АРХИВА ВЕСТИ ЈУЛ
 

ПАРТНЕРСТВО УЗ МЕМОРАНДУМ
27.07.2011

Представници организација цивилног друштва, које су прихватиле позив Градске општине Палилула о сарадњи на реализацији заједничких пројеката и остваривању Стратегије развоја општине, потписали су МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ. На овај начин НГО сектор и општина Палилула, као једна од организација локалне самоуправе Града Ниша, радиће на остваривању развојног концепта, под мотом, „ПАРТНЕРСТВОМ ЗА МОДЕРНУ   ПАЛИЛУЛУ“.Уговоре је потписао, са представницима 33 организација цивилног друштва, по овлашћењу председника општине, Бобан Микић, члан општинског Већа а у име НГО организација, речи захвалности организатору скупа је пренела Јелена Голубов-Тодоровић.
детаљније

 

ЛЕДИБ СУФИНАНСИРА 14 РАЗВОЈНИХ ПРОЈЕКАТА У 11 ОПШТИНА
22.07.2011

У другом отвореном позиву за развојне пројекте, кроз Програм Локалног Економског развоја на Балкану – ЛЕДИБ, десет општина: Алексинац, Дољевац, Гаџин Хан, Мерошина и Ражањ, градске општине Палилула, Црвени крст, Медијана, Нишка Бања, Пантелеј и Град Ниш, потписало је  уговоре са ЛЕДИБ-ом. Укупна вредност 14 уговора, потписаних са 11 јединица локалних самоуправа износи 283.000,00 евра, са финансијским учешћем општина од минималних 10 до чак 50 подсто суфинансирања.На свечаности, која је овим поводом одржана на летњој Позорници у Тврђави, представници ЛЕДИБ програма, као и представници општина–координатори активности, говорили су представницима медија о почетку активности и садржају одобрених пројеката.
детаљније

 

ПОЧЕО ЛЕТЊИ АКАДЕМСКИ КУРС
21.07.2011

Чувај данас, за боље сутра”, назив је четвртог Међународног летњег академског курса, који је 21 јуна отворен у Великој сали Универзитета у Нишу у организацији локалне БЕСТ групе Ниш. Након поздравне речи организатора, представника Универзитета, приказан је краћи документарни филм и одржана презентација учесника-“Company Hour“, где су компаније представиле  повезаност са темом курса и мотив да подрже овај догађај студената.Академски курс "Save for Tomorrow - Save Tomorrow!" ("Сачувај данас за боље сутра"), који се реализује у сарадњи са Универзитетом у Нишу и покровитељством Градске општине Палилула, одржаће се од 20-30. јула и окупиће 25 студената са разних европских универзитета и 25 студената са Универзитета у Нишу. 
детаљније

 

УГОВОРИ ЗА ПОДРШКУ МАЛИМ И СРЕДЊИМ ПРЕДУЗЕЋИМА
15.07.2011

У Градској општини Палилула потписана су два уговора о наменској донацији, којим ЛЕДИБ програм наставља са подршком пројектним активностима општине Палилула. Уговоре су потписали, у име донатора, Карстен Лунд, директор програма ЛЕДИБ и проф.др Игор Новаковић,  председник општине Палилула.Први уговор о наменској донацији се односи на реализацију пројекта “Оснивање пројектног центра Градске општине Палилила”, којим је ЛЕДИБ одобрио 1.439.200 динара. Општина Палилула учествује са 15 одсто укупних средстава пројекта што износи 266.527 динара.
детаљније

 

МОНИТОРИНГ РАДОВА НА БУБЊУ
13.07.2011

Помоћник начелника Управе Градске општине Палилула Славољуб Савић, са сарадницима, обишао је раднике ЈКП «Нишстан» који изводе радове на реконструкцији амфитеатра Летње позорнице на Бубњу. Овим поводом извршен је краћи мониторинг радова на овом објекту. Амфитеатар Летње позорница на „Бубњу, по завршетку радова, који се очекују до средине августа месеца, добиће нове столице, струју, воду сређену бину са филмским платном. Највећи део потребних средстава од два милиона и 500.000 динара већ је обезбеђен захваљујући Министарству за државну управу и локалну самоуправу и спонзорима «Филмских сусрета».
детаљније

 

РЕГИОНАЛНА САРАДЊА У ТРОУГЛУ : ПАЛИЛУЛА-СВОГЕ-КИРИШИ
11.07.2011

Поводом обележавања дана општине Своге, ову братску општину, која се налази у саставу Софијске области у Бугарској, посетила је делегација Градске општине Палилула. За Милана Ђурђевића, председника Скупштине општине Палилула, Бојана Илића, начелника Управе општине Палилула и Милоша Стојковића, члана општинског Већа, приређен је срдачан пријем. Овим поводом, председник општине Своге, Емил Атанасов, са сарадницима, представио је и делегацију друге братске општине, из града Кириши, Лењинградска области у Русији. То је био повод да се челници три града из Бугарске, Србије и Русије, боље упознају, учврсте контакте и размене информације о активностима и пројектима од међународног значаја.
детаљније

