АРХИВА ВЕСТИ АВГУСТ
 

МЕСЕЦ ДАНА ОД ПОЧЕТКА РАДОВА НА КОЛЕКТОРУ И УЛИЦЕ У НОВОМ СЕЛУ
30.08.2011

Извођаче радова на изградњи атмосферског колектора и реконструкцији улице и тротоара „Топлички партизански одреди“ у Новом Селу, обишао је Милош Стојковић, члан Већа општине Палилула.За извођење радова на изградњи колектора у Новом Селу, после вишемесечних преговарања-каже Милош Стојковић, изабрано је водопривредног предузећа „Јужна Морава“, а.д. у реструктуирању, које је било најповољнији понуђач. Радници овог предузећа, захваљујући новом послу, вредно раде. Ово је ретка прилика да видимо како грађевинска оператива, у овом случају два предузећа, раде синхронизовано на реализацији пројекта у Новом Селу.
детаљније

 

„ЛИДЕРИ“ ЛОКАЛНИХ ВЛАСТИ У РЕГИОНУ - ИНЂИЈА,ПАЛИЛУЛА,СВОГЕ
29.08.2011

У оквиру програма регионалне сарадње у Градској општини Палилула одржан је састанак руководства три општине: Инђије, Палилуле и општине Своге у Бугарској.Председници општина, нишке Палилуле, проф.др Игор Новаковић, братске општине Своге у Бугарској, мр Емил Атанасов, председник Скупштине општине Инђија, Александар Ковачевић, председник Скупштине Градске општине Палилула, Милан Ђурђевић, члан општинског Већа, Милош Стојковић и начелник Управе општине Палилула Бојан Илић, разговарали су о унапређењу сарадње, новим пројектним активностима, пограничној сарадњи али и о могућности размене програма.
детаљније

 

НА БУБЊУ ОТВОРЕНА НОВА СЦЕНА КУЛТУРЕ ГРАДА
26.08.2011

Након вишемесечних активности на уређењу Амфитетара у Спомен парку „Бубањ“, пред око хиљаду посетилаца, пројекцијом играног филма „Случај Хармс“ редитеља Слободана Пешића, у овој зеленој оази Града Ниша, отпочела су дешавања у култури.У поздравној речи председника Градске општине Палилула, проф.др Игора Новаковића, члана општинског Већа, Бобана Микића и директора установе Нишки културни центар, Срђана Савића, наглашено је велико задовољство што ће спомен парк „Бубањ“, који се налази на територији општине Палилула, коначно добити садржаје који ће га приближти грађанима Ниша и заинтересованим туристима.
детаљније

 

ВЕЧЕРАС ПРОМОЦИЈА ЛЕТЊЕГ БИОСКОПА НА БУБЊУ
26.08.2011

Летња позорница у Спомен парку „Бубањ“, вечерас (петак,26.08.2011.) у 20:30 сати уступиће место љубитељима седме уметности. Пројекцијом играног филма „Случај Хармс“, редитеља Слободана Пешића, у овом меморијалном парку, „зеленој оази“ града, отпочеће дешавања у култури, која су најављивана у току реконструкције Амфитеатра.Градска општина Палилула, Дирекција „46.ФИЛМСКИХ СУСРЕТА“ и Нишки културни центар обезбедили су потребне услове да парк „Бубањ“, на више локација, уступи место одржавању манифестација у култури.После дела обављених радова на реконструкцији мултифункционaлног Амфитеaтра на Бубњу створена је могућност да део пратећег програма Фестивала глумачких остварења буде реализиован у овом простору.
детаљније

 

ФЕСТИВАЛ ЈЕ ЗАВРШЕН, НОВИ ВЕЋ ПОЧИЊЕ
25.08.2011

Добро се сећам Филмских сусрета, кад сам имао пет, десет, петнаест, двадесет, тридесет година... Знам како их доживљавам сада, када имам четрдесет.Без обзира на године, увек и изнова, у време Сусрета пун сам узбуђења и треме. И сада – као председник Савета Фестивала – радим уз пуно емоција које као Нишлија имам за овај Фе-стивал. Једина разлика је што сам као дете „јурио“ глумце за аутограм, а сада се догађа да они „јуре“ мене, због неких дру-гих ствари... Филмски сусрети јесу културолошки феномен Ниша, какав је, рецимо и Nišvill, мада у мањој мери, јер нема тако дугу традицију као што је има ово престижно окупљање филмских глумаца. Ово јесте „драматичан“ сусрет Нишлија са уметношћу. И сусрет са уметницима, које Србија ван Београда, нема прилике да виђа на улици.
детаљније

