АРХИВА ВЕСТИ ДЕЦЕМБАР
 

НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА OПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА -
ПРОФ.ДР ИГОРА НОВАКОВИЋА
31.12.2011

Свим становницима Градске општине Палилула и Града Ниша, нашим пословним партнерима и донаторима који су подржали наше развојне пројекте, честитам Нову 2012.годину и Божићне празнике, са жељом да нам Нова година буде срећнија и успешнија од свих претходних. Општина Палилула је окренута будућности и наше руководство већ три године веома одлучно корача ка остваривању утврђених стратешких циљева, како би квалитет живота наших грађана био бољи и садржајнији.
Палилула је развојно орјентисана градска општина Града Ниша, која на путу европских интеграционих процеса, гради нову визију развоја. Наша средина је центар инвестиционих улагања у Региону и место интезивног привредног развоја и запошљавања младих стручних кадрова.
детаљније

 

ПРЕДСЕДНИК ЧЕСТИТАО НОВУ ГОДИНУ ПРВАЦИМА
28.12.2011

У сусрет Новогодишњим празницима, најмлађим ученицима основне школе „Бранко Миљковић“, председник општине Палилула, проф.др Игор Новаковић честитао је Нову годину и поделио пакетиће. Ученици су гостима из општине узвратили уметничким програмом и уз песму и игру симболично испратили стару годину. По речима Бојане Симовић, заменице директора школе, сарадња са општином Палилула је у протеклом периоду била веома успешна. Значајна је и подршка општине у активностима на побољшању услова рада ове образовне установе и новим инвестиционим пројектима који ће бити реализовани у 2012.По традицији, новогодишње пакетиће за 75 ученика је обезбедила и хуманитарна организација „Љуби ближњег свог“.
детаљније

 

СА ПРОЈЕКТНИМ ЦЕНТРОМ ДО НОВИХ ИНВЕСТИЦИЈА
28.12.2011

Пројектни центар Градске општине Палилула је успешно формиран. Овим је активност на стварању повољног пословног амбијента за пословање малих и средњих предузећа и предузетника у општини Палилула, подржана од стране ЛЕДИБ програма, успешно реализована, оценили су проф.др Игор Новаковић, председник општине и координатори пројекта Бобан Микић и  Милан Николић.„Идеју за оснивање Пројектног центра родила се у тренутку када смо имали проблем са привредницима око решавања одређених питања јер нисмо имали обучен кадар. Зато смо желели да едукујемо наше општинске службенике да израђују стратешке планове, пројекте и другу документацију
детаљније

 

„НАЈБОЉИ МЕЂУ НАЈБОЉИМА - У КАЛЕНДАРУ ПАЛИЛУЛЕ“
27.12.2011

Најбоље ученике и студенте општине Палилула и представнике руководства образовних установа, на свечаности која је одрежана у Нишком културном центру, поздравио је проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Овим поводом промовисан је и КАЛЕНДАР за 2012 а председник Новаковић и председник Скупштине, Милан Ђурђевић упутили су ученицима и студентима   Новогодишњу честитку.„И ове године остварили смо идеју да се најбољи ученици школа и студенти факултета, који се школују на територији Градске општине Палилула, нађу на оригиналном општинском Календару за 2012 годину.Након позивног конкурса добили смо имена више од 200 најбољих ученика - студента.
детаљније

 

СТУДЕНТСКОМ ТИМУ - НОВЧАНА НАГРАДА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА
26.12.2011

Петочланом студентском тиму Електронског факултета Универзитета у Нишу, који је са својим ментором, проф.др Зоран Јовановић радио на пројекту-Увођење бежичног система управљања сигнализацијом ‘’Раскрсница Палилулска рампа”, председник Градске општине Палилула, проф.Др Игор Новаковић приредио је пријем и уручио новчану нагреду у износу од 50.000 динара.Овој свечаности присутвовала је и Данијеле Маравић, координаторкa ПЕЦД програма. На такмичењу за НАЈБОЉУ ТЕХНОЛОШКУ ИНОВАЦИЈУ СРБИЈЕ У 2011.години, студентски тим Електронског факултета Универзитета у Нишу,
детаљније