 

ПОКЛОНИ ЖИВОТ!
08.07.2011

Председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, још једном је упутио позив грађанима, посебно добровољним даваоцим крви али и свима који осећају потребе, да се одазову акцији типизације - ПОКЛОНИ ЖИВОТ, која ће се одржати у Нишу, у суботу 09.07.2011. у Дому војске Србије (од 09 до 18 часова). Ја ћу са својим сарадницима, каже председник Игор Новаковић понудити крв и очекујем да ће то учинити и сви они који могу да замисле шта значи нестанак једног живота. Овом активношћу помажемо нашем младом суграђанину Томиславу Цветковићу (има 34 год.) који болује од  акутне линфобласне леукемије чији је живот тренутно угрожен, али и другим пацијентима. Потребна је хитно проналажење подударног потеционалног донора.
детаљније

 

ОБЕЛЕЖАНА 70-та ГОДИШЊИЦА ОД ПОЧЕТКА АНТИФАШИСТИЧКЕ БОРБЕ
У СРБИЈИ НА КАМЕНИЧКОМ ВИСУ
07.07.2011

На Каменичком Вису крај Ниша, прогодном свечаношћу обележена је 70. годишњица почетка борбе народа у Србији против фашистичког окупатора у Другом светском рату. У присуству бораца и чланова породица палих бораца, резервних војних старешина, представника организација и установа, на спомен обележје, венце је положила: делегација Скупштине града Ниша, на челу са председником проф.др Милетом Илићем; председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, представници општина Пантелеј и Медијана. О овом значакном јубилеју говорио је Ставан Васић, председник Градског одбора СУБНОР-а у Нишу. Он је истакао „да је наша историјска дужност да бранимо ову нашу дивну земљу, њено достојанство и традиције, тековине наших предака.
детаљније

 

ПОКЛОНИ ЖИВОТ
05.07.2011

Градска општина Палилула позива грађане, посебно добровољне даваоце крви, да се одазову Добровољној акцији типизације - ПОКЛОНИ ЖИВОТ, која ће се одржати у Нишу, у суботу 09.07.2011. у Дому војске Србије (од 09 до 18 часова). За типизацију ће се од појединаца узимати периферна крв и према важећим етичким стандардима, даваци периферне крви потписаће информисани пристанак (informed consent).Овом активношћу помажемо нашем младом суграђанину Томиславу Цветковићу (има 34 год.) који болује од  акутне линфобласне леукемије типа   B (B–CCLC 91.0). Лечен је у Нишу од 2008. године 30 месеци и након 6 месеци од задње терапије одржавања долази до релапса болести. Томислав је ожењен супругом Јованом која је доктор медицине и у петом је месецу трудноће.
детаљније

 

PORODICA BOJANE I IVANA ŽIHE I PORED MULTIPLE SKLEROZE POSTALI RODITELJI
05.07.2011

Pomoćnik ministra u Ministarstvu rada i socijalne politike, Vladimir Pešić, u okviru aktivnosti pomoći osobama sa invaliditetom koji postaju roditelji, sa predstavnicima niških opština, Zoricom Stoiljković, članicom Veća GO Palilula i Novicom Simićem, načelnikom opštinske Uprave GO Medijana, obišli su porodicu Žiha, u niškom naselju ''Duvanište'' i uručiti poklone najmlađem članu porodice, maloj Milici. Pokloni su zajednička donacija ministarstva i gradskih opština Palilula i Medijana. Bojana (35) i Ivan (32) Žiha iz Niša i pored toga što boluju od multiple skleroze, odlučili su se za potomstvo i od pre dva meseca u njihovoj kući u ulici Radoja Dakića br 35, čuje se plač male Milice. Baš na Đurđevdan carskim rezom mama Bojana je rodila malu Milicu. I to sve ne bi bilo tako neobično da se tata Ivan i mama Bojana na ovaj korak nisu odlučili i pored toga što boluju od multipleskleroze već više od desetak godina.
детаљније

 

АЛЕКСАНДАР СА „УНИ СТЕФОМ“ ОЧИСТИО ГРАФИТЕ
02.07.2011

Тек реновирана ограда Старог гробља „Горица“ недавно је осванула са бројним графитиама. Ова ситуација и позив председника Градске општине Палилула, проф.др Игора Новаковића није оставила равнодушним нашег суграђанина Александра Стојановића, власника успешне фирме „УНИ СТЕФ“, који је у општини Палилула, за потребе санирања нанете штете, уступио своју специјалну машину за уклањање графита. Ради се о савременом компресору вредном неколико стотина хиљада евра која натписе са зграда и ограда уклања методом пескарења сувим ледом под притиском од чак 750 бара. То је еколошка метода без трунке хемикалија. Графити се потпуно уклањају, с тим да фасада остаје неоштећена, без трагова чишћења, каже Стојановић.
детаљније