 

СПОМЕН ПАРК БУБАЊ СПРЕМАН ЗА МАНИФЕСТАЦИЈЕ У КУЛТУРИ
25.08.2011

Одлучили смо да ове године, након завршетка „46.Филмских сусрета“ изненадимо наше суграђане и поклонимо им joш једну пројекцију филма, на Летњој позорници Спомен парка „Бубањ“. У овом простору, у петак, 26.08.2011. године, са почетком у 20:30 сати, биће приказан филм „Случај Хармс“, редитеља Слободана Пешића. Пројекција је бесплатна за све заинтересоване Нишлије, а организује је Нишки културни центар-Дирекција „46. Филмских сустрета“ под покровитељством Градске општине Палилула, саопштено је на конференцији за новинаре, која је одржана у нишком Медијацентру. О уређењу Бубња и програму дешавања у овом простору говорили су: проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, Срђан Савић, директор Фестивала и установе Нишки културни центар, Бобан Микић, члан општинског Већа Палилуле и Дејан Дабић, уредник Филмског програма НКЦ-а.
детаљније

 

НЕРЕШЕНО: ЈУГОСЛАВИЈА – БСК
23.08.2011

Екипа филма „Монтевидео, Бог те видео“ у дресовима фудбалског клуба „БСК“ и чланови организационог тима фестивала „Филмски сусрети“, окупљени у екипи „Југославија“, на игралишту нишке гимназије „Светозар Марковић“ градске општине Палилула, одиграли су фудбалску утакмицу која се окончала нерешеним резултатом - 6:6. Екипу „БСК“ су предводили глумци Виктор Савић и Андреј Кузмановић, јер је остатак филмске  екипе отпутовао из Ниша, након пројекције филма у Тврђави, због пословних обавеза. Међутим, на Фестивалу је из ове екипе редитеља Драгана Бјелогрлића остао и млађани Предраг Васић који се раме уз раме борио са осталим члановима тима против екипе „Југославија“, коју су водили др Игор Новаковић, председник Савета фестивала и општине Палилула
детаљније

 

ОТВОРЕНА „СИГУРНА КУЋА“ У ПАЛИЛУЛИ
23.08.2011

У присуству руководства града, општине Палилула, организација и установа, прву регионалну Сигурну кућу у овом делу Србије, отворио је Расим Љајић, министар рада и социјалне политике. Овим поводом министар Љајић је рекао да је насиље над женама и децом у порасту и да ће стратегија за смањење насиља бити усвојена крајем септембра. „Од 2005. године, од када се води евиденција, насиље над децом је порасло за 46 одсто, шест и по пута је веће насиље над одраслим особама, пре свега женама. Свака друга жена изложена је психичком насиљу, свака трећа физичком, а свакој четвртој жени се прети насиљем - навео је Љајић. Према његовим речима, у 90 одсто случајева насилници су партнери, а целокупни подаци о насиљу морају да забрину.
детаљније

 

ПРЕС ФОТО СРБИЈА У ПАВИЉОНУ ТВРЂАВА
21.08.2011

У оквиру пратећих програма 46.Филмских сусрета у Нишу, у Павиљону у Тврђави, у организацији Центра за развој фотографије и галерије Савремене ликовне иметности у Нишу, отворена је излозба ПРЕСС ПХОТО СРБИЈА. Поставку, од преко 158 фотографија, у присуству бројних посетилаца,  је отворила глумица Катарина Илиц.По речима Звездана Манчића, организатора овог пројекта, Центар за развој фотогртафије, Асоцијација медијских фотографа Србије организују конкурс ПРЕСС ПХОТО СРБИЈА, који се током претходних 13 година, колико постоји, развио у најзначајнији и највећи национални пројекат у области фотографије у Србији. То је избор најбољих медијских фотографија у нашој земљи који обухвата конкурс и жирирање победника, серију изложби по градовима Србије уз штампање пратећег каталога, као и радионице намењене едукацији професионалаца.
детаљније

 

