагледали одређено занимање и могли да потврде да ли је то посао који би желели да рада у будућности. У циљу реализације пројекта „Професионална орјентација младих“ Градска општина Палилула и Гимназија „Светозар Марковић“ потписали су протокол о сарадњи са представницима Адвокатске коморе Ниш, Управе за комуналне делатности, енергетику и саобраћај, Комуналне полиције, нишког Завода за здравствену заштиту радника, Здравствене установе „Апотека Ниш“, Нишпројекта и Нишке млекаре. Ове организације и установе су одабране на основу списка занимања за која су се ученици Гимназије определили.
детаљније

 

ОПРЕМАЊЕ ПРОСТОРА ЗА ПОТРЕБЕ ПРОЈЕКТА
18.04.2011

У циљу успешног остваривања пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“ из програма Exchange 3, за потребе рада мобилних тимова и окупљане мештана, у селу Габровац, адаптиране су просторије старог млина. Градска општина Палилула обезбедила је кречење простора, и потребан инвентар - столове и столице. Приликом обиласка села и разговора са члановима Савета грађана са руководством општине  договорено је да се за потребе овог простора и квалитетног рада мобилног тима пројекта на терену, који обухвата медицинску помоћ угрожених категорија становника, мерење крвног притиска и шећера у крви, пружање лекарске саветодавне помоћи, психо-социјалне помоћи и подршке, правне помоћи,  обезбеди и покривање пода просторије итисоном.
детаљније

 

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ НОВАКОВИЋ ОБИШАО ЏУНИЋА
18.04.2011

Председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, обишао је данас Бобана Џунића, повереника Општинског одбора Српске напредне странке Палилула у Нишу, који се од недеље 17.априла налази у штрајку глађу и жеђу као знак подршке председнику СНС-а Томиславу Николићу. Председник Новаковић је замолио Ђунића да у циљу стабилности свог здравственог стања и своје породице, престане са штрајком, а да своје политичке циљеве искаже на други начин. Када су у питањи избори, Социјалистичка партија Србије, којој ја припадам-рекао је Новаковић, могу се расписати већ сада. У краћем разговору Новаковић је Ђунићу пренео најновије информације о активностима општине Палилула у остваривању програма Exchange 3 и пројекта подршке општине социјално угроженим, старим и изнемоглим лицима, деци, инвалидима и особама трећег доба које су непокретне и које зависе од туђе помоћи.
детаљније

 

САЈАМ „ЛЕПШЕ ЛИЦЕ НИША“ ОТВОРИО НОВАКОВИЋ
16.04.2011

Други Сајам козметике и здравља „Лепше лице Ниша“, одржан је 15. и 16.априла у малој сали Дома Војске Србије, у организацији „City marketing centrа“ у Нишу. Ову сајамску манифестацију је отворио председник Градске општине Палилула, професор др Игор Новаковић а учеснике овогодишњег сајма поздравио је и Драгослав Ћирковић, председник Градске општине Медијана.Нишка општина Палилула је прва у Нишу усвојила Стратегију развоја малих и средњих предузећа и предузетништва 2009. и значајну пажњу посвећује развоју модерног предузетништва. Из тог разлога је председнику ове општине, професору Новаковићу, припала част да поздрави овогодишње излагаче. А председник Скупштине општине Палилула Милан Ђурђевић је свим учесницима сајма уручио одговарајућа признања.
детаљније

 

ПРЕДСТАВНИЦИ НЕВЛАДИНОГ СЕКТОРА НИША У ЧИШЋЕЊУ МОРАВЕ
15.04.2011

Међу бројним волонтерима из целе Србије у акцији чишћења Јужне Мораве код Врања, нашла се и група волонтера, чланова невладиних организација окупљених око Зелене мреже града и медијске ЕКОполис мреже, представници Савета за заштиту животне средине Града Ниша, Градске општине Палилула. Они су под вођством Бобана Микића, члана Већа општине Палилула достојно репрезентовали Град Ниш и акцијашки дух који краси ову средину. Заједно са волонтерима из других градова, припадницима војске и полиције нишлије су се трудиле да уклоне нагомилано смеће које је у једном делу преградило реку Мораву. Са њима је био и министар Оливер Дулић. „Очекујемо да наше колеге из Врања буду наши гости и учествују у чишћењу Мораве у водотоку код Ниша. Позваћемо их и приликом уређења нашег спомен парка Бубањ у акцији.
детаљније

 