 

МОНОГРАФСКО САГЛЕДАВАЊЕ ПРОШЛОСТИ И САДАШЊОСТИ ПАЛИЛУЛЕ
20.12.2011

Монографија «Нишка ПАЛИЛУЛА», аутора Јовице Васића, публицисте и новинара, коју је на измаку 2011. године реализовала Градска општина Палилула у сарадњи са Нишким културним центром, промовисана је на нишком Универзитету. О значају овог вредног издавачког пројекта, након поздравне речи проф.др Игора Новаковића, председника општине Палилула, говорили су и проф.др Миле Илић, председник Скупштине града Ниша, Милан Ђурђевић, председник Скупштине општине Палилула, Срђан Савић, директор Нишког културног центра и аутор монографије, дипломирани социолог, Јовица Васић.
детаљније

 

МЛАДОСТ ЈЕ НАША САДАШЊОСТ И БУДУЋНОСТ РАЗВОЈА
16.12.2011

Вишегодишња успешна сарадња Дома ученика средњих школа Ниш са Градском општином Палилула огледа се у свесрдној помоћи ученицима са посебним потребама. Пример вредан пажње и поштовања. Зато смо замолили председника општине Палилула, професора др Игора Новаковића да буде гост редакције наших новина и одговори на неколико питања која се односе на протеклу сарадњу.Господине Новаковићу, подршка општине нашој установи је веома присутна. Редовно омогућавате употребу комбија за превоз деце са посебним потребама нашег Дома, на локацијама до Дечијег културног центра у Чаиру, одмаралишта у Липовцу
детаљније

 

СИМБОЛИЧНА ПРИЗНАЊА ЗА ЗНАЧАЈНЕ ЧЛАНОВЕ ЗАЈЕДНИЦЕ
14.12.2011

У сусрет Новогодишњим и Божићним празницима, председник општине Палилула, проф.др Игор Новаковић и председник Скупштине Милан Ђурђевић, уручили су најбољим ученицима основних школа, које раде на територији Градске општине Палилула, пригодни поклон - мобилни телефон и књигу, са намером да се јавности укаже на чињеницу да труд и добри резултати не пролазе незапажено. На позив општине и предлог директора основних школа сачињен је списак од девет најбољих ученика који похађају наставу у образовним установама на територији општине Палилула. Акција је реализована у сарадњи са „Телекомом“.
детаљније

 

НАКОН ИЗБОРА НАСТАВАК САРАДЊЕ ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА И СВОГЕ
13.12.2011

Делегација општине Своге, коју је предводио инж. Жоро Цветков, председник општине, посетила је нишку општину Палилула. Госте из Бугарске су примили проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула и Милан Ђурђевић, председник Скупштине општине Палилула. На недавно одржаним локалним изборима у Бугарској изабрано је ново руководство општине Своге. Како Градска општина Палилула већ више година остварује веома успешну сарадњу и негује братске односе са овом општином, нови сусрет је искоришћен за упознавање и договор о наредним активностима.
детаљније

 

ДРВА ЗА УГРОЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ РОМСКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ И ГРАЂАНЕ ТРЕЋЕГ ДОБА
12.12.2011

Подршка социјално угроженим грађанима општине Палилула настављена је поделом огрева породицама у граду и селима Лалинац и Крушце. Са Милошем Стојковићем, чланом Већа Градске општине Палилула у обиласку домаћинстава ромске популације активно је учествовао и Драган Османовић, координатор за ромска питања општине.Ова хумана мисија отпочела је посетом домаћинства четрдесето једногодишњег Алије Амзића, који живи са породицом у улици Симе Матавуља, код старог Вулкана. Имао је три мождана удара и од тада не може да говори, слабо се креће и не користи десну руку.
детаљније

 

СУМИРАЊЕ РАСПРАВЕ О НАРЦТУ АКЦИОНОГ ПЛАНА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА–НИШ,  2012–2016
12.12.2011