ДВА ПРОЈЕКТА ПАЛИЛУЛЕ УЗ ПОДРШКУ ЛЕДИБ ПРОГРАМА
19.08.2011

У оквиру другог позива за развојне пројекте општина, ЛЕДИБ Програм је подржао 2 пројекта Градске општине Палилула: „Формирање Пројектног центра Градске општине Палилула”    и „Успостављање синергијског дијалога између српских и бугарских  предузетника/МСП и професионалних организација како би се развила одржива размена искустава“. Овим поводом одржана је конференција за новинаре  у сали Медијацентра-Ниш. О планираним активностима и значају ових пројеката за општину Палилула говорили су: проф.др Игор Новаковић, председник ГО Палилула, Carsten Lund, LEDIB programme Director, Бобан Микић, Општински координатор ЛЕДИБ Програма и члан Већа ГО Палилула.Пројекат „Формирање Пројектног центра Градске општине Палилула”, по речима менаџера пројекта, Милана Николића омогућиће пружање услуга сектору МСПП која послују на територији Градске општине  Палилула у области стратешког планирања и аплицирања и управљања пројектима
детаљније

 

ПРЕКО 1500 ПРИЈАВА ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ ПОПИСИВАЧА
19.08.2011

Обавештење упућено грађанима који желе да учествују у попису становништва, домаћинстава и станова 2011.године у својству пописивача, изазвало је велико интересовање јавности и на територији Градске општине Палилула. У периоду од 15. до 19. августа 2011.године, у просторијама Пописне комисије Града Ниша - Градске општине Палилула, ул. Бранка Радичевића 1. пријаву је лично потписало више од 1500 кандидата.На територији општине Палилула, која има веше од 90.000 становника, ранијим позивом је већ одобрен 31 инструктор пописивача. По правилима пописа, на једног инструктора припада координација 8-10 пописивача, у зависности од сложености пописа на терену.Прелиминарни резултати и одлука о избору пописивача за Градску општину Палилула очекују се после 25.августа.
детаљније

 

ФИЛМСКИ СУСРЕТИ МОГУ ДА ПОЧНУ!
19.08.2011

Током пет фестивалских вечери, од 20-25.августа, биће приказано 10 оставрења домаће кинематографије, а Сусрете ће свечано отворити филм "Мирис кише на Балкану" Љубише Самарџића. Након овог остварења, публика ће првог дана видети филм "Здухач значи авантура" Милорада Милинковића. Наредних дана биће приказани и филмови "Бели, бели свет", "Бели лавови", "Монтевидео, Бог те видео", "Шишање", "Непријатељ", "Сестре", "Како су ме украли Немци", "Заједно", "Цинема комунисто".На Летњој позорници, пред суграђанима из младости и, како је сам рекао, увек и свугде Нишлија, Љубиша Самарџић, бард српске глуме, обележиће свој јубилеј- 50 година уметничког рада.
детаљније

 

ЕВРОПСКЕ ПАРЕ ЗА УРЕЂЕЊЕ «БУБЊА»
18.08.2011

Градска општина Палилула и бугарска Бобов Дол за заједнички пројекат развоја културног туризма на својим подручјима добиле су из фондова Европске уније више од пола милиона евра. Српској страни припада   179.353 евра, док ће остатак новца добити Бобов Дол, који је и носилац пројекта.Захваљујући овим парама најзад ће комплетно бити сређен спомен-парк „Бубањ", стратиште из Другог светског рата на којем је стрељано више од десет хиљада родољуба. Спомен-парк је изграђен и отворен 1963. године, а 1979. је проглашен културним добром од изузетног значаја. Међутим, три песнице, рад хрватског вајара Ивана Сабовића, због неодржавања су у лошем стању, а томе су допринели и бројни графити које су исписали нишки хулигани. Амфитеатар је потпуно руиниран, приступне стазе су оштећене, комплекс је затрпан смећем, а споменик је у мраку јер је јавна расвета у квару.
детаљније

 

ПОДРШКА ИНВЕСТИЦИЈАМА ЗА РАЗВОЈ ТУРИЗМА И КУЛТУРЕ
18.08.2011

У оквиру програма Прекограничне сарадње Бугарска-Србија,ИПП програм, захваљујући успешном партнерству са бугарском општином Бобов Дол (Република Бугарска), Градска општина Палилула-Ниш, у наредних 18 месеци оствариваће пројекат под називом „Сарадња за одрживи развој културног туризма у општинама Бобов Дол и Палилула (Цоул Тоур). Вредност пројекта је 581.982 еура а Градској општини Палилула, као партнеру на пројекту, припада 179.353 еура за уређење спомен парка БУБАЊ и других инфраструктурних објеката. Бугарска општина Бобов Дол, која је носилац пројекта радиће на уређењу градског парка површине од 140 хектара. Овим поводом у Градској општини Палилула одржана је прва конференција за новинаре.
детаљније

