АРХИВА ВЕСТИ СЕПТЕМБАР
 

КРЕЋЕ РЕКОНСТРУКЦИЈА ПАЛИЛУЛСКЕ ПИЈАЦЕ
30.09.2011

Радови на реконструкцији Палилулске пијаце почеће током октобра, а предвиђено је да све буде готово за око месец дана, рекао је у сусрету са новинарима председник Градске општине Палилула проф.др Игор Новаковић. Средства су већ обезбеђена а чекало се да се реши проблематика око добијања дозвола. Пројекат је поклонила група нишких архитеката, док је новац обезбеђен од донација објашњава Новаковић. Пијаца ће бити потпуно реконструисана, добиће нову ограду, кров, нове тезге а биће саниран и мокри чвор. Поред тога, значајно је и што ће бити направљен посебан део за продавце млечних производа.
детаљније

 

НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ НА САЈМУ У ПЛОВДИВУ
30.09.2011

На 67.Међународном сајму технике, у бугарском граду Пловдиву, Градска општина Палилула у Нишу, организовала је 29.септембра „Бизнис форум Србија – Бугарска“. На овом тематском скупу, који је организован уз подршку амбасаде Србије у Бугарској, Регионалне привредне коморе Ниш и ЛЕДИБ програма у Нишу, учествовало је око педесет привредника из Бугарске и Србије. Након поздравне речи Ивана Соколова, директора ове престижне сајамске манифестације, учесницима скупа се обратио Александар Миличевић, Аташе за економске односе наше Амбасаде у Софији (Бугарска).
детаљније

 

РАЗМЕНА ПРОЈЕКТНИХ ИДЕЈА
29.09.2011

Делегација Градске општине Палилула, коју је предводио Милан Ђурђевић, председник Скупштине, посетила је братску општину Своге, у време одржавања Међународног сајма технике у Пловдиву. Овим поводом, са председником Емилом Атанасовим, разговарало се о пројектним идејама у сусрет новог пројектног циклуса пограничне сарадње Бугарска-Србија. У разговору је учествовала и Вероника Маринова, секретар општине. Сусрет са челницима ове Бугарске општине искоришћен је и за разговор о могућности функционисања службе паркинг сервиса у општини Своге.О искуствима града Ниша у овој области са председником Атанасовим разговарао је мр Драган Вучковић, директор ЈКП „Паркинг сервис“ Ниш.
детаљније

 

ТРЕЋИ САЈАМ АУТОМОБИЛА
28.09.2011

Трећи сајам аутомобила, мотора и пратеће опреме АУТО-МОТО ФЕСТ НИШ 2011. ове године ће се одржати од 7. до 9. октобра у реновраној хали "Чаир" у Нишу. Један од покровитеља ове сајамске манифестације је и Градска општина Палилула. Свечано отварање сајма заказано је за петак 7. октобар. Сајам аутомобила, мотора и пратеће опреме је од великог значаја, како за град Ниш, тако и за читав југоисточни регион Србије. На око 3000 м2 унутрашњег и 1000 м2 спољашњег простора, наћи ће се велики број нишких дистрибутера и продаваца аутомобила, мотора и пратеће опреме. Излагачи ће представити најновије моделе следећих ауто - брендова: Audi, Seat, Mercedes, Renault, Peugeot, Škoda, Mazda, Hyundai, Fiat, BMW, Mini, Opel, Chevrolet, Toyota, Kia, Dacia, Citroen, Nissan i Chery.
детаљније

 

ОДРЖИВА РАЗМЕНА ИСКУСТВА БУГАРСКИХ И СРПСКИХ ПРИВРЕДНИКА
28.09.2011

На овогодишњем Међунардном сајму технике у Пловдиву, који је почетком недеље отворио премијер Републике Бугарске Бојко Борисов, запажен је и наступ предузетника Ниша које је организовала Градска општине Палилула. Сајам се одржава под мотом "Нови живот- Нових технологија" у партнеству са Руском Федерацијом. У тринаест павиљона и отворен простор сајамског комплекса у Пловдиву,  експонате је изложило 1482 компанија из 44 земље: 877 је директних излагача а 605 је представника фирми.
детаљније

 

