АРХИВА ВЕСТИ ФЕБРУАР
 

ПОМОЋ ЗАВОДУ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ОМЛАДИНЕ
29.02.2012

Сарадња Градске општине Палилула са образовним установама на територији Палилуле је постала добра пракса и усмерена је на стварање бољих услова рада и побољшање квалитета образовања омладине. Завод за васпитање омладине у Нишу, који је смештен у „Божидарчевој бб“ већ пола века помаже малолетницима који су починили кривична дела. Око 2.000 деце је прошло кроз ову установу, где завршавају школу и уче се поштеном животу како би постали корисни чланови заједнице. У циљу подршке образовним активнмостима овог колектива, Градска општина Палилула обезбедила је радни сто и столице за одвијање наставе у простору Завода.
детаљније

 

САКУПЉАЊЕ ГАРДЕРОБЕ И ОБУЋЕ ЗА СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ ПАЛИЛУЛЦЕ
29.02.2012

Градска општина Палилула, у оквиру подршке социјално угроженим лицима са територије општине упутила је апел становницима да се прикључе акцији сакупљања гардеробе и обуће. „Поштовани суграђани, уколико имате гардеробу и обућу која вам није више потребна а ипак је у добром стању, молимо Вас да будете хумани и придружите се акцији помоћи угроженим лицима са територије градске општине Палилула. Гардероба и обућа може се доставити у периоду од 1.до 7.марта, сваког радног дана у времену од 16:00 до 19:00 часова у просторијама Градске општине Палилула, улица Бранка Радичевића, 1 (поред гимназије „Светозар Марковић“).
детаљније

 

ПОЗИВ ЗА СТУДЕНТЕ И СТУДЕНТКИЊЕ ПРУЖАОЦЕ АСИСТЕНЦИЈЕ У НАСТАВИ
27.02.2012

Удружење студената са хендикепом (USH) уз подршку Министарства рада и социјалне политике и пројекта „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу“ - DILS расписало је конкурс за пружаоце асистенције у високом образовању у оквиру пројекта „Сервис асистенције у високом образовању – Волонтерска вршњачка подршка студентима са хендикепом“. Пројекат се спроводи у партнерству са Републичким удружењем студената са хендикепом и Институтом за хендикеп и друштвену укљученост и за циљ има пружање асистенције у настави, студентима и студенткињама са хендикепом од стране њихових вршњака/колега и колегиница без хендикепа.
детаљније

 

ПРИЈАВА ЗА ЛЕТЊУ СЕЗОНУ БЕСТ АКАДЕМСКИХ КУРСЕВА
27.02.2012

BEST (Удружење Студената Технике Европе) ће организовати летњу сезону међународних академских курсева у периоду од 1. јуна до 7. септембра широм целе Европе. Сваком од 47 академских курсева ће присуствовати по 25 студената из целе Европе. Учесницима ових међународних курсева је омогућено да у току 10 дана уче, друже се и учествују у различитим академским, социјалним и културним активностима које су за њих организоване. Теме курсева су јединствене и могу се односити на зелене технологије, аутомобиле, архитектуру, грађевинарство, информационе технологије, фотографију, медицину, фармације, као и многих других области којима је заједнички циљ да курсеве учине саставним делом развоја савременог друштва.
детаљније

 

НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И ВОЛОНТЕРИЗАМ
25.02.2012

У оквиру активности подршке социјално-угроженом становништву општине Палилула, гимназија „Светозар Марковић“,у партнерству са Градском општином Палилула реализује пројекат „Нове технологије и волонтеризам“. Овим поводом, током викенда, отпочела је активност у просторијама гимназије. По речима Бобана Микића, члана Већа Градске општине Палилула, циљ овог пројекта је унапређење знања и едукација, особа трећег доба и особа са посебним потребама у раду на рачунару са фокусом на  интернет и социјалне мреже. Очекује се да ову образовну активност похађа око 20 полазника курса, из једне и друге циљне групе.
детаљније

 

