АРХИВА ВЕСТИ ФЕБРУАР
 

ПЕРСОНАЛНЕ ПРОМЕНЕ И ЧЛАНСТВО У СКГО
28.2.2011

На 20. редовнoj седнице Скупштине Градске општине Палилула, којом је председавао Милан Ђурђевић, након усвајања Записника са предходне седнице Скупштине, донето је више одлука о персоналним пременама у саставу одборника oпштине. Донета је одлука о престанку мандата одборника Скупштине Градске општине Палилула Марине Блечић са листе Г17 плус–Млађан Динкић а потврђени су мандати новим одборницима Скупштине Градске општине Палилула Силвији Тодоровић и Миодрагу Тошићу, са листе Г17 плус – Млађан Динкић. Нови члан општинске Комисије за привреду, предузетништво и пољопривреду је Небојша Светозаревић. Одборници Скупштине усвојили су захтев секретара Скупштине градске општине Палилула Весне Јовановић Јанковић и донели решење о престанку њеног мандата, закључно са 21.мартом, због преласка на нову дужност.
детаљније

 

УСКОРО САЈАМ НЕКРЕТНИНА И ИНВЕСТИЦИЈА 2011
26.2.2011

City Marketing Centar у Нишу, организоваће 18. и 19. марта 2011. године, у Белом холу Дома Војске Србије, други Сајм некретнина и инвестиција 2011. Ова, већ традиционална привредна манифестација се остварује под покровитељством градских општина Палилула (www.palilula.eu), Медијана, Пантелеј и ЈП Завод за урбанизам Ниш. Ниш је град у којем живимо и радимо- кажу организатори Сајма. За многе то можда и није довољан разлог да би га волели, потребно је нешто више од тога. Треба му удахнути душу, треба га оживети. Да бисмо наш град подигли за још један степеник, након успешног прошлогодишњег првог Сајма некретнина и инвестиција, City Marketing Centar је покренуо организацију и другог Сајма некретнина и инвестиција који ће се одржати 18. и 19. марта 2011. године, у Белом холу Дома Војске Србије.
детаљније

 

РАД УПРАВА ПО ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА
25.2.2011

Локалне власти у Србији добиће помоћ службеника из Европе, који ће их саветовати како да воде пројекте по европским принципима. Пројекат је шанса да се локална управа потврди као партнер на путу ка ЕУ, изјавила је директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић, на недавно одржаном форуму „Локалне власти Србије на путу ка ЕУ“, који је у организацији СКГО одржан у Београду. Пилот пројекат под називом "Успостављање мреже службеника ЕУ у пет градова Србије", организовала је Канцеларија Владе за европске интеграције у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина у периоду од 1.07.2010. до   28.02.2011. Процес европских интеграција подразумева да више од половине европског законодавства треба да спроводе локалне самоуправе. Да би се оснажио њихов капацитет, у градовима Ужице, Врање, Ваљево, Ниш и Зрењанин, европски службеници требало би да помогну и у информисању грађана, али и бољем спровођењу закона на локалном нивоу.
детаљније

 

БИОМАСА наша МОГУЋНОСТ- oдјеци Националне конференције о биомаси
25.2.2011

Пружили смо корак ка уклањању не-техничких баријера, али нам предстоји дуг пут, да се у Србији и Граду Нишу отпочне са масовном употребом биомасе у енергетске сврхе-ово је само један од закључака Националне конференција о биомаси, која је протекле недеље одржана у Нишу,у оквиру реализације пројекта конзорцијума цивилног друштва „Agrovet Management Projekt“ и „ЕКОполис“.На овом скупу, који представља завршне активности на пројекту Не-техничке баријере за коришћење биомасе у енергетске сврхе“, представници јавног, цивилног и приватног сектора, имали су могућност да се упознају са анализама правно-администартивних, финансијских, економских, социјалних и информационих препрека и мерама за њихово спровођење. Конференција о биомаси у Нишу је окупила око 80 представника заи нтересованих страна са територије читаве Републике Србије.
детаљније

 

