АРХИВА ВЕСТИ АПРИЛ
 

НАСЕЉУ НОВО СЕЛО, ОБЕЗБЕДИТИ КОНТИНУИТЕТ РАЗВОЈА
30.04.2012

У области одрживог развоја, заштите животне и радне средине Градска општина Палилула је протеклих неколико година дала приоритет међублоковском уређењу у стамбеним четвртима и насељима општине. О резултатима инфраструктурне изградње и уређења јавних површина у насељу „9.Мај“ у Новом Селу и новим инвестицијама, са члановима Савета грађана разговарали су проф.др Миле Илић, председник Скупштине Града Ниша, проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, Бранимир Јездимировић, директор ЈКП Горица у Нишу и Срђан Васковић, члан Градског Већа.
детаљније

 

ДАН ЕВРОПЕ У НИШУ УЗ ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА
30.04.2012

Поводом обележавања Дана Европе у Нишу и организације филмског фестивала ‘’Дани европског филма’’, директорка Француског института у Нишу, Азилиз Тупен (Aziliz Toupin) разговарала је са председником Градске општине Палилула, проф.др Игором Новаковићем о подршци овој традиционалној  манифестацији и остваривању планираног програма. Ове године фестивал ће се одржати од 8. до 12. маја у малој сали Нишког културног центра у Градској општини Палилула. Девет земаља је већ потврдило учешће на „Данима европског филма¨:Португалија, Италија, Данска, Бугарска, Мађарска, Словачка, Пољска, Словенија и Француска.
детаљније

 

ПУТ КОЈИ ЈЕ ПОВЕЗАО ТРИ ОПШТИНЕ
30.04.2012

Деоници пута, Лалинске појате-Дудулајце, која повезује три општине, општину Мерошину и две нишке градске општине, Палилулу и Црвени крст, у дужини од 2200 метара, коначно је асфалтирана. За време Првомајских празника завршени су радови и на последњој деоници овог пута. Члан општинског Већа градске општине Палилула, Милош Стојковић, који је неколико година радио на решавању проблема заборављене инвестиције, окупио је овим поводом челнике суседних општина чије становнике овај пут повезује, Лелицу Костић, председницу општине Црвени Крст и Слободана Тодоровића, председника Општине Мерошина.
детаљније

 

ЗАПАДНА КАПИЈА ЧЕКА ОСВЕТЉЕЊЕ
27.04.2012

Један од приоритета уређења културно-историјске баштине Града Ниша је свакако санација локалитета Старог гробља „Горица“. Након завршетка радова на „источној капији“, Градска општина Палилула je у 2011. и 2012.години наставила са активностима на реконструкцији Западне капије и ограде. Поводом завршетка планираних радова, Старо гробље су обишли проф.др Миле Илић, предеседник Скупштине Града Ниша и проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Вредност ове фазе пројекта, који се финансира из буџета града и пројектних донација општине је око 13,1 милион динара. Новом фазом пројекта опредељена су и средства за уређење јавне расвете у комплексу Старог гробља, јер је само један део старе расвете у функцији.
детаљније

 

ЕВРОПСКА ПИЈАЦА ЗА ЕВРОПСКУ ПАЛИЛУЛУ
26.04.2012

Поводом завршетка радова на санацији зелене пијаце на Палилули, овај локалитет, једне од најстаријих пијаца у граду, обишли су проф.др Миле Илић, председник Скупштине Града Ниша, проф.др Игор Новаковић председник Градске општине Палилула, Драгослав Ћирковић, председник Градске општине Медијана са директором ЈКП Тржница Ниш Небојшом Петровићем. Ово је још један од објеката који је реализовала градска власт уз велико ангажовање општине Палилула и ЈКП „Тржница“. Ја верујем да ће грађани Ниша препознати нови простор. Они који овде буду радили имаће пристојне услове за рад. Сада остаје још само да се измести пруга и онда ће практично бити решени сви проблеми овог средишта Палилуле.
детаљније

 

