АРХИВА ВЕСТИ МАРТ
 

ПРИМЕЊЕНА УМЕТНОСТ МЛАДИХ УМЕТНИКА
30.3.2011

"Магичне руке", назив је изложбе накита и одевних предмета, која ће се под покровитељатвом Градске општине Палилула и Нишког културног центра  одржати у суботу, 02.04.2011.године, у холу Нишког културног центра, ул.Станоја Бунушевца бб. На конференцији за новинаре, која је овим поводом одржана у општини Палилула, о овом пројекту говорили су Бобан Микић, члан Већа општине Палилула, Марија  Радосављевић, професорка Уметничке школе у Нишу и Ангелина Андрејевић, дипломирана дизајнерка ентеријера. По речима  Бобина Микића, општина Палилула подржава младе уметнике примењене уметности, како би били препознатљиви широј заједници. На једнодневној изложби у холу Нишког културног центра, од 13:00-21:00 сат, биће изложен накит и одевни предмети ручне и уникатне израде као и ткани предмети удружења жена из Сврљига – „Златне нити“ и Уметничке школе у Нишу.
детаљније

 

И ПОВРТАРИ ПОМАЖУ СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ СТАНОВНИКЕ
29.3.2011

У времену у којем живимо све мање је људи који имају могућност и осећај за солидарност и доброчинство. Позитивних примера ипак има. Протекле недеље, пољопривредно газдинство породице Митровић из села Бубањ донирало је Студентском центру Ниш, 200 кг спанаћа. На овај корак су се Митровићи одлучили пре свега из хуманих разлога јер нису желели да преостали спанаћ, из пролећне бербе, пропадне у баракама. Велибор и Десанака Митровић се већ 5 година интензивно баве повртарством у пластеницима. Тренутно користе четири пластеника за ову пољопривредну производњу, која је организована у селу Бубањ.билазећи домаћинства на територији градске општине Палилула у оквиру општинског пројекта из програма Exchange 3, који је усмерен на оснаживање рањивих група, практично смо се уверили да је на нашој територији велики број породица које су тешког материјалног стања - каже Бобан Микић, члан општинског Већа.
детаљније

 

СА ПРОЛЕЋЕМ И МЕЂУБЛОКОВСКО ЗЕЛЕНИЛО
28.3.2011

Са првим пролећним данима у Градској општини Палилула најављено је и остваривање Програма активности на уређењу међублоковског простора као и подршка бројним иницијативама грађана у насељима општине. У току је озелењавања међублоковског простора у насељу Расадник, које је обишао Милош Стојковић, члан општинског Већа. „Наш циљ је повећање зелених и парковских површина у Палилули-истакао је већник Стојковић.  Поводом светског Дана шума и Дана вода, учествовали смо са нашим грађанима у уређењу и чишћену простора велике парковне површине у насељу Ледена Стена а затим и корита Габровачке реке у насељу „Црвена Звезда“. Међублоковски простор у насељу Расадник овом акцијом је добио нови сјај. Иначе, уређење зелених површина, прате и нови садржаји као што су постављање мобилијара, љуљашки, тобогана за рекреативне активности најмлађих становника.
детаљније

 

АКТИВНОСТИ И ПРОГРАМ EXCHANGE 3 У НОВОМ ПРОСТОРУ
28.3.2011

Просторије старог млина у селу Габровац, захаљујући подршци Градске општине Палилула, адаптиране су и опремљене за окупљање и друштвене активности становника овог насељеног места. Село Габровац има преко 1700 становника. Велики број радно способног становништва је у процесу приватизације предузећа остао без посла а има и око 400 пензионера. По речима Југослава Живковића и Светислава Петровића, одборника у Скупштини општине Палилула, нови простор имаће важну улогу у окупљању становника и одржавању састанака. Овим поводом председник општине Палилула, проф.др Игор Новаковић и председник Скупштине Милан Ђурђевић, са сарадницима, обишли су село и са члановима Савета грађана и заинтересованим становницима разговарали о приоритетима развоја. Градска општина Палилула у својој Стратегији развоја даје посебан приоритет активностима на побољшању квалитета живота становника у насељима, како у граду тако и на селу.
детаљније

 

