АРХИВА ВЕСТИ МАЈ
 

МОНОГРАФИЈА ПАЛИЛУЛЕ ЗА ПРЕДСЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ
23.05.2011

Председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић уручио је нулто издање монографије Градске општине Палилула, др Славици Ђукић-Дејановић, председници Скупштине Србије, која је била у једнодневној посети Граду Нишу и општини Палилула. Овим поводом, председник Новаковић је упознао председницу Скупштине Србије о значају овог издавачког пројекта, који ће се појавити 3.јула, у оквиру традиционалне манифестације културе «Палилулско вече», и промоцији градске општине Палилула у Региону. По оцени рецензената проф.др Драгана Николића и проф. др Миомира Наумовића, „Монографија «НИШКА ПАЛИЛУЛА», аутора Јовице Васића, представља једну заокружену целини која на најбољи начин одсликава прошлост и садашњост општине Палилула, али шире посматрано, она је и значајан допринос бољем упознавању и историје Ниша.
детаљније

 

БИЦИКЛА СА КОРПОМ ПОРОДИЦИ ОСМАНА КУРТИЋА
19.05.2011

У сарадњи са ромском организацијом Центар за активну комуникацију председник Скупштине Градске општине Палилула Милан Ђурђевић и члан Већа општине Милош Стојковић, уручили су трећу бициклу са корпом за сакупљање секундарних сировина Осману Куртићу из насеља Делијски вис. Ово је део акције у оквиру пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, из програма  Exchange 3. Градска општина Палилула je од 16-19.маја уручила три бицикле са корпом за послове сакупљања секундарних сировина, најугроженијим лицима ромске популације. По речима председника општине проф.др Игора Новаковића, ова активност има социјалну компоненту и обезбеђује да лица ромске популације која сакупљају отпад на територији општине Палилула, то чине на савремен начин, не загађујући животну средину.Осман се три године бави сакупљањем папирног отпада. Са супругом Уснијом и троје малолетне деце живи у улици Хиландарски метох.
детаљније

 

ОБЕЗБЕЂЕНО 80 МИЛИОНА ЗА ОКРЕТНИЦУ И УЛИЦУ У НОВОМ СЕЛУ
18.05.2011

Ова недеља ће у општини Палилула бити уписана као велики успех руководства и становника ове организације локалне самоуправе и града Ниша у остваривању инфраструктурних пројеката о којима се годинама само говорило и обећавало а  радови никако да почну. Велико је задовољство што данас, у присуству мојих колега, руководства Града, менаџмента ЈП Путеви Србије, Предузећа за путеве Ниш, могу најавити почетак радова на регулацији окретнице код Апелационог суда и улице „Топлички партизански одреда“ у Новом Селу-рекао је на пригодној свечаности проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Вреднос ових радова, у првој фази, износи око 80.милиона динара. Председник општине Палилула је овим поводом предао признање општине, Зорану Дробњаку, директору јавног предузећа „Путеви Србије и изразио захвалност за подршку иницијативи општине и  Бранку Ружићу, народном посланику и шефу посланичке групе СПС-ЈС.
детаљније

 

СТУДЕНТИ ОЛАКШАВАЈУ САОБРАЋАЈ НА ПАЛИЛУЛСКОЈ РАМПИ
18.05.2011

Група студената Електронског факултета Универзитета у Нишу подржана  од стране Програма „Партнерство за образовање и развој заједнице“ (ПЕЦД програм) и компаније Philip Morris Operations a.d. израдила је бежични систем сигнализације  којим се олакшава саобраћај на једној од најпрометнијих нишких раскрсница– Палилулској рампи. Овим поводом у Лабораторији на Електронском факултету у присуству бројних званица и студената, симулиран је рад опреме која ће 26.маја  бити постављена на раскрсници.Пројекат је представио Валентино Николић, вођа пројекта у присуству доцент др Зоран Јовановић, ментора пројекта, професор др Драгана Антића, декана Електронског факултета, професор др Игора Новаковића, председника градске општине Палилула, Владислава Ивковића, начелнице Управе за комуналну делатност, енергетику и саобраћај Града и Данијеле Марвић, координаторке ПЕЦД програма.
детаљније

 

ДРУГА БИЦИКЛА УРУЧЕНА ПОРОДИЦИ РУСИТОВИЋ
17.05.2011

Председник градске општине Палилула, проф др Игор Новаковић са сарадницима, предаo је ДРУГУ опремљену бициклу, за сакупљање отпада, НЕДИЈИ РУСИТОВИЋ (самохраној мајци четворо деце) која живи у улици Сточни трг 27.Ова активност се остварује у оквиру пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, из програма  Exchange 3, Градска општина Палилула, ове недеље (од 16-19.маја) поделиће три бицикле са корпом за сакупљање секундарних сировина, најугроженијим лицима ромске популације. По речима председника Новаковића, акција има социјалну компоненту и обезбеђује да лица ромске популације, која сакупљају отпад на територији општине Палилула, то чине на савремен начин.
детаљније