НОВА САЛА А ЗАТИМ И СПОРТСКИ ТЕРЕНИ У ПАСИ ПОЉАНИ
25.04.2012

Ученици истуреног одељења Основне школе "Краљ Петар Први" у насељу Паси Пољана имаће наставу физичког васпитања, почетком маја месеца, у модерно опремљеној сали. На иницијативу Градске општине Палилула, Министарство омладине и спорта за њену изградњу издвојило je 10.000.000 динара а Град је учествовао са 4.200.000. динара. Захваљујући Програму прекограничне сарадње Бугарска-Србија, ИПП-а фонду и пројектним активностима општине Палилула, уређење овог простора ће се наставити. Урађен је главни пројекат. На површини од 4.400м2 градиће се више спортских терена: игралишта за одбојку, кошарку и рукомет, тениски терен, трим стаза, стаза за скок у даљ, атлетска стаза. Вредност ове инвестиције, која ће бити остварена до краја ове године, уз подршку ЕУ, је око  218 480.74 Еура.
детаљније

 

“JEDAN DAN NA ZEMLJI” I DECENIJA EKOPOLISA
25.04.2012

Dan planeta Zemlje, 22.april.2012. obeležen je u Nišu projekcijom trailera dokumentarnog filma “Jedan dan na zemlji” (One day on Earth) i završnim izveštajem Nacionalnog komiteta planetarne kampanje Clean up the World-Očistimo svet, o rezultatima građanskog aktivizma organizacija civilnog društva, upravama  i ustanovama na uređenju životne sredine u Srbiji u protekloj godini. Učesnike ovog događaja i predstavnike Grada Niša-Gradske opštine Palilula i NKC-a, koji su podržali ovaj program, pozdravio je Dragan Vidojković, glavni urednik EKOPOLIS-a, Medijske ekološke mreže Srbije i umetnički direktor EKOpolis festa. Film “Jedan dan na zemlji”(One day on Earth) je globalno dokumentarno beleženje aktivnosti koje su se dogodile u jednom danu, u životu ljudi širom sveta i autorski je projekat režisera Kyle Ruddicka i producenta Brandona Litmana.
детаљније

 

ПИЈАЦА НА ПАЛИЛУЛИ УСКОРО ОТВАРА КАПИЈЕ
24.04.2012

Као што је и обећано, санација зелене пијаце на Палилули, је завршној фази. Извођаче радова, раднике „МД ГИТ“ д.о.о.Ниш, током ове недеље обишао је и проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Нова Палилулска пијаца имаће око 100 тезги, за око 30 више у односу на постојеће стање, биће отвореног типа, добиће нову ограду, кров, мокри чвор, посебан део за млечне производе а по завршетку радног времена пијаца ће бити обезбеђена рол-оградом. Концепт рада Палилулске пијаце, као отворене пијаце, омогућиће рад у две смене, до касних вечерњих сати. По речима председника Новаковића, модерна пијаца подразумева и несметан приступ до ње, тако да ће бити уређен и нови режим саобраћаја у околним улицама и паркинг простор око пијаце.
детаљније

 

ГРАНТОВИ ОРГАНИЗАЦИЈЕ „ХЕЛП“ ЗА МАЛИ БИЗНИС И КООПЕРАТИВЕ
24.04.2012

Немачка организација Help спроводи кампању у оквиру пројекта “Подршка локалном одрживом развоју кроз смањење сиромаства и економско оснаживање” на територији петнаест градова и општина у Републици Србији. Уговори о сарадњи на реализацији пројекта потписани су са градовима: Лесковац, Краљево, Ниш, Нови Пазар, Смедерево и Врање, и општинама Бела Паланка, Бујановац, Мерошина, Пирот, Прибој, Пријепоље, Прешево, Сврљиг и Тутин. Пројекат финасира Немачка Влада и циљни градови и општине. Пројектом је предвиђена подршка за најмање 500 малих бизниса грантовима у опреми вредности око 2.400,00 евра, и четири кооперативе (Лесковац, Мерошина, Ниш, Пирот) грантом у опреми вредности 15.000,00 евра.
детаљније

 

ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА ОТКУПИЛА КЊИГЕ НИШКИХ ПИСАЦА
И ДОНИРАЛА БИБЛИОТЕКАМА ШКОЛА
23.04.2012

По традицији Градска општина Палилула обележила је Светски дан књига-23.април, откупом по тридесет новијих издања нишких кљижевника. По речима проф.др Игора Новаковића, председника Градске општине Палилула, на овај начин  општина даје подршку нишким ствараоцима књижевне речи и промовише нашу културну традицију. Откупљене књиге књижевника Зорана Ћирића, ДејанаСтојиљковића, Милоша Гроздановића, Видосава Патровића и Саше Хаџи Танчића, биће поклоњене библиотекама основних и средњих школа. Дан књиге је у ствари сећања на славне књижевнике, Шпанца Мигел де Сервантеса и Енглеза Виљема Шекспира, који су преминули давне 1616.године а организација УНЕСКО, у њихву част, установила је 23. април Светским даном књиге.
детаљније