 
У СУСРЕТ 46.ФИЛМСКИМ СУСРЕТИМА У НИШУ
16.08.2011

Овогодишњи, 46.Филмски сусрети у Нишу, биће одржани од 20-25.августа. Овај Фестивал је јединствена манифестација филмске уметности која искључиво вреднује креативни рад филмских глумаца.На Фестивалу глумачких остварења домаћег играног филма „Филмским сусретима" у Нишу, биће приказано 10 филмова у званичној конкуренцији и један гостујући филм завршне вечери. Уметнички директор фестивала је Драган Вујкић Вујке, а имена чланова стручног жирија биће саопштена уочи почетка фестивала. Традиционално ће бити уручене и фестивалске награде, а очекује се и значајан број глумаца који ће бити гости фестивала.Фестивал је почео са радом давне 1966. на иницијативу Удружења филмских глумаца Србије, пројекцијом филмова на летњој позорници у Нишкој тврђави. По први пут су се тада глумци окупили у Нишу да би се дружили и наградили оне који су пружили најбоље креације на филмском платну.
детаљније
 
ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ- НЕЧИЈИ ЦЕО ЖИВОТ“
12.08.2011

Aктивности добровољног давања крви, коју у сарадњи са Градском општином Палилула остварује Завод за трансфузију крви у Нишу, одржaнa je у петак, 12.августа, од 09 -13:00 сати, у сали месне канцеларије „Палилула“. Овај програм се одвија у оквиру хуманитарне акције „Твојих пет минута...нечији цео живот!“.Годишњим програмом Завода за трансфузију крви у Нишу планирано је обезбеђивања довољних количина крви и компонената крви кроз акције добровољног давања крви. Овим поводом своју хуманост показали су запослени у општини Палилула  као и грађане ове организације локалне сaмоуправе Града Ниша.
детаљније
 
СВЕТСКИ ДАН МЛАДИХ У ЧАИРУ
11.08.2011

“Кровна организација младих Србије”, уз подршку Министарства омладине и спорта, обележиће Светски дан младих у неколико градова Србије. Канцеларија за младе Градске општине Палилула, у сарадњи са координатором ових активности у Нишу-Волонтерским центром и бројним организацијама цивилног друштва осмислили су садржаје активности за младе Ниша. По речима Стефана Јовића, координатора Канцеларије за младе у Градској општини Палилула, програм обележавања Дана младих у нашем граду одвијаће се у три целине. То су: културно-уметничке активности; спортске и забавно-креативне.
детаљније
 
ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА О ОБНОВЉИВИМ ИЗВОРИМА ЕНЕРГИЈЕ
10.08.2011

У циљу унапређења квалитета живота грађана Палилуле и квалитетније сарадње са Занатском комором, организацијама цивилног друштва, управама и установама Града, посебно на изради пројеката од интереса за локалну заједницу у 2011/2012, руководство Градске општина Палилула организовало је тематску панел дискусију о „алтернативним облицима енергије и могућностима њене примене у општини“.Након уводне речи представника Градске општине Палилула, Славољуба Савића, помоћника начелника Управе и пројекције кратких спотова и филма о БИОМАСИ, реализовани у продукцији ЕКОполиса, о овој значајној теми говорили су проф.др Томислав Павловић (професор на ПМФ), дипл.инг Благоје Станисављевић, председник Занатске коморе Србије, Соња Поповић, председница Савета за заштиту животне средине Града и мр Горан Вучковић, председник Савета за енергетску ефикасност Града,
детаљније
 
ПЕНЗИОНЕРИМА У СУСРЕТ
10.08.2011

Превентивни центар Дома здравља у Нишу у сарадњи са Градском општином Палилула, организовао је у среду, 10.08.2011.године активност- ПЕНЗИОНЕРИМА У СУСРЕТ.У времену од 08:00–11:00 сати, у службеним просторијама ОПШТИНЕ у приземљу, ул. Б.Радичевића 1, екипа лекара ове здравствене установе обављала је бесплатан преглед заинтересованог становништва општине Палилула. Здравствана заштита је првенствено била ближа особама трећег доба - пензионерима у градском подручију општине, који су овог дана примали пензије, рекао нам је Славољуб Савић, помоћник начелника Управе општине, али и осталим заинтересованим становницима Палилуле.
детаљније
 
КУП „СВЕТА ПEТКА“
06.08.2011

Под покровитељством Града Ниша и Градске општине Палилула, у суботу и у недељу, 6.и 7.августа у Горњем Међурову одржаће се Трећи Куп „Света Петка“ и отворено првенство Града Ниша у прескакању препона, који организује КК „Нониус“. Отварање турнира и изложбе заказано је за 16:30 сати на терену фудбалског клуба Моравац.