ПОДРШКА ОСНИВАЊУ ПРОЈЕКТНОГ ЦЕНТРА У ЛАЗАРЕВЦУ
27.09.2011

У Градској општини Лазаревац одржана је завршна конференција пројекта “Оснивање Пројектног центра за одрживи развој, израду и имплементацију пројеката по ЕУ стандардима”, којој су поред бројних представника локалне заједнице присуствовали и представници Града Ниша и Градске општине Палилула. Председник градске општине Лазаревац Бранко Борић поздравио је присутне на конференцији и захвалио се свим учесницима који су били део овог пројекта, а посебно партнерима из Ниша- општине Палилула, који су дали велики допринос оснивању пројектног центра. Општинско веће је предложило Скупштини ГО Лазаревац да Пројектни центар постане део општинске управе, као орган задужен за координирање општинским развојним пројектима.
детаљније

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
27.09.2011

Грађани општине Палилула, који живе у Вишеградској улици од броја 33-39 упутили су захтев Управи за планарање и изградњу и Дирекцији за изградњу Града Ниша да се хитно обезбеде услови и омогући коришћење прилазног пута, који је изградњом новог моста на Габровачкој реци затворен. У случају да се овај проблем не реши до 30. септембра, они су најавили да ће „пресећи део ограде моста“ и омогућити даље коришћење прилазног пута.Вишемесечни протести и преписке са надлежним градским управама и Дирекцијом нису дали очекиване резултате. Нама су угрожена основна грађанска права – истакли су потписници захтева.
детаљније

 

У СУСРЕТ САЈМУ - ОБУКА И МЕДИЈСКА ПРОМОЦИЈА
23.09.2011

У Центру за развој предузетништва Градске општине Палилула, организована је  једнодневна ОБУКА, за групу нишких предузетника, који ће учествовати, од 26.септембра до 1.октобра, на Међународном сајму технике у Пловдиву (Бугарска).  Као припремна активност привредника за наступ на овој престижној сајамској манифестацији разговарало се "Како пословати  на тржишту ЕУ?". О „Наступу на сајму, зашто, где, како?“ полазницима обуке говорили су Зоран Марковић, тренер РПК Ниш; привредну ситуацију у региону и Бугарском тржишту представио је Александар Миличевић, Аташе за економске односе наше Амбасаде у Софији (Бугарска). Овим поводом одржана је и конференција за новинаре.
детаљније

 

УСПЕШНО СЕ ОСТВАРУЈУ ПРОЈЕКТИ, КОЈЕ ЈЕ ПОДРЖАО ЛЕДИБ
22.09.2011

Поводом реализације развојних пројеката у Градској општини Палилула, које је подржао ЛЕДИБ Програм, одржана је конференција за новинаре. Овим поводом, о значају пројеката за општину Палилула и тренутним активностима говорили су: проф.др Игор Новаковић, председник ГО Палилула, Бобан Микић, општински координатор ЛЕДИБ Програма и члан Већа ГО Палилула, Милан Николић и Љубиша Јаковљевић, менаџери пројеката.Пројекат „Формирање Пројектног центра Градске општине Палилула”, омогућиће пружање услуга сектору МСПП која послују на територији Градске општине Палилула у области стратешког планирања и аплицирања и управљања пројектима, код већ постојећих ЕУ фондова и осталих страних и домаћих инвеститора, чија су средства намењена управо развоју сектора МСПП.
детаљније

 

УСПЕШНО ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ - АКЦИЈА СЕ НАСТАВЉА
22.09.2011

Пројекат „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјалних рањивих група“ из програма „Exchange 3“, који је у протеклој години реализовала Градска општина Палилула, је завршен.Током реализације пројекта 4908 социјално угрожених житеља Палилуле добило је бесплатну помоћ стручњака, лекара, социолога, психолога, правника и геронто домаћица, рекао је проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула на конференцији за новинаре која је одржана у Медиа центру Ниш. Како је истакао председник Новаковић, пројекат није продужен, иако се испоставило да је изузетно потребан локалној заједници, будући да огромна већина социјално угороженог становништва није у могућности да сама себи помогне. Бенефити порјекта су вишеструки. Најпре, рањивим групама обезбедили смо одговарајућу медицинску, правну и психо-социјалну помоћ а на располагању су им биле и геренто домаћице.
детаљније

 