СТАНОВНИЦИ МРАМОРА, УГРОЖЕНИ КЛИЗИШТЕМ НА „НОВОЈ ЛОКАЦИЈИ“
24.02.2012

Захваљујући кредиту Развојне банке Савета Европе, који је Република Србија добила за изградњу станова за социјално становање, после седам година коначно ће бити решен проблем мештана насеља Мрамор у Градској општини Палилула, чије је куће уништило локално клизиште. Очекује се да Влада Републике Србије веома брзо донесе закључак који ће омогућити изградњу 1700 социјалних станова колико ће се градити у Србији као део програма подршке грађевинској индустрији.По речима проф.др Игора Новаковића, председника општине Палилула и мр Милоша Симоновића, градоначелник Ниша, након овог закључка Владе, Градско Веће Ниша ће по хитном поступку донети одлуку а Градска стамбена агенција Ниш
детаљније

 

НАДА У ХУМАНОСТ И ДОБРОТУ
23.02.2012

У оквиру активности подршке социјално-угроженом становништву Градске општине Палилула, председник општине проф.др Игор Новаковић, са сарадницима и донаторима обишао је породични дом Слађане Димитријевић, самохране мајке, која са дванаестогодишњом ћерком Миљаном живи у насељу Ледена стена. Овим поводом, захваљујући предузећу „Светлост“ и акцији РТВ „Зона“, Слађани Димитријевић је уручен шпорет на чврсто гориво али и поклони општине, Нишке млекаре и компаније „Јумис“. Овој породици смо обећали још огрева-рекао је председник општине др Игор Новаковић. Крајем прошле године, доставили смо три метра дрва а кроз пројекат Еxchange 3 пружали смо и друге видове помоћи.
детаљније

 

НОВА ОПАСНОСТ- КЛИЗИШТА
18.02.2012

Температуре у плусу и сунчани дани топе снег на улицама. За сада нема опасности од поплава, али би велика количина воде могла да активира стара и покрене нова клизишта. Овим поводом, о проблему становника Мрамора, иѕвештавали су и национални медији. Са председником општине Палилула, проф.др Игором Новаковићем разговарала је екипа  Прве Српске Телевизије, а са председником Скупштине општине Милан Ђурђевић, екипа РТС-а, дописништва у Нишу. Председник нишке градске општине Палилула проф.др Игор Новаковић изјавио је Агенцији Тањуг да је од државних органа затражено да клизиште у Мрамору прогласи елементарном непогодом и помогне становницима тог места.
детаљније

 

ГРАЂАНИ СУ У ПРВОМ ПЛАНУ
14.02.2012

Поводом активности подршке социјално-угроженом становништву Палилуле, председник општине проф.др Игор Новаковић одржао је конференцију за новинаре. Он је истакао да Контакт центар Градска општина Палилула има велики број позива, око тридесет до четрдесет позива дневно, на које се одговара у року од 48 сати. Грађани се обраћају општини за помоћ незнајући наше надлежности. Ми смо одлучили још пре три године да су све надлежности наше и да смо ми надлежни за све што је проблем наших грађана. Због тога смо предузели активности које имају за циљ да обезбеде нормалан живот нашим грађанима.
детаљније

 

ПОЛОЖЕН ИСПИТ ХУМАНОСТИ
11.02.2012

Протеклог викенда, у насељу Кованлук, поред Новог гробља у Градској општини Палилула, одвијала се права драма у спашавању бескућника, Милорада Огњеновића.Прво је у Контакт центру – ИНФО 48 општине Палилула (на телефоне 0800 234567;СМС-на број 4826 или путем електронске поште на info48@palilula.eu) уследио позив комшије Лазара Певчића, који је ову општинску службу обавестио да се у близини његове викендице, где чува пчеле, налази човек без огрева и хране и да је животно угрожен. Раднице Управе општине Палилула Драгана Илић и Верица Петковић, алармирале су по уобичајном протоколу надлежне градске службе да реагују у датој ситуацији. Нажалост у предвиђеном року нико није реаговао.
детаљније

 