детаљније
 
САЧУВАЈ ДАНАС ЗА БОЉЕ СУТРА
05.08.2011

Академски курс "Save for Tomorrow-Save Tomorrow!" ("Сачувај данас за боље сутра"), који је у организацији локалне БЕСТ групе Ниш реализован од 20-30. јула у сарадњи са Универзитетом у Нишу и покровитељством Градске општине Палилула, успешно је завршен. Овим, поводом, Никола Живић, главни организатор курса, са својом сарадницом посетио је општину Палилула и уручио Захвалницу за пружену помоћ у организацији Међународног летњег академског курса.Циљ одржавања ове образовне активности био је да студентима из Европе и Србије (25 студената са разних европских универзитета и 25 студената са Универзитета у Нишу), путем предавања која су држала стручна лица из ове области, пружи основна знања о одрживим системима и енергетској ефикасности у индустрији.
детаљније
 
РАДОВИ НА ЗАПАДНОЈ КАПИЈИ И ОГРАДИ СТАРОГ ГРОБЉА
03.08.2011

Ове недеље почела је и реконструкција западне капије и дела ограде комплекса Старо гробље “Горица». На иницијативу Градске општине Палилула успешно се остварује програм заштите комплекса Старо гробље и заштита других споменика културе у општини. Средства за наставак реализације овог пројекта, која је одобрило Градско веће крајем марта месеца ове године, у пуном износу од 13.073.138,68 динара, сагледана су буџетом Града Ниша за 2011.годину. Ово је наставак активности која је, након три деценије „мировања“, отпочела у 2009. са реализацијом трогодишњег пројекта „Уређење Старог гробља“.  Идејним пројекат конзерваторско-рестаураторских радова, припремљен је у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе у Нишу. У 2009.и 2010 години завршени су одређени послови рестаурације, организованог чишћења простора и радови на „источној капији“.
детаљније
 
ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА КОЛЕКТОРУ У НОВОМ СЕЛУ
03.08.2011

После вишемесечних одлагања на расписивању конкурса и прикупљању тендерске докуметације данас су у насељу Градске општине Палилула- Ново село отпочели радови на изградњи атмосферског колектора. Извођаче радова, раднике водопривредног предузећа „Јужна Морава“, а.д. у реструктуирању, који су изабрани као најповољнији понуђач за извођење радова на изградњи колектора у улици „Топлички партизански одреда“ у Новом Селу, обишао је председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић са сарадницима.По речима Новице Станковића, техничког директора ВП „Јужна Морава“ и Дејана Ћирића, шефа градилишта, Уговорм о грађењу, који је потписан са ЈП „Дирекција за изградњу града Ниша“, предвиђено је да се радови на деоници од 940 метара улице „Топлички партизански одреди“ обаве у року од 120 дана.
детаљније
 
КОЊИ ОД СЛАМЕ И КУКУРУЗОВИНЕ
01.08.2011

Коњички клуб «НОНИУС», који успешно ради у Горњем Међурову, током прве недеље августа месеца, организовао је уметнички камп који је окупио ученике и професоре Средње уметничке школе у Нишу и студенте Академија уметности. Тема овогодишњег стваралаштва, у амбиенту села Горње Међурово, била је израда фигура од природних материјала- од сламе, кукурузовине и других пољопривредних производа. Под вођством професора Славка Пешића, подршку професора Славољуба Станковића, стваралачко умеће у овој „уметничкој дисциплини“ приказали су: Јелисавета Митић, Јована Николић, Сара Станковић, Мирјана Станишић, Милена Крстић, Деа Куртић, Ешко Куртић, Владимир Ђорђевић, Дуња Ћирић, Немања Савић, Јелена Живковић, Јелена Миљковић. Младим уметницима, учесницима кампа придружила су се и деца из села.
детаљније