НА ЈУБИЛАРНОМ КУПУ ОСВОЈИЛИ ПРВО МЕСТО
24.2.2011

Поводом освајања првог места на „Десетом стонотениском купу железничких клубова Србије“, који је протеклог викенда одржан у Нишу, председник Скупштине Градске   општине Палилула, Милан Ђурђевић, примио је чланове Стонотениског клуба „Железничар“ Ниш. О програму активности Клуба и сарадњи са општином Палилула, говорили су Горан Милутиновић, потпредседник СТК „Железничар“ у Нишу и чланови такмичарске екипе, Жарко Степановић и Мирослав Станковић.Заједница железничких спортских клубова Србије и СТК ''Железничар'' Ниш, као организатори „Десетог стонотениског купа железничких клубова Србије“ угостили су шест екипа из четири града. Прво место у укупном пласману, и ове године освојила је екипа СТК ''Железничар'' Ниш, другопласирана је била екипа из Лајковца а трећепласирана из Сомбора.
детаљније

 

О ТРЕТМАНУ НЕОРГАНСКОГ ОТПАДА – РАЗГОВОР СА ЕВРОПСКИМ ЕКСПЕРТОМ
18.2.2011

У организацији Савета за заштиту животне средине града Ниша у сали Градске куће одржан је састанак заинтересованих страна са господином Ewaldom Spitalerom, европским експертом за управљање неорганским отпадом. Господин Спиталер тренутмо води пројекат техничке помоћи локалним управама за изградњу постројења за третман неорганског отпада на националном нивоу који финансира Европска унија. По речима Соње Поповић, председнице Савета, господина Spitalera многи памте док је као експерт GTZ-a радио на унапређењу управљања отпадом у Нишу. На овом састанку су размењене информације о актуелним пројектима, раду јавних комуналних предузећа, невладином сектору и моделима приватизације у овом сектору.
детаљније

 

У НИНУ ОБЈАВЉЕН ИНТЕРВИЈУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ НОВАКОВИЋЕМ
17.2.2011

У престижном недељном информативном гласилу НИН, број 3138 од 17.фебруара 2011. објављен је интервиу са проф.др Игором Новаковићем, председником Градске општине Палилула у Нишу. У рубрици „Бизнис клуб“, из пера уреднице Јованке Матић, публикован је текст, на две стране, под називом „Много наслеђених и много решених проблема“. О раду општине Палилула председник Новаковић између осталог каже: „Градска општина Палилула – Ниш по много чему је специфична у Србији, а пре свега по великом броју житеља у тешком социјалном стању. Званично општина има 80.000 становника, али се рачуна да има бар још 20.000 њих који нису пријављени, а припадају претежно избеглим и расељеним лицима и ромској популацији.Зато је у претходном двогодишњем периоду општинска управа радила пре свега на томе да дефинише и почне да реализује циљеве који су засновани на реалним потребама локалног становништва
детаљније

 

ЈАВНИ ПОЗИВ- ПОДРШКА ДЕЦИ И МЛАДИМА СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ
14.2.2011

Веће Градске општине Палилула, у складу са својом Одлуком бр. 16-2/11-03 од 14.02.2011.упутило је ЈАВНИ ПОЗИВ за пружање услуга у области социјалне заштите у оквиру пројекта ''Развој услуга социјалне заштите за децу са сметњама у развоју и њихове породице''. Циљ Јавног позива је унапређење система социјалне заштите у Градској општини Палилула у области заштите деце са сметњама у развоју пружањем услуге: помоћ и нега у кући за децу и младе са сметњама у развоју. Циљна група су деца и млади са сметњама у развоју. Предмет Јавног позива је избор пружаоца услуге намењене деци и младима са сметњама у развоју чијим се успостављањем унапређује квалитет живота деце и младих са сметњама у развоју кроз ванинституционални облик заштите деце.
детаљније

 

„ТВОЈИХ ПЕТ МИНУТА - НЕЧИЈИ ЦЕО ЖИВОТ“
11.2.2011

Екипа Завода за трансфузију крви Ниш уз подрушку Градске општине Палилула, у оквиру зимске кампање добровољног давања крви „Твојих пет минута, нечији цео живот“ дежурала је у просторијама месне канцеларије „Палилула“. Поред осталих становника са територије општине, у периоду дежурства од 9 до 13 сати, позиву да добровољно дају крв одазвали су се и председник општине проф.др Игор Новаковић и члан општинског Већа, Бобан Микић. Градска општина Палилула стално подржава овакве акције Завода за трансфузију крви, јер мислимо да јавне личности треба да дају пример осталим грађанима. На овај начин се подиже грађанска солидарност и утиче се на друштвену одговорност – рекао је Бобан Микић. У нишком Заводу за трансфузију кажу да овакве акције по градским општинама наилазе на добар одазив, и да у свакој општини имају по 20 до 30 давалаца приликом сваке посете.
детаљније