Поштовани грађани и грађанке,  
Процес израде развојног документа, Акционог плана градске општине Палилула Ниш за 2012 – 2016 приближио се утврђеном року. На овом документу, значајном за грађане општине Палилула и Град Ниш у целини, радили смо од јануара месеца 2011. уз помоћ пројекта Програм за подршку општинама ИПА 2007 - Добра локална управа, планирање и обављање услуга у Србији који финансира Европска унија. Овај Акциони план није само смерница, он представља најважније активности и конкретне инвестиције које треба да припремимо и спроведемо у наредних 5 година, како бисмо побољшали услове за живот и рад свих наших грађана. Целокупан нацрт овог документа објављен је на www.palilula.eu и може се у целости преузети.
детаљније

 

ОПШТИНА ЗАТРАЖИЛА ПОДРШКУ ГРАДА И КОМУНАЛНИХ ПРЕДУЗЕЋА
12.12.2011

У селу Габровац завршени су радови на изградњи секундарне водоводне мреже. Овим поводом, чланови руководства Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, председник, Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Милош Стојковић, члан општинског Већа и Александром Митићем, директором ЈКП „Наисус“ Ниш, разговарали су са мештанима села око решавања проблема прикључка на водоводну мрежу и учешћа грађана-сваког домаћинства у измиривању финансијских обавеза. Собзиром да су трошкови прикључка на секундарну водоводну мрежу, по мишљењу становника Габровца у овом тренутку веома високи, затражена је и одговарајућа помоћ Града, општине Палилула, ЈКП Наисус и ЈП Дирекција за изградњу града Ниша.
детаљније

 

УСПОСТАВЉЕНА САРАДЊА ГО ЛАЗАРЕВАЦ И ГО ПАЛИЛУЛА ГРАДА НИША
9.12.2011

На 30. седници Скупштине  градске општине Лазаревац одборници су једногласно усвојили Одлуку о успостављању сарадње градске општине Лазаревац са градском општином Палилула-Град Ниш. Ова одлука је проистекла као резултатат добре сарадње наше општине са партнерима из Пројектног центра Града Ниша током спровођења пројекта „Оснивање пројектног центра за одрживи развој, израду и имплементацију пројеката по ЕУ стандардима“. Обраћајући се одборницима председник ГО Лазаревац Бранко Борић истакао је да је током трајања овог пројекта и заједничког рада између представника две општине успостављена изузетна сарадња на стручном и професионалном нивоу, али и изузетни пријатељски односи.
детаљније

 

„СИРОТИЊО И БОГУ СИ ТЕШКА?“
9.12.2011

Акција „дрва за огрев“ за социјално-угрожене породице општине Палилула све више показује у којим условима живи један део становништва. Члан општинског Већа Милош Стојковић, обишао је село Крушце и на предлог председника Савета грађана, Томислава  Стојановића обишао је домаћинства Срђана Милошевића и Жарка Стојковића. Овим домаћинствима општина Палилула је обезбедила по три метра дрвног огрева.Срђан Милошевић (има 52 године) живи у селу Крушце и има седмочлану породицу. Био је запослен у предузећу Јужна Морава али је добио отказ пре око годину дана. Живи са супругом Татјаном која има 35 година, која је болесна од бронхијалне астме; непокретном мајком Јелицом која има 83 године и четворо деце.
детаљније

 
ВЕЛИКИ КОНЦЕРТ ГРУПЕ КЕРБЕР ЗА ЈУБИЛЕЈ
6.12.2011

Легендарни нишки састав "Кербер" прославиће 30 година рада великим наступом у хали Чаир 15. децембра. Градска општина Палилуја је подржала организацију и ове манифестације у култури.После неколико летњих наступа од којих је најупечатљивији онај на Белграде Беер Фесту пред више десетина хиљада људи Кербер ће приредити концерт у свом родном Нишу. Концерт је заказан за 15. децембар и одржаће се у реновираној хали Чаир. Карте за концерт чија је најава обрадовала велики број присталица Кербера на југу Србије налазе се у препродаји и могу се набавити по цени од 600 динара на благајни Дома војске, у књижарама Индиго и Делфи-Лагуна и музичкој радњи Хаппy Хоусе у Нишу. Последњи дискографски запис групе Кербер је сингл “Свети Никола”, објављен као бонус ЦД сета “Сабрана Дела” на коме се налази свих шест студијских албума.
детаљније
 