СОЦИЈАЛНИ ПАКЕТИ ЗА ВУЧИЋЕ
15.04.2011

Мобилни тим пројекта Градске општине Палилула – „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“ који се остварује у оквиру програма Exchange 3, обишао је Часлава Вучића (рођен 1927) који живи са сином Љубишом (1957) у насељу Делијски вис у улици Миладина Поповића. Издржавају се од пензије коју је стекао Часлав. Син Љубиша тренутно не ради, брине о свом оцу чије је здравствено стање угрожено. Овој породици су уручени пакети основних животних намирница и кућне хемије а чланови мобилног тима обавили су и разговор о могућностима даље социјалне помоћи породици.
детаљније

 

ФИНАЛЕ РЕП-ДЕМО ЛИГЕ
15.04.2011

РЕП ДЕМО ЛИГА, такмичење неафирмисаних реп извођача, које се организује под покровитељством Градске општине Палилула, у оквиру серијала од 6 узастопних такмичарских викенда представила је 16 неафирмисаних група и соло извођаче реп музике. Финале овог такмичења и проглашење најбољих, по речима организатора Михајла Ристовића одржаће се у петак 15.априла. По оцени жирија за финале такмичења су се пласирали: BEZZ /LE/, C-NOTE /SV/, SURI&KIDA /LE/,  I.R.S. /NI/, BETON 018 /NI/. Али пођимо редом уз илустрацију дешавања у прелиминарној фази прве Реп Демо Лиге која је успешно упловила у своје финале. Прво вече такмичења (11.03.2011), жири у саставу 'Bvana' /Beograd/ i 'Shmac Daddy' /Beograd/ одлучили су да у конкуренцији 'South Factor' /Niš/, 'C-note' /Svrljig/, 'Bezz' /Leskovac/ i 'Scar' /Niš/, у полуфинале прођу Лесковчанин и млади Сврљижанин.
детаљније

 
ПАЛИЛУЛА ПОДРЖАВА МОДЕРНО ПРЕДУЗЕТНИШТВО
15.04.2011

Други Сајам козметике и здравља „Лепше лице Ниша“, који организује „City marketing centar“ одржаће се 15. и 16.априла у малој сали Дома Војске Србије. 

Најављено је учешће 35 излагача. Један од покровитеља ове привредне манифестације је и Градска општина Палилула. Како је најављено, ову сајамску манифестацију ће 15. априла,  у 11 сати, отворити проф.др Игор Новаковић, председник ове градске општине.

Општина Палилула је прва у Нишу усвојила Стратегију развоја малих и средњих
предузећа и предузетништва 2009. и значајну пажњу посвећује развоју модерног предузетништва.

Сајам је отворен од 10 до 19 сати а улаз је слободан.

детаљније
 
СПАСИМО ТУЖНУ (ЈУЖНУ) МОРАВУ
13.04.2011

Поводом промоције кампање и активности чишћења обале реке Мораве, која ће се одржати у петак, 15.априла под мотом «Спасимо ТУЖНУ (Јужну) МОРАВУ», на обали реке Мораве у Врању, под покровитељством града и градске општине Палилула, формирана је мрежа организација цивилног друштва са циљем да се представници невладиног сектора у Нишу укључе у ову активност. По речима Бобана Микића, члан Већа Градске општине Палилула и координатора активности за овај регион мрежу чине организације:Зелена мрежа града Ниша, медијска ЕКОполис мрежа (промотер светске еколошке кампање «Clean up the World-Oчистимо свет»), Волонтерски центар, Зоопланет, Пулс, ОзелениТИ, Студентски парламент и друге заинтересоване организације. Ово је по речима Микића и својеврсна подршка  врањанцима поводом почетка акције „Спасимо тужну (Јужну) Мораву“.
детаљније
 
О БИОМАСИ У НЕДЕЉИ ОДРЖИВОГ ЕНЕРГЕТСКОГ РАЗВОЈА
11.04.2011

Градска општина Палилула, у сарадњи са организацијама-медијском мрежом  ЕКОполис и АгроВетманаџмент пројект, обележиће Недељу одрживог енергетског развоја у Нишу промоцијом резултата једногодишњег пројекта “Не–техничке баријере у коришћењу БИОМАСЕ у енергетске сврхе”, који је реализован у оквиру програма СЕКТОР 2, а спроводи Регионални центар за животну средину (REC), уз финансијску подршку Шведске агенције за међународни развој СИДА, Града Ниша-Управе за пољопривреду и развој села, Управе за привреду одрживи развој и животну средину, Управе за комуналне делатности, енергетику и саобраћај и других заинтересованих страна (општине, јавна комунална предузећа, невладин сектор, предузетници) У услжзном центру општине ПАЛИЛУЛА, волонтери ЕКОполиса грађјанима ће делити лифлете “Биомаса нова   могућност”,“БИОМАСА-примери добре праксе”
детаљније
 