СИТ ГЛАДНОМЕ НЕ ВЕРУЈЕ?
10.02.2012

У условима ванредне ситуације санирања последица елементарне непогоде изазване снежним падавинама и веома ниским температурама, након стечене праксе кроз једногодишњи пројекат „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, председник Градске општине Палилула, проф др Игор Новаковић и члан општинског Већа Бобан Микић, обишли су социјално-угрожена, стара и изнемогла лица, инвалиде и особе трећег доба која су непокретна и која зависе од туђе помоћи. Прво је учињена посета брачном пару Златановић у Мраморском потоку а затим осмочланој породици Снежане Костић у Требињској улици.
детаљније

 

ПОДРШКА УНАПРЕЂЕЊУ ЖИВОТА ГРАЂАНА У ОПШТИНАМА
9.02.2012

Државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу Владе Републике Србије Александар Радосављевић уручио је у просторијама општине Палилула у Нишу решења, проф.др Игору Новаковићу, председнику општине о додели 1,45 милиона динара Градској општини Палилула, за пројекат „Претварање дивљих депонија у парковске површине“ и Новици Симићу, 2,0 милиона динара, начелнику Управе Градске општине Медијана, за „Реконструкцију пословног објекта ради формирања пословно-услужног центра“. Овом одлуком, коју је у складу са Уредбом и Предлогом одлуке Комисије за спровођење поступка и утврђивање предлога за расподелу средстава, донео министар Милан Марковић
детаљније

 

ПАЛИЛУЛА РЕШАВА ПРОБЛЕМЕ У ВАНРЕДНИМ ОКОЛНОСТИМА
8.02.2012

Градска општина Палилула је предузала све одговарајуће и расположиве активности на својој територији да санира последице елементарне непогоде изазване снежним падавинама и веома ниских температурама. На ванредној конференцији за новинаре, о томе су говорили проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула и Милан Ђурђевић, председник Скупштине општине Палилула.Запослени у Управи Градске општине Палилула приступили су чишћењу снежних наноса са тротоара и прилаза службама општинске Управе. Општинска Управа Палилуле обезбедила је непрекидан рад-дежурство у Контакт центру - ИНФО 48 током (24 сата дежурства).
детаљније

 
ЂОКОВИЋ У КАРИКАТУРИ БЛАТНИКА
6.02.2012

Поводом проглашења Новака Ђоковића за најбољег спортисту света у 2011. години и уручења престижне Лауреус титула на церемонији у Лондону, истакнути нишки карикатуриста, дизајнер, сликар и архитекта Александар Блатник, овековечио је овај догађај карикатуром Ђоковића. Александар Блатник, у свом Атељеу на Палилули, у близини седишта Градске општине Палилула, неуморно ствара и непрестано нас изненађује својом креативношћу. Његови портрети наших најпознатијих глумаца, сасвим обичних људи, а сада и врхунских спортиста, попут Србског тениског аса Ђоковића говоре о духу уметника.
детаљније
 
СТАНОВНИШТВУ ПАЛИЛУЛЕ ХИТНО ТРЕБА ПОМОЋИ!
6.02.2012

Услед великих снежних падавина које су захватиле територију целе општине,  руководство Градске општине Палилула упутило је захтев Влади Републике Србије и МУП-у Републике Србије-Управи за ванредне ситуације Ниш за помоћ угроженим категоријама становника–старачким и самачким домаћинствима и многочланим породицама које живе у потпуно неприступачним-завејаним подручјима  Градске општине Палилула. Већи део сеоског подручија одсечен је од Градске општине Палилула и Града Ниша и у многим селима и насељима је дошло до нестанка електричне  енергије, до прекида телефонског саобраћаја а становници су остали без основних животних намирница.
детаљније
 
ПУТУЈУЋА ИЗЛОЖБА РОМСКИХ СЛИКАРА - НОМАД АРТ
6.02.2012

У простору Европског кутка у Нишу, 6. фебруара биће отворена изложба „НОМАД АРТ“–Путујућа изложба 10 ромских сликара, која је остварена у оквиру пројекта Удружења ликовних уметника Рома Србије. Изложба се организује под покровитељством Градске општине Палилула у Нишу, Града Ниша- Европског кутка и ЕКОполис- медијске еколошке мреже Србије. Овим поводом у Медија центру Ниш, одржана je конференција за новинаре. O поставци 10 ромских сликара и овом пројекту говорили су Радошин Зајић уредник програма ЛУР-а, Милош Васић, председник ЛУР-а и проф.Слободан Г.Јовановић, са Факултета уметности у Нишу.
детаљније
 
