АРХИВА ВЕСТИ НОВЕМБАР
 

ЗЕЛЕНИ ИЗАЗОВИ ЕКОПОЛИСА
30.11.2011

Планетарна кампања СТОП КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА 2011, обележена је у Европском кутку Ниш отварањем самосталне изложбе фотографија и инсталација проф. Драгана Видојковића, мултимедијалног уметника, аутора медијске ЕКОполис мреже у Нишу. Ова поставка, под називом „ЗЕЛЕНИ ИЗАЗОВИ ЕКОПОЛИСА“ остварена је под покровитељством Града-Градске општине Палилула, у сарадњи са члановима еко-мреже и партнерском организацијом Едукативни центар у Књажевцу. Излажбу је отворио Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула, који је истакао значај грађанског активизма и интерактивну сарадњу локалних органа власти и организација цивилног друштва.
детаљније

 

ОГРЕВ ЗА УГРОЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ
30.11.2011

Након успешно остварене активности на пројекту „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјалних рањивих група“ из програма „Exchange 3“, руководство Градске општине Палилула наставило је да прати и помаже угрожене породице. Обезбеђен је огрев за 50 социјално најугроженијих домаћинстава како у градском тако и на сеоском подручију општине. Обилазак домаћинстава ове недеље обавили су Милош Стојковић, члан Већа општине Палилула и Милан Ђурђевић, председник Скупштине општине са сарадницима. Добривоје и Слободанка Златановић живе у кући од блата-туглари у Мраморском потоку. Кућа је у јако лошем стању.
детаљније

 

ДРВНИ ОГРЕВ ЗА ШЕСТ ПОРОДИЦА
28.11.2011

Акција „дрва за огрев“ за социјално-угрожене породице општине Палилула остварује се и ове недеље. Председник Скупштине општине Милан Ђурђевић и члан општинског Већа Милош Стојковић, обишли су села Горње Међурови и Бубањ. Подељено је 18 метара дрвног огрева. У селу Горње Међурово дрва су добиле четири породице. Снежана Павловић је самохрана мајка, има 48 година живи са сином који има 17.година. Незапослена је а од прихода остварује материјално обезбеђење у висини од 6000 динара и дечији додатак у висини од 2500 динара. Има дуговања за струју, воду и остале комуналије. Оперисана је од тумора. Биљана Стаменковић је мајка двоје деце.
детаљније

 

ОД МОСТА ДО ЦРКВЕ У ЛАЛИНЦУ АСФАЛТИРАН ПУТ
25.11.2011

Предсденик Градске општине Палилула проф.др Игор Новаковић са сарадницима, члановима општинског Већа, Милошем Стојковићем и Бобаном Микићем, обишао је извођаче радова (МБ Градња и Нискоградња) који раде на деоници пута од моста у селу Лалинац до цркве Свете Тројице. По пројекту, биће асфалтирано 750 метара пута а завршетак радова по речима извођача је 28.новембар.Становници села Лалинац, после вишедеценијских обећања, добили су  мост преко Јужне Мораве, дужине 155 метара, у чију је изградњу уложено 100 милиона динара. Средстава за ову инвестицију обезбеђена су из републичког и градског буџета.
детаљније

 

ПОМОЋ БАКА ЦВЕТИ
25.11.2011

У селу Лалинац, делегација Градске општине Палилула, на челу са председником проф.др Игором Новаковићем и чланом општинског Већа, Милошем Стојковићем обишла је домаћинство Кокана Миленковића. Он брине о својој мајци Цвети Јованчић. Старица има 79. година, оперисана је од рака желудца и већ годину дана не устаје из постеље. Баки Цвети је ускраћено право на туђу негу иако има све основе за остварење овог права, каже син Кокан. Председник Новаковић је и овом домаћинству, у оквиру акције подршке социјално угроженим домаћинствима општине предао три метра дрвног огрева.
детаљније

 

ПОМОЋ УГРОЖЕНИМ ДОМАЋИНСТВИМА СЕ НАСТАВЉА
25.11.2011

Током реализације пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјалних рањивих група“ из програма „Exchange 3“, који је у протеклој години успешно реализовала Градска општина Палилула, 4.908 социјално угрожених житеља Палилуле добило је бесплатну помоћ стручњака, лекара, социолога, психолога, правника и геронто домаћица. Како донатор није био у могућности да обезбеди даљу подршку одрживости пројекта, председник општине Палилула, проф.др Игор Новаковић најавио је да ће општина Палилула у оквиру својих надлежности наставити да брине о угроженим становницима општине. Наше су могућности скромне, али шта има важније у животу породица које буквално састављају „крај са крајем“ –рекао је председник општине проф.др Игор Новаковић, поводом почетка акције поделе огрева угроженим домаћинствима.
детаљније