 

ПРЕВЕНЦИЈА ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА
23.04.2012

Вршњачко насиље у школама је у порасту, кажу психолози Управе за дечију заштиту Града Ниша. Резултати анкете коју је у протекла три месеца спровела ова градска управа медју нишким основцима, показују да је скоро половина деце некада учествовало у тучи или свађи у школи. То је био повод да о овом проблему разговарају представници образовних установа, органа локалних управа, стручњаци. У раду овог скупа учествовао је и проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула.Резултати анкете Управе за дечију, социјалну и примарну здравствени заштиту Града Ниша, спроведене у протекла три месеца у 13 нишких школа, методом случајног узорка, којом је обухваћено 1100 деце, од петог до осмог разреда, забрињавају.
детаљније

 

УЛАГАЊЕ У МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА - РАЗВОЈНА ШАНСА ПАЛИЛУЛЕ
20.04.2012

У Медија центру Ниш, Градска општина Палилула са партнерским организацијама: Грађевински кластер „Опека брик“, Град Ниш-Управа за  планирање и изградњу и ЕКОПОЛИС- Медијска еколошка мрежа Србије, представила је јавности пројекат “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у  зградарству“, који је овој општини одобрен у оквиру ТРЕЋЕГ отвореног позива, ЛЕДИБ Програма (Local Economic Development Balkans). О пројектним активностима су говорили: проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, Жарко Симовић, координатор ЛЕДИБ програма, Љубиша Јаковљевић, менаџер пројекта и Драган Видојковић, менаџер Медијске еколошке мреже ЕКОполис.
детаљније

 

ЕКОПОЛИС: „ЈЕДАН ДАН НА ЗЕМЉИ“ У САЛИ НКЦ
20.04.2012

Поводом обележавања Дана планета Земље, у недељу, 22.04.2012. ЕКОПОЛИС–Медијска еколошка мрежа Србије, Градска општина Палилула, Град Ниш и НКЦ, позивају вас на глобалну пројекцију документарног филма “Један дан на зенљи” (Оне даy он Еартх) која ће се премијерно одржати у сали Нишког културног центра, Станоја Бунушевца бб. Ради се о глобалном документарном бележењу активности које су се догодили у једном дану, у животу људи широм света. Аутор пројекта и режисер Кyле Руддицк, продуцент Брандон Литман кажу да ће овај филм премијерно бити приказан у више од 160 земаља на свету 22. априла 2012 године. Очекује се да овај филмски пројекат постави светски рекорд као први филм који користи снимке из сваке државе на свету истога дана.
детаљније

 
НАГРАДНИ КОНКУРС: „БАРИЈЕРЕ И ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ У ЗГРАДАРСТВУ“
19.04.2012

ЕКОПОЛИС-Медијска еколошка мрежа Србије у својству партнерске организације Градске општине Палилула, која је носилац пројекта “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у зградарству“, одобрен и финансирам од ЛЕДИБ Програма (Local Economic Development Balkans), расписала је наградни конкурс за најбољи медијски прилог (у категорији ученика и студената Универзитета у Нишу) на тему: „Баријере и енергетска ефикасност у зградарству“.Циљ овог конкурса је образовање и боља информисаност јавности, посебно органа власти и привредних субјеката о баријарама, потребама и значају изолације као једног од кључних фактора енергетске ефикасности у зградама. На потрошњу енергије у зградама било које врсте, укључујући и стамбене, процентуално иде највише енергије.
детаљније
 
ЗАЈЕДНО У ВАНРЕДЕНИМ СИТУАЦИЈАМА И ПРЕВЕНЦИЈИ
11.04.2012

Градска општина Палилула је у оквиру сарадње и активности подршке  установама од јавног значаја у Граду, донирала  комплет  компјутерске опреме служби Управе за ванредне ситуације МУП-а Србије у Нишу. Овим поводом председник општине проф.др Игор Новаковић са сарадницима посетио је ову Управу полиције и начелнику Жарку Дамњановићу, изразио захвалност за подршку активностима општине Палилула.  „Ми смо у Општини одлучили да заједно са Управом за ванредне ситуације едукујемо становништво у овој области-истакао је у сусрету са новинарима председник проф.др Игор Новаковић. По оној Кинеској „несрећа никада не долази сама“ правило је да најсиромашнији у овим ситуацијама услед неквалитетне грађе објеката, лоше електричне инсталације, обично и највише страдају.
детаљније
 