 

ПОДРШКА СТРАТЕГИЈИ ЛОКАЛНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА
9.2.2011

Градска општина Палилулаје је међу 12 општина у Србији која је, крајем прошле године, одабрана за техничку подршку процесу израде Акционог плана у оквиру компоненте општинско планирање Пројекта МСП ИПА 2007. Подршка развоју концепта пројеката, осим нишкој општини Палилула, понуђена је и општинама: Кањижа, Кула, Коцељева, Уб, Топола, Параћин, Трстеник, Рашка, Бојник, Власотинце, Трговиште и градовима Ужице и Нови Пазар.Овим поводом, након студијске посете проф.др Николаса Милеса, координатора за општинско планиранје (ГТЗ), у Градској општини Палилула је  одржан први састанак радне групе. Представнице ГТЗ, Јелена Михајловић-Танасијевић и Славка Зупан, и чланови општинског тима Палилуле: Бобан Микић, Љубиша Јаковљевић, Милош Стојадиновић, Ненад Павловић, Ана Стојковић, Драган Терзић и  Милан Николић разматрали су методологију израде Акционог плана СЛОР за ГО Палилула
детаљније

 

ПРВИ САСТАНАК МРЕЖЕ ЛОКАЛНИХ ПОВЕРЕНИКА СКГО
9.2.2011

У великој сали Скупштине Града Ниша одржан је први овогодишњи редовни састанак мреже локалних повереника градова и општина СКГО. Циљ окупљања повереника у Нишу био је договор о заједничким предстојећим активностима и унапређење информисања. Након уводне речи Дарка Дрндића, менаџера Саветодавног центра СКГО разматран је Извештај о раду повереника СКГО за 2010. годину. О ажурирању базе података СКГО о међународној сарадњи локалних самоуправа у Србији говорила је Нинослава Чехов, координаторка мреже локалних повереника СКГО. Говорило се и о акцији Формирања базе прописа општина и градова. Иван Миливојевић, менаџер Центра за обуку СКГО представио је Exchange 3 позив за подношење предлога пројеката за реализацију Пакета подршке општинама.
детаљније

 

"ДЕЦА СУ УКРАС СВЕТА"
5.2.2011

На клизалишту у дворишту школе „Свети Сава“, у суботу 5.фебруара, одржан је културно-забавни програм под називом „Палилулске зимске чаролије 2011“ који је организовала Градска општина Палилула. Након поздравне речи председника општине Палилула, професора др Игора Новаковића, наступио је композитор и познати естрадни уметник Миња Субота, песник Саша Божовић и дечији хор „Вилењаци“. Учеснике овог програма, који је реализован на територији ГО Медијана, поздравио је и Драгослав Ћирковић, председник ове суседне општине. Председник Новаковић је овим поводом подсетио бројну публику, да се под покровитељством Градске општине Палилула, током фебруара месеца, на клизалишту у основној школи „Свети Сава“, у сарадњи са спортским клубом ОКСИЏЕН (Оxyген) реализује Школа клизања.
детаљније

 

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ- У МК „ПАЛИЛУЛА“
5.2.2011

Годишњим планом и програмом обезбеђивања довољних количина крви и компонената крви,предвиђено је да се акција добровољног давања крви за запослене у општини Палилула  као и за грађане са територије општине одржи у петак, 11.02.2011, од 09 -13:00 сати, у сали месне канцеларије „Палилула“. Овај програм се одвија у оквиру акције „Твојих пет минута...нечији цео живот!“, Ово је још једна у низу активности добровољног давања крви коју у сарадњи са Градском општином Палилула остварује Завод за трансфузију крви у Нишу.
детаљније

 

ПАЛИЛУЛСКЕ ЗИМСКЕ ЧАРОЛИЈЕ
4.2.2011

Под покровитељством Градске општине Палилула, током фебруара месеца, на клизалишту у основној школи „Свети Сава“, спортски клуб ОКСИЏЕН (Оxygen) реализује Школу клизања. Овим поводом, у суботу 5.фебруара, у 12 сати, на клизалишту у дворишту школе биће одржан културно - забавни програм под називом „Палилулске зимске чаролије 2011“.Након поздравне речи председника општине Палилула, професора др Игора Новаковића, наступиће композитор и естрадни уметник Миња Субота, песник Саша Божовић и дечији хор „Вилењаци“. Уз већ антологијске песме за најмлађе: „Деца су украс света“, „Ишли смо у Африку“, „Разболе се лисица“, Миње Суботе; поезију Саше Божовића, Дечији хор „Вилењаци“ који ради при Студентском културном центру у Нишу,  премијерно ће отпеваће своју нову химну за коју је текст написао Саша Божовић а музику компоновао Драган Томић из Ниша. Обуком - школом скијања обухваћено је 65 деце.
детаљније