 

УКЛОЊЕНЕ АУТОМОБИЛСКЕ ГУМЕ ИЗ ПАРКИЋА-ШУМИЦА
24.11.2011

У нишком насељу Ледана стена, уГрадској општини Палилула, протеклог викендауспешно је одржана акцијачишћења “мале шуме”, која се простире по ободу Спомен парка “Бубањ”, између основе школе „Бубањски хероји“ и Специјалне школе „Бубањ“.Сакупљено је 110 аутомобилских гума разних величина и 2 кубна метра разног отпада.Циљ еколошке акције, која је одржана протеклог викенда, по речима Светлане Петровић председнице Удужења Пулс био је је да се “шумица” очисти од нових депонија и набацаних аутомобилских гума, на потезу изнад угла улица Жртава фашизма и Никодија Стојановића - Татка и убрза уређење простора у рекреативни парк. Претходна активност чишћења, као да није била опомена несавесним грађанима да наставе са старом праксом, одлагање отпада у простору где му није место.
детаљније

 

У ПРИПРЕМИ КАТАЛОГ ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКАТА ПАЛИЛУЛЕ
23.11.2011

Градска општина Палилула упутила је позив свим заинтересованим привредним субјектима, који обављају делатност на територији општине Палилула да доставе Центру за развој предузетништва општине основне податке о својој фирми: назив фирме, кратак опис делатности, седиште фирме-адресу, име контак особе-директора, број телефона, е-маил, web site фирме, лого знак. ве информације, по речима Милана Николића, менаџера пројекта, биће садржане у каталогу малих и средњих предузећа и предузетника који се реализује у оквиру активности на пројекту „Успостављање синергијског дијалога између српских и  бугарских предузетника/3МСП и професионалних организација како би се развила одржива размена искустава“.
детаљније

 

НОВО ЧИШЋЕЊЕ ШУМИЦЕ ЛЕДЕНЕ СТЕНЕ
18.11.2011

Чишћења “мале шуме”, која се простире по ободу Спомен парка “Бубањ”, између основе школе „Бубањски хероји“ и Специјалне школе „Бубањ“ у Градској општини Палилула, биће одржано у суботу, 19. новембра са почетком у 10 сати. Циљ ове акције је да се “шумица” очистии од нових депонија и набацаних аутомобилских гума на потезу изнад угла улица Жртава фашизма и Никодија Стојановића - Татка и да се у скорије време уреди као рекреативни парк- каже Светлана Петровић, председница Удужења Пулс.Акција „Сачувајмо шумицу – плућна крила Ледене стене“ организује се поводом 17. новембра, Светског дана еколошког покрета и глобалне светскер кампање Clean up the World.
детаљније

 

БЕБЕ "ОКУПИРАЛЕ" СКУПШТИНУ
17.11.2011

У Дому Народне Скупштине одржана је централна манифестација поводом завршетка акције "Битка за бебе", у оквиру које је за здравствене установе у Србији донацијама обезбеђено више од 160 инкубатора. Почасни гости манифестације биле су превремено рођене бебе које су збринуте захваљујући овој акцији и чија су лица коришћена као заштитни знак кампање. Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић подсетила је да је на последњем попису забележено 380 хиљада грађана Србије мање него на претходном попису и да је подстицање наталитета један од највећих приоритета српског друштва.
детаљније

 

БИТКА ЗА БЕБЕ, БИТКА ЗА БУДУЋНОСТ НАШЕГ ГРАДА
17.11.2011

Првог септембра ове године покренута је акција `БИТКА ЗА БЕБЕ` јер смо као држава суочени да су инкубатори у Србији стари и по 40 година чиме је директно угрожено и живот а и здравље превремено рођених беба. Након акције, коју је покренула Градска општина Палилула у Нишу у трајању од месец дана а у сарадњи са Студентским парламентом ПМФ-а, представницима Фонда Б92,  oмладинском организацијом `Puzzle` и коалицијом организација цивилног друштва, кампања "Битка за бебе" добила је нове донаторе у Нишу и три инкубатора су обезбеђена. На тај начин, по речима председника Градске општине Палилула, пробудили смо савест суграђана, али и оних који воде овај град, менаџере великих компанија, привреднике.
детаљније

 