БУБАЊ ДА БЛИСТА
10.04.2011

Трећу недељу за редом чланови удружења ПУЛС, уз подршку Градске општина Палилула и организација цивилног друштва, Мој Бубањ, ЕКОполис, ОзелениТИ, Канцеларија за младе општине Палилула, успешно остварују активност и свој еколошки пројекат “САЧУВАЈМО ШУМИЦУ-ПЛУЋА ЛЕДЕНЕ СТЕНЕ“. Грађани овог насеља, охрабрени резултатима акције одржане поводом светског Дана шуме 22.марта, не одустају од тога да се овај простор уреди као рекреативни парк, који се налази на ободу шумског комплекса Спомен парка „Бубањ“.Овог викенда, у акцију чишћења, зеленог простора, који се налази између две школе - Основне школе „Бубањски хероји“ и Специјалне школе „Бубањ“ укључили су се, осим чланова удружења ПУЛС и Зелене мреже Града, Волонтерски центар, Зоопланет као и многи становници овог дела града, пензионери, родитељи деце из основне школе Бубањски Хероји- истиче Светлана Петровић, председница удужења Пулс.
детаљније
 
«ВЕВЕРИЦА» И РОНАЛДО ПОБЕДНИЦИ ФЕСТИВАЛА
10.04.2011

Под покровитељством Града Ниша и градских општина Палилула, Медијана, Пантелеј, одржан је дванаести Дечији ромски фестивал.  Ова јединствена манифестација у култури, коју успешно организује Удружење грађана рома "Екологија-Амаро Дром", окупила је велики број учесника у великој сали Клуба Војске Србије у Нишу.Обележен је Светски дан Рома, а свечаност дечије Ромске песме отворио је Аладин Омеровић, директор Фестивала. О значају највећег празника ромске популације говорио је Алија Саћиповић, председник Савета за национална и мањинска права Града Ниша.Међу гостима ове манифестације био је и Драгослав Ћирковић, председник Градске општине Медијана, Русомир Арсић, дечији песник, Мирјана Јумеровић, прва ромска дечија песникиња, представници медијске ЕКОполис мреже, удружења «Љуби ближњег свог». 
детаљније
 
ОПШТИНЕ СВОГЕ И ПАЛИЛУЛА НАСТАВЉАЈУ САРАДЊУ
9.04.2011

У оквиру програма међународне суседске сарадње, делегација Градске општине Палилула, Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Бојан Илић, начелник Управе општине Палилула, посетила је 7.априла братску општину Своге у Бугарској. То је био леп и користан сусрет челника две општине. Са домаћином, Емилом Атанасовим, председником општине Своге и његовим сарадницима, Вероником Мариновом, секретаром општине и пројектним тимом, (Силвија Ангелова и Петранка Димитрова) размотрене су протекле активности сарадње две општине, актуелни план и програм рада, пројектне активности и могућност заједничког наступа код потенцијалних донатора. Договорено је да обе стране размене календар манифестација и утврде облике сарадње до краја ове године. 
детаљније
 
ПОМЕН ЖРТВАМА БОМБАРДОВАЊА НИША 1941.
8.04.2011

На Старом нишком гробљу „Горица“, по традицији, одржан је помен жртвама бомбардовања Ниша, 8.априла 1941.године. Под покровитељством Градске општине Палилула, помен је организовало Удружење грађана „Стари Ниш“, које негује традицију и брине о очувању историјског и културног наслеђа Ниша. У присуству чланова Удружења, представника Града Ниша-кабинета градоначелника, свештенства нишке епархије, представника јавних установа и предузећа, Милош Стојковић, члан Већа Градске општине Палилула, положио је венац на спомен обележје страдалим нишлијама. Затим су евоцирана и сећана на бомбардовање Ниша пре 70.година. „У рушилачком походу фашистичке Немачке, првих година Другог светског рата, становништво Србије је било бомбардовано без најаве. У рушевинама је након бомбардовања цивилног становништва Ниша страдало око 400 становника а више од 500 је лакше или теже рањено.
детаљније
 