 

ГРАФИТИ И ПОДСТИЦАЊЕ НАЦИОНАЛНЕ НЕТРПЕЉИВОСТИ
12.05.2011

Исписивање графита на спомен обележје стрељаним грађанима у Другом светском рату на Бубњу, поново је изазвало реаговање јавности. Огласио се и Центар за активну комуникацију и Одбор за људска права Рома са захтевом да се уклоне „дискриминациони графити“. Овим поводом у спомен парку „Бубањ“ окупили су се представници руководства општине Палилула, организација цивилног друштва и медија. По речима проф.др Игора Новаковића, Градска општина Палилула је поднела кривичну пријаву, Основном тужилаштву у Нишу,  против НН лица, због основане сумње да је на спомен обележју стрељаним родољубима у Спомен парку „Бубањ“ исписало речи којима се изазива расна, верска и национална  мржња и подстиче дискриминација.“На овом простору су фашисти у знак одмазде стрељали Србе, Јевреје, Роме. Данас неофашисти покушавају неприхватљивим порукама да шире мржњу и нетрпељивост међу становницима Палилуле-истакао је председник Новаковић.
детаљније

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА И ФЕСТИВАЛ
9.05.2011

Фото изложбу „Ниш на европском путу“ и другу по реду, филмску манифестацију „Дани европског филма“, које су организоване поводом обележавања Дана Европе-Дана победе над фашизмом, отворио је у Нишком културном центру, проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Он је изразио задовољтво што се ови догађаји у култури одржавају под покровитељством и на територији општине Палилула, која је као организација локалне самоуправе јасно у својим стратегијама развоја дефинисала свој европски пут развоја. „Етнички и верски општина Палилула је хетерогено подручије на чијој територији живи више од 15 националних заједница-националних мањина. Они живе у међусобном уважавању и толеранцији.“ Председник Новаковић је посебно захвалио својим колегама, председницима општина Медијана и Пантелеј што су подржали организаторе догађаја: Француски институт у Нишу, Нишки културни центар и Медиа центар Ниш.
детаљније

 

ДАН ЕВРОПЕ ОБЕЛЕЖИЋЕ СЕ ЕВРОПСКИМ ФИЛМОМ
9.05.2011

Поводом 9. маја–Дана Европе, Француски институт Ниш, Нишки културни центар и Медиа центар Ниш, уз подршку градских општина Палилула, Пантелеј и Медијана, организују други по реду филмски фестивал „Дани европског филма".Девет земаља Европске уније(Француска, Шпанија, Холандија, Словачка, Мађарска, Бугарска, Белгија, Италија, Данска) представиће Нишлијама, од 9. до 12. маја, у малој сали Нишког културног центра по једно остварење из своје филмске продукције.На конференцији за медије у МЕДИА ЦЕНТРУ НИШ, о програму ове манифестације говорили су: Азилиз Тупен, директорка Француског института у Нишу, проф. др Игор Новаковић, председник ГО Палилула, Дејан Дабић, уредник програма Нишког културног центра, Драгана Михајловић, шефица кабинета ГО Пантелеј, Гордана Ливада, чланица Већа ГО Медијана и Младен Велојић, директор Медиа центра Ниш.
детаљније

 

ЕВРОПСКА ПОЛИТИКА ДОЖИВОТНОГ УЧЕЊА
9.05.2011

На позив ТАЕКС одељења Генералног директората Европске комисије за проширење и европску суседску политику, члан Већа Градске општине Палилула Зорица Стоиљковић, учествовала је на конференцији у Бриселу од 1. маја до 4. маја 2011. године.Тема ове конференције је била ''Стручно усавршавање''. Српску делегацију у Бриселу чинила су још четири представника локалне самоуправе ( из Ваљева, Уба, Пирота и Кањиже), као и представници осталих земаља Западног Балкана.Циљ ове конференције је био да се представницима Комитета Региона пренесу искуства о систему образовања код нас, али и да се представници земаља Западног Балкана упознају са европском политиком доживотног учења, стручног усавршавања и обуке, примерима реформе јавне управе, процесом доношења одлука у Европској унији, као и образовним политикама.
детаљније

 