ГРАЂАНИ ОДГОВОРНИ ЗА ПОСЛЕДИЦЕ ЗАГАЂЕЊА ВОДЕНИХ РЕСУРСА?
27.3.2011

СВЕТСКИ ДАН ВОДА, обележен је протеклог викенда радним активностима на уређењу корита нишке Габровачке реке, у делу насеља Црвена звезда. Под покровитељством Градске општине Палилула и подршку ЈКП “Медиана“ и ЈКП „Наисус“, конзорцијум организација цивилног друштва са медијском ЕКОПОЛИСмрежом, грађанима овог насеља, удружењем Пулс, представницима   Канцеларија за младе Палилула, успешно су организовали још једну еколошку акцију. По речима Милана Ђурђевића, председника Скупштине општине Палилула, ова активност је реализована под мотом "Вода за градове:Одговор урбаним изазовима". Сакупљен оптпад одмах су преузели радници ЈКП Медиана. Било је ту аутомобилских гума, тепиха, пластике али и другог отпада из домаћинства. Акција је била и упозорење несавесним становницима овог дела града да ће у наредном периоду комунална полиција реаговати одлучније у случајевима који нарушавају хигијену у насељима.
детаљније

 

НОВО ВОЗИЛО ЗА ЈАЧАЊЕ КАПАЦИТЕТА
26.3.2011

Из пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, градској општини Палилула у Нишу обезбеђено је једно теренско возило марке HYUNDAI IX35 2.0. које је представљено јавности у селу Бубањ, у присуству чланова мобилног тима пројекта и руководства општине. Вредност возила, које је донирала Европска унија из програма Exchange 3, је 16.000 евра, без царине и пореза. На основу међународних уговара, донације из ЕУ не подлежу пореским и царинским обавезама. По речима председника општине, проф,др Игора Новаковића, ово возило је намењено јачању капацитета општине Палилула у области психо-социјалне и превентивне медицинске помоћи и стварање одрживог и интегрисаног модела "заштите у заједници", на лицу места, за осетљиве групе у друштву и активности мултидисциплинарних мобилних тимова. Ново превозно средство ће олакашти рад мобилних тимова и надлежних служби Управе општине на терену,
детаљније

 

PALILULA U SATU ZA NAŠU PLANETU
25.3.2011

Poštovani stanovnici Palilule, građani Niša, pozivamo Vas da se ovog vikenda aktivno uključimo u obeležavanje globalne akcije “Sat za našu planetu”!Earth Hour“ je međunarodna inicijativa nastala 2007. godine u Australiji-Sidneju. Start je bio uspešan i narednih godina sve veći broj zainteresovanih se priključivao programu. Prošle, 2010. godine kampanji se priključilo 128 zemalja sa preko 4.500 gradova koji su ostali u mraku kako bi pružili podršku očuvanju planete. U Srbiji, akciju je podržalo 40 gradova i opština medju kojima je bila i Gradska opština Palilula sa organizacijama civilnog drustva i medijskom EKOpolis mrežom. Danas ovu akciju podržava više miliona istomišljenika u preko 6.000 gradova širom sveta. „Klimatske promene su realnost u kojoj živimo i koja nas stalno podseća da smo, kao deo globalne zajednice, jedino mi odgovorni za budućnost života na našoj planeti. Cilj ove aktivnosti je da simbolično pošaljemo poruku da svako od nas može da učini velike stvari ukolko izmeni svakodnevne navike i racionalno raspolaže sa resursima“.
детаљније

 

"ВОДА ЗА ГРАДОВЕ-ОДГОВОР УРБАНИМ ИЗАЗОВИМА"
25.3.2011

Поводом СВЕТСКОГ ДАНА ВОДА, под покровитељством Градске општине Палилула и ЈКП„Наисус“, Савет грађана насеља „Црвена Звезда“, конзорцијум организација цивилног друштва са медијском ЕКОПОЛИСмрежом, Канцеларија за младе Палилула, ЈКП “Медиана“, организују у суботу, 26.марта, код новог моста на Габровачкој реци, еколошку акцију на обали Габровачке реке. Под мотом "Вода за градове:Одговор урбаним изазовима"представници руководство општине Палилула, јавног комуналног предузећа „НАИСУС“, организација цивилног друштва, обратиће се јавности и узети учешће у активностима чишћења обале Габровачке реке. Радна активност чишћења на овој локацији одвијаће се од 10:00 до 13:00 сати. Градска општина Палилула је од 2006.године партнер и учесник на бројним еколошким пројектима од националног и међународног значаја: „Очистимо свет - Clean up the World -Очистимо Србију“, које остварује у сарадњи са ЕКОполисом и другим организацијама цивилног друштва.
детаљније

 

ОПШТИНЕ И НЕВЛАДИН СЕКТОР У АКЦИЈИ
21.3.2011

СВЕТСКИ ДАН ШУМА-21.март, обележен је у Нишу заједничком акцијом организација цивилног друштва и локалних органа власти. У томе су предњачиле градске општине Палилула и Пантелеј. Прво је у недељу, под покровитељством Градске општине Палилула, Удружење грађана ПУЛС и конзорцијум организација цивилног друштва са медијском ЕКОПОЛИСмрежом, ученицима школа, комуналних предузећа, саветом грађана и Канцеларијом за младе Палилуле, организовало акцију чишћења и садњу нових стабала у зеленом простору, који се налази између две школе - Основне школе „Бубањски хероји“ и Специјалне школе „Бубањ“. Радна активност на овој локацији окупила је око 40 волонтера, грађана овог дела насеља у Палилули и чланова невладиног сектора. Радило се по хладном и кишовитом времену од 10:00 до 14:00 сати уз подршку радника ЈКП „Медијана“ и ЈКП “Горица“.
детаљније