ПОТВРЂЕНА САРАДЊА ДВЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ
5.12.2011

Двадесетпета седница Скупштине Градске општине Палилула протекла је у знаку потврђивања одлуке општинског Већа о успостављању сарадње са Градском општином Лазаревац. Овим поводом, одборницима општине Палилула, представљена је и делегација општине Лазеревца коју је предводио председник Скупштине ове градске општине Града Београда, Милан Ивковић. На овој седници Скупштине донета је и Одлука о измени и допуни Одлуке о буџету општине за 2011. годину, затим пречишћен текст Одлука о месној самоуправи на територији Градске општине Палилула. Донета су и Решења о разрешењу чланова Изборне комисије и именовању нових чланова овог тела. Дато је и претходно мишљење на ПДР резервоарског простора IV висинске зоне –југ на локацији ''Марково Кале''.
детаљније
 
ДРВА ЗА ОГРЕВ ОБОЛЕЛИМ СУГРАЂАНИМА
5.12.2011

Члан Већа Градске општине Палилула Милош Стојковић, у име руководства општине, обишао је две породице, једну у нишком насељу Ледена стена а другу у селу Лалинац.Слађана Димитријевић је самохрана мајка, разведена је, има 46 година. Болује од епилепсије од своје осме године а 2001. године је имала хирушку интервенцију због тумора. Има и укљештење кичме и болује од реуме. Живи у трошној кући на Леденој стени са ћерком која има 12 година. Ћерка Миљана је неколико пута одлазила од куће због лоше материјалне ситуације јер нема ни услова за учење као ни за дружење са другарицама. Миљана би желела да буде бољи ђак али је то у оваквој ситуацији немогуће. Због своје болести Слађана не може да ради.
детаљније
 
ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ПЛАНЕТУ ЗЕМЉУ
5.12.2011

У оквиру светске кампање СТОП КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА 2011, link,која се у целом свету остварује првог викенда децембра месеца, у сусрет разговорима светских лидера о клими који се одржавају у Дурбану-Јужна Африка од 28.новембра до 9. децембра 2011.године, Градска општина Палилула и Медијска еколошка мрежа Србије–ЕКОполис, са организацијама цивилног друштва, осмислила је програм активности које имају за циљ јачање грађанске иницијативе и образовање становништва у области заштите животне средине и одрживог развоја. Након изложбе фотографија и инсталација Драгана Видојковића, која је отворена у Европском кутку, одржане су и две акције уређења простора у насељима „Делијски вис“ и „Ледена стена“.
детаљније
 
ОГРЕВ И ЗА САМОХРАНЕ МАЈКЕ
2.12.2011

У оквиру Акције уручења огрева за зиму социјално угроженим породицама обилазак ових домаћинстава у градском подручију општине Палилула обавили су Милош Стојковић и Бобан Микић, чланови Већа Градске општине Палилула.  Снежана Костић живи у Требињској улици у осмочланој породици. Има 70 година и станује у трошној кући где живе и две њене ћерке које имају своје породице. Старија Снежанина ћерка Мирјана има 45 година и три ћерке од којих је једна удата а две близнакиње од по 23 година. Радила је у Нитексу и пар година је на плаћеном одсуство али није примила никакву надокнаду. Мирјанин супруг, стар 51 годину, је такође незапослен.
детаљније
 
ГИМНАЗИЈАЛЦИ-ВОЛОНТЕРИ У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА
2.12.2011

Дан волонтирања у Србији – програм „Средњошколци за средњошколце”, обележен је и у нишкој градској општини Палилула. Овим поводом, петоро гимназијалаца, троје из гимназије „Светозар Марковић“ и двојица из гимназије „Бора Станковић“ упознало се са организацијом рада општине Палилула, радом председника и чланова Већа, надлежностима и радом служби: комуналне инспекције, Центра за предузетништво, Канцеларије за младе.  Ученике-волонтере су примили Милан Ђурђевић, председник Скупштине општине и Бобан Микић члан општинског Већа Палилуле.
детаљније