ВЕЛИКА АКЦИЈА - ЕКОЛОШКЕ ОДГОВОРНОСТИ
7.05.2011

Сунчан дан и још више јак мотив да се учествује у акцији пролећног чишћења и уређења спомен комплекса парка „Бубањ“, под мотом „Ја сам 7.маја на Бубњу а ти?“ окупио је протеклог викенда у Нишу, на истом задатку, преко 1500 грађана-волонтера, ученика, студената, припадника Војске, раднике локалних управа и јавних установа града Ниша. На позив домаћина, председника Градске општине  Палилула, професора др Игора Новаковића, акцију је подржао Град Ниши али и Министарство животне средине, рударства и просторног планирања, Војска Србије. У раним јутарњим сатима, код спомен обележја „три песнице“ на Бубњу, дошли су и градоначелник Ниша мр Милош Симоновић, председник Градске општине Медијана, Драгослав  Ћирковић, директор кампање Очистимо Србију Милан Кинђић.
детаљније

 

ДОБРОДОШЛИ  У СПОМЕН ПАРК БУБАЊ
7.05.2011

Под мотом, „Ја сам 7.маја на Бубњу а ти?“, на простору спомен парка „Бубањ“, у суботу 7.маја, одржаће се пролећна акција уређења и чишћења овог спомен комплекса. Добродошли! Активност се остварује у оквиру програма националне кампање „Очистимо Србију“ и светске еколошке кампање „Clean up the World - Очистимо свет 2011“,  под покровитељством Градске општине Палилула и подршку Министарства животне средине и просторног планирања.Окупљање волонтера је од 09:00 сати на платоу код спомен обележја. У активностима уређења, поред чланова невладиних организација и заинтересованих грађана,  учествоваће и сви запослени општинске Управе Палилуле, одборници, чланови Савета грађана.Циљ акције је уклањање сметлишта и депонија и уређење зелених површина Спомен парка Бубањ.
детаљније

 

ЛИЦЕ ЕВРОПСКЕ ПАЛИЛУЛЕ
7.05.2011

Eстетско и међублоковско уређење простора у Градској општини Палилула, део је свакодневних активности руководства ове организације локалне самоуправе Града Ниша. У сусрет одржавању традиционалне манифестације „Палилулско вече 2011“ биће промовисано више пројеката који ће допринети остваривању постављеног циља. На Палилуској рампи, уклоњена je метална ограда и ово „пешачко острво“ украшено је жардињерама са цвећем. Овај део насеља обишао је председник општине професор др Игор Новаковић са помоћником начелника општинске управе Славољубом Савићем. У сусрету са новинарима, на „пешачком острву“ преко пута Палилулске пијаце, председник Новаковић је најавио сређивање семафорских стубова на раскрсницама око Палилулске рампа као и постављање ултразвучних сензора, дисплеја и говорних аутомата за слепа и слабовида лица.
детаљније

 

ЈА САМ 7.МАЈА НА БУБЊУ, А ТИ?
7.05.2011

У оквиру програма националне кампање „Очистимо Србију“ и светске еколошке кампање „Цлеан уп тхе Wорлд - Очистимо свет 2011“, у суботу, 7.маја, у спомен парку „Бубањ“ у Нишу, под покровитељством Градске општине Палилула и подршку Министарства животне средине и просторног планирања, одржаће се велика акција пролећног чишћења и уређења овог меморијалног комплекса, под мотом „Ја сам 7.маја на Бубњу а ти?“. Циљ акције је уклањање сметлишта и депонија и уређење зелених површина Спомен парка Бубањ. „Зашто Спомен парк Бубањ?- Зато што је друго по величини стратиште из Другог светског рата под заштитом државе.- Зато што је најближе излетиште Нишлија.- Зато што волимо свој град и желимо да уживамо у чистој средини.
детаљније

 

КОНЗУЛ ЈУРУКОВ И ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ НОВАКОВИЋ,
ПОЛОЖИЛИ ЦВЕЋЕ НА СПОМЕН КОСТУРНИЦУ
5.05.2011

На позив Генералног конзулата Републике Бугарске у Нишу, председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић и конзул Николај Јуруков, у присуству представника организација и удружења Бугарске националне мањине у Нишу, положили су цвеће на Спомен костурницу бугарских оружаних снага која се налази на територији општине Палилула у насељу Ледена стена.Спомен костурница је подигнута 1948. године и у њој је сахрањено око  2500 хиљаде припадника бугарских оружаних снага (Друга бугарска армија) палих у завршним операцијама борбе против немачких окупатора на територији бивше СФРЈ.Завод за заштиту споменика културе у Нишу је 2005. године израдио пројекат рестаурације и конзервације овог спомен обележја. У току је активност подршке пројекту у надлежним министарствима Владе Бугарске и Владе Србије, као и подршка донатора. Реконструкцијом новог булевара “Димитраја Туцовића” у општини Палилула и ово спомен обележје добиће одговарајућу намену.
детаљније