 

ПОВЕЋАТИ ОБИМ САРАДЊЕ У ИЗРАДИ ПРОЈЕКАТА
21.3.2011

У циљу успешног остваривања Стратешког плана развоја Градске општине Палилула, унапређења квалитета живота грађана и квалитетније сарадње са организацијама цивилног друштва, управама и установама Града, на изради пројеката од интереса за локалну заједницу у 2011, председник општине, проф. Др Игор Новаковић, одржао је радне састанке са челницима  организација „Проактив“, „Протекта“, Обласне развојне агенције „Југ“, Канцеларије за локални економски развој „Клер“ а у припреми је и састанак са тимом Пројектног центра-Управе за пољопривреду, одрживи развој и заштиту животне средине града Ниша и другим заинтересованим организацијама. Овим поводом, представници руководства и пројектног тима општине Палилула разменили су пројектне идеје, погледе на локални и регионални развој, разговарали о могућностима сарадње јавног и невладиног сектора у процесу придруживања наше земље ЕУ, унапређењу пројектних активности.
детаљније

 

„САЧУВАЈМО ШУМИЦУ - ПЛУЋА ЛЕДЕНЕ СТЕНЕ“
18.3.2011

Поводом СВЕТСКОГ ДАНА ШУМА, под покровитељством Градске општине Палилула, Удружење грађана ПУЛС и конзорцијум организација цивилног друштва са медијском ЕКОПОЛИСмрежом, ученицима школа, комуналних предузећа, саветом грађана и Канцеларијом за младе Палилуле, организују акцију чишћења и садњу нових стабала у зеленом простору, који се налази између две школе - Основне школе „Бубањски хероји“ и Специјалне школе „Бубањ“. Радна активност на овој локацији одвијаће се у недељу, 20.марта, од 10:00 до 14:00 сати уз подршку ЈКП „Медијана“, ЈКП “Горица“ и Управе за пољопривреду и развој села. Ова мала „зелена оаза“ тренутно је простор за одлагање отпада а по иницијативи грађана могла би да буде рекреативни парк, јер по свом ободу припада шумском комплексу Спомен парка „Бубањ“.
детаљније

 

ПРОЈЕКAТ И ПРОГРАМ EXCHANGE 3 ПОМAЖE ПОРОДИЦИ СИМОНОВИЋ
У ПАСИ ПОЉАНИ
14.3.2011

Мултидисциплинарни мобилни тимови Градске општине Палилула, који реализују пројекат „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, у оквиру програма  Exchange 3, већ четири месеца помажу на територији општине Палилула социјално угрожене, стара и изнемогла лица, децу, инвалиде и особе трећег доба које су непокретне и које зависе од туђе помоћи. Овим поводом, председник градске општине Палилула, проф др Игор Новаковић и председник Скупштине Милан Ђурђевић, са сарадницима, члановима Већа и мобилни тим који пружа услуге социјално-угроженим становницима Палилуле, обишао је породицу Симоновића у селу Паси Пољани.
детаљније

 

СА АКЦИОНИМ ПЛАНОВИМА ОПШТИНА БРЖЕ У ЕУ
11.3.2011

Градска општина Палилула изабрана је крајем прошле године као једна од 12 општина у Србији за техничку подршку Пројекта МСП ИПА 2007 - за израду акционих планова развоја. Овим поводом, одржано је више консултативних састанака али и две радионице за обуку пројектних тимова. Председник општине Палилула проф.др Игор Новаковић, након завршетка тренинг-радионица за координациони тим, која је реализована у општини Палилула, одржаo je Koнференцију за новинаре. О значају овог пројекта и начину развоја акционих планова, осим председника општине Новаковића, представницима медија говорили су и Бобан Микић, члан Већа општине, Милан Николић, шеф Одсека за привреду и локални развој, Славка Зупан и Јелена Михајловић-Танасијевић, експерти на пројекту МСП ИПА 2007.
детаљније

 

РЕП-ДЕМО ЛИГА УЗ ПОДРШКУ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА
11.3.2011