КУП ИЗВИЂАЧА НА БУБЊУ, У ЗНАКУ КАМПАЊЕ „ОЧИСТИМО СВЕТ“
18.09.2011

У Спомен парку “Бубањ“ у Нишу, од 16-18.септембра одржано је 27.екипно такмичење извиђача под називом „Куп КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ“. Организатор ове активности био је одред извиђача „Краљ Петар Први“, под покровитељством Градске општине Палилула. У укупном пласману, победник овогодишњег Купа је одред извиђача „Јосип Панчић“ у Нишу. У категорији старијих извиђача, прво место је освојила патрола „Камелеони“ из одреда „Вожд Карађорђе“ а у категорији планинки, најуспешнија је била патрола „Пиране“ из одреда „Јосип Панчић“. У категорији млађих извиђача и планинки најуспешнија је била екипа из одреда „Цар Лазар“ у Крушевцу.Учесници извиђачког Купа „Краљ Петар-Први“ осим дводневног такмичења у извиђачким дисциплинама, део својих активности посветили су и еколошком програму учешћем у светској еколошкој кампањи CUW викенда
детаљније

 

НАШЕ МЕСТО, НАША ПЛАНЕТА, НАША ОДГОВОРНОСТ
17.09.2011

Глобална еколошка кампања, Clean up the world-Очистимо свет 2011, протеклог викенда успешно је промовисана у Србији. Под мотом: наше место ..наша планета ..наша одговорност, више десетина хиљада волонтера, ученика, студената, извиђача, чланова других еколошких покрета и група грађана уз подршку локалних власти, медија, јавних личности и промотера - Медијске еколошке мрежа Србије ЕКОполис, учествовало је у уређењу животног простора. По речима Драгана Видојковића, националног координатора ЦУW кампање у Србији, „активности чишћења окупиле су и ове године добровољце који су заједно радили на достизању јединственог циља, било да је то одношење смећа са заједничких простора као што су паркови, канали или плаже, садња стабала, очување воде или јачање еколошке свести кроз образовне програме.
детаљније

 

КУП ИЗВИЂАЧА „КРАЉ ПЕТАР-ПРВИ“ НА БУБЊУ
16.09.2011

У Спомен парку “Бубањ“, од 16-18.септембра одржаће се 27.екипно такмичење извиђача под називом „Куп КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ“. Организатор ове активности је одред   извиђача „Краљ Петар“, под покровитељством Градске општине Палилула.Очекује се да учеснике такмичења, на отварању Купа, у суботу 17.септембра у 8:30 сати, поздрави Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске опоштине Палилула. Учесници извиђачког Купа „Краљ Петар-Први“ осим такмичења у извиђачким дисциплинама, један део својих активности посветиће и еколошком програму учешћем у светској еколошкој кампањи CUW викенда - НАШЕ МЕСТО, НАША ПЛАНЕТА, НАША ОДГОВОРНОСТ, коју промовише Медијска еколошка мрежа Србије ЕКОполис.
детаљније

 

ПОДРШКА ЛОКАЛНОМ ЕКОНОМСКОМ РАЗВОЈУ
15.09.2011

Група од 15 нишких предузетника, захваљујући пројекту "Успостављање синергијског дијалога између српских и бугарских предузетника/МСП и професионалних организација како би се развила одржива размена искустава", који Градска општина Палилула остварује уз подршку ЛЕДИБ Програма, учествоваће на јесењем Међународном Сајму технике у Бугарској, који ће се одржати од  26.септембра до 3.октобра у Пловдиву. Овим поводом Центaр  за развој предузетништва Градске општине Палилула организовао је једнодневну обуку заинтересованих предузетника за наступ на овој престижној сајамској манифестацији.
детаљније

 
ЛЕД ДИСПЛЕЈ НА ТРОШАРИНИ - РАДОВИ НА ОКРЕТНИЦИ
15.09.2011

На окретници код Апелационог суда, након вишемесечних припрема, отпочели су радови на уређењу ове саобраћајнице. Ова значајна инвестиција, вредна око 50 милиона динара, остварује се захваљујући активности руководства Градске општине Палилула и подршке Министарства за инфраструктуру и енергетику Владе Србије у решавању комуналних проблема локалних управа.По изјави челника Предузећа за путеве Ниш, око окретници ће се градити три саобраћајне траке и тротоар а биће уграђена и најсавременија саобраћајна сигнализација. У улици «Марина Држића», на раскрсници код Трошарине, ове недеље постављен је информативни – ЛЕД дисплеј, на стубу за расвету, који наизменично показује датум, време, температуру и информацију –телефон за контакт центра ИНФО 48.
детаљније
 
ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА ОБЕЛЕЖИЛА КРСНУ СЛАВУ “САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА“
10.09.2011

Крсна слава “САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА“, протеклог викенда, обележена је  у Градској општини Палилула.  У присуству свештенства Саборне цркве  Силаска Св Духа, Свети Николске цркве, Цркве Успења Пресвете Богородице у Доњем Међурову, по традицији обављен је обред сечење славског колача. Госте је на тераси Нишког културног центра дочекао председник општине проф.др Игор Новаковић са сарадницима, члановима Већа, у присуству руководства Скупштине и Управе Градске општине Палилула. Домаћин општинске славе, ове године је био Милан Андрејић члан Већа Градске општине Палилула а славски колач је преузео његов колега Милан Стевановић, већник Градске општине Палилула.
детаљније
 
О ПАЛИЛУЛИ НА ТВ КОПЕРНИКУСУ
10.09.2011

Телевизија КОПЕРНИКУС отпочела је снимање новог серијала емисија под називом «Глас Ниша-Глас матице». У првој емисији биће представљена Градска општина Палилула у Нишу. Са председником општине, проф.др Игором Новаковићем о активностима ове организације локалне самоуправе разговарала је уредник «ИНФОРМЕРА» Људмила Ристић. Разговор је отпочео у просторијама општине а затим је телевизијска екипа, са председником Новаковићем обишла Контакт центар „ИНФО 48“, Западну капију Старог гробља „Горица“, Спомен парк „Бубањ“, Индустријску зону Доње Међурово, Палилулску пијацу.
детаљније
 
ДОНЕТА ОДЛУКА О ЗБОРУ ГРАЂАНА
9.09.2011

Одборници Градске општине Палилула, на 24.седницe Скупштине, којом је председавао Милан Ђурђевић, усвојили су Одлукu о Збору грађана. Овом одлуком уређен је начин сазивања збора грађана на територији општине, начин његовог рада и одлучивања и начин утврђивања ставова збора.Након усвајање  Записника са 24. седнице Скупштине Градске општине Палилула, Одборници општине донели су решења о разрешењу Милорада Николића председника општинске Koмисијe за образовање, културу, спорт и омладину родну равноправност и политику једнаких могућности. На ову дужност изабран је Млађан Иванов. .
детаљније
 
УРБАН ФЕСТ – 4.СЕПТЕМБРА У СПОМЕН ПАРКУ БУБАЊ
02.09.2011

Део програма, седмог Међународног фестивала академских позоришта - УРБАН ФЕСТ 2011, који организује СКЦ, под покровитељством општине Палилула, биће одржан у недељу, 4.септембра у Спомен парку БУБАЊ. Како је саопштено на конференцији за новинаре у општини Палилула, захваљујући активностима руководства Градске општине Палилула и новим пројектима, Спомен пaрк „Бубaњ“, након филмских пројекција добија нове садржаје у области промоције драмског стваралаштва. По речима Бобана Микића, члана општинског Већа Палилуле, ова зелена оаза града, све више постаје незаобилазно место разних дешавања у култури и окупљања грађана.
детаљније
 
1. СЕПТЕМБАР - ДАН МЛАДИХ ГРАДА НИША
01.09.2011

Одлуком Скупштине града Ниша, 1.септембар се од 2011.године обележава као Дан младих Града Ниша. На овај начин, Ниш је постао први град у Србији који је одредио дан намењен младима. Градска општина Палилула - Канцеларија за младе, узела је активно учешће у обележавању Дана младих Града Ниша. Програм који је Савет за младе Града Ниша саставио,заједно са радним тимом је у прилогу.Упућујемо позив свим младима и онима који се осећају младо. Дођите на наведене локације, биће леп провод, као и време!
детаљније
 
ЦЕО ГРАД ЈЕ ПОЗОРИШТЕ ! УРБАН ФЕСТ 2011
01.09.2011

Седми Међународни фестивал академских позоришта УРБАН ФЕСТ одржава се 01.до 05 септембра, на отвореном простору, на 10 локација у свих 5 нишких градских општина. У току овог фестивала публика ће видети 10 представа академских позоришта из Македоније, Босне и Херцеговине, Приштине, Крагујевца, Београда и Ниша. Студентски културни центар је организатор Фестивала већ седму годину за редом. Од ове године, уз бројне  новине, ова манифестација у култури добија свој нови идентитет.
детаљније