ОДРЖАНА ДРУГА РАДИОНИЦА
17.11.2011

Градска општина Палилула је једна од 12 општина и једина градска општина у Србији, која је ушла у Програм подршке општинама (MSP IPA 2007) и самим тим приступила изради Акционог плана уз помоћ консултаната Програма МСП ИПА 2007. На првој радионици, одржаној почетком јула месеца ове године, сваки од приоритетних пројеката је разрађивала посебна радна група која је била састављена од службеника општинске Управе општине Палилула и представника одсговарајућих институција и заинтересованих страна. На другој радионици, која је одржана крајем ове недеље у Нишком културном центру, радне групе су одабрале стратегију спровођења пројеката, урадиле план активности и буџет пројеката и представиле пројектне идеје.
детаљније

 

ОПШТИНА ОБЕЗБЕДИЛА РЕЗЕОРВАРЕ ЗА ВОДУ
15.11.2011

Програм изградње комуналне инфраструктуре на сеоском подручју Градске општине Палилула успешно се остварује и у 2011.години захваљујући напорима руководства општине Палилула и доброј сарадњи са ЈКП „Наисус“ у Нишу и Саветима грађана Месних заједница - односно Комисијама коју именује Збор или Савет грађана Месних канцеларија и Савет Месних заједница. Овим поводом представници руководства општине Палилула, Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Милош Стојковић, члан Већа општине, у присуству Александра Митића, директора ЈКП „Наисус“ Ниш, учествовали су у раду Збора грађана села Габровац. Финансијска подршка Града Ниша, општине Палилула и надлежне управе овој активности огледа се у подршци самофинансирању комуналних инвестиција од стране мештана сеоских насеља. По речима Милана Ђурђевића у селу Габровац завршени су радови на изградњи секундарне водоводне мреже.
детаљније

 

НОВА ХЛАДЊАЧА И МЕХАНИЗАЦИЈА У ГАБРОВЦУ
14.11.2011

У селу Габровац, на територији Градске општине Палилула, завршена је инсталација хладњаче намењене члановима Удружења воћара и виноградара “ЧЕГАР”. Ова вредна инвестиција остварена је захваљујуци Немачкој организација ХЕЛП, која је у оквиру пројекта “Смањење сиромаштва кроз подршку локалном одрживом развоју у јужној Србији”, а у склопу компоненте развоја кооператива, донирала опрему укупне вредности од 15.000 евра. Чланове Удружења и представнике донатора-организације Хелп, обишли су Милан Ђурђевић, председникм Скупштине Градске општине Палилула и Бобан Микић, члан Већа општине. Овој свечаности присуствовали су и градоначелник Ниша Милош Симоновић, начелница Управе за пољопривреду Александа Брзаковић и председник општине Пантелеј Славиша Динић.
детаљније

 
СКУПШТИНЕ ПОТВРЂУЈУ ОДЛУКЕ О САРАДЊИ
12.11.2011

Председник Скупштине Градске општине Палилула Милан Ђурђевић и начелник општинске Управе Бојан Илић посетили су општину Лазаревац поводом конкретизације договора о остваривању сарадње. Овом сусрету предходиле су Одлуке општинских Већа Палилуле и Лазаревца о успостављању сарадње између две општине. Коначну реч о овој иницијативи даће одборнци Скупштина општина. Делегација нишке градске општине Палилула обишла је и учеснике 3. Сајма српских вина у Лазаревцу. Овогодишња смотра најбољих винара Србије представила је 30-ак винарија и привукла велики број посетилаца. По речима Милан Ивковића, председник Скупштине ГО Лазаревац основна замисао овог фестивала који је одржан под називом „Време је за вино, пијмо домаће“ да се прикаже квалитет вина која се у Србији производе.
детаљније
 
„ГЛУМАЦ ЈЕ ГЛУМАЦ ЈЕ ГЛУМИЦА“ ЗА ИНКУБАТОР
10.11.2011

Кампања "Битка за бебе", коју је у Нишу покренула Градска општина Палилула у сарадњи са Студентским парламентом ПМФ-а, представницима Фонда Б92 и организацијама цивилног друштва добија нове присталице. Акцији се прикључила и установа Позориште лутака. У суботу, 12.11.2011. у 20:00 сати, у овом позоришту, глумица Нађа Недовић одиграће представу „Глумац је глумац је глумица“, по тексту Зијаха Соколовића. На редовној конференцији за новинаре, која је одржана поводом ове кампање у општини Палилула, о сарадњи и доприносу уметника и установа културе хуманитарним активностима говорили су Љиљана Костадиновић, директорка Позоришта лутака и Нађа Недовић, глумица Позоришта лутака.
детаљније
 