Неформални реп извођачи, имаће  могућност да у оквиру „REP - DEMO LIGЕ 2011“, од 11.марта у клубу „Свит“, одмере свој снаге пред домаћом публиком. За ову јединствену музичку манифестацију, која окупља претежно ученике и студенте, до сада се пријавило 16 младих репера. Такмичење ће се одржавати сваког петка све до 15.априла, а пријава о учешћу је могућа и током трајања манифестације. Ову активност младих је подржала и Градска општина Палилула. По речима организатора овог такмичења, Михила Ристовића, већ афирмисаног didžeја, на ову идеју да се организује „REP-DEMO LIGU 2011“ у Нишу, дошао је заједно са својим колегом Александром Јуловским. Замислили смо да се сваког петка, почев од ове недеље, нишкој публици представи по четири извођача, а двоје пролази у следећи круг, с тим што ће се њихов број по вечери повећавати, уколико се, у међувремену, још нека група појави-каже Ристовић.
детаљније

 
ОДРЖАН САСТАНАК КООРДИНАТОРА ЗА АКЦИОНЕ ПЛАНОВЕ
9.3.2011

У оквиру Компоненте 1, пројекта МСП ИПА 2007, „Општинско планирање", у Београду је 9. марта 2011. одржан састанак општинских координатора за Акционе планове и представника Пројекта МСП ИПА 2007. На основу претходно расписаног Отвореног позива општинама, крајем прошле године потписан је и Меморандум о сарадњи између Програма подршке општинама ИПА 2007 и 12 локалних самоуправа у Србији, за подршку развоја акционих планова. Циљ овог састанка, по речима Милана Николића, шефа Одсека за привреду и локални развој нишке општине Палилула, био је међусобна размена искустава општинских координатора и дискусија око процеса израде Акционих планова општина. Сатанку су присуствовали координатори 12 општина: Кањижа, Кула, Коцељева, Тополе, Параћина, Рашке, Бојника, Власотинца, Трговишта, градске општине Палилула-Ниш и градова Ужице и Нови Пазар.
детаљније
 
ОДРЖАНЕ ПОКЛАДЕ У ГОРЊЕМ МЕЂУРОВУ - КАРАВЕШТИЦЕ 2011
6.3.2011

Поводом празника “Покладе”, који представља почетак хришћанског обележавања великог поста уочи ускрса, коњички  Клуб „Нониус„ уз подршку градске општине Палилула организовао је у Горњем Међурову, трећи пут за редом манифестацију “Каравештице“, са циљем враћања народној традицији и старом изворном стваралаштву. Домаћини овогодишњих „поклада“ били су Тони и Јасна Илиески.Да стари српски обичаји још увек привлаче велику пажњу становника показало је велико присуство и окупљање мештана Међурова али и околних села и бројних гостију из града Ниша. За добро расположење присутних побринули су се Ивана и Рики Недовић, глумци Нишког народног позоришта. Традицију и обичаје који се негују у овим крајевима понишавља и поморавља оживела је и изворна група Ковиље, која је својим програмом за овај празник одушевила све присутне, а највише ритуалним сценским програмом и специфичним говором овог краја.
детаљније
 
ПОМОЋ ДЕЦИ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ
3.3.2011

Родитељи деце са сметњама у развоју коначно могу да предахну и то захваљујући хуманости челних људи градских општина Медијана, Палилула, Пантелеј и Дољевац који су у просторијама ГО Медијана потписали конзорцијумски споразум, о партнерству на пројекту „Предах“. Поред носилаца пројеката, битне карике у ланцу његове реализације биће и Удружење самохраних мајки, Установа „Мара“, Дом „Душко Радовић“ и организација Црвеног крста Дољевац.Суштина пројекта огледа се у томе да ће малишани са психичким тегобама и њихови родитељи, током 18 месеци моћи да рачунају на практичну и стручну помоћ обучених геренто-домаћица из Удружења самохраних мајки. Руку сарадње пружиће им и психолози, педагози и други стручњаци Установе „Мара“.  Уз све то, родитељи ће малишане моћи да оставе на чување у Дому „Душко Радовић“ где ће о њима бринути стручњаци, полудневно, дневно или вишедневно.
детаљније
 
ПРЕДСТАВЉЕН РАД ПОЉОЧУВАРСКЕ СЛУЖБЕ
1.3.2011

Градска општина Палилула као одговорна организација локалне самоуправе града у служби грађана, промовисала је почетак рада на пројекту – “рад пољочуварске службе”. Овим поводом, у сали Нишког културног центра, представници Управе за пољопривреду и развој села, одржали су презентацију пројекта за председнике Савета грађана са територије општине Палилула, чланове пољопривредних удружења и одборнике са сеоског подручја општине Палилула. О програму рада пољочуварске службе и сарадњи са грађанима на територији Градске општине Палилула говорио је Борис Петров, дипломирани инжењер пољопривреде и агроекономије и Бобан Микић, члан Већа општине Палилула. Како су истакли, ова служба има за циљ да унапреди безбедност усева и засада на сеоском подручју, као и да се стара о очувању животне средине.
детаљније