 
ПОКЛОНИ ЗА РОДИТЕЉЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ
2.2.2011

Три нишке породице, у којима родитељи са инвалидитетом имају децу, добиле су поклоне од Министарства рада и социјалне политике и Града Ниша, у сарадњи са Удружењем оболелих од дечије и церебралне парализе. Породице су добиле поклоне према њиховим потребама, тако да је неко добио колица, неко дечије седиште за ауто, одећу, а сви су добили дечију козметику и пелене – каже Зорица Стојиљковић, члан Већа ГО Палилула, која је предводила делегацију Града Ниша приликом овог обиласка. Милан Антић, један од родитеља, каже да је ово први пут да од државе добију помоћ и захвалан је на томе. Он је такође и изненађен оваквом посетом. Породица Антић живи од инвалидских пензија, а помоћ у подизању детета добијају од своје родбине.
детаљније
 
ГРАД И ОПШТИНЕ МОРАЈУ ИМАТИ БОЉУ САРАДЊУ!
2.2.2011

Због неизвршеног трансфера буџетских средстава Града Ниша у целости намењених за рад општина, насталим проблемима које у свом раду имају организације локалне самоуправе Града Ниша и слабом сарадњом са Управом за финансије Града Ниша и градоначелником Ниша у Медиацентру Ниш, одржана је конференција за новинаре. О актуелним питањима финасирања и рада нишких општина говорили су: проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула; др Лелица Костић, председница Градске општине Црвени Крст; и Зоран Видановић, председник градске општине Нишка Бања. „И у 2011.години отпочело се са нередовним финансирањем рада организација локалних самоуправа града Ниша. Планирани трансфер новца намењен општина опет касни и не преноси се у целости – истакли су челници општина. Више пута смо указивали на последице оваквог начина финансирања градских општина - истакао је председник општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, али нико не жели да то озбиљно схвати.
детаљније
 
СИРОМАШТВО И БЕДА, ТУ, ОКО НАС?
1.2.2011

Добривоје и Слободанка Златановић из Мраморског потока живе у кући од блата, туглари, која је у јако лошем стању. Улазна врата се не затварају како ваља. У једној просторији је због тога хладно као и напољу, а ништа боље није ни у другој соби, у којој се ложи, јер ни прозори одавно не дихтају како треба. Воду немају, а струја им је, због великог дуга, искључена пре неколико година. Слободанка је тешко болесна, готово непокретна, а социјална помоћ од 2.481 динара је почетком ове године, из непознатих разлога, укинута породици Златановић.„Раније смо супруга и ја ишли у надницу и тако смо зарађивали, а сада је она болесна, а ја не смем да је остављам саму, јер је ја и пресвлачим и подижем када треба. Пре неки дан сам је на кратко оставио, она је устала и пала. Бубрези су јој потпуно отказали, а сада је и рука боли – објашњава Добривоје. Они имају три ћерке, али свака од њих живи јако тешко, тако да од њих, како каже Златановић, помоћ не могу да очекују.
детаљније
 
ОБУСТАВА РАДА – УСЛУГЕ ГРАЂАНИМА РЕДОВНО
1.2.2011

Управа Градске општине Палилула је обуставила рад, у уторак 1.фебруара, због неизвршеног трансфера буџетских средстава Града Ниша намењених за рад општина. Овим поводом јавности се обратио председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић. Он је истакао да ће се упркос штрајку запослених, услуге грађанима одвијати редовно на шалтерима у општини. Руководство општине се солидарише са запосленима општине чије су плате веома скромне а одговорност и обавезе повећане. „Отпочели смо годину са неизвесним финансирањем рада организација локалних самоуправа града Ниша.Планирани трансфер новца намењен раду Градске општине Палилула опет касни - рекао је председник општине проф.др Игор Новаковић. Више пута смо указивали на последице оваквог начина финансирања градских општина. Због нередовног прилива планираних средстава, кашњења и пребацивање трансфера у деловима, угрожена је ликвидност Општине.
детаљније