БОРБА ПРОТИВ ФАШИЗМА И АНТИСЕМИТИЗМА ЈЕ НАША ОБАВЕЗА!
9.11.2011

Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма - 9.новембар и ове године обележен је у Нишу - Градској општини Палилула, у спомен парку Бубањ, на месту где је од фашистичког терорам у Другом светском рату страдало више од 10 хиљада грађана. На часу историје, о значају обележавања овог датума и сећању на жртве фашистичког терористорије, који је надахнуто одржао проф.Раде Станковић, били су ученици нишке гимназије „Светозар Марковић“, основне школе „Краљ Петар Први“, представници организација цивилног друштва, Канцеларије за младе општине Палилула, ЕКОполис мреже, Женског простора, ЛДА, YуРом центра, Центра за девојке, Одбора за људска права.
детаљније
 
ХУМАНИТАРНА ЖУРКА ЗА ИНКУБАТОРЕ
7.11.2011

Хуманитарна журка “Битка за бебе”. Музичку клуб СПАРК - Ниш, среда, 9.11.2011. у 22:00 сати. Улазница 100 динара. Гости Тијана ДАПЧЕВИЋ, NIGGOR Монтенигерс и Дејан “Ла Цампанела”. Приход од улазница иде за куповину инкубатора за бебе. Организатори: Клуб Спарк, Градска општина Палилула, Дом ученика средњих школа, Студентски парламент ПМФ-а, омладинска организација ПУЗЗЛЕ и кооалиција организација цивилног друштва. Донације се могу уплатити на на подрачун лампање. 840-2447741-96. Добродошли!
детаљније
 
ОТВОРЕНА САЛА ЗА РЕКРЕАТИВНО ВЕЖБАЊЕ
4.11.2011

Поводом обележавања 85.годишњице постојања и рада Дома ученика средњих школа у Нишу и успешне сарадње са Градском општином Палилула, председник општине проф.др Игор Новаковић отворио је у згради Дома, која се налази у Палилули, новопремљен простор - ТЕРЕТАНУ за спортско-рекреативне активности корисника услуга Дома, О сарадњи Градске општине Палилула и Дома ученика средњих школа и обележавању предстојећег јубилеја Дома ученика, говорили су: проф.др. Игор Новаковић, председник ГО Палилула, Мр Марија Ранђеловић, директорка Дома ученика средњих школа и Милан Ђурђевић, председник Скупштине ГО Палилула.
детаљније
 
АКЦИЈА ИНКУБАТОРИ ЗА БЕБЕ У ФИНИШУ
4.11.2011

Након акције, коју је покренула Градска општина Палилула у сарадњи са Студентским парламентом ПМФ-а, представницима Фонда Б92 и организацијама цивилног друштва, кампања "Битка за бебе" добила је нове донаторе у Нишу. Упућен је позив друштвено одговорним компанијама и установама које послују на територији нишког региона да се одазову акцији. Отворен је наменски подрачун у општини Палилула, бр.840-2447741-96, за прикупљање финансијских средстава за набавку инкубатора у оквиру кампање БИТКА ЗА БЕБЕ.  О значају доброчинства, корпоративној и грађанској одговорности, предстојећим активностима и улози грађанске иницијативе, на другој конференцији за новинаре, која је одржана у општини Палилула, говорили су: проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула;
детаљније
 
ЖАРДИЊЕРЕ ШТИТЕ ПЕШАКЕ
2.11.2011

Активност руководства општине Палилула на уређењу саобраћајница, посебно саобраћајних раскрсница и стварање услова за безбедно кретање пешака и редовно одвијање саобраћаја у насељима Градске општине Палилула, успешно се остварује. Протекле недеље је у насељу Делијски вис, на углу улица „Марина Држића“ и „Љубомира Николића“, постављено 11 жардињера. Ова инвестиција, вредна око 35 хиљада динара, омогућила је безбедан пролаз пешака на тротоару. По речима председника општине, проф.др Игора Новаковића, који је са сарадницима обишао локацију, вреднос радова у финансијском погледу је мали али је значај пројекта за становнике насеља веома велики.
детаљније
 
НАЈУСПЕШНИЈИ УЧЕНИЦИ-СТУДЕНТИ У КАЛЕНДАРУ ОПШТИНЕ
1.11.2011

По традицији Градска општина Палилула је огласила припрему КАЛЕНДАРА за 2012. годину. Овај издавачки пројекат биће опремљен фотографијама најбољих ученика и студената, који се школују у образовним установама на територији општине. Упућен је захтев образовним установама да општини Палилула доставе до 10.новембра 2011. године имена ученика-студената који су у протеклој години били најуспешнији. Вреднују се остварени резултети појединаца, тимова-група, добитници су награда-медаља у друштвеним и спортским активностима. Најуспешније ученике-студенте, на одређеним локацијама општине Палилуле, фотографисаће Милан Јосиповић, професионални арт фотограф.
детаљније