РОМСКИ НЕВЛАДИН СЕКТОР У ПРОМОЦИЈИ ДОСТИГНУЋА
8.04.2011

У сали месне канцеларији „Ђука Динић“, Удружење грађана Рома „Понос“, у присуству бројних гостију обележило је Светски дан Рома-8. април. Пригодни програм је отворио „Поносни хор“ уз химну Рома „Ђелем, ђелем“, након чега су малишани извели монолог „Чегарска лепотица“. Затим је приказан краткометражни документарни филм Меде Бајрамовића, „Синоними града“, који је подсетио на стваралаштво и делатност неких од познатих нишлија, припадника ромске популације. Представљени су Шабан Бајрамовић, краљ ромске музике, Садик Саитовић, познати кореограф фолклорних игара, Саид Балић, који је основао прво удружење Рома у Нишу и учинио много за развој ромске популације. „Не могу да кажем да се за Роме у друштву данас не чини ништа, али се ипак не чини довољно. Пре свега мислим на образовање и запошљавање. Овај дан је јако значајан за промоцију ромских достигнућа у свим сегментима друштва–рекао је у сусрету са новинарима Бајрамовић.
детаљније
 
СЛИКЕ ИЗ ЖИВОТА
8.04.2011

„Мали Роми живе живот у много боја и са упорношћу одраслих. Види се и срећа и туга. Види се свет, често неправедан а опет-по старој и више пута понољеној драматургији. Све се то види на фотографијама Драгана Видојковића, који стално хоће да уђе у душу ових малих, великих људи. Фотографије су настале као документ у оквиру програма активности мобилних тимова пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, у оквиру програма EXCHANGE 3  Градске општине Палилуила.“Ова фоторепортажа је објављена у дневном листу „Народне новине“ поводом Светском дану Рома. Градска општина Палилула веома одговорно ради на интеграцији Рома у друштву и подједнако брине о свим категоријама становништва.
детаљније
 
РАДОВИ НА ЗАПАДНОЈ КАПИЈИ СТАРОГ ГРОБЉА
6.04.2011

Након завршетка источне капије Старог гробља „Горица“ Градска општина Палилула наставља са активностима на реконструкцији Западне капије, па су овим поводом локацију на старом гробљу обишли градоначелник Ниша Мр Милош Симоновић и председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, са сарадницима.Реконстуркција Западне капије има посебну историјску вредност. Капија која је постављена на западној страни Старог гробља пренешена је са места где је некада била Народна банка а сада се у том простору налази Градска већница. Самим тим, она осим историјске поседује и изузетну уметничку вредност-објаснио је председник општине Палилула, професор др Игор Новаковић. Ми ћемо делове капије, од кованог гвожђа, покушати да сачувамо и рестаурирамо, а да на деловима на којима је рестаурација немогућа, израдимо нову ограду. Бетонски стубови ће бити потпуно срушени и направљени нови – рекао је Новаковић.
детаљније
 
ПОДРШКА ПОРОДИЦИ ЗЕКИЋ У ПАСИ ПОЉАНИ
5.04.2011

Сусрети руководства Градске општине Палилула са социјално-угроженим становницима значајно доприносе јачању поверења у институције система. Успешно остваривање пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, у оквиру програма Exchange 3, охрабрило је ову бројну популацију да превазиђе баријере и затражи помоћ општине и надлежних служби Града. Тако је било и приликом обиласка председника општине, проф др Игора Новаковића и председника Скупштине, Милана Ђурђевића, породице самохране мајке Жаклине Зекић у Паси Пољани.Ова тридесетосмогодишња мајка двоје деце, са својом породицом живи од дечјег додатка који износи 5.000 динара месечно. Притом, издржава и мајку Драгицу која је срчани болесник. Жаклинин син Дејвид иде у осми разред школе у Паси Пољани а шестогодишња Анђелина тек треба да крене у школу.
детаљније
 
ИНТЕГРАЦИЈА РОМСКЕ НАЦИОНАЛЕ МАЊИНЕ УЗ ПРОГРАМ „ЕXCHANGE 3“
4.04.2011

У сусрет Светском дану Рома, руководство Градске општине Палилула и мултидисциплинарни мобилни тимови, који реализују општински пројекат Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, у оквиру програма EXCHANGE 3, обишло је више породица ове националне мањине у насељима општине :„Паси Пољана“ и  „Црвена Звездa“.Општина Палилула веома одговорно ради на интеграцији Рома у друштву – рекао je председник проф.др Игор Новаковић. Чинимо све, у границама наших надлежности, да помогнемо у остваривању здравствене заштите овог становништва, школовању ромске деце, решавању проблема становања, уклањању предрасуда приликом запошљавања и дискриминације по било ком основу.  Ево, у оквиру овог пројекта, који финансира Европска унија, много смо ближи ромској популацији и мислим да полако стичемо међусобно поверење.
детаљније
 