ОДРЖАН ПОМЕН ЖРТВАМА БОМБАРДОВАЊА
8.04.2012

Под покровитељством Градске општине Палилула, Града Ниша, Удружење грађана „Стари Ниш“, које негује традиције и  очување баштине Ниша, одржало је у недељу, по традицији на Старом нишком гробљу “Горица” ПОМЕН жртвама бомбардовања Ниша 08.априла 1941.године.Овим поводом, након опела у присуству свештеника Саборне цркве, представници Удружења „Стари Ниш“, делегација Градске општине Палилула, Удружења потомака ратника, положили су цвеће на спомен обележје и евоцирали сећања на бомбардовање Ниша пре 71 годину. Проф.др Игор Новаковић председник Градске општине Палилула, истакао је да већ четири године општина Палилула остварује активност уређења овог „спомен комплекса“ под Горицом.
детаљније
 
ИНТЕГРАЦИЈА РОМА У ДРУШТВУ- СТАЛНИ ЗАДАТАК
7.04.2012

Поводом Светског Дана Рома-8.априла, Центар за активну комуникацију и Повереник за Ромска питања Градске општине Палилула организовали су у сали Нишког културног центра пригодну свечаност где су истакнутим појединцима, организацијама и представницима медија додељена ПРИЗНАЊА за допринос побољшању друштвеног положаја Ромске популације у оквиру Декаде Рома. Након поздравне речи Бојана Зенуловића и Драгана Османовића, присутним гостима се обратила Душица Давидовић, члан Већа Града Ниша а затим и Илија Јоцовић, помоћник начелника Управе за привреду и одржив развој. О положају Рома говорили су и представници Националног савета Рома и Лиге за Декаду Рома.
детаљније
 
ПРОЈЕКАТ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА ВИСОКО ОЦЕЊЕН
6.04.2012

У оквиру трећег отвореног позива за подношење предлога развојних пројеката ЛЕДИБ Програма (Local Economic Development Balkans), Градској општини Палилула је прихваћен пројекат “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у  зградарству“. Овим поводом, Карстен Лунд, директор програма ЛЕДИБ и проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула потписали су Уговор и говорили о значају пројекта. Пројекат који је предала општина Палилула, по речима директора ЛЕДИБ програма имао је најбоље оцене од свих пројеката који су примљени.
детаљније
 
ВАЖНО ЈЕ ПОЗНАВАТИ ИСТОРИЈУ СВОГ НАРОДА!
5.04.2012

На овом такмичењу из историје ''Ослободилачки и одбрамбени ратови Србије двадесетог века''учествовало је двадесетседморо деце, из шест школа, у групи 3 + 1 ученик. У укупном пласману прво место у граду освојили су ученици основне школе ''Бранко Миљковић''. Екипу су предводили ученици Андреа Милијић, Константин Илић, Никола Благојевић и Дуња Цекић. Друго место је припало ученицима школе ''Бубањски хероји'' а треће ученицима школи ''Десанка Максимовић''. Председник Градске општине Палилула проф.др Игор Новаковић и председник општинског Одбора Савеза потомака ратника Србије од 1912-1920, Драган Ристовић уручили су награде најуспешнијим екипама ученика које су показале најбоље резултате
детаљније
 
САОБРАЋАЈ У БОЖИДАРЧЕВОЈ У ЈЕДНОМ СМЕРУ
2.04.2012

Реконструкцијом Палилулске пијаце створени су услови да се поступи по захтеву грађана овог дела насеља Градске општине Палилула и измени режим саобраћаја у околним улицама као и уреди постојећи саобраћајни прстен и паркинг простор око пијаце.  Тако се саобраћај у Божидарчевој улици до кафане "Американц" од понедељка (2.априла) одвија у једном смеру. У улицама Старца Вујадина и Епископска саобраћај се за сада одвија у оба смера.

детаљније