ЗБОГ НЕВРЕМЕНА - ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У СРБИЈИ
5.02.2012

Влада Републике Србије прогласила је 05. фебруара. 2012. ванредну ситуацију на територији целе земље због снежних падавина и веома ниских температура. Ванредну ситуацију прогласило је и 37 општина а процењује се да је 70.000 људи завејано и одсечено од цивилације, а непроходно је око 5.000 километара путева. Ванредна ситуација подразумева ангажовање свих ресурса, мобилисање механизације и људства у општинама у којима је најкритичније и за помоћ најугроженијем становништву. Имајући у виду да се у Србији и даље очекују обилне снежне падавине, праћене веома ниском температуром на седници Републичког штаба речено је да је направљем списак свих фирми - јавних и приватних чија ће механизација бити употребљена, а локални кризни штабови биће у сталној координацији са републичким, као и да ће бити уведена дежурства.
детаљније
 
ОДРЖАНО САВЕТОВАЊЕ ПЧЕЛАРА
5.02.2012

Удружење пчелара „Сува планина“ из Нишке Бање, Ветеринарски институт Ниш, Ветеринарска станица „Ниш“ и Градска општина Палилула, организовали су протеклог викенда семинар под називом „Саветовање пчелара из области здравствене заштите пчелињих друштава“. Овим поводом у холу Нишког културног центра одржана је и продајна изложба пчеларске опреме и прибора.Након поздравне речи Бобана Микића, члана Већа Градске општине Палилула, на овом саветовању су говорили и Чедомир Јовановић из Удружења „Сува планина“ Нишка Бања, као и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управе за ветерину Београд.
детаљније
 
ТОРТЕ У ХУМАНИТАРНЕ СВРХЕ
3.02.2012

Скоро сви учесници Прве међународне “Тортијаде”, одржане у нишком ресторану “Монумент” у Трговачком центру „Форум“, добили су признање организатора - пехар, медаљу или захвалницу. Посетиоци ове јединствене манифестације су видели више од 40 торти од којих су неке имале облик јастука, ципеле, хамбургера, пса, клавира. На првом такмичењу у Нишу учествовали су посластичари из Црне Горе, Републике Српске, Бугарске, Македоније и Србије. Све изложене торте су, после доделе награда, поклоњене нишким установама социјалне заштите и многобројним удружењима особа са инвалидитетом у Нишу.
детаљније
 
ПОЧЕЛА САНАЦИЈА ЗЕЛЕНЕ ПИЈАЦЕ НА ПАЛИЛУЛИ
3.02.2012

Почетак радова на санацији зелене пијаце на Палилули, може да почне! Најавили су челници града Ниша и општине Палилула: мр Милош Симоновић градоначелник Ниша, проф.др Миле Илић, председник Скупштине Града Ниша, проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула и директор ЈКП Тржница Ниш Небојша Петровић. Овај локалитет, једне од најстаријих пијаца у граду, биће отвореног типа, добиће нову ограду, кров, модерне тезге и мокри чвор. Нова Палилулска пијаца имаће око 100 тезги, за око 30 више у односу на постојеће стање, Значајно је и то што ће бити издвојен посебан део за продавце млечних производа а по завршетку радног времена пијаца ће бити обезбеђена рол-оградом.
детаљније
 
ПРЕЗЕНТОВАНА СТУДИЈА ИНОВАЦИОНИХ АКТИВНОСТИ
1.02.2012

Регионалног центра за развој малих и средњих предузећа и предузетништва– Ниш, под покровитељством Градске општине Палилула, представио је у Нишком културном центру СТУДИЈУ „Повећање конкурентности привреде Нишавског, Пиротског и Топличког округа стимулисањем иновационих активности у сектору малих и средњих предузећа“, која је реализована у оквиру Регионалносоцио - економскогразвојногпрограма 2, у сарадњи са Регионалном привредном комором Ниш и Универзитетом у Нишу. Пројекат је финансирала Делегација ЕУ у Републици Србији.
детаљније