МОБИЛИЈАРИ И ДРВОРЕД У ЗЕТСКОЈ УЛИЦИ
4.04.2011

Програм активности уређења међублоковског зеленила и решавања захтева грађана у насељима Градске општине Палилула успешно се остварује и у првом тромесечју ове године. О резултатима озелењавања и садњи дрвореда у Зетској улици, у сусрету са новинарима на терену, говорили су Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула и проф.др Игор Новаковић, председник општине. «Обезбедили смо уређење овог простора и постављање два мобилијара (љуљашка, тобоган, клацкалица) на платоу код раскрснице Зетске и Трстеничке улице - каже Милан Ђурђевић, председник Скупштине општине Палилула. У Зетској улици, уклоњене су депоније поред пута и формиран је дрворед где је посађено нових 150 стабала. Сада је овај простор за пример у овом делу наше општине. Озелењавање простора остварено је у сарадњи са ЈКП „Горица“ које је стручно али и технички опремљено предузеће за ове послове.
детаљније
 
МАГИЧНЕ РУКЕ – ПОДРШКА МЛАДИМ СТВАРАОЦИМА
2.04.2011

У Нишком културном центру, под покровитељством Градске општине Палилула одржана је једнодневна изложба примењене уметности, под називом «Магичне руке». Ову интересантну изложбу, која је окупила тридестак излагача-младих уметника из области примењене уметности из Ниша, Београда и Републике Македоније, отворио је Бобан Микић, члан општинског Већа Палилуле. Циљ овог пројекта, по речима Микића, је подршка младим уметницима примењене уметности, како би били препознатљиви широј заједници. Иначе, ову поставку изложбе, коју је организовао "Центар за развој демократског друштва" у Нишу и удружења "Cultus Media" Ниш, чинили су накит и одевни предмети ручне и уникатне израде као и ткани предмети Удружења жена из Сврљига – „Златне нити“ и Уметничке школе у Нишу.
детаљније
 
ГРАД ПОДРЖАВА НАСТАВАК РЕКОНСТРУКЦИЈЕ СТАРОГ ГРОБЉА
1.04.2011

Градско веће Града Ниша, на седници одржаној 29.03.2011. године, донeлo je закључак а затим је градоначелник Града Ниша донео решење о прихватању учешћа Града Ниша у финансирању пројекта „Реконструкција западне капије и дела ограде комплекса Старо гробље“. Носилац пројекта је Градска општина Палилула а партнер на пројекту је Град Ниш. Вредност пројекта је 13.073.138,68 динара, a Град Ниш финансира пројекат у пуном износу. У образложењу решења је дато: Циљ пројекта je заштита и очување културног добра комплекса Старо гробље рестаурацијом и реконструкцијом Западне капије. Комплекс Старо гробље налази се у Нишу на територији Градске општине Палилула, у непосредној близини ужег градског језгра. Због засићења простора, са сахрањивањем се престајло средином седамдесетих година прошлог века.
детаљније
 
ЛЕТЊА ПОЗОРНИЦА НА БУБЊУ- МЕСТО ДЕШАВАЊА У КУЛТУРИ
1.04.2011

У спомен пaрку „Бубaњ“, 1. априла радници ЈКП „Нишстан“ отпочели су рaдове нa реконструкцији aмфитеaтрa Летње позорнице којa ће нaкон зaвршеткa, већ овог летa, бити aмбијент у којем ће се одвијaти грaдске мaнифестaције. Општинa Пaлилула пaрaлелно с овим пројектом рaди и нa уређењу приступних стaзa и мобилијaрa, што ће целокупном спомен – пaрку дaти нови, лепши изглед. То је био повод да руководство општине Палилула и потписници протокола о реализацији пројекта реконструкције обиђу спомен парк „Бубањ“.„Наша иницијатива–да се реконструише Летња позорница на Бубњу, са капацитетом од приближно 3000 места, једногласно је прихваћена на Савету “Филмских сусрета” а драго нам је да су је подржали и чланови Савета из Удружења филмских глумаца у Београду, рекао је проф.др Игор Новаковић, председник Савета Фестивала и председник Градске општине